Tomek B.. 18.08.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 (edytowane) Upały się skończyły, klimakonwektor trzeba było zamontować z konieczności:). Efekt na poddaszu natychmiastowy już kilka godzin po uruchomieniu. Całe poddasze mam otwarte jako jedna przestrzeń, 60m2 + pralnia 5x6m z niskimi skosami. Bez zasłaniania okien dachowych temperatura na poddaszu nie przekraczała 25st.C a temperatura gruntowego wymiennika skoczyła z 17stC do 21stC, pompa ciepła grzała c.w.u jak szalona. Wczoraj i dziś klimakonwektor był wyłączony, temp. gwc spadła do 20st.C. Moc wentylatora w klimakonwektorze 60W, przepływ powietrza 1020m3/h, głośność na najwyższym biegu 31db, podłączyłem wszystko na pompie gwc. Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 29.08.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 16/12,3 po 25 minutach pracy (dłużej pompa nie pracuje na podgrzewanie wody) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 14.09.2015 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 (edytowane) Witam użytkowników pomp i podbijam wątek. Pierwsze odpalenie za nami - sterowanie na roboczo tylko żeby sprawdzić czy PC działa ... Grzanie 150l CW do temperatury 55 stopni, następnie pierwszy rejs po rurkach wylewki, temperatura dolnego źródła po godzinie pracy Edytowane 14 Września 2015 przez MatixL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.09.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 (...)temperatura dolnego źródła po godzinie pracy Cienko coś... A w ogóle ustaw większą wydajność pompy strony górnej, pompa dolnego jak widzę pewnie na max już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 17.09.2015 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 (edytowane) Temperatura dolnego źródła minimalnie w dół, dziś jest to 19 stopni. Powoli zbliżamy się do rozpoczęcia nowego sezonu grzewczego.Jak na potrzeby grzewcze domu, wymiennik na którym pracuje pompa ciepła jest wystarczający. Przydałoby się teraz wrzucać na 2m pod ziemię trochę ciepła z kolektorów słonecznych. Edytowane 18 Września 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.09.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Tak naprawdę to przed sezonem przydała by siędeszczowa jesień.Narazie to suchota straszna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 17.10.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Po 1h grzania CWU 11,8 / 7,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 18.10.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 PC odpalona.Chodzi już z 10 dni. Ciągle w trybie wygrzewania posadzki. Pompa obiegowa dz ustawiona na początku na 100%.3 sondy po 68 metrów (piaski i żwiry nawodnione na całej długości od około -2m). Nibe 8kW. Grzałka wyłączona. Wyłączone CWU.Dom w stanie powiedzmy deweloperskim. Jastrych cementowy 10 cm sprzed kilku miesięcy. Tynki również w miarę świeże. Przy zalewaniu glikolem dz były jakieś problemy ze szczelnością. Wykonawca sprawdzał i połączenia na zewnątrz i w środku. Ciśnienie się uspokoiło i po napełnieniu glikolem utrzymuje się w granicy 1 (diagnoza: sabotaż kogoś z ekip zewnętrznych). Po 2-3 dniach dz na zasilaniu 2,6oC, powrót -0,6oC. Później lekki spadek do 2,2oC i -0,8cCDziś, po około 9-10 dniach od uruchomienia, zmniejszenia pompy obiegowej dz mam na zasilaniu 2,2oC i -1oCJeszcze chwila i zacznie pracować na temperaturach ujemnych. według instalatora wszystko jest ok. Z innych parametrów to obliczeniowa temperatura 40oC (tak wychodzi na dziś z procedury wygrzewania posadzki) która jeszcze nie została osiągnięta. -399 stopniominuty. Zasilenie podłogówki 36,4oC i powrót 33,0oC. W domu temperatury tropikalne. Przy lekko wietrzonym parterze 22oC i 26oC na piętrze. Wilgotność około 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 19.10.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Nie wygrzewa się posadzki (a masz kawał betonu) i nie suszy budynku za pomocą gruntowej PC, tylko grzałką, zwłaszcza przy odwiertach pionowych, z uwagi na duże ryzyko zamrożenia wymiennika. Po przekroczeniu 0 spadek temperatury przyspiesza, bo zamarznięty mokry grunt piaszczysty wokół sond ma mniejszy współczynnik przewodzenia ciepła niż niezamarznięty. Oczywiście ryzyko, to nie pewność, ale lepiej nie ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 19.10.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 clarnetZ zaleceniem wygrzewania posadzki grzałkami spotkałem się co prawda wielokrotnie, ale tak się zastanawiam - czy nie lepiej wstrzymać się z ich załączeniem tak długo, jak długo temperatury DZ nie spadną do np. 0/-3? Po co płacić za energię, którą można mieć za darmo? Wystarczy monitorować temperatury DZ i załączyć grzałki z chwilą wystąpienia takiej konieczności. Co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 19.10.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 DZ gruntowej PC jest skończone.To takie wiadro z wodą.W przypadku wymiennika poziomego, słoneczko latem napełnia je zawsze po brzegi, a my kubeczkiem to wiadro przez zimę opróżniamy.Przy odwiertach jest inaczej. DZ pionowe nie regeneruje się w taki sposób latem, czyli po brzeg. Dopływ ciepła jest stały, równomierny i określony przez cały rok .I jeśli DZ pionowe jest niedowymiarowane do takie wiadro z czasem opróżnimy. Nawet po kilku sezonach.Wygrzewanie posadzki to nic innego jak takie szybkie opróżnianie wiaderka. PC przez miesiąc wygrzewania jest w stanie wyciągnąć tyle ciepła z DZ pionowego ile przez pół sezonu normalnego grzania.Można sobie kombinować czy można to wiaderko opróżnić do takiej czy innej kreski. Ale po skończeniu wygrzewania, przecież nie przestanie nagle grzać domu.A sam napisał, że temperatura ciągle mu spada.Wiec albo za szybko wiaderko opróżnia, albo z wiaderkiem coś nie tak. Za małe, dziurawe itp.Każdy sobie wygrzewa jak chce. Rozsądny wykonawca minimalizuje ryzyko pojawienia się problemów, które mogą spaść potem na niego i odradza wygrzewania posadzki i suszenia domu za pomocą PC przy pionowych odwiertach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 20.10.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Dzięki za sugestie. W programie wygrzewania pozmieniałem parametry. PC wchodzi już w tryb ochładzania jastrychu. Będzie krócej ale w okolicach programu pompy czyli 15 dni. Wilgotność powietrza w okolicach 40%. Posadzki nie wiem. Bez przyrządu zrobić mogę tylko test gazety lub folii. Naprężenia betonu powinny już puścić.Grzałka była włączona przez pierwszy tydzień. Teraz po wyłączeniu sprężarki zasilanie z dz skacze do 9-10oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 29.10.2015 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 (edytowane) Pierwsze grzanie z full mocą ( wygrzewanie posadzki ) -wiem że zalecane jest wygrzewanie na grzałce ale mimo wszystko odpaliłem na DZ po 1,5 h pracy wejście 4,4wyjście 1,7 po 12h pracy :wejście 2,4wyjście -0,8 na budowie temperatura przed odpaleniem 14 stopni - po 12 h grzania na poddaszu mam już 21 a podłoga wyczuwalnie ciepła ( zasilanie 39 stopni na poddaszu brak położonych płytek), na parterze dużo gorzej bo 17,5 ale podłoga wyklejona gresem i przykryta kartonem więc blokuje ciepło. czeka mnie duża kombinacja z ustawieniami bo delta GZ jest za duża... / czy ktoś może podlinkować jakiś opis jak prawidłowo powinno się ustawiać parametry na PC - wiem że każdy przypadek jest inny ale może są jakieś uniwersalne zasady. W temacie ustawień jestem jeszcze zielony. Edytowane 29 Października 2015 przez MatixL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 30.10.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Kiedyś myślałem o GWC glikolowym do rekuperatora. Zakopałem nawet 2x75m rury fi25 i kupiłem taką oto chłodnicę Gdzie kupiłeś taka chłodnicę? Ona jest taka jak teraz czy jest jakoś zabudowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.10.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Gdzie kupiłeś taka chłodnicę? Ona jest taka jak teraz czy jest jakoś zabudowana? Wygląda jak na zdjęciu. Kolega który mi montował wentylacje skądś ją ściągał. Wleć do mnie to się dogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jvc 31.10.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Każdy sobie wygrzewa jak chce. Rozsądny wykonawca minimalizuje ryzyko pojawienia się problemów, które mogą spaść potem na niego i odradza wygrzewania posadzki i suszenia domu za pomocą PC przy pionowych odwiertach. U mnie było dokładnie jak napisałeś. Wykonawca zalecił pierwsze wygrzewanie posadzki na grzałkach i tak tez zrobiliśmy. Faktem jest że w 4 dni zużyło 420 KWh , ale powiedziałem sobie trudno, w razie problemów zapewne było by szukanie dziury w całym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 06.11.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Po 1h DZ 9/3,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 08.11.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) Na starcie 12stC, po 2 godzinach 10/5. Edytowane 8 Listopada 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 09.11.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Temperatura DZ 11.1 deg C , temperatura wyjścia z pompy przy 25% mocy (inwertor) 8.8 deg C11.1/8.8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 04.12.2015 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Po 1h, temp DZ 7,6 / 2,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts