Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba znam przyczynę... z tych 600mb 100 to dobiegi mocno zagęszczone bo nie było miejsca. Zauważam najpierw wejście 1 stopień i dopiero z dalszych odległości wchodzi 2 stopnie. Zakładam zę dobiegi mocniej odbierają ciepło ale są zatopione w wodzie. Mam możliwość dołożenia rury i pewnie tak zrobię. Zostawiłem sobie taką furtkę....

COP masz książkowy. :yes:

Podpytuję, bo sam zakopałem do pompy o podobnej mocy 4 x 200 m., ale w piasku. I też mam zagęszczony powrót.

Ja na Twoim miejscu bym sobie na razie darował dodatkowy kolektor. PC ma grzałki, po to są by z nich korzystać. Usuniesz mostki, zamieszkasz, pojawią się zyski bytowe, dom przeschnie. Zobaczysz po następnym sezonie, jak będzie licho to dołożysz (choć wiem, że to może być kłopotliwe dla działki...), jak grzałki się załączą od czasu do czasu dla CWU to nie ma problemu.

Dawaj znać, pzdr

Kolektor liniowy. Sprawdzałem na rotametrach przepływy są. Też mnie zastanawia szybki spadek podczas pracy...

Na jakiej powierzchni terenu (m2) masz ten kolektor?

W jakiej odległości od siebie są położone rury? Jest minimum 50cm?

Jaka średnica rur?

Na jakiej głębokości? Jest minimum 120-140cm? Choć przy dzisiejszych temperaturach to im płycej -to pewnie lepiej.

na 150 cm średnio 90 cm od siebie. Fi 40. 500 m^. Teren przy budynku mokry za już wilgotny piach. Ewidentnie grunt nie nadąża oddawać ciepła skoro taki duży spadek. Pytanie czy warto dołożyć jedną sekcję czy poczekać. Nie mam ocieplonego wieńca pod murłatą 80 mb mostka gdzie ucieka ciepło...Ale zastanawia mnie liczba godzin pracy bo jeśli są takie temp prz 700 godzinach to co by było przy 1500.

Grunt sobie radzi bo 2 stopnie na wejściu to jest ok tylko czemu tak szybko spada....Od początku pracy zaobserwowałem że pompa zawsze obniża o jakieś 3 stopnie względem gruntu w ciągu 2 godzin.Zauważyłem że u niektórych różnica ta jest bardzo mała. Nie martwi mnie to mocno raczej interesuje czemu tak jest... Edytowane przez Mariusz..

Grunt sobie radzi bo 2 stopnie na wejściu to jest ok tylko czemu tak szybko spada....Od początku pracy zaobserwowałem że pompa zawsze obniża o jakieś 3 stopnie względem gruntu w ciągu 2 godzin.Zauważyłem że u niektórych różnica ta jest bardzo mała. Nie martwi mnie to mocno raczej interesuje czemu tak jest...

a wg mnie -powtórzę wg mnie- grunt sobie nie radzi.

Zachowuje się jakby był suchy piach.

Kolektor zrobiony OK.

Może termometr jest nie w porządku !!

Teraz temperatura gruntu powinna wynosić ok 3,5-4*C

Ocieplenie murłaty -w tym wypadku nie ma znaczenia. Prze murłatę nie ucieknie Ci pewnie więcej niż 1-2kW w czasie dużych mrozów.

Moje wskazówki:

1. Sprawdź poprawność temperatur -termometrami wyskalowanymi w wodzie lodowej -było to tutaj gdzieś opisywane.

2. Rozważ dołożenie dodatkowej pętli.

3. Temperatura u mnie też sporo spada. Od temeperatury gruntu ok 3,5*C spada po 6h pracy do 1,5*C. Pewnie jakbym grzał przez 24h to spadłaby jeszcze do 1,0*C.

Z temperatury na wejściu poniżej 0*C trudno jest nagle zejść.

Dla testów:

-Jak możesz sprawdź temperatury DZ na wejściu i wyjściu podczas gdy sprężarka nie pracuje ponad godzinę -czy są takie same.

-Zwolniłbym obieg pompki DZ i sprawdził wówczas zachowania, Deltę masz malutką 2,5K i może po prostu solanka nie zdąży się ogrzać w gruncie. Preferowałbym deltę około 3.5K w Twoim przypadku.

Zobaczę ale po załączeniu samej obiegówki mam taką samą temp czyli 2/2.Pod większością kolektora był piach więc pewnie on jest przyczyną słabej przewodności.....

Piach pisałeś, że mokry, a skąd wiesz -jaki teraz jest?

Zwolnij pompkę, sprawdź temperatury po zapuszczeniu grzania np na 12h. Sprawdzaj temperatury co 1-2h. Jak będzie Ci cały czas spadać temperatura to ewidentnie szykuje Ci się dołożenie pętli. Lepiej teraz niż za kilka lat. Albo odwiert jakiś jeden.