Mariusz.. 19.02.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 7000 kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz.. 19.02.2019 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Chyba znam przyczynę... z tych 600mb 100 to dobiegi mocno zagęszczone bo nie było miejsca. Zauważam najpierw wejście 1 stopień i dopiero z dalszych odległości wchodzi 2 stopnie. Zakładam zę dobiegi mocniej odbierają ciepło ale są zatopione w wodzie. Mam możliwość dołożenia rury i pewnie tak zrobię. Zostawiłem sobie taką furtkę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 19.02.2019 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 COP masz książkowy. Podpytuję, bo sam zakopałem do pompy o podobnej mocy 4 x 200 m., ale w piasku. I też mam zagęszczony powrót. Ja na Twoim miejscu bym sobie na razie darował dodatkowy kolektor. PC ma grzałki, po to są by z nich korzystać. Usuniesz mostki, zamieszkasz, pojawią się zyski bytowe, dom przeschnie. Zobaczysz po następnym sezonie, jak będzie licho to dołożysz (choć wiem, że to może być kłopotliwe dla działki...), jak grzałki się załączą od czasu do czasu dla CWU to nie ma problemu. Dawaj znać, pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz.. 19.02.2019 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Zastanowię się bo tylko dobiegi mam w wodzie a z tyłu działki kolektor jest w wilgotnym piasku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 19.02.2019 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Mariusz..Jeśli to spiralny, to jakie rozmiary rowów i ile sekcji?Na pewno wszystkie sekcje pracują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz.. 19.02.2019 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Kolektor liniowy. Sprawdzałem na rotametrach przepływy są. Też mnie zastanawia szybki spadek podczas pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 19.02.2019 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Kolektor liniowy. Sprawdzałem na rotametrach przepływy są. Też mnie zastanawia szybki spadek podczas pracy... Na jakiej powierzchni terenu (m2) masz ten kolektor? W jakiej odległości od siebie są położone rury? Jest minimum 50cm? Jaka średnica rur? Na jakiej głębokości? Jest minimum 120-140cm? Choć przy dzisiejszych temperaturach to im płycej -to pewnie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz.. 19.02.2019 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 na 150 cm średnio 90 cm od siebie. Fi 40. 500 m^. Teren przy budynku mokry za już wilgotny piach. Ewidentnie grunt nie nadąża oddawać ciepła skoro taki duży spadek. Pytanie czy warto dołożyć jedną sekcję czy poczekać. Nie mam ocieplonego wieńca pod murłatą 80 mb mostka gdzie ucieka ciepło...Ale zastanawia mnie liczba godzin pracy bo jeśli są takie temp prz 700 godzinach to co by było przy 1500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz.. 19.02.2019 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 (edytowane) Grunt sobie radzi bo 2 stopnie na wejściu to jest ok tylko czemu tak szybko spada....Od początku pracy zaobserwowałem że pompa zawsze obniża o jakieś 3 stopnie względem gruntu w ciągu 2 godzin.Zauważyłem że u niektórych różnica ta jest bardzo mała. Nie martwi mnie to mocno raczej interesuje czemu tak jest... Edytowane 19 Lutego 2019 przez Mariusz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 19.02.2019 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Grunt sobie radzi bo 2 stopnie na wejściu to jest ok tylko czemu tak szybko spada....Od początku pracy zaobserwowałem że pompa zawsze obniża o jakieś 3 stopnie względem gruntu w ciągu 2 godzin.Zauważyłem że u niektórych różnica ta jest bardzo mała. Nie martwi mnie to mocno raczej interesuje czemu tak jest... a wg mnie -powtórzę wg mnie- grunt sobie nie radzi. Zachowuje się jakby był suchy piach. Kolektor zrobiony OK. Może termometr jest nie w porządku !! Teraz temperatura gruntu powinna wynosić ok 3,5-4*C Ocieplenie murłaty -w tym wypadku nie ma znaczenia. Prze murłatę nie ucieknie Ci pewnie więcej niż 1-2kW w czasie dużych mrozów. Moje wskazówki: 1. Sprawdź poprawność temperatur -termometrami wyskalowanymi w wodzie lodowej -było to tutaj gdzieś opisywane. 2. Rozważ dołożenie dodatkowej pętli. 3. Temperatura u mnie też sporo spada. Od temeperatury gruntu ok 3,5*C spada po 6h pracy do 1,5*C. Pewnie jakbym grzał przez 24h to spadłaby jeszcze do 1,0*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz.. 19.02.2019 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Rozważę to. Najpierw sprawdzę jednak jaka będzie temperatura po kilku godzinach ciągiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 19.02.2019 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 przychylam się do posta napisanego wyżej - pomierz jeszcze raz wyskalowanym miernikiem, porównaj z pomiarami podawanymi wcześniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 19.02.2019 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Z temperatury na wejściu poniżej 0*C trudno jest nagle zejść.Dla testów:-Jak możesz sprawdź temperatury DZ na wejściu i wyjściu podczas gdy sprężarka nie pracuje ponad godzinę -czy są takie same. -Zwolniłbym obieg pompki DZ i sprawdził wówczas zachowania, Deltę masz malutką 2,5K i może po prostu solanka nie zdąży się ogrzać w gruncie. Preferowałbym deltę około 3.5K w Twoim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz.. 19.02.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Zobaczę ale po załączeniu samej obiegówki mam taką samą temp czyli 2/2.Pod większością kolektora był piach więc pewnie on jest przyczyną słabej przewodności..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz.. 19.02.2019 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Też mi się taki wniosek nasuwał z deltą ale pompa pracuje automatycznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 19.02.2019 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Zobaczę ale po załączeniu samej obiegówki mam taką samą temp czyli 2/2.Pod większością kolektora był piach więc pewnie on jest przyczyną słabej przewodności..... Piach pisałeś, że mokry, a skąd wiesz -jaki teraz jest? Zwolnij pompkę, sprawdź temperatury po zapuszczeniu grzania np na 12h. Sprawdzaj temperatury co 1-2h. Jak będzie Ci cały czas spadać temperatura to ewidentnie szykuje Ci się dołożenie pętli. Lepiej teraz niż za kilka lat. Albo odwiert jakiś jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz.. 19.02.2019 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Zakładam że mokry bo w poprzednie suche lato w Sierpniu taki był więc po jesieni tym bardziej taki powinien być.A wokół budynku miałem bagno rury kładzione w wodę dopiero za budynkiem zaczął się teren podnosić i pojawił się piach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz.. 19.02.2019 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Pytanie pętlę dołożyć czy może obecne wydłużyć zgrzewając. Pętle mam po 150 mb więc mógłbym dołożyć po 40 mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 19.02.2019 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 za budynkiem zaczął się teren podnosić i pojawił się piach. Tak z głupia frant, a może spróbuj odpowietrzyć pętle. Jak teren z kolektorem masz wyżej niż wejście do budynku, to trudniej jest odpowietrzyć. Może ktoś się do tego nie przyłożył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz.. 19.02.2019 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 A w jaki sposób sprawdzić czy są zapowietrzone? .Na rotametrach cały czas widzę przepływ.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts