Tomek B.. 08.07.2016 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Skoro z klimakonwektora ładujesz bezpośrednio w DZ tyle kW prawie non stop to nic dziwnego, że masz takie temperatury Jaką masz glebę ? Nie boisz się, że jak temperatura za bardzo wzrośnie, to pompa przestanie działać ? U mnie na dzień dzisiejszy 16 C Na tę chwile temp. ustabilizowała się na 21stC. Martwisz się o termostatyczny zawór rozprężny? Do 25stC jeszcze bardzo daleko a do tego między 21st a 25st występuje bardzo duża przepaść i nawet trudno mi policzyć ile ciepła należałoby wrzucić aby tak podgrzać grunt, którego naturalna temperatura wynosi 16-17stC. Wymiennik umieszczony w glinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 09.07.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Martwisz się o termostatyczny zawór rozprężny? Do 25stC jeszcze bardzo daleko a do tego między 21st a 25st występuje bardzo duża przepaść i nawet trudno mi policzyć ile ciepła należałoby wrzucić aby tak podgrzać grunt, którego naturalna temperatura wynosi 16-17stC. Wymiennik umieszczony w glinie. Dokładnie, to o okienko pracy. Jak się zaczną upały to znów zacznie rosnąć glina sporo przyjmie, ale nie wiem czy aż tyle. To dopiero początek sezonu. Największe temperatury, to pewnie koniec sierpnia początek września (tak przynajmniej było w zeszłym roku u mnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 21.07.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Temperatura DZ 16.8 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.07.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 A u mnie na odwiertach 12 C. Za kilka dni zadziała klimakonwektor, zobaczymy efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 21.07.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 A u mnie na odwiertach 12 C. Za kilka dni zadziała klimakonwektor, zobaczymy efekty. Na odwiertach to raczej nie powinno zrobić dużego wrażenia, zwłaszcza jeśli masz jakieś cieki wodne. Jakiej mocy masz KK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.07.2016 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Jakiej mocy masz KK ? 4,9kW Czekam na sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 19.08.2016 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Maksymalna temperatura DZ w tym roku to było 18.6 CTeraz to już tylko 17.6 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 19.08.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 U mnie w sumie na stałym poziomie przez całe lato. Przy uruchamianiu pompy około 8.2 stopnia po 5 minutach przez które nagrzewa CWU temperatura DZ wyosi około 7 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 23.08.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Na dzień dzisiejszy u mnie stanęło na 22st C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.09.2016 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Przy uruchomieniu 19.6oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 03.09.2016 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 (edytowane) Tegoroczny sezon używania klimakonwektora mogę uznać za zamknięty. Dni coraz krótsze i w zupełności wystarcza samo gwc. Do sezonu grzewczego jeszcze daleko, cały wrzesień ma być bardzo ładny i ciepły, październik również dobrze się zapowiada. Póki co ładowanie wymiennika gruntowego będzie jeszcze trwało ale coraz mniejszą ilością energii.Mam już w garażu 2 kolektory 30-rurowe kupione za 1500zł za sztukę. Pompka 12V z małym panelem solarnym będzie to napędzała bez żadnej automatyki i grzała 400l beczkę w okresie powiedzmy kwiecień-wrzesień a pozostałe miesiące wymiennik gruntowy za pomocą ręcznego przestawienia zaworu kierunkowego. Naczynie wzbiorcze oczywiście wspólne z wymiennikiem gruntowym, jak również i wspólny obieg płynu. Bardzo chciałem uniknąć jakiejkolwiek automatyki, więc pozostaje mi przestawianie zaworu ręcznie 2 razy w roku. Jeśli będę chciał to wcale nie muszę tego robić i zostawić np. całoroczne grzanie c.w.u bądź wymiennika gruntowego. Zasada działania taka, ze im większe nasłonecznienie tym większe przerzucanie płynu przez pompkę i odwrotnie. Nie przewiduję występowania na zbiorniku temp. wyższych niż 70st C a co za tym idzie na kolektorach będzie identycznie a więc bez przegrzewów czy temperatur stagnacji. Miesiące październik-marzec spokojnie przeznaczę na sam wymiennik gruntowy, gdzie każdą nawet najmniejszą ilość ciepła na kolektorach przerzucę na 2m pod poziom gruntu.U szwagra na 30 rurowym heat pipe i 300 litrowym zbiorniku temp. c.w.u. nie przekracza 60st,C, co prawda jest duży pobór ciepłej wody, niemniej jednak mam jakiś punkt odniesienia.Całość projektu typowo hobbystyczna i za niewielkie pieniądze, myślę, że warte zainwestowania. Skoro podczas robienia dachu zainwestowałem w 2 przejścia solarne, haki montażowe, nierdzewną rurę solarną i wężownicę w zbiorniku to aż się prosi aby doprowadzić to do samego końca.Zanosi się na to, że pompa ciepła pójdzie w odstawkę na 6 miesięcy w roku. Przynajmniej nie będę jej katował na temperaturach 55st C. Póki co mój chińczyk za 5 tys zł bardzo dobrze się trzyma i wolałbym mieć 4 takie chińczyki w odwodzie niż jedną ''markową" za 20tys. zł.Jeszcze cały przyszły rok mam umowę z Duon i obecna stawka brutto 0,23zł/kwh w taryfie pozaszczytowej będzie nie do utrzymania i trzeba się liczyć ze wzrostem o co najmniej 20%.W takim razie trzeba będzie zmniejszyć liczbę zużywanych kwh a finalnie zgromadzić środki na instalację pv. Edytowane 3 Września 2016 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.10.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Tegoroczny sezon grzewczy rozpoczęty. Start dz 19stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 09.10.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Ja rozpocząłem sezon parę dni temu. Przed chwilą po godzinie DZ 12,3/4,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.10.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Tegoroczny sezon grzewczy rozpoczęty. Start dz 19stC. Moje jak startuje ma 22 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 09.10.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Moje jak startuje ma 22 stopnie. Panowie, podajecie te temperatury zaraz po starcie czy tak jak się nieraz na wątku umawialismy po 1 godzinie pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.10.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Panowie, podajecie te temperatury zaraz po starcie czy tak jak się nieraz na wątku umawialismy po 1 godzinie pracy? Oczywiście że po starcie. Po prostu nie wierzę w bzdury, że ktoś po godzinie ktoś ma 19 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 09.10.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Oczywiście że po starcie. Po prostu nie wierzę w bzdury, że ktoś po godzinie ktoś ma 19 stopni. Jaki sens ma podawanie temp DZ zaraz po starcie? Co to ma wspólnego z temp DZ? To jakbym miał długie rurki od DZ juz wewnątrz kotłowni i w dodatku ciepło (np. 25 stopni ) w kotłowni to zarejestruje 25 stopni ?? Umówmy się ze podajemy po 1 godz pracy i będzie można jakoś porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.10.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Jaki sens ma podawanie temp DZ zaraz po starcie? Oczywiście że nie ma żadnego. Chyba mnie nie zrozumiałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.10.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 (edytowane) Podałem temperaturę z jaką w tym roku wystartowało dz, grzania c.w.u. nie liczę.Od 4 dni temp. dz utrzymuje się na stałym poziomie. Na starcie to mam temperatury pomieszczenia w którym znajduje się p.c.Po kilku godzinach grzania dz 17/13. Edytowane 9 Października 2016 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 09.10.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Oczywiście że nie ma żadnego. Chyba mnie nie zrozumiałeś. Zrozumiałem. Ten post nie był bezpośrednio do ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts