leszekf 22.12.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 U mnie wczoraj po ładnych kilku godzinach pracy DZ +4,7/+1,1 (PCi 7kW, DZ 500mb poziomego, jedna pętla) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.12.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 U mnie wczoraj po ładnych kilku godzinach pracy DZ +4,7/+1,1 (PCi 7kW, DZ 500mb poziomego, jedna pętla) 500mb w jednej petli masz ? Jakie fi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.12.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 I jakiej mocy pompka DZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 22.12.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Rurka cienkościenna 40mm. IVT Greenline HT plus C7 Instalowała wszystko firma jak w linku. Edytowane 22 Grudnia 2011 przez leszekf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.12.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Rurka cienkościenna 40mm. IVT Greenline HT plus C7 Instalowała wszystko firma jak w linku. Niesamowicie duze opory musi miec taki wymiennik. Nie chce mi sie odpalac kalkulatora ale pompe to tam musisz ze 200-300W miec chyba Jakby to podzielic na piec kawalkow to wystarczyloby 60-80W EDIT: doczytalem w specyfikacji tej pompy ze producent rzeczywiscie pozwala na 500mb odcinek w jednej petli, niech no tylko dojde do mocy pompki DZ Edytowane 22 Grudnia 2011 przez Daga&Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 22.12.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Wszystko w zgodzie z producentem. Polecam instrukcję szczególnie str 44..45 jest tam trochę o kolektorach i ich układaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.12.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Wszystko w zgodzie z producentem. Polecam instrukcję szczególnie str 44..45 jest tam trochę o kolektorach i ich układaniu. Wszystko sie zgadza. Szkoda tylko ze producent nie chwali sie moca pompki DZ tylko w danych technicznych stwierdza "pompa dolnego zrodla - TAK" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 22.12.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Jakiś tam Grundfoss czy cóś W każdym razie w rurkach biega alkohol etylowy, ale ciii bo akcyzą mi go zaraz obłożą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 22.12.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Włącza Wam się już w drogiej? U mnie na razie cały czas tania i jest cieplej w domu niż kiedy było 5 stopni na dworze. Wynika to z podbicia temperatury przez krzywą grzewczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.12.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Włącza Wam się już w drogiej? U mnie na razie cały czas tania i jest cieplej w domu niż kiedy było 5 stopni na dworze. Wynika to z podbicia temperatury przez krzywą grzewczą. U mnie sie jak najbardziej wlacza. Jezeli Ci sie nie wlacza to znaczy ze masz przewymiarowana pompe Tania taryfa = 10h, droga = 14h. Czyli taniej mamy tylko ok 40% czasu. Jak w domu masz +20, a na zewnatrz -20 to pompa powinna chodzic 100% czasu. Jak w domu masz +20, a na zewnatrz +4stC to pompa powinna chodzic 40% czasu czyli cala tania taryfe. Jezeli teraz na zewnatrz masz srednia -2 do 0stC, a pompa nie wlacza sie w drogiej taryfie - to jest przewymiarowana Innego wniosku nie da sie wysnuc Moja dzisiaj wyszla 3h w droga taryfe (chodzila od 13-18). Nie powiem - nawet mi to pasuje bo w ten sposob przez caly wieczor cieplo jest odczuwalne zdecydowanie przyjemniej, jak wtedy kiedy pompa chodzi 13-15 i potem dopiero od 22, mimo ze temperatura caly czas jest identyczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 22.12.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 A zyski bytowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.12.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 A zyski bytowe? Ile ich masz i przez jaki okres w ciagu doby ? Czlowiek - 50W/h. Plazma 50' - 200W, oswietlenie - paredziesiat W. Gotowanie troche wiecej daje szczegolnie przed swietami Ale to i tak krople w morzu potrzeb - no chyba ze masz pasywniaka z 10kWh/m2/rok Aha - OZC uwzglednia zyski bytowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 22.12.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Aha - OZC uwzglednia zyski bytowe Tak się właśnie nad tym zastanawiałem:) Moje lampy w pokoju mocno grzeją, jak się pod nimi stoi to czuć jak od nich bije ciepło (szkoda, że taki marny cop) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 22.12.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Pewnie mam przewymiarowaną (7 kw). Mniejszej nie było. Już gdzieś pisałem, cały rachunek za prąd za 2 miesiące (połowa września do połowy listopada) wyszedł mi 373 zł. Wszystko mam na prąd (indukcja, pompa w studni, rekuperator) Edytowane 22 Grudnia 2011 przez bartosz-w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.12.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Tak się właśnie nad tym zastanawiałem:) Moje lampy w pokoju mopcno grzeją, jak się pod nimi stoi to czuć jak od nich bije ciepło (szkoda, że taki marny cop) Oswietlenie ma coraz mniejszy udzial w tych zyskach - energooszczedne swietlowki, LEDy, to wszystko emituje zaledwie pojedyncze Waty energii... Ja sie dogrzewam np. wspomniana plazma 50' Kiedys byl taki kanal gdzie non stop pokazywali palacy sie kominek - przyjemne z pozytecznym - i popiolu nie trzeba wynosic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.12.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Pewnie mam przewymiarowaną (7 kw). Mniejszej nie było. No to musisz rzeczywiscie miec cieply domek - w takim faktycznie zyski bytowe potrafia mocno wspomoc CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 22.12.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Tego dolnego nie mam dużo bo 2x 65 metrów- pionowo, przy tym zapotrzebowaniu nie pobieram wiele, pompa chodzi od 21.00 mam teraz temp 5,8/0,3 i raczej to jest constans.W przyszłą zimę będzie jeszcze lepiej, bo mam słabo docieplony rekuperator i wreszcie udało mi sie okiełznać jego sterownik. Już nie dmucha jak szalony w te pokoje. Edytowane 22 Grudnia 2011 przez bartosz-w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 23.12.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 U mnie przy starcie dz 5,5/1,5. Po dwóch godzinach spada do 4/0,1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 23.12.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 (edytowane) Moja dzisiaj wyszla 3h w droga taryfe (chodzila od 13-18). Nie powiem - nawet mi to pasuje bo w ten sposob przez caly wieczor cieplo jest odczuwalne zdecydowanie przyjemniej, jak wtedy kiedy pompa chodzi 13-15 i potem dopiero od 22, mimo ze temperatura caly czas jest identyczna Zmieniłem prąd na dwie taryfy i przez rok sprawdzę jak to będzie działało. Obawiam się jednak braku komfortu w odczuciu ciepła bo to jest faktycznie wyczuwalne przy grzaniu od 22. W nocy ciepło a w dzień niby ciepło a zimno Im zimniej na zewnątrz tym milej w środku bo wyższa temperatura na zasilaniu a w pomieszczeniach nie jest za gorąco. Grzeję tylko w tanich taryfach a mam cieplej niż wcześniej bo grzeję całą tanią taryfę i podnosi mi temp. do 22,8 gdzie wcześniej miałem ok 21,6. pozdr adam właśnie dostałem rachunek za cały prąd od 12.10 do 12.12 wyszło 878 pln za 1329 kWh. W zeszłym roku za ten sam okres miałem 800 kWh więcej. pozdr adam Edytowane 23 Grudnia 2011 przez aadamuss24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 29.12.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 dzis potwierdzilem na czujnikach temperatury dwie rzeczy.... Pierwsza to ta ze czujniki w pompie pokazuja co innego niz zakupione przeze mnie dotkniete do rurek DZ. W pompie pokazuja sporo nizej. A druga potwierdzona sprawa to, to ze moje Zrodlo szybko traci temp ale tez szybko ja odzyskuje. start dzis mialem z 6,5 a na zasilaniu a po 3 godz bylo 3 st. Jutro bedzie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts