Tomaszs131 07.01.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Może i umnie da się położyć pętle poziomego, przynajmniej na to liczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.01.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Może i umnie da się położyć pętle poziomego, przynajmniej na to liczę. Jak na razie DZ jest OK I nie ma co kombinować na wyrost ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.01.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Jeśli tego nie zrobię na wiosnę to póżniej po położeniu na działce nawodnienia będzie za póżno.Nie muszę tego od razu podłączać, można w razie czego dokończyć to w przyszłości. Edytowane 7 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 07.01.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Jak się tak patrzę na temperatury DZ jakie macie , to jednak widać że dobre wykonane ( tzn przewymiarowane ) DZ w postaci kolektora poziomego lepiej się spisuje niż odwierty . Jak jest łagodna zima, jak w zeszłym roku to się zgodzę, ale w tym roku to nie byłbym do końca taki pewny. JJa dzisiaj nad ranem po nocnej pracy PC miałem zasilanie 5,6*C , nie wiem jaki powrót bo nie mam czujnika . Ciekawe czy sprawiła to łagodna zima ( chyba nie bo już takie były od czasu jak mam pc , choć wcześniej miałem on/of-a) czy jednak sprawdza się zasada że inwerter mniej żyłuje kolektor . Ja najbardziej inwertorowa PC łagodniej traktuje DZ. U mnie gdy pompa ogrzewa dom to grzeje z mocą ok 2-4 kW ale jak zaczyna ogrzewać CWU to jej moc rośnie do 7-8 kW a wtedy temperatura powrotu z DZ (czyli zasilanie pompy) spada o ok 0.5-0.6 K więc to ładnie widać, że jak DZ jest słabiej obciążone to lepiej się sprawuje. Mi by się marzyła taka gruntówka z mocą od 1-6 kW, ale chyba nikt takiej nie robi ... z resztą pewnie i tak by się nie opłacało takie cudo , bo nawet energooszczędna pompka obiegowa pobiera 35-40 W co przez 24 h daje prawie 1 kWh/dobe/sztukę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 07.01.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Może i umnie da się położyć pętle poziomego, przynajmniej na to liczę. W jakim celu chcesz dokładać poziome to odwiertów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 07.01.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Myślę, że pompy inwerterowe niewielkiej mocy to niedaleka przyszłość, a wtedy w komplecie z pv mamy i ciepło i darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 07.01.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Myślę, że pompy inwerterowe niewielkiej mocy to niedaleka przyszłość, a wtedy w komplecie z pv mamy i ciepło i darmo. Pożyjemy zobaczymy ... tylko jeszcze bardziej energooszczędne pompki obiegowe muszą wymyślić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.01.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Jak na razie DZ jest OK I nie ma co kombinować na wyrost ... Może i masz rację. Pozostały trzy miesiące grzania. Zobaczymy pod koniec sezonu grzewczego. Dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 07.01.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Jak jest łagodna zima, jak w zeszłym roku to się zgodzę, ale w tym roku to nie byłbym do końca taki pewny. a ja jestem tego pewny po tylu zimach co mam za sobą... I były także te które dawały w kość DZ, ale temperatura DZ nigdy nie spadła poniżej 2C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 07.01.2017 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Pożyjemy zobaczymy ... tylko jeszcze bardziej energooszczędne pompki obiegowe muszą wymyślić Lodówki jaką mają moc w inwerterowych kompresorach? Chyba kolega jbloch samodzielnie wykonał pompkę inwerterową o mocy 5kW. Oczywiście jak zawsze chodzi o kasę. Nasyci się rynek tym co się teraz sprzedaje, będą dostępne nowe "wynalazki".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 07.01.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Może i masz rację. Pozostały trzy miesiące grzania. Zobaczymy pod koniec sezonu grzewczego. Dzięki:) Jasiek ma rację , teraz masz sprawna instalację pc, penie grzejesz dom w bardzo przyzwoitych kosztach i dokładanie pętli , to może się okazać ze w skali roku zaoszczędzisz na grzaniu np 200 pln . Co innego jakbyś dopiero teraz miał robić instalację pc , to ja raczej polecałbym poziomy kolektor ( o ie masz odpowiednie warunki gruntowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 07.01.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Pożyjemy zobaczymy ... tylko jeszcze bardziej energooszczędne pompki obiegowe muszą wymyślić Niby dlaczego trzeba bardziej energooszczędne pompki obiegowe .? To tylko kwestia odpowiednio zgranego sterowania pompki obiegowej z aktualną mocą cieplna PC .U mnie jak PC sobie ,,pyrczy" czyli podtrzymuje ( choć i tak moc minimalną ma za dużą) aktualne straty ciepła domu to pompka obiegowa pracuje w trybie auto , pobiera 8W , pompuje ~ 0,5 m3 wody i dla mocy cieplnej ~2,4 wystarcza .Jak pracuje z mocą max to jednak lepiej jak pompka obiegowa pracuje z mocą 22 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.01.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Jasiek ma rację , teraz masz sprawna instalację pc, penie grzejesz dom w bardzo przyzwoitych kosztach i dokładanie pętli , to może się okazać ze w skali roku zaoszczędzisz na grzaniu np 200 pln . Co innego jakbyś dopiero teraz miał robić instalację pc , to ja raczej polecałbym poziomy kolektor ( o ie masz odpowiednie warunki gruntowe) Problem w tym, że odwierty robiłem w czasie stawiania ścian piwnicy;(. Teraz napewno zdecydowałbym się na kolektor poziomy. Mam glinę do głębokości 3 metrów. Z kosztów grzania jestem zadowolony. 17.01 podliczę kolejny sezon, podejrzewam że zamknie się poniżej 2800 kwh. Nie szukam dalszych oszczędności. Obawiam się tyko o temp. DZ w dalekiej przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 07.01.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Myślę, że pompy inwerterowe niewielkiej mocy to niedaleka przyszłość, a wtedy w komplecie z pv mamy i ciepło i darmo. To już praktycznie teraźniejszość , potrzebuję jeszcze tylko trochę czasu . PC o mocy cieplnej2,8 kw , 3,5 kw , 5 kw to raczej konieczność teraz jak ludzi przymusza się do budowy tak energooszczędnych domów . Mała PC typu gruntowego z modulowaną mocą to jednak niski koszt zakupu samej pc , a i koszt wykonania samego kolektora śmieszny i na każdej działce da się upchnąć nawet kolektor poziomy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 07.01.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Problem w tym, że odwierty robiłem w czasie stawiania ścian piwnicy;(. Teraz napewno zdecydowałbym się na kolektor poziomy. Mam glinę do głębokości 3 metrów. Z kosztów grzania jestem zadowolony. 17.01 podliczę kolejny sezon, podejrzewam że zamknie się poniżej 2800 kwh. Nie szukam dalszych oszczędności. Obawiam się tyko o temp. DZ w dalekiej przyszłości. Raczej nie sądzę żeby Wihi tutaj coś spartolił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.01.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Raczej nie sądzę żeby Wihi tutaj coś spartolił Wihi nie robił mi DZ. Wówczas go wogóle nie znałem, a szkoda:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 07.01.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Lodówki jaką mają moc w inwerterowych kompresorach? Chyba kolega jbloch samodzielnie wykonał pompkę inwerterową o mocy 5kW. Oczywiście jak zawsze chodzi o kasę. Nasyci się rynek tym co się teraz sprzedaje, będą dostępne nowe "wynalazki".. To niekoniecznie taki proste , problem jest w samych inwestorach , dzisiaj nie ma zapotrzebowania na tanie pc . Inwestor z reguły podchodzi o sprawy , tanie od razu odrzucam , drogie za drogie , te ze średniej półki będzie OK , a w praktyce to wszystko jeden sort jest . Firmy to wykorzystują weźmy przykład polskiego producenta pomp ciepła grunt kila lat temu miał niższe ceny na PC , mimo że wtedy cena podzespołów była wyższa niż dzisiaj . Dzisiaj te same praktycznie pompy oferuje w wyższych cena , raz że jakąś tam markę sobie wyrobił , dwa że jednak jak ludzie płacą solidne pieniądze za towar to mają jakieś przekonanie że dobry produkt kupili - to może być prawda , ale z reguły nie jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 07.01.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Na dzień dzisiejszy dz startuje na 9st. Nad razem będzie 6 stopni. Wodę użytkową podgrzewam grzałką elektryczną do 65stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 07.01.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Wihi nie robił mi DZ. Wówczas go wogóle nie znałem, a szkoda:( Hmmm... to może jednak warto rozważyć jakieś wspomaganie kolektorem poziomym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 07.01.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Na dzień dzisiejszy dz startuje na 9st. Nad razem będzie 6 stopni. Wodę użytkową podgrzewam grzałką elektryczną do 65stC. Ale nie masz klasycznego kolektora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts