Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ooo super Tomku - podeślij proszę.

Wihajster - z pompy wychodzą jedynie czujniki do zamontowania w dowolnym miejscu mniemam. Jest 1 czujnik DZ a dobrze byłoby mieć 2 jak w sterowniku pomp HCT.

Gdzie w pompie ciepła? Tj w którym miejscy?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?236372-Pompy-ciep%C5%82a-apic&p=7858695&viewfull=1#post7858695 tutaj są foty mojej PC

Ooo super Tomku - podeślij proszę.

Wihajster - z pompy wychodzą jedynie czujniki do zamontowania w dowolnym miejscu mniemam. Jest 1 czujnik DZ a dobrze byłoby mieć 2 jak w sterowniku pomp HCT.

Gdzie w pompie ciepła? Tj w którym miejscy?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?236372-Pompy-ciep%C5%82a-apic&p=7858695&viewfull=1#post7858695 tutaj są foty mojej PC

sruba

w pompie masz zamontowany czujnik wejścia DZ podłączony do sterownika.- standardowo

jak chcesz drugi na wy DZ to sobie zamontuj do dolnej niebiesko oznaczonej rurki. do sterownika tego jednak nie ma gdzie podpiąć i nie jest obsługiwany w sterowniku

Resztę czujników masz do temp zew i cwu i pewnie bufora

w tej pompie są wszystkie czujniki montowane są przylgowo

No i stało się....widok dzieła Wihajstra

http://s1.fotowrzut.pl/ZVR25JUOD1/1.jpg

Odpalone temp. ok. 10,5 C na wejściu

Po godzinie (eksperymenty, grzanie baniaka, sprawdzanie układu etc) ok. 9C.

Delta ok. 3,8 - 4,2 C

No i taki mały prezencik...

http://s1.fotowrzut.pl/IFH218RGEY/1.jpg

ProStaś.. możesz mi podać wymiary ile ta instalacja miejsca zajmuje?

Na szerokość od skrzynki rozdzielacza do końca zasobnika to ok. 170 cm. To wyjście nad skrzynkę było spowodowane ciasnotą wynikającą z rur od DZ (8 rur PE40) oraz instalacją wymiennika do chłodzenia pasywnego (nie chciałem wychodzić w głąb kotłowni bo jest ona płytka i byłby problem z przejściem). Myślę, że wihajster spokojnie upchnąłby całą tą instalację (nie mając tych ograniczeń jak u mnie) na szer. 170 cm. Od ściany zajmuje PC i zasobnik (ja mam 300 l, ale o średnicy tylko 62,5 cm) zajmują ok,80 cm.

Innymi słowy potrzebny jest na podłodze prostokąt o wymiarach 0,8 m (lepiej jak byłoby 1,0 m) x 1,7 m.

Poniżej zdjęcie przed instalacją i wylewkami, a także zbliżenie to na drugi na życzenie kolegi sruba014

http://s1.fotowrzut.pl/78SYRER8Z6/1.jpg

http://s1.fotowrzut.pl/4WFZ5B7DYC/1.jpg

Dodam tylko na koniec, że nie ma osoby, która widząc sposób tej realizacji nie byłaby pod wrażeniem estetykijej wykonania.

• Like 1

Dodam tylko na koniec, że nie ma osoby, która widząc sposób tej realizacji nie byłaby pod wrażeniem estetykijej wykonania.

Mam dokładnie takie same odczucia. U siebie robiłem instalacje CO i CWU sam na PP, nawet byłem zadowolony z estetyki. Do czasu - jak zobaczyłem efekty pracy Piotra i Marka (mam nadzieję że nie pomyliłem imienia) to cieszyłem się, że te moje wypociny skrywa tynk;-)

Oj, czuję, że będę z tym swoim piaskiem szorował po minusach....;), oby nie po obu stronach....

Po godzinie grzania:

http://s1.fotowrzut.pl/OGZD6OY9JJ/1.jpg

Po ok. 100 minutach jak wychodziłem z budowy:

7,0/3,0

Za to zużycie prądu jest niskie 17 kWh przez 2 dni.

U mnie dzis było na wyjściu dz tylko 2C tylko nie wiem ile dokładnie pracowała, więc temperatury na minusie bedą na 100%.

Ciekawy jestem jak uruchomiona WM bedzie miała wpływ na temp w domu, bo teraz nie mogę podwyższyć wiecej jak 21,7 bo zona mówi że gorąco i duchota, 2 okna na micro wentylacje. Jeszcze tydzień i uruchamiam reku (w końcu).

Dzięki :) Teoretycznie takie coś by weszło na moje 1,3 X 2,2m tyle że ma tam jeszcze wejść reku, zmiękczacz i kibelek.

Może lepiej wygospodarować kącik w sypialni , zrobić takie piękności i się delektować jak nie można usnąć.

Estetyka estetyką ale ważniejsze jest chyba aby dobrze działało bo wtedy i estetyka na nie wiele się zda.

Pozdrawiam.

U mnie dzis było na wyjściu dz tylko 2C tylko nie wiem ile dokładnie pracowała, więc temperatury na minusie bedą na 100%.

Ciekawy jestem jak uruchomiona WM bedzie miała wpływ na temp w domu, bo teraz nie mogę podwyższyć wiecej jak 21,7 bo zona mówi że gorąco i duchota, 2 okna na micro wentylacje. Jeszcze tydzień i uruchamiam reku (w końcu).

Masz 380 m rury , a ile m2 powierzchni bo słabo to wychodzi. Jeszcze do rozpoczęcia zimy zostało ponad miesiąc a tu taki wynik.

efekty pracy Piotra i Marka (mam nadzieję że nie pomyliłem imienia)

Imion nie pomyliłeś. :rolleyes:

Estetyka estetyką ale ważniejsze jest chyba aby dobrze działało bo wtedy i estetyka na nie wiele się zda.

Oczywista oczywistość. ;)

Masz 380 m rury , a ile m2 powierzchni bo słabo to wychodzi. Jeszcze do rozpoczęcia zimy zostało ponad miesiąc a tu taki wynik.

No cóż, ten temat ma już parę lat, podczytywałem i podczytuję go namiętnie od samego jego początku.

Sporo bicia piany, sporo kłótni, ale i bardzo dużo wiedzy. Bardzo dużo ważnych podpowiedzi, zależności, wykresów itd.

I jak od dawien dawna wiadomo: przy DZ woda i glina to skarb (przy eksploatacji, bo z kopaniem to gorzej).

Jak jest piasek to trzeba liczyć, liczyć roczne godziny pracy PC i liczyć wydajności gruntu.

U mnie kolektor wyjdzie, że czerpie ciepło z ok. 620 m2 gruntu (początkowo zapomniałem dodać pas ziemi obok domu gdzie mam wyjścia i wejścia do budynku i wychodziło ok. 580m2) i 800 m rury.

Założyłem, że PC nie będzie więcej pracować niż 1800h na rok. Wg moich obliczeń, w oparciu o OZC do projektu (mało szczegółowe, ze złymi kubaturami i brakiem części ocieplenia, które wykonałem), dom zje mi ok. 13.000 kWh na CO i 3000 kWh na CWU. Razem 16.000 kWh - dla drugiego sezonu i kolejnych, rzecz jasna.

To przy mocy mojej PC mniej niż 1800 h pracy.

Kolejne założenie jak poczyniłem to 12W z m2 działki jako wydajność gruntu do przyjęcia chłodu z PC. Moc chłodnica EL 10 HCT to ok. 7 kW (dla 0/35). Powinno wystarczyć.

Obecnie nasze pompy, przy temp. DZ wejścia do PC ok. 7,5 C i temp. GZ ok. 30C, mają moc ok. 11,5 kW mocy cielnej (dla 5/35 moja ma 11,1 kW).

Przez godzinę pracy moja pompa bierze przy powyższych parametrach z gniazdka 2,1 kW. A to oznacza COP = 5,4 (jak nie lepiej), który jest zabójczy dla DZ, a błogosławiony dla portfela. ;)

No cóż. pożyjiom, uwidim.:p

Po jakim czasie grzania?

nie jestem wstanie napisać ...

Wygrzewasz posadzkę? Delta jest w porządku

Dzisiaj trochę nie rozumiem sterownika ponieważ miałem ustawioną temp 21,7C a zaraz po wykonaniu zdjęcia Pc wyłączyła się i patrząc na dane ze sterownika nie dobiła do zadanej temperatury , histereza 0,3

Chociaż w ciągu dnia zmniejszałem temperaturę, ale to było kilka godzin wcześniej by ponownie wrócić do 21,7C

Tomasz - już nie, tak naprawdę to prawie wygrzewania nie było, nie miałem możliwości..

Ciekawy jestem jak będzie podczas np -20C w styczniu ?

Edytowane przez Greg_81

nie jestem wstanie napisać ...

Dzisiaj trochę nie rozumiem sterownika ponieważ miałem ustawioną temp 21,7C a zaraz po wykonaniu zdjęcia Pc wyłączyła się i patrząc na dane ze sterownika nie dobiła do zadanej temperatury , histereza 0,3

Chociaż w ciągu dnia zmniejszałem temperaturę, ale to było kilka godzin wcześniej by ponownie wrócić do 21,7C

Tomasz - już nie, tak naprawdę to prawie wygrzewania nie było, nie miałem możliwości..

Ciekawy jestem jak będzie podczas np -20C w styczniu ?

Może masz ustawioną blokadę pracy PCi w drogiej taryfie? Wiesz ile godz. pompa pracuje w ciągu doby?

Tak naprawdę to wilgoci technologicznej nie pozbędziesz się w kilka miesięcy. Po drugim sezonie będzie można stwierdzić, że się jej pozbyłeś.