Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

(...) Tym bardziej bym sie dziwil z niedowymiarowania, ze moj pompiarz takich instalacji juz kilkaset planowal i jak do tej pory ludzie go nie spalili. :)

Co prawda mam odwierty pionowe, ale pocieszę Ciebie, że u mnie jest po całej nocy -0,2 stopnia na wejściu. Mój instalator też twierdzi, że robił już kilkadziesiąt instalacji i nikt nie narzeka, a DZ mam takie jakie mam. Tak więc zamiast wierzyć marketingowi wykonawcy postaw na empirię i doświadczenie praktyków.

Ja mimo ostrzeżeń z forum zaufałem wykonawcy i taki mam efekt...

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to jeszcze wiekszy optymizm instalatora niz u mnie widze! ;)

No ;), miałem mieć podobno "fantastyczne" warunki gruntowe. "Panie ma Pan świetny grunt, rzadko się taki zdarza!" A teraz jak piszę ile mam temperatury to słyszę: "Jak spadnie poniżej -2 to pogadamy, a w zasadzie to pompa może pracować i przy -5" :mad: I w zasadzie mogę im skoczyć, bo zgodnie ze specyfikacją techniczną mają rację :(

Mam 4x25m do pompy o mocy 8,8kW

Mam dłuższe odwierty dla pompy o mniejszej mocy, i twierdzę, że mam dobrane na styk. Latem podłącze 150m rury fi25 przygotowane pod GWC. Może być to kapitalne połączenie wymiennika poziomego z pionowym.

Latem pionowy będę wykorzystywał jako GWC przy okazji go regenerując. Jednocześnie do grzania CWU będzie wykorzystywany poziomy. Zimą oba będą pracowały jako DZ.

Hehe...pewnie ze moge. Tak z ciekawosci - ile kosztuje 1mb odwiertu?

U mnie to raczej wchodzi w gre zakopanie jeszcze jednej petli jak juz. Rozplantowalem ziemie na dzialce, to teraz jest juz gdzie, ale bede chcial tego uniknac. Demolka straszna.

Niespokojny jestem o tyle, ze za szybko leci mi temp na wejsciu DZ do pompy.

Mam 4x25m do pompy o mocy 8,8kW

No to nie zaszalal instalator, raczej mocno ekonomiczne rozwiazanie.

100 mb odwiertow ja mam ale do PCi 5,9kW i przy moich warunkach gruntowych jest to na tzw. styk -nie mniej i nie wiecej, jak w sam raz.

W zeszlym roku najnizsza temp. wyjscia jaka odnotowalem to zaje sie s eze bylo -2,0*C albo -2,5*C -nie pamietam dokladnie, ale nie byla nizsza.

Wedlug Vaillanta niezly wynik przy mrozach w nocy -25*C do -27*C przez kilka dni.

Pzdr.