Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
O kurcze, macie naprawdę wysokie temperatury. Zaczynam się zastanawiać, czy u mnie wszystko ok jest z DZ. Na wyjściu z pompy mam ok. 4,4 st. po grzaniu (nie wiem ile pompa chodzi). Niestety jeszcze nie mierzę temp. wejścia.

Nie wiem bo w stopce nie masz napisanego rodzaju DZ, mogę tylko przypuszczać że posiadasz wymiennik pionowy. Przy odpowiednio dobranym wymiennika poziomym temperatury zasilania będą wyższe od tych przy odwiertach.

Nie ma co się na razie zbytnio przejmować.

Edytowane przez Tomaszs131

2 odwierty 100+ Nibe F1245 10kW

pod koniec wzrostu temperatury podczas wygrzewania podlogi (34 stopnie w domu/10 na zew)

przy wchodzeniu z 40 na 45 stopni pomagały grzałki, potem sama pompa utrzymywala 45 stopni w trybie 3h pracy/45m przerwy

rekordowe wartości przy pracy samej pompy:

dz 3,7/0,2 gz 46,4/43,3 (po 6 godzinach)

ds 4,1/0,7 gz 47,1/43,0 (po 1 godzinie w kolejnym cyklu pracy)

miesiąc później normalna praca brak okładzin na podłogach

po 1 godzinie

dz 6,2/0,2 gz 28,2/21,6 18,5 w srodku 4,5 stopni na zew

• 3 weeks później...
coś duża delta na DZ aż 6 st chyba że źle zapisałeś

Bardzo dobrze zapisałem, miałem przytkane sitko w dolnym źródle (świeża instalacja). Tuż przed czyszczeniem delta ptzy pelnej mocy pompki obiegowej byla 8,5:), zaraz po czyszczeniu 3,5 przy 80% mocy pompki, jeszcze raz pewnie trzeba będzie przeczyścić jak zbierze pozostale śmieci

obecnie mam po godzinie pracy

5,4/1,5