aadamuss24 31.01.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Jacek coś Ci blokuje odbiór ciepła - poszukaj co. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 31.01.2011 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Kolego a mógłbys rozwinąc swoja sugestie. Jestem nowy w tym temacie i nie bardzo wiem co i gdzie sprawdzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 31.01.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 U mnie 4,0 / 1,2 przy temp zewnętrznej -3,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 31.01.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Na pocieszenie podam Wam mój wynik. Po 20 minutach pracy sprężarki 0,9/-3,1 temperatura na zewn. -5 Z jednej strony rozumiem, budynek nieocieplony od zewn., brak podbitki, parapetów, czyli generalnie mostek na mostku termicznym. Wilgoci też od cholery, aż czuć ją w powietrzu, ale żeby już po 20 minutach osiągnąć takie temperatury to chyba lekka przesada... Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 31.01.2011 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Moja instalacja chodzi od 07-11-10 , jeszcze tam nie mieszkam . Utrzymuje temperaturę ok 19-19,5 stopnia. budynek ocieplony , brak podbitki , wszystko generalnie schnie jescze. Za tydzien biore sie za malowanie. U mnie po ok godzinie pracy sprężark przy obecnej temp -6 stopni ok 1,5 do ok -3,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 31.01.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Jacek - za mały odbiór może być spowodowany słabą pompą GZ, brudnymi filtrami, małym ciśnieniem, zapowietrzeniem, ogólnie małym układem lub zamkniętymi/zapowietrzonymi pętlami, dekar aby pozybyć się wilgoci teraz wystarczy dobrze wietrzyć i trochę grzać. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 31.01.2011 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Poczym mozna stwierdzic iz mam problemy z odbiorem ciepła ? Różnice górnego źródła mam ok 8 stopnii np teraz gdy na zewnątrz jest -6 stopni to woda z pompy ma ok 32 stopnie a powrót ok 24 stopni.W instrukcji Nibe podaje że ma byc od 5-10 stopni różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 01.02.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Od wczoraj zrobiłem test . Od godz 20 do godz 19 dzisiaj. Spręzarka chodzila 14 godzin i 17 razy się załączała. tu piszesz ile masz włączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 01.02.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witam!A u mnie od paru dni temperatura wejścia DZ się nie zmienia wcale i cały czas jest +2.Temp wyjścia troszkę się rusza i jest pomiędzy -1 a +5Najgorzej, że nie mam jeszcze odpalonej wentylacji i codziennie majstry zdrowo wietrzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 05.02.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 U mnie 2 dni temu DZ po kilku godzinach jak i po całej nocy +1.4/-0.4. Jak na razie to najniższe temperatury w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 05.02.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Czyli u mnie rewelacji nie ma majac 2 stopnie na plusie na wejsciu i 2 na minusie na wyjściu. Może cos sie poprawi. Zimą nie ma się co poprawić. Poprawi się na wiosnę Kolektor daje Ci teraz +2 stopnie w czasie dosyć chłodnej zimy, więc czego jeszcze od niego wymagać ? Żeby nie było -2, musiałbyś uzyskać większy przepływ glikolu przez pc, żeby nie schładzała wody do -2, tylko np. do -0.5. Jeśli Twoja obiegówka pracuje na max, to żeby to osiągnąć musiałbyś dać większą, ale nie jestem przekonany czy warto kombinować. Mogło by się wtedy okazać, że zasilanie DZ nieco spadnie, np. do +1.5, ale to trudno powiedzieć, musiałbyś sprawdzić experymentalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 06.02.2011 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 U mnie dzisiaj 3.0 stopnie na wejściu i -0,8 na wyjściu do DZ. A na zewnątrz 10 stopni na plusie i wiatr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 12.02.2011 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Jacek coś Ci blokuje odbiór ciepła - poszukaj co. pozdr adam Kolego a mógłbys rozwinąc swoja sugestie. Jestem nowy w tym temacie i nie bardzo wiem co i gdzie sprawdzac Od wczoraj zrobiłem test . Od godz 20 do godz 19 dzisiaj. Spręzarka chodzila 14 godzin i 17 razy się załączała.tu piszesz ile masz włączeń. To dużo, mało, czy OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 12.02.2011 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Właśnie nie wiem. Wydaje mi sie że jest wszystko w normie. Na razie mam prąd budowlany na dzialce wiec nie kombinuję jak inni z grzaniem w drugiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotu6 12.02.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Witam! Podłączam się do tego wątku z małą zagadką. Mianowicie martwi mnie mała różnica temperatur wejścia/wyjścia z mojej PC [Vitocal 242-g ~10kW] Pompa uruchomiona w kwietniu 2010 i przy największych obciążeniach temperatura stabilizuje się na 1,5/-0,5. Ile by pompa nie chodziła różnica wynosi ZAWSZE 2 stopnie. Moim zdaniem trochę mało - ktoś doradzi co z tym zrobić albo poinformuje czym to jest spowodowane? Pozdrawiam i czekam na sugestie. Kompletnym tłukiem nie jestem i mam pozwolenie od instalatora na jakieś drobne dłubaniny w urządzeniu (w zakresie ustawień z poziomu użytkownika i instalatora). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.02.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 martwi mnie mała różnica temperatur wejścia/wyjścia z mojej PC Nie ma się czym martwić, to nic złego. Masz może minimalnie za duży przepływ wody dz, a więc małe opory przepływu (nic tylko się cieszyć) lub dużą obiegówkę. Jeśli różnica by wzrastała w czasie, to by świadczyło o zapychającym się filtrze, który trzeba by przeczyścić. Sprawdź jaką obiegówka ma moc na którym biegu i ewentualnie możesz zmniejszyć bieg obiegówki, ale ja bym tego nie robił. Policz ile prądu zaoszczędzisz zmieniając bieg obiegówki i czy warto to zmieniać, bo podwyższając różnicę temperatur na pc powodujesz spadek jej mocy i COP. Oczywiście, podwyższając różnicę o 1-2 stopnia nie zauważysz spadku cop i mocy pc, bo będą to bardzo małe wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 22.03.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Ja po 6h pracy mam teraz w poziomym 1,7 oC/-1,4 oC. Najniższa (złapana) w lutym była 1 oC/-2 oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.03.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Mała różnica to nic złego ale ale układ chłodniczy lubi około 4-5 C .Ponadto macie niepotrzebne zużycie prądu przez pompę DZ .Proponuje obniżyć bieg pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 23.03.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Znowu mnie podłamujecie. Popatrzyłem wczoraj i po 1,5 godzinnej pracy miałem 0,8/-2,5 . Muszę ogłosić konkurs na najbardziej oziębłe DZ, to wreszcie będę w czołówce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.03.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Znowu mnie podłamujecie. Popatrzyłem wczoraj i po 1,5 godzinnej pracy miałem 0,8/-2,5 . Muszę ogłosić konkurs na najbardziej oziębłe DZ, to wreszcie będę w czołówce . U mnie przez ponad 2 miesiące utrzymywało się +1/-4 st. C (po całej nocy grzania). Ostatnio było już +1,5/-3,5 st. C. Wczoraj była pierwsza noc, kiedy PCi nie działała - po słonecznym dni w dom utrzymuję się do rana +22 st. C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts