Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

niestety sterownik ni pokazuje na bieżąco jaka temp. dolnego źródła wchodzi do pompy a jaka wychodzi

W takim wypadku warto zainwestować w 2, a lepiej w 4 termometry z sondą na kabelku i przymocować, a następnie zaizolować sondy na rurach dz i ewentualnie gz. Termometr kosztuje z dostawą 10zł, więc wydaje mi się, że warto.

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie wiem czy to są dobre temperatury DZ pionowego po 1,5h pracy

mnie te cyfry tylko utwierdzają w przekonaniu, że lepiej jest robić DZ poziome jak jest taka możliwość, bo z tego co widzę, to DZ poziome mają cały czas wyższe temperatury niż pionowe

uważasz że są za niskie? znajomy ma kolektory poziome i może pomarzyć o takich temperaturach- ma dużo niższe,

niestety nawet gdybym chciał robić w poziomie to nie mam jak bo działkę mam niecałe 8 arów

W takim wypadku warto zainwestować w 2, a lepiej w 4 termometry z sondą na kabelku i przymocować, a następnie zaizolować sondy na rurach dz i ewentualnie gz. Termometr kosztuje z dostawą 10zł, więc wydaje mi się, że warto.

dzięki za podpowiedź warto sie pochylić na twoim pomysłem

Wysoko.

34,1*C/28,0*C

Musiala w nocy zleciec temperatura, ze tak ciurkiem leciala 7h. Najczesciej w nocy sa 2 cykle.

Srata tata.... przy sredniej dobowej 0-1 *C tak nisko,, zeszlo'' ze curkiem jest na zasilaniu 34*C to ile masz przy -8*C ? Teraz to jestes jak ten czesto przez ciebie wspominany piskorz , wijesz sie troszke koles , :D

A no zeszlo. Z +4*C w dzien, do -2*C w nocy, a w piatek niestety tylko 2h taniego w dzien. Przy sterowaniu pogodowym to calkiem spora roznica dla krzywej grzewczej. Najwiecej pracy wymaga wlasnie taki przeskok na wyzsza zadana temperature posadzki w celu akumulacji, gdy spada Tzew. Samo utrzymanie jej temperatury przy tych -8*C to jeszcze u mnie w 100% tani prad.

Jak bedzie -8*C, to znowu dostaniesz linka do fotek termometrow, poogladasz i pewnie znowu przeprosisz za przykladanie do wszystkich swojej miarki piskorzu :)

A no zeszlo. Z +4*C w dzien, do -2*C w nocy, a w piatek niestety tylko 2h taniego w dzien. Przy sterowaniu pogodowym to calkiem spora roznica dla krzywej grzewczej. Najwiecej pracy wymaga wlasnie taki przeskok na wyzsza zadana temperature posadzki w celu akumulacji, gdy spada Tzew. Samo utrzymanie jej temperatury przy tych -8*C to jeszcze u mnie w 100% tani prad.

Jak bedzie -8*C, to znowu dostaniesz linka do fotek termometrow, poogladasz i pewnie znowu przeprosisz za przykladanie do wszystkich swojej miarki piskorzu :)

Teeee... Piskorz , ustaw sobie -nachylenie- krzywej grzewczej od sterowania pogodowego, A nuz,widelec nie bedziesz musial sie wysilac o te twoje ,,rozszczelnianie" okien w,, okresie przejsciowym" :lol2: i nie bedzie ,,zdzifffka" ze ci ,,CIURKIEM SPADA" :D:yes:

Spoko ze tak ,,wymodziles" a czy przez to nie masz efektu przegrzania wew. gdy z ujemnych temp. zchodzi w okolice 0*C ? Ile Pc zapodaje na zasilaniu w podloge w okresie jak juz brakuje taniego pradu? Teraz mamy srednio dobowo temp. w okolicach 0*C i masz 34*C a przy ustawieniu tak stromej,, krzywej grzewczej" na przyklad -5*C lub -8 *C ???....:cool:

Spoko ze tak ,,wymodziles" a czy przez to nie masz efektu przegrzania wew. gdy z ujemnych temp. zchodzi w okolice 0*C ? Ile Pc zapodaje na zasilaniu w podloge w okresie jak juz brakuje taniego pradu? Teraz mamy srednio dobowo temp. w okolicach 0*C i masz 34*C a przy ustawieniu tak stromej,, krzywej grzewczej" na przyklad -5*C lub -8 *C ???....:cool:

To zalezy kiedy taki wzrost temperatury nastapi. Jesli po mroznej nocy gdzie pompa laduje posadzke nagle przychodzi ciply i sloneczny dzien, to jest za cieplo. Trzeba intensywniej wietrzyc.

W drogi prad jesli juz wpada, to zalacza sie na cykl kolo godziny 19-20 na wartosc histerezy, czyli max 1,5-2h pracy. Podloga musi byc nieco chlodniejsza od sredniej, wiec i Tz nie jest wysoka.

Nie rozumiesz jednego. Ja nie steruje w krzywej grzewczej temperatura zasilania, tylko temperatura wylewki. Pompa ma dogrzac wylewke do zadanej temperatury (obecnie jest to w tanim pradzie 25*C). Tz rosnie proporcjonalnie do czasu pracy pompy w danym cyklu, bo to nie inwerter. Tak jak pisalem 35*C jest granica powyzej ktorej Tz praktycznie nie wzrasta. Ja wcale nie wykluczam, ze moze wzrosnac, ale to musialo by byc raczej ponizej -15*C

Doskonale wszystko rozumiem, wiem tez ze sterujesz temp. posadzki , zawsze sa jakies +/- u ciebie duza ,,krecha'' to wlasnie slaba sterowalnosc (przegrzewanie) gdy jest niestabilna pogoda z wachaniami temp. na zew. Teraz juz wiem tez ze swiadomie wchodzisz w drogi prad aby Pc nie ,,puszczac'' z wysokimi temp. na zasilaniu:yes: Zwiekszyles tez takim ustawieniem ilosc ,,startow'' Pc ale zniwelowales efekt zimnej podlogi, bo pewnie o 21 ,,wialo chlodem''

Nie rozumiesz nadal. Ja nie moge wybrac sobie temperatury zasilania. Ona jest taka, jaka byc musi w danych warunkach pracy instalacji.

Wchodzenie w drogi prad to kwestia akceptowalnego komfortu. To jest przy takiej "zimie" w calym seoznie grubo mniej niz 1% ogolnego zuzycia na cele CO. W tym sezonie jeszcze takiego przypadku nie mialem i jakos sie nie zanosi. :)

Jesli pompa pracowalaby calodobowo, to temperatury zasilania bylyby nizsze. To grzanie akumulacyjne wymusza w sumie wysokie Tz, bo mam dosyc mocna pompe ciepla.