Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

KOCHANI FORUMOWICZE,

już dwunasty raz dzieci z Ogniska Marymont przygotowały prace na aukcję. Są w tym roku też prace Tajemniczej Forumowiczki, które przesłała kartki do Ogniska.

Zapraszamy do licytowania.
Dzieci wiedzą, że my nie zawodzimy. M
ieć pod choinkę prace dziecka - t
o podnosi na sercu, to radość, to prawdziwe święto...

Aukcja trwa do 17 grudnia do godziny 22. A w poniedziałek wysyłamy prace.

http://forum.muratordom.pl/showthrea...-dzieci-zobacz
http://forum.muratordom.pl/showthrea...-Tu-licytujemy

Pozdrawiam
a014.gif

u mnie druga seria próby wysuszenia wylewek, po kilku dniach pracy prawie non stop temperatury stabilizują sie na

2,6/-0,6 (2 sondy 120, 9,66kW)

i już nie spadają, ale pompa pewnie bierze z 70% tego co by mogła z gruntu po grzeje do 45-46 stopni na zasilaniu, Gdy zrobiłem przerwe, ochłodziłem troche dom i właczyłem ponownie, to po kilku godzinach temperatury były 2,8/-1,1, ale potem(24h) przy ciągłej pracy wraz ze wzrostem temp zasilania znów ustabilizowały się na 2,6/--0,6

u mnie druga seria próby wysuszenia wylewek, po kilku dniach pracy prawie non stop temperatury stabilizują sie na

2,6/-0,6 (2 sondy 120, 9,66kW)

i już nie spadają, ale pompa pewnie bierze z 70% tego co by mogła z gruntu po grzeje do 45-46 stopni na zasilaniu, Gdy zrobiłem przerwe, ochłodziłem troche dom i właczyłem ponownie, to po kilku godzinach temperatury były 2,8/-1,1, ale potem(24h) przy ciągłej pracy wraz ze wzrostem temp zasilania znów ustabilizowały się na 2,6/--0,6

Mam nadzieję, że PC pracuje głównie na grzałce przy tym wygrzewaniu posadzki albo po prostu masz zablokowaną sprężarkę ( link ), W sieci znajdziesz trochę informacji na temat skutków zamrożenia dz.

Mam nadzieję, że PC pracuje głównie na grzałce przy tym wygrzewaniu posadzki albo po prostu masz zablokowaną sprężarkę ( link ), W sieci znajdziesz trochę informacji na temat skutków zamrożenia dz.

Nie, grzałka włączyła się tylko przy wchodzeniu na tak wysoką temperaturę, a potem juz samo utrzymywanie to tylko sprężarka. Co do zamrożenia dolnego źródła to temperatura jest monitorowana i jak narazie radzi sobie OK. Tak jak wspomniałem pompa na takich temperaturach pracuje pewnie z 70% wydajności to znaczy że jesli teraz np pracuje 21h/24h to przy normalnych temperaturach na zasilaniu(poniżej 35 stopni) wyciągnełaby tyle samo ciepła z gruntu w 15h/24h a tryb pracy typu 2h grzania i ponad 1h przerwy to chyba normalna sprawa dla dolnego źródła

Jakie DZ...?

Jaka pompa ciepła...?

Jaki dom...?

Ile średnio na dobę pracuje pompa...?

Pompa Danfoss Opti 6 / 6kW

Dom parterowy, 100mkw + 50mkw garaż (ogrzewany cały dół czyli łącznie z garażem), do tego nieogrzewany strych około 160m, na razie strych i garaż otwarty bo niema drzwi wewnętrznych, dlatego nie przykręcam poszczególnych obwodów i grzeję równo 19 stopni w pomieszczeniach. Pompa pracuje jakieś 8h/dobę. Garaż odizolowany od deki i domu dodatkowo styropianem 10cm od środka więc można tam przykręcić ogrzewanie.

Ocieplenie domu to 20cm styropian grafitowy na zakładkę 0.032, brak balkonów, ocieplone słupy, okna 3szyby z ciepłym montażem, podłoga 10-13cm styropianu, fundamenty 15cm styrodur. Dach 20cm pianki poliuretanowej, na strychu jest tylko 1stopień mniej niż na dole gdzie jest ogrzewanie. W domu jest równo 3 stopnie mniej niż na zasilaniu podłogówki więc raczej dobrze to wygląda.

DZ 360mb na głębokości 1.3-1.6m, grunt gliniasty, b. wilgotny.

Rekuperacja na taniutkim vents 300mini a1.

Grzeję od połowy września br, dom nowy, ogrzewany pierwszy raz, na razie WU nie grzeję.

Zastanawiam się czy temperatura DZ nie spada zbyt szybko i do jakiej wartości można że tak to ujmę... spać spokojnie?

Dzięki za odp.

Edytowane przez gregorianin

Pompa Danfoss Opti 6 / 6kW

Dom parterowy, 100mkw + 50mkw garaż (ogrzewany cały dół czyli łącznie z garażem), do tego nieogrzewany strych około 160m, na razie strych i garaż otwarty bo niema drzwi wewnętrznych, dlatego nie przykręcam poszczególnych obwodów i grzeję równo 19 stopni w pomieszczeniach. Pompa pracuje jakieś 8h/dobę. Garaż odizolowany od deki i domu dodatkowo styropianem 10cm od środka więc można tam przykręcić ogrzewanie.

Ocieplenie domu to 20cm styropian grafitowy na zakładkę 0.032, brak balkonów, ocieplone słupy, okna 3szyby z ciepłym montażem, podłoga 10-13cm styropianu, fundamenty 15cm styrodur. Dach 20cm pianki poliuretanowej, na strychu jest tylko 1stopień mniej niż na dole gdzie jest ogrzewanie. W domu jest równo 3 stopnie mniej niż na zasilaniu podłogówki więc raczej dobrze to wygląda.

DZ 360mb na głębokości 1.3-1.6m, grunt gliniasty, b. wilgotny.

Rekuperacja na taniutkim vents 300mini a1.

Grzeję od połowy września br, dom nowy, ogrzewany pierwszy raz, na razie WU nie grzeję.

Zastanawiam się czy temperatura DZ nie spada zbyt szybko i do jakiej wartości można że tak to ujmę... spać spokojnie?

Dzięki za odp.

Pompy ciepła gruntowe pracują do -5st C ne wejściu. Przy najsilniejszych zimach w historii, grunt przemarzał do 100 cm.

U mnie pompa 6,2KW pracuje na 200m wymienniku i grzeje całe 160m2. Temperatura dz. w chwili obecnej po 3,5h grzania 4/1.

Bez zmartwień pompuj ile tylko potrzebujesz.

Pompy ciepła gruntowe pracują do -5st C ne wejściu. Przy najsilniejszych zimach w historii, grunt przemarzał do 100 cm.

U mnie pompa 6,2KW pracuje na 200m wymienniku i grzeje całe 160m2. Temperatura dz. w chwili obecnej po 3,5h grzania 4/1.

Ważne na jakiej powierzchni ten wymiennik jest rozłożony..to że kolega ma 360mb rury jeszcze nic nie znaczy...

Ważne na jakiej powierzchni ten wymiennik jest rozłożony..to że kolega ma 360mb rury jeszcze nic nie znaczy...

Odległość rur od siebie to 1m, układane równolegle, nie chciałem spiralnie.

W takim tempie to -5 stopni osiągnę jeszcze na długo przed końcem zimy, dzisiaj rozmawiałem z wykonawcą, oznajmił że temperatura na wejściu jest lekko niepokojąca ale mam obserwować. Gwarantuje działanie mojego układu do -12c na wejściu.

Odległość rur od siebie to 1m, układane równolegle, nie chciałem spiralnie.

W takim tempie to -5 stopni osiągnę jeszcze na długo przed końcem zimy, dzisiaj rozmawiałem z wykonawcą, oznajmił że temperatura na wejściu jest lekko niepokojąca ale mam obserwować. Gwarantuje działanie mojego układu do -12c na wejściu.

W takim razie twój wykonawca mało wie o pompach ciepła. Gwarantuje -12st C na wejściu? Czy na wyjściu? Ja przy tym już widzę bryłę lodu i uszkodzony parownik.

Jakoś od 5 lat nie mogę zejść poniżej 0 na wejściu. Udało mi się to tylko raz chwilowo przy -20 st mrozach, kiedy to pc pracowała przez 20h na dobę.

Z założenia przyjmuje się na wejściu 0 st C.

W takim razie twój wykonawca mało wie o pompach ciepła.

Wolałbym bym nie wdawać się w dyskusje kto wie na temat takich rzeczy więcej. On przez naście lat działalności montując po kilka instalacji w roku chyba "coś tam" siłą rzeczy musi wiedzieć, tym bardziej że działa to poprawnie u każdego, kogo odwiedziłem.

Gwarantuje -12st C na wejściu? Czy na wyjściu?

Mowa oczywiście o wejściu.

Ja przy tym już widzę bryłę lodu i uszkodzony parownik.

Nie jestem specjalistą w temacie jak Ty ale... w mojej PC fabryczny nastaw alarmu temp. dolnego źródła to -10C więc chyba jest cień szansy że jednak wie co mówi?

Bardziej interesuje mnie jednak pytanie które zadałem wcześniej i nie dostałem odpowiedzi, mianowicie czy po zejściu na DZ poniżej zera (mowa naturalnie o zasilaniu), spadek temperatury zaczyna gwałtownie przyspieszać na skutek obladzania się ziemi wokół rur?

Pozdr.