rwxw 24.01.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 niestety sterownik ni pokazuje na bieżąco jaka temp. dolnego źródła wchodzi do pompy a jaka wychodzi W takim wypadku warto zainwestować w 2, a lepiej w 4 termometry z sondą na kabelku i przymocować, a następnie zaizolować sondy na rurach dz i ewentualnie gz. Termometr kosztuje z dostawą 10zł, więc wydaje mi się, że warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 24.01.2015 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Dzisiaj po calej nocy grzania 1,2 / -3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.01.2015 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 U mnie na koniec cyklu (po7h pracy) na wejsciu +2,1*C Po 1h pracy bylo +3,9*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 24.01.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Pyxis pisales ze twoja PC przy ocenych temp + - 0*c pracuje na zasilaniu max 32*c , a w duze mrozy max 35*C . To na jakich parametrach pracowala ona dzisiaj po 7h ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.01.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Wysoko.34,1*C/28,0*CMusiala w nocy zleciec temperatura, ze tak ciurkiem leciala 7h. Najczesciej w nocy sa 2 cykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artbol 24.01.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 nie wiem czy to są dobre temperatury DZ pionowego po 1,5h pracy mnie te cyfry tylko utwierdzają w przekonaniu, że lepiej jest robić DZ poziome jak jest taka możliwość, bo z tego co widzę, to DZ poziome mają cały czas wyższe temperatury niż pionowe uważasz że są za niskie? znajomy ma kolektory poziome i może pomarzyć o takich temperaturach- ma dużo niższe, niestety nawet gdybym chciał robić w poziomie to nie mam jak bo działkę mam niecałe 8 arów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artbol 24.01.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 W takim wypadku warto zainwestować w 2, a lepiej w 4 termometry z sondą na kabelku i przymocować, a następnie zaizolować sondy na rurach dz i ewentualnie gz. Termometr kosztuje z dostawą 10zł, więc wydaje mi się, że warto. dzięki za podpowiedź warto sie pochylić na twoim pomysłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 24.01.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 artbol, pytam z ciekawosci jakiej marki masz pompe? Vickerson? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 24.01.2015 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Wysoko. 34,1*C/28,0*C Musiala w nocy zleciec temperatura, ze tak ciurkiem leciala 7h. Najczesciej w nocy sa 2 cykle. Srata tata.... przy sredniej dobowej 0-1 *C tak nisko,, zeszlo'' ze curkiem jest na zasilaniu 34*C to ile masz przy -8*C ? Teraz to jestes jak ten czesto przez ciebie wspominany piskorz , wijesz sie troszke koles , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 24.01.2015 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Srata tata.... przy sredniej dobowej 0-1 *C tak nisko,, zeszlo'' ze curkiem jest na zasilaniu 34*C to ile masz przy -8*C ? Teraz to jestes jak ten czesto przez ciebie wspominany piskorz , wijesz sie troszke koles , Zebys nie musial znowu przepraszac;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.01.2015 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 A no zeszlo. Z +4*C w dzien, do -2*C w nocy, a w piatek niestety tylko 2h taniego w dzien. Przy sterowaniu pogodowym to calkiem spora roznica dla krzywej grzewczej. Najwiecej pracy wymaga wlasnie taki przeskok na wyzsza zadana temperature posadzki w celu akumulacji, gdy spada Tzew. Samo utrzymanie jej temperatury przy tych -8*C to jeszcze u mnie w 100% tani prad. Jak bedzie -8*C, to znowu dostaniesz linka do fotek termometrow, poogladasz i pewnie znowu przeprosisz za przykladanie do wszystkich swojej miarki piskorzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 24.01.2015 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Zebys nie musial znowu przepraszac;) A to zadna ujma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 24.01.2015 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 A no zeszlo. Z +4*C w dzien, do -2*C w nocy, a w piatek niestety tylko 2h taniego w dzien. Przy sterowaniu pogodowym to calkiem spora roznica dla krzywej grzewczej. Najwiecej pracy wymaga wlasnie taki przeskok na wyzsza zadana temperature posadzki w celu akumulacji, gdy spada Tzew. Samo utrzymanie jej temperatury przy tych -8*C to jeszcze u mnie w 100% tani prad. Jak bedzie -8*C, to znowu dostaniesz linka do fotek termometrow, poogladasz i pewnie znowu przeprosisz za przykladanie do wszystkich swojej miarki piskorzu Teeee... Piskorz , ustaw sobie -nachylenie- krzywej grzewczej od sterowania pogodowego, A nuz,widelec nie bedziesz musial sie wysilac o te twoje ,,rozszczelnianie" okien w,, okresie przejsciowym" i nie bedzie ,,zdzifffka" ze ci ,,CIURKIEM SPADA" :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Mam ustawiona krzywa OK. Powiem Ci, ze nawet tak to "wymodzilem", ze wchodzi sam w droga taryfe, ale dopiero jak wykorzysta w 100% tania. Do takiej akcji w zakresie niskich temperatur zewnetrznych krzywa musi byc bardziej stroma, zeby niwelowal sie efekt podbicia temperatury w tanim pradzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 A to zadna ujma... Ujma nie jest zadna, ale nie jest tez powodem do dumy, wiec po co prowokujesz takie sytuacje? Nie mam zadnych powodow, zeby pisac cos niezgodnego z prawda. Bo i po co? Zastanawiales sie nad tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 25.01.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Spoko ze tak ,,wymodziles" a czy przez to nie masz efektu przegrzania wew. gdy z ujemnych temp. zchodzi w okolice 0*C ? Ile Pc zapodaje na zasilaniu w podloge w okresie jak juz brakuje taniego pradu? Teraz mamy srednio dobowo temp. w okolicach 0*C i masz 34*C a przy ustawieniu tak stromej,, krzywej grzewczej" na przyklad -5*C lub -8 *C ???.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artbol 25.01.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 artbol, pytam z ciekawosci jakiej marki masz pompe? Vickerson? tak mam vikersonna, pompa pracuje u mnie już ponad 2,5 roku jestem zadowolony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Spoko ze tak ,,wymodziles" a czy przez to nie masz efektu przegrzania wew. gdy z ujemnych temp. zchodzi w okolice 0*C ? Ile Pc zapodaje na zasilaniu w podloge w okresie jak juz brakuje taniego pradu? Teraz mamy srednio dobowo temp. w okolicach 0*C i masz 34*C a przy ustawieniu tak stromej,, krzywej grzewczej" na przyklad -5*C lub -8 *C ???.... To zalezy kiedy taki wzrost temperatury nastapi. Jesli po mroznej nocy gdzie pompa laduje posadzke nagle przychodzi ciply i sloneczny dzien, to jest za cieplo. Trzeba intensywniej wietrzyc. W drogi prad jesli juz wpada, to zalacza sie na cykl kolo godziny 19-20 na wartosc histerezy, czyli max 1,5-2h pracy. Podloga musi byc nieco chlodniejsza od sredniej, wiec i Tz nie jest wysoka. Nie rozumiesz jednego. Ja nie steruje w krzywej grzewczej temperatura zasilania, tylko temperatura wylewki. Pompa ma dogrzac wylewke do zadanej temperatury (obecnie jest to w tanim pradzie 25*C). Tz rosnie proporcjonalnie do czasu pracy pompy w danym cyklu, bo to nie inwerter. Tak jak pisalem 35*C jest granica powyzej ktorej Tz praktycznie nie wzrasta. Ja wcale nie wykluczam, ze moze wzrosnac, ale to musialo by byc raczej ponizej -15*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 25.01.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Doskonale wszystko rozumiem, wiem tez ze sterujesz temp. posadzki , zawsze sa jakies +/- u ciebie duza ,,krecha'' to wlasnie slaba sterowalnosc (przegrzewanie) gdy jest niestabilna pogoda z wachaniami temp. na zew. Teraz juz wiem tez ze swiadomie wchodzisz w drogi prad aby Pc nie ,,puszczac'' z wysokimi temp. na zasilaniu:yes: Zwiekszyles tez takim ustawieniem ilosc ,,startow'' Pc ale zniwelowales efekt zimnej podlogi, bo pewnie o 21 ,,wialo chlodem'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Nie rozumiesz nadal. Ja nie moge wybrac sobie temperatury zasilania. Ona jest taka, jaka byc musi w danych warunkach pracy instalacji. Wchodzenie w drogi prad to kwestia akceptowalnego komfortu. To jest przy takiej "zimie" w calym seoznie grubo mniej niz 1% ogolnego zuzycia na cele CO. W tym sezonie jeszcze takiego przypadku nie mialem i jakos sie nie zanosi. Jesli pompa pracowalaby calodobowo, to temperatury zasilania bylyby nizsze. To grzanie akumulacyjne wymusza w sumie wysokie Tz, bo mam dosyc mocna pompe ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts