Pyxis 29.12.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Jak duze masz te rozbierznosci w temp.?Ja dzisiaj tez zalozylem wyskalnowane termometry na rurki poza pompa i tez sa roznice, ale nie przekraczaja 1*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.12.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Dobrze zaizolowałeś te czujniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Jesli nie pytasz, to moja sa opaska przypiete do rurki miedzianej i przykryte czara otulina na rury oraz owiniete zbrojona tasma klejaca 2 albo 3ma warstwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 29.12.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 u mnie sa owiniete okolo 3 warstwami izolacji i czarna otulina do rurek, ta kauczukowa...a rozbierznosci sa na poczatek jeden stopien a na koniec potrafia dojac do dwoch...poza tym pompa przepracowala w tym tygodniu 18 godzin czyli srednio liczac 4 dni x 3 godziny w nocy plus 4 dni x lekko ponad godzine od 13. Jak zauwazylem temp po 3 godzinach spada do okolo 3 a na sterowniku pompy pokazuje mi sresnia zasilania 0,7 a powrot -0,8...to mnie troche dziwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Dzisiaj pomierzylem troszke temp u siebie na pompie. Blad odczytu temp zasilania glikolem to 0,2*C (Pompa zaniza temperature o tyle) Temperatura powrotu rozni sie o 0,4*C (pompa o tyle ja zawyza)Delta podawana przez PCi to 4,8*C a rzeczywista to 5,4*C Reasumujac. Wg pompy mam temp DZ 3,3/-1,5 a faktyczne sa 3,5/-1,9 To niby malo istotne, ale warto wiedziec na ile mozna na tych wbudowanych termometrach polegac, bo blad dla takich elektronicznych pomiarow moze wyniesc nawet 1*C:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.12.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 U mnie jest błąd na powrocie właśnie 1 st. Łatwo to sprawdzić gdy pompa przez kilka godzin nie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 31.12.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Dzisiaj pomierzylem troszke temp u siebie na pompie. Blad odczytu temp zasilania glikolem to 0,2*C (Pompa zaniza temperature o tyle) Temperatura powrotu rozni sie o 0,4*C (pompa o tyle ja zawyza) Delta podawana przez PCi to 4,8*C a rzeczywista to 5,4*C Reasumujac. Wg pompy mam temp DZ 3,3/-1,5 a faktyczne sa 3,5/-1,9 To niby malo istotne, ale warto wiedziec na ile mozna na tych wbudowanych termometrach polegac, bo blad dla takich elektronicznych pomiarow moze wyniesc nawet 1*C:-) Ale skad wiesz ze akurat Twoje pomiary sa dokladniejsze ? Przeciez to zalezy od czujnikow, ich zestrojenia, a przede wszystkim - od polozenia czujnikow. Te w pompie sa blizej wymiennikow. Nikt nie bedzie stosowal w pompie wykalibrowanych do setnej czesci stopnia C czujek bo takie zapewne kosztuja po pareset pln / sztuke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Bo moje sobie wyskalowalem i wiem z jakim bledem pokazuja temp.Przy takich srednicach rurek miedzianych roznica 30cm na odleglosci od wymiennika nie ma znaczenia. Tym bardziej, ze rurki poizolowane wewnatrz pompy tez.Ja przeciez nie mowie o dokladnosci do setnej czesci stopnia. Raczej o rzad wielkosci mniejszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 U mnie jest błąd na powrocie właśnie 1 st. Łatwo to sprawdzić gdy pompa przez kilka godzin nie pracuje. A skad wiesz, ze akurat na powrocie zle pokazuje? Moze ten 1*C to po prostu suma bledow tych 2 termometrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.01.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 A skad wiesz, ze akurat na powrocie zle pokazuje? Moze ten 1*C to po prostu suma bledow tych 2 termometrow. A to akurat bardzo prosto wytłumaczyć. Po kilku godzinach temperatury na wejściu i wyjściu powinny mieć temperaturę otoczenia. Temperatura na powrocie jest o jeden stopień niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 (edytowane) A to akurat bardzo prosto wytłumaczyć. Po kilku godzinach temperatury na wejściu i wyjściu powinny mieć temperaturę otoczenia. Temperatura na powrocie jest o jeden stopień niższa. No to mamy wiec jeszcze 3ci termometr (temp otoczenia). Jesli on pokazuje temp poprawnie to tak. A po dluzszym postaoju pompy nadal jest ta ronica? Dzisiaj rano po 8h pracy mialem 3,2/-2,2 Juz na tym "nowym" 800m DZ. Edytowane 1 Stycznia 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.01.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Temperaturę sprawdzałem kilkoma termometrami, także jestem tego pewien.Po 8 godzinach, na wejściu mam 3,3 i -1,2 na powrocie. Przy pracy niemal tylko w taniej taryfie, już nie spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 No ja dopiero opracowalem "automatyczny" system pomiaru Ustawilem kamere na budowie i z niej zczytuje dane. Kamerka fobi fotke co 10 min. http://szkut.com/dom/pci.jpg_78.jpg Termometry pokazuja dokladnie 1*C wyzsze temmperatury niz rzeczywiste. Poza pompa umiescilem tez manometr cisnienia DZ. Jakis przewrazliwiony teraz jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.01.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Wow:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielsq 01.01.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Też mam te elektroniczne termometry i są bardzo kiepskiej jakości, mają bardzo duży rozrzut temperatury nie nadają się do tych zastosowań. Zainstalowałem czujniki ds18b20 i powiem że są genialne, podłączam do kompa przez rs232, programik Lampomilitari i mam odczyt +/- 0,1 'C i na dodatek rysuje wykres zmian temperatury np w czasie 24h. Ma 2 żyłowej magistrali można opomiarować całą PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Dlatego tez je przed uzyciem wyskalowalem. Powtarzalnosc pomiarow tez jest zachowana, wiec nie widze problemu. Pozostaje tylko kwestia "automatyki" odczytu. Ten symbol ds18b20 chyba wymienial moj pompiarz jako "najdokladniejsze Dallasy". Instaluja je u siebie. Jednak temp wejsci roni sie o 0.2*c a wyjscia z DZ o 0,4*C. Pomierz te swoje w wodzie lodowej, pewnie dokladnosc bedzie znacznie mniejsza i te 0.1*C co podajesz i beda wymagaly korekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielsq 01.01.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Można wiedzieć jak je Wyskalowałeś? nie zaglądałem do środka jest możliwość kalibracji? moich dallasów się nie kalibruje są to cyfrowe czujniki kalibrowane na etapie produkcji, moje dallasy można powiedzieć że są OK umieszczone w tym samym środowisku mają bardzo mały rozrzut temperatur. Jeżeli jednak Masz różnicę na poziomie 0,4'C to upatrywałbym raczej złego kontaktu czujnika z mierzonym medium, albo może źle odizolowany czujnik od temperatury otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Można wiedzieć jak je Wyskalowałeś? Przy temperaturach na jakich chodzi DZ najprosciej jak sie da, to mierzac temperature wody z lodem. Mieszalem z zanurzonymi 3ma czujnikami. Dwa termometry pokazaly 1,0*C a jeden 0,9*C. Te z jednakowym bledem umiescielem na wejsciu i wyjsciu DZ bo latwo sie liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielsq 01.01.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Czyli nie Wyskalowałeś ich a jedynie wiesz jaki błąd jest popełniany przez każdy z nich w temperaturze wody lodowej. Jeszcze zauważyłem że błąd pomiaru (w przypadku moich termometrów) nie jest stały jest obarczony różnym błędem w różnych temperaturach. I dlatego poszedłem w dallasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Tak, dokladnie. Nieprecyzyjnie to ujalem. Znam blad pomiaru i koryguje wskazania o ten blad. Przy wyzszych temperaturach blad pomiaru nie powinien jakos znaczaco sie roznic, ale dla temp bliskich 0*C ktore nas tutaj interesuja w prosty sposob mozna go wyznaczyc w miare dokladnie. A co do dallasow, to sam cos "organizowales" czy jakis gotowy zestaw mozna zakupic? Nie jestem elektronikiem a marzy mi sie automatryczna rejestracja temp z zewnetrzna i zasilania podlogowki wlacznie. Bede mial tez klimakonwektor do chlodzenia i z niego tez fajnie by bylo miec pomiary. Tak dla celow "badawczych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts