Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

Witam wszystkich sledzacych wątek.

W tym tygodniu uruchomiliśmy pompę ciepła 8kW inverter.

Odwierty 3x80m z zapasem plus dojścia do kotłowni średnio ok 10m każde.

Odwierty robiła jedna firma, rozdzielacze montowalem sam, kotłownia mój hydraulik, a pompę instalował producent pompy.

Niestety chyba rotametry na rozdzielaczach nie pracują jak należy. Pompka dz lfp 25/80 i przy otwartej jednej pętli wskazanie 2l/m. Przy przepływie przez wszystkie mamy 0.

Podczas pracy na pełnej mocy delta dolnego źródła waha się w zakresie 5-5.5 stopnia.

Podczas długiego cyklu na starcie mamy jakieś 11/6 stopni, a po kilku godzinach pracy non stop kończymy na 7,8/2.5.

Zastanawiam się czy rzeczywiście przepływ jest ok, czy warto by jeszcze odpowetrzyc DZ żeby zmusić rotametry do pracy.

Mam 3 odpowietrzacze automaty i słychać że pracują. Co jakiś czas dobijam glikol do układu gdy ciśnienie spadnie.

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Cangi80, to jednak tylko chłodzenie pasywne podłogówką. Działać działa bo ciągle z domu odbiera energię ale komfort średni. Więcej opisałem TUTAJ.

PC działa według krzywej chłodzenia i ustawiłem minimalną temperaturę powrotu na 18 stopni. Takiej nigdy jeszcze nie osiągnęła. Więcej, czy zasilę GZ 16 czy 18 to i tak na wyjściu powrocie mam ponad 20 stopni. Aktualnie zasilanie 18 i powrót 20,8.

Istotne, że konkretnie wspomagam przy okazji regenerację DZ.

• 2 months później...

Vaillant dla serii flexo (Therm i Compact) exclusive.

Jedynym wytłumaczeniem jakie znajduję jest fakt, że ta seria może być dowolnie konfigurowana przy wyborze DZ. Może to być grunt, woda....i powietrze (po dodaniu jedn. zewn). Stąd ma min.sprężarkę z EVI (dotryskiem gazu), która może działać przy niższych temp. DZ (przy powietrzu bodaj - 22C).

Ale co gruntem przy takich minusach?

Co to znaczy nie powinno? Skoro producenci dopuszczają pracę na minusach....

Gdzieś, ktoś w tym min. wątku wrzucał jakieś opracowania dowodzące, że przy minusach kolektor może zamrozić grunt wokół.

Pytanie, czy ktoś się z czymś takim spotkał?

był jakiś jednostkowy przypadek, opisany w prasie branżowej - już chciałem napisać, że nie potrafię tego znaleźć, ale...

http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id3412,wydajnosc-pracy-instalacji-z-gruntowymi-pompami-ciepla?p=4

to chyba o to chodziło

gdzieś indziej był drobiazgowo opisany przypadek zamrożenia niedowymiarowanego odwiertu (jeśli dobrze pamiętam)

osobiście się z czymś takim nie spotkałem, ale ja jestem tylko użytkownikiem PC z DZ poziomym z 10l stażu ;)

• Like 1