rafikW 06.02.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Mniejsza delta DZ oznacza , że pobieraz z niego mniej ciepła albo masz za duży przepływ na DZ. Co nie jest złe. A jak temperatura na DZ, bo może skoczyła do góry jak do tego dodać niższą temperaturę pracy GZ (bo na polu cieplej) to stąd zmniejszyła się delta Więc nie masz się co martwić DZ Dzięki za wytłumaczenie. Poobserwuję przez najbliższe kilka dni, zanotuję dane, łącznie z temp. GZ i porównam z poprzednimi latami. Ten sezon to pierwszy w którym po dwóch poprzednich ustaliłem w końcu parametry pracy i do "kotłowni" wędruję jedynie raz na miesiąc ewentualnie w co niektórą sobotę aby spisać ilość godzin pracy sprężarki i zużycia na podlicznikach. Jakoś tak przestałem patrzeć na temperatury ale teraz trzeba będzie się im ponownie przyjrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 06.02.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 ...A jak temperatura na DZ, bo może skoczyła do góry jak do tego dodać niższą temperaturę pracy GZ (bo na polu cieplej) to stąd zmniejszyła się delta... Dla przepływu o wartości stałej, wyższa delta DZ wystąpi przy: - wyższych temperaturach DZ - niższych temperaturach GZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 06.02.2016 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Dla przepływu o wartości stałej, wyższa delta DZ wystąpi przy: - wyższych temperaturach DZ - niższych temperaturach GZ Przez wyższy COP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 06.02.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 jgrolikDelta DZ wzrośnie z powodu wzrostu mocy chłodniczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 06.02.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 jgrolik Delta DZ wzrośnie z powodu wzrostu mocy chłodniczej. Moc chłodnicza rośnie przy wzroście COP. Ja mam inwertor, więc delta mi rośnie jak wzrasta zapotrzebowanie GZ przy stałym przepływie w DZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.02.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Patrzę w swoje notatki sprzed lat i widzę, że dwa lata temu delta była na początku lutego około 4K, rok temu 3K a w tym dzisiaj po niecałej godzinie pracy mam 1,9K Martwi mnie to niezmiernie gdyż albowiem ostatni tydzień był ulewny przy temperaturach +2...+6 więc oczekiwałem, że DZ trochę się zregeneruje a tu taka niemiła niespodzianka. Czy reagować? Jak? Jesli dla okreslonych temperatur DZ i GZ zaobserwowales, ze dleta jest nizsza niz byla wczesniej, a nic nie robiles w tym czasie z wartoscia przeplywu przez DZ, to jest to objaw IMHO bardzo niepokojacy. Swiadczyc moze o spadku sprawnosci pompy, albo rozjechaniu sie (awaria, odklejenie sie od rurki) termometru(ow). A teraz zaleznosci, bo kolega jgrolik blednie to interpretuje w oparciu o inwerter, a tam delta nie mowi (prawie) nic Wraz ze wzrostem roznicy temperatur pomiedzy DZ i GZ delta bedzie MALEC. Zmaleje tez jesli zwiekszy sie przeplyw czynnika przez parownik, co samo z siebie raczej rzadko sie zdarza (raczej jakies czyszczenie filtra, zwiekszenie biegu obiegowki, odpowietrzenie petli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 12.02.2016 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 DZ po 2h 2,3 / 0,0Myślałem, że po 2 tygodniach "przedwiośnia" temperatury bardziej podskoczą.DZ mam na głębokości 1,8 m i może przez to reakcja na temp. powietrza jest dość długa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 12.02.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Powrót DZ gdy ogrzewa dom ( moc ok 2.2-2.4 kW) 4.9-5.0/ 1.7-1.9 CPowrót DZ gdy grzeje CWU (moc zmienna 2.4-5 kW) 3.7-3.9 Najniższa temperatura wychodząca z pompy w ostatnich 2 tygodniach 1.2 C (podczas grzania CWU)SCOP za okres ostatnich 2 tygodni 5.2 COP podczas ogrzewania domu typowo 5.9-6.3, podczas grzania CWU 3.7-5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.02.2016 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 DZ po 2h 2,3 / 0,0 Myślałem, że po 2 tygodniach "przedwiośnia" temperatury bardziej podskoczą. DZ mam na głębokości 1,8 m i może przez to reakcja na temp. powietrza jest dość długa. Reakcje na temperature powietrza musial bys liczyc raczej w miesiacach. Lwia czesc (cos w okolicach 90%) regeneracji DZ poziomego przypada na wody opadowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.02.2016 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Uprzedziłeś mnie Pyxis...u mnie sporo padało ostatnio i widać od razu wyższe temperatury DZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 12.02.2016 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 u mnie sporo padało ostatnio i widać od razu wyższe temperatury DZ Sporo to znaczy ile ? U mnie również ostatnio trochę pada, ale temperatura na powrocie z DZ utrzymuje się na poziomie 4-5 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.02.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 to wszystko jest względne, bo wszystko zależy od tego jakie były wcześniej temperatury DZ i jakie temperatury są na zewnątrz....od kilku dni cały czas coś leci z nieba - deszcz,snieg, nawet grad...miałem 3,9/1,4 na DZ miesiąc temu, a dzisiaj zauważyłem 5/2na zewnątrz temperatury dodatnie, w słońcu (jak wyjdzie zza chmur) nawet powyżej 10C można sporadycznie zmierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 12.02.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 to wszystko jest względne, bo wszystko zależy od tego jakie były wcześniej temperatury DZ i jakie temperatury są na zewnątrz.... od kilku dni cały czas coś leci z nieba - deszcz,snieg, nawet grad... miałem 3,9/1,4 na DZ miesiąc temu, a dzisiaj zauważyłem 5/2 na zewnątrz temperatury dodatnie, w słońcu (jak wyjdzie zza chmur) nawet powyżej 10C można sporadycznie zmierzyć Tu gdzie mieszkam to czasem sporo powyżej 10 bywało, ale ostatnio to Halny wiał http://activeweather.org/Wozniki2.php?dane=tempc_out Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 13.02.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 No więc wyniki sa takie:temp. zewn. +3,3 °CPo prawie 2h:- GZ zadana temp. powrotu (nastawa z podbiciem 3K) 27,8 °C- DZ zasilanie 1,9 °C- DZ powrót -0,1 °CΔT DZ 2K- GZ zasilanie 33 °C- GZ powrót 27 °CΔT GZ 6K Biegi obiegówek DZ i GZ nie były zmieniane.Może po zakończeniu sezonu grzewczego drugi raz wyczyszczę filtr DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 14.02.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Po nieco ponad 3h DZ: 4,5/-0,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 21.02.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Inwertor 30Hz 2.2 kWDZ 5.6/2.0COP 6.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 26.02.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 po 2h DZ 4,9/2,4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 27.02.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 COP 6.2 Taki COP w lutym ma Twoja gruntowa, kiedy wszystkie on/off gruntowe mają średnio koło 4.0 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majsterrr 27.02.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 u mnie na on/off COP max 4.3 ( licznik wyprodukowanych kWh w pompie i podlicznik przed pompą )czy można osiągnąć 6 na PC gruntowej - nawet inwerterowej - nie słyszałem do tej pory o takim wyniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 27.02.2016 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 (edytowane) u mnie na on/off COP max 4.3 ( licznik wyprodukowanych kWh w pompie i podlicznik przed pompą ) czy można osiągnąć 6 na PC gruntowej - nawet inwerterowej - nie słyszałem do tej pory o takim wyniku To jest COP chwilowy na niskich parametrach i nie uwzględnia pompek obiegowych, zwłaszcza, że są sterowane proporcjonalnie. Jak doliczę obiegówki to co najmniej 4.8 Jak do softu dodadzą licznik ilości wyprodukowanego ciepła to będę mógł dokładniej zweryfikować SCOP. Chociaż raczej czeka mnie optymalizacja kosztów zużycia a nie koniecznie COP-u. Inna sprawa, że gdy pompa pracuje z tak małą mocą , to praktycznie nie jest zaburzana temperatura jaka wraca z gruntu i dopiero gdy pompa grzeje CWU z większą mocą to widzę spadek temperatury, która wraca na pompę z DZ. W tej chwili podczas grzania CO z DZ wraca 6.0 a podczas grzania CWU ok 5.0, ale to efekt ostatniej deszczowej pogody. Edytowane 27 Lutego 2016 przez jgrolik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts