Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

U mnie instalacja 5x150m zrobiona rok temu i swoje odczekała.

Na działce piach i glina, tam gdzie był piach to wykorzystałem do zasypania fundamentów

a na instalacje DZ zwiozłem około 200 ton gliny od ludzi co chcieli sie pozbyć za darmola.

Po uruchomieniu takie spostrzeżenia. Sama obiegówka bez pompy przy odpowietrzaniu chodziła około tygodnia.

1-2 pętla najniższy punkt działki 14stC - 120cm

3-4 pętla nieco wyżej 13stC - 120cm

5 pętla nieco wyżej ale około 2m pod ziemią bo nasypałem humusu - 15stC

Po uruchomieniu PC, dom 145m2 nagrzała w 2h do temperatury 18stC.

Temperatura z 14stC zeszła do 11,5stC. Delta około 4,5 - 5 stC.

Najwięcej ile widziałem to szło na podłogówkę 31stC.

CWU narazie nie grzeje.

Poniżej jeszcze karta z odwiertów w miejscu gdzie jest DZ.

bio1.jpg

bio2.jpg

Edytowane przez lukaszu

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szacun za ogrom pracy - tak sobie wizualizuję te 200 ton gliny.....:o

Temp. masz bardzo wysokie, glina pewnie "przytrzymała" ciepełko z lata. Pytanie jak się będzie takie DZ regenerowało.

Jakiej mocy masz PC i z jakiej temp. startowej w 2 godziny doszedłeś do tych 18C?

Ewentualnie podaj jaki masz dom. ocieplenie, wylewki etc..

mnie to nie dziwi nic a nic ;)

5x150 to dużo więcej niż u mnie, moje DZ to około 550mb w 4 pętlach (PE40) Wydawało mi się, że moje DZ jest przewymiarowane ;)

glina wykopana, gliną zasypane, zalane wodą, rurki są oblepione gliną....u mnie głębokość 1,5-1,7m - DZ się regeneruje bardzo szybko. Wystarczy trochę deszczu pod koniec zimy - i temperatura DZ zaczyna powoli odbijać do góry

Może masz ustawioną blokadę pracy PCi w drogiej taryfie? Wiesz ile godz. pompa pracuje w ciągu doby?

Mam ustawioną ale skorygowaną ponieważ jeszcze jestem na G11, nie mam zamontowanego podlicznika i nie wiem jak długo pracuje PC ...

Dzisiaj pompa musiała dłużej popracować, podwyższyłem trochę temp w domu

8ab79b680231.jpg

Nie tędy droga. Po pierwsze pogoń elektryka by załatwił Ci zmianę taryfy. Musi złożyć odpowiednie papiery o ukończeniu prac, po wtóre lepiej jednak wiedzieć ile pompa pracuje by zbytnio nie wyziębić od razu DZ.

W trakcie wygrzewania budynku do tego doprowadziłem. Pozostawiłem pompę w samopas. Gdy się zorientowałem temperatury były bliskie 0o C.

Nic się nie martw wszystko się ustabilizuje, kwestia czasu. Najważniejsze by po odpaleniu pompy nie obciążać od samego początku DZ. Nie mamy grzałek w jednostce więc trzeba mieć to na uwadze. Inne pompy mają stąd wygrzewając posadzkę instalatorzy oszczędzając DZ odpalają grzałki.

Szacun za ogrom pracy - tak sobie wizualizuję te 200 ton gliny.....:o

Temp. masz bardzo wysokie, glina pewnie "przytrzymała" ciepełko z lata. Pytanie jak się będzie takie DZ regenerowało.

Jakiej mocy masz PC i z jakiej temp. startowej w 2 godziny doszedłeś do tych 18C?

Ewentualnie podaj jaki masz dom. ocieplenie, wylewki etc..

Moc pc to 9kW, temperatura w domu była 11stC. Ocieplenie ściany 20cm biały styropian 0,41, w podłodze 5+6cm styropianu, od stropu 35cm wełny Isover 0,33. Dom już przezimował w stanie surowym zamkniętym, latem non-stop wszystkie okna otwarte. Wilgotność w domu poniżej 20%.Ogólnie sucho, ciepło i przyjemnie.

Witam posiadaczy PC. Obserwuje temat od dłuższego czasu, ponieważ od początku października moj dom grzeje PC. Obserwuje jej działanie codziennie i nagromadzilem już wiele pytań na które szukam odpowiedzi. Moje DZ to 3x90m odwierty pionowe. Grzeje dom z lat 80tych o powierzchni 150m, solidnie ocieplony, z rekuperacja, dół grzejniki kermi, góra w całości podlogowka. Moc mojej pompy to 12kW. Wiem wiem, solidnie przewymiarowana, ale takie zapotrzebowanie wyliczyli mi „specjaliści” z gminy. Pompę mam dofinansowana w ramach modernizacji systemu ogrzewania. W domu jest cieplutko, pompa grzeje dwa bufory po 300l każdy, jeden na CWU, drugi na przygotowanie wody do obiegu grzewczego. Przy dotychczasowych temperaturach zewnętrznych, temperatury mojego DZ utrzymywały się na poziomie 8-9 stopni na zasilaniu, 5-6 na powrocie. Dziś natomiast zauważyłem spadek temperatur do wartości ok 3-4 na powrocie i 6-7 na zasilaniu. Pompa jest wyposażona w grzałkę elektryczna o mocy 8kW. Do dnia dzisiejszego była ona wyłączona. Jednak z tego co tutaj piszecie, jeżeli nadal będę grzał bez wspomagania, mogę doprowadzić do wyziębienia DZ. Czy dobrze myśle, ze włączenie grzałki elektrycznej może spowolnić lub zatrzymać ten proces? Próbowałem już ja włączyć w tryb automat, ale nie startuje. Komunikat który mi wyskakuje to - biwalentne wyłączone. Z opisu w instrukcji wynika, ze komunikat ten świadczy o tym ze istnieje zapotrzebowanie na dodatkowe źródło ciepła ale jest ono wyłączone. Domyślam się ze grzałka jest wyłączona gdzieś w ustawieniach serwisowych? Nie mam żadnej innej opcji włączenia tej grzałki. Pompa OCHSNER TERRA 11 HPLA. Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

Te temperatury DZ się zmniejszyły bo pewnie pompa jednorazowo dłużej zaczęła pracować.

Nie ma się co przejmować tymi temperaturami DZ bo wyglądają OK.

Jak ten powrót do ziemi zacznie spadać poniżej zera to wtedy zacznij się martwić.

Moja PC o mocy 5.9kW ma DZ w postaci 3 odwiertów po 50m i powrót do DZ nigdy nie zszedł poniżej 2C.

U mnie grzałka włączyła się tylko raz przy pierwszym włączeniu pompy gdy w domu było "zimowo" zimno.

Dziękuje za odpowiedz. W takim razie przechodzę dalej w tryb obserwacji i czekam na mrozy :)

Mam odwierty podobnej długości. Obecnie, po kilku dniach temperatur w okolicach 0 w nocy, i 3 stopni w dzień temperatury DZ wynoszą 3*/6*. Przez ostatnie dwa sezony najniżej jak zeszło to -2*/1*. Myślę, że nie powinieneś mieć obaw, nawet jak temperatura spadnie delikatnie poniżej zera...

Po 3 godz. grzania

WP_20191126_001.jpg

Chcialem zapytac czy Dwe 3.8 to temperatura mierzona na wejsciu do pc z dolnego zrodła a wy0.0 to temp. na wyjsciu z PC do DZ?? Tak to należy czytać?

Pytam gdyż parametr wy0.0 nie drgnie od kilku dni, i to nieważne czy to zaraz po włączeniu PC czy po jakimś czasie pracy.

Edytowane przez slaw2006

Tak, Dwej to temp. wejścia glikolu do PC, a Dwy to temp. wyjścia glikolu z pompy do kolektora.

O ile deltę masz OK, to nie mogę sobie wyobrazić dlaczego Dwy masz cały czas 0C?

Popatrz na spokojnie na pracę pompy. Zaraz po załączeniu (te kilkanaście sekund) temp. powinny być zbliżone do temp. panującej w pomieszczeniu, gdzie stoi PC. Zwróć na to uwagę, jeśli tak jest to znaczy, że pomiar temp. jest prawidłowy ("termometry" są raczej sprawne). Jeśli już wtedy masz Dwy 0C to coś jest z pomiarem nie tak.

Później po 2-3 minutach temp. na Dwe powinna mniej więcej odpowiadać temp. spoczynkowej kolektora. Wówczas temp. Dwy powinna być o te 3-5K niższa niż Dwe.

Kolejna godzina to zjazd OBU temp. w dół, przy czym zjazd co raz wolniejszy, przy zachowaniu oczywiście delty.

Później dochodzi do czegoś takiego, co tutaj na forum jest nazywane stanem ustalonym. Czyli praktycznie nie zmienia (a jak zmienia to symbolicznie) się temp. wejścia i wyjścia glikolu.

Być może patrzysz na PC właśnie w takim momencie i stąd te wnioski ?

Poświęć czas (wg tego forum najlepiej z browarkiem) na podglądanie startu PC i jej pracy przez pierwsza godzinę.

I opisz co się dzieje.

Po 3 godz. grzania

[ATTACH=CONFIG]437548[/ATTACH]

Chcialem zapytac czy Dwe 3.8 to temperatura mierzona na wejsciu do pc z dolnego zrodła a wy0.0 to temp. na wyjsciu z PC do DZ?? Tak to należy czytać?

Pytam gdyż parametr wy0.0 nie drgnie od kilku dni, i to nieważne czy to zaraz po włączeniu PC czy po jakimś czasie pracy.

Do jakiej temp. grzejesz CWU, ile razy w ciągu dnia?

Wydaje mi się, że może to być temp. powyżej 50oC? Dogrzewanie CWU w nieznacznym stopniu obciąża DZ, ale wszyastko zależy o ilości i długości pracy pompy. Ja dogrzewam CWU dwa razy dziennie do 46oC.

Do jakiej temp. grzejesz CWU, ile razy w ciągu dnia?

Wydaje mi się, że może to być temp. powyżej 50oC? Dogrzewanie CWU w nieznacznym stopniu obciąża DZ, ale wszyastko zależy o ilości i długości pracy pompy. Ja dogrzewam CWU dwa razy dziennie do 46oC.

Jako że korzystam z G12W cykl pracy wygląda następująco:

-CWU grzeje do 50st, (godz. 13 i ok. 22-23 w zależności od rozbioru wody, grzanie po około 30-40min z temp. 37st dla droższej taryfy, dla tańszej z 45st,

-CO, sterowanie z czujnika wewnętrznego, temp. zadana 23,8, - najprawdopodobniej Auraton przekłamuje gdyż na drugim końcu chaty inna elektronika pokazuje mi 23st - grzanie od około 13.30 do 15-16max(1 godz w zależności od potrzeby pompa może wejść w drogą taryfę) i potem dopiero około 3-4 nad ranem do 6.00max)

W wekeend bez ograniczeń

póki co takie ustawienie się sprawdziło w ubiegłym sezonie, na grzanie CO+CW posżło niecałe 1,5tys zł.

Może w następnym sezonie puszczę PC samopas bez żadnej blokady, ciekawe na ile zwiększyłyby się koszty

Co do tej temp. na wyjściu 0st musze przypilnować w wekend temat.

Edytowane przez slaw2006