Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@JTKirk mowiąc że po 1h mamy juz stan ustalony troche przecholował.

start X = 6.6

po 1h X-1.5 = 5.1

po 2h X-2.5 = 4.1

po 3h X-2.9 = 3.7

po 4h X-3.2 = 3.4

po 5h X-3.4 = 3.2

po 6h X-3.4 = 3.2

tak to wygladało u mnie 1 grudnia.

@TwojPan podajemy po 1h lub 2h bo u kazdego przynajmniej tyle pracuje pompa za jednym uruchomieniem i daje się to porównać.

Gydby moja pompa zamiast grzać w T2 grzała cały dzień i robiła pauzy to nie doszłaby to takiej temp.

W tym wątku chyba nie chodzi o to kto jaka minimalną temp osiąga a o to jak spisuje się wymiennik. Gdybym ja podał 3.2 a inna osoba u której pompa chodzi 6 razy po godzince podała 5.0 to pomyslała by że ma super zapas. A tak naprawde jedziemy na tym samym wózku.

No i ważna uwaga, jak ktoś ma inwerter to oczywiście tez będzie miał dużo wyzsze temp bo pompa nie bedzie tak obciażała wymiennika

Edytowane przez zibizz1

Do 3h pracy temperatura 7/-5 (duża delta) pionowe odwierty 2x80 pompa 6kw, powierzchnia podłogówki 160m

temperatury dolnego źródła zaczynają sie od 9 stopni na wejściu i rzadko schodzą do 7 stopni

Martwi mnie duża delta w dolnym źródle 8/-5 (może za słaba pompa obiegowa w dolnym źródle pracuje na 3 biegu czyli max) Czy zmniejszenie delty w dolnym źródle coś zmieni w mojej sytuacji. Proszę o sugestie

Sprawdź przepływ na DZ bo chyba jest za mały. Prawdopodobnie filtr może być zapchany.

@JTKirk mowiąc że po 1h mamy juz stan ustalony troche przecholował.

start X = 6.6

po 1h X-1.5 = 5.1

po 2h X-2.5 = 4.1

po 3h X-2.9 = 3.7

po 4h X-3.2 = 3.4

po 5h X-3.4 = 3.2

po 6h X-3.4 = 3.2

tak to wygladało u mnie 1 grudnia.

@TwojPan podajemy po 1h lub 2h bo u kazdego przynajmniej tyle pracuje pompa za jednym uruchomieniem i daje się to porównać.

Gydby moja pompa zamiast grzać w T2 grzała cały dzień i robiła pauzy to nie doszłaby to takiej temp.

W tym wątku chyba nie chodzi o to kto jaka minimalną temp osiąga a o to jak spisuje się wymiennik. Gdybym ja podał 3.2 a inna osoba u której pompa chodzi 6 razy po godzince podała 5.0 to pomyslała by że ma super zapas. A tak naprawde jedziemy na tym samym wózku.

No i ważna uwaga, jak ktoś ma inwerter to oczywiście tez będzie miał dużo wyzsze temp bo pompa nie bedzie tak obciażała wymiennika

słuszna uwaga, pisałem przez swój pryzmat. U mnie po 1h jest stan ustalony, ale świadomie (i niskim kosztem) przewymiarowałem DZ poziome

U mnie po tym czasie spada już bardzo niewiele. I pisałem to przez pryzmat on/off - bo jak był zakładany ten wątek, to tylko takie PC były. Czasami zdarza mi się zapominać, że dzisiaj może być inaczej ;)

W przypadku odwiertów dobranych na styk i mocnej PC - temperatura będzie spadać szybciej i stan ustalony będzie później.

Jak będę mieć w weekend czas, to spróbuję robić odczyty co 1h, żeby pokazać, jak to u mnie wygląda.

A inwerter to jeszcze inna bajka...

Ale słusznie zauważyłeś, że

dodam jeszcze, że ja i inni koledzy pomogliśmy naprawdę wielu osobom zdiagnozować a i czasami rozwiązać problemy związane z PC i wymiennikiem.

Do 3h pracy temperatura 7/-5 (duża delta) pionowe odwierty 2x80 pompa 6kw, powierzchnia podłogówki 160m

temperatury dolnego źródła zaczynają sie od 9 stopni na wejściu i rzadko schodzą do 7 stopni

Martwi mnie duża delta w dolnym źródle 8/-5 (może za słaba pompa obiegowa w dolnym źródle pracuje na 3 biegu czyli max) (...)

Przypominam sobie tylko dwóch posiadaczy układów z większą deltą DZ. Tylko, że obaj mieli kolektor poziomy w postaci jednej sekcji o długości kilkuset metrów!

Skoro filtr czysty, a pomiar prawdziwy, to może opisz obieg DZ, np.:

- typ obiegówki

- rodzaj i średnicę rur

- długość odcinków dobiegowych

Zakładam, że układ bez studzienki, czyli rozdzielacz w domu na 2 sekcje i obie pracują. Tak?

zrobiłem te pomiary o których pisałem wcześniej

po 0,5h --> 6,7 (na zasilaniu)

po 1 h --> 6,4

po 1,5h -->6,3

po 2h -->6,3

dodałem

po 3h -->6,2

po 4h -->6,1

po 5h -->6,1

u mnie te różnice są dużo mniejsze niż u zibizz1, to pewnie kwestia pojemności DZ

Edytowane przez JTKirk
dodałem