Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć,

Wczoraj uruchomiłem pierwszy raz pompę ciepła na samodzielnie zrobionym kolektorze poziomym liniowo-spiralnym.

3x 200mb oraz 2x 150m Pe40 (scianka 2mm). Rowy 1m szerokości w odległości 1,5m od siebie. Głębokość: 160-180cm. Szacunkowa powierzchnia pokryta kolektorami: 800m2. Spadek terenu od budynku. Dwie pętle 150mb zakopane w bardziej wilgotnym terenie. Teren piaski ilaste. Sondy wyprowadzone w kotłowni. Zakończone rozdzielaczem zgrzewanym.Budynek wcześniej nie ogrzewany. Temperatura posadzki 7st. 160m2 podłogówki. Grubość wylewk 8cm plus 1,5 cm gres po całości. Otwarty salon - antresola. Na górze dwa grzejniki. Na dole 4x grzejniki kanałowe, 2x drabinki w łazienkach, nagrzewnica wodna garażowa.

Ściany porotherm 25cm, styropian grafitowy 0,32 20cm. Podłoga: 20cm styropian. Poddasze: 35cm celuloza.

Temperatura DZ zmierzona przed rozpoczęciem pracy na samej pompce odpowietrzającej termometrem "domowym" 7st.

Pompa 12kW flexotherm uruchomiona z zadaną krzywą grzewczą 0,6. Na podwórku 0st. Przez cały czas (dotychczas 26 godzin) pompa obiegu DZ chodzi z mocą 100%, pompa GZ wskazuje cały czas 2m3/h. Przepływomierze na rozdzielaczy DZ pokazują o 1/3 większy przeływ na pętlach 150metrowych w porównaniu do pętli 200metrowych. Na razie nie zrównuje przepływów, gdyż pętle 150m leżą w bardziej mokrym gruncie.

Pomiary:

start, DZ 7,7/5,3, GZ 18,5/13,0

po 20 min, DZ 7,2/4,8 gz 19/13,6

po 30 min DZ 6,8/4,5 elektryczny pobor mocy 1,6kW

po 45 min, DZ 6,7/4,3

po godzinie DZ 6,5/4,0 GZ 20,1/14,5

po 1,5 godz DZ 6,3/3,9 elektryczny pobor mocy 1,7kW

... tu na chwilę sprężarka się zatrzymała, ale działała pompa DZ wskazując 7,6/6,3

po 1:45 DZ 7,2/ 4,9 GZ 21,7/13,6

po 2,5 h DZ 6,2/3,9 GZ 22,8/15,7 elektryczny pobor mocy 1,8kW, temperatura posadzki 8st

po 3,5h DZ 5,8/3,5 GZ 22,6/17,3 temperatura posadzki 9st

po 4h DZ 5,6/3,3 GZ 23,2/18,0

po 4,5h DZ 5,6/3,3 GZ 23,3/18,3, temperatura zewn -1,1st

...

po 18h DZ 4,9/2,7 GZ 28,5/23,5 elektryczny pobor mocy 2,2kW, temperatura posadzki 13st

po 22h DZ 4,6/2,3 GZ 30,8/25,8 elektryczny pobor mocy 2,3kW, temperatura posadzki 14st

Jak oceniacie pracę DZ w tę niecałą dobę?

Cześć,

Wczoraj uruchomiłem pierwszy raz pompę ciepła na samodzielnie zrobionym kolektorze poziomym liniowo-spiralnym.

3x 200mb oraz 2x 150m Pe40 (scianka 2mm). Rowy 1m szerokości w odległości 1,5m od siebie. Głębokość: 160-180cm. Szacunkowa powierzchnia pokryta kolektorami: 800m2. Spadek terenu od budynku. Dwie pętle 150mb zakopane w bardziej wilgotnym terenie. Teren piaski ilaste. Sondy wyprowadzone w kotłowni. Zakończone rozdzielaczem zgrzewanym.Budynek wcześniej nie ogrzewany. Temperatura posadzki 7st. 160m2 podłogówki. Grubość wylewk 8cm plus 1,5 cm gres po całości. Otwarty salon - antresola. Na górze dwa grzejniki. Na dole 4x grzejniki kanałowe, 2x drabinki w łazienkach, nagrzewnica wodna garażowa.

Ściany porotherm 25cm, styropian grafitowy 0,32 20cm. Podłoga: 20cm styropian. Poddasze: 35cm celuloza.

Temperatura DZ zmierzona przed rozpoczęciem pracy na samej pompce odpowietrzającej termometrem "domowym" 7st.

Pompa 12kW flexotherm uruchomiona z zadaną krzywą grzewczą 0,6. Na podwórku 0st. Przez cały czas (dotychczas 26 godzin) pompa obiegu DZ chodzi z mocą 100%, pompa GZ wskazuje cały czas 2m3/h. Przepływomierze na rozdzielaczy DZ pokazują o 1/3 większy przeływ na pętlach 150metrowych w porównaniu do pętli 200metrowych. Na razie nie zrównuje przepływów, gdyż pętle 150m leżą w bardziej mokrym gruncie.

Pomiary:

start, DZ 7,7/5,3, GZ 18,5/13,0

po 20 min, DZ 7,2/4,8 gz 19/13,6

po 30 min DZ 6,8/4,5 elektryczny pobor mocy 1,6kW

po 45 min, DZ 6,7/4,3

po godzinie DZ 6,5/4,0 GZ 20,1/14,5

po 1,5 godz DZ 6,3/3,9 elektryczny pobor mocy 1,7kW

... tu na chwilę sprężarka się zatrzymała, ale działała pompa DZ wskazując 7,6/6,3

po 1:45 DZ 7,2/ 4,9 GZ 21,7/13,6

po 2,5 h DZ 6,2/3,9 GZ 22,8/15,7 elektryczny pobor mocy 1,8kW, temperatura posadzki 8st

po 3,5h DZ 5,8/3,5 GZ 22,6/17,3 temperatura posadzki 9st

po 4h DZ 5,6/3,3 GZ 23,2/18,0

po 4,5h DZ 5,6/3,3 GZ 23,3/18,3, temperatura zewn -1,1st

...

po 18h DZ 4,9/2,7 GZ 28,5/23,5 elektryczny pobor mocy 2,2kW, temperatura posadzki 13st

po 22h DZ 4,6/2,3 GZ 30,8/25,8 elektryczny pobor mocy 2,3kW, temperatura posadzki 14st

Jak oceniacie pracę DZ w tę niecałą dobę?

Według mnie wszystko wporządku tylko z jakiego powodu sprężarka się zatrzymała?

U mnie temperatura gruntu 8,8 C a po godzinie pracy 7,4 i 3,0 C.

Tomek jakie masz obecnie temp. DZ?

Sporo tu, nas userów HCT, i dość symptomatycznie wszyscy mamy zdecydowanie niższe temp. DZ niż większość posiadaczy innych PC.

Stawiam, że nie lubiany za szczerość i asertywność Pyxis miał rację, egzekwując wyskalowanie (poznanie błędu wskazania) termometrów mierzących temp. DZ.

Według wihajstra wszystko jest w porządku, to normalne temp. z poziomego DZ.

A co ja poradzę, że to mój pierwszy raz :p z gruntówką i zimą....i lękliwym krzynę.....:cool:

Edytowane przez ProStaś
dopisek "poziomego"

Sporo tu, nas userów HCT, i dość symptomatycznie wszyscy mamy zdecydowanie niższe temp. DZ niż większość posiadaczy innych PC.

Stawiam, że nie lubiany za szczerość i asertywność Pyxis miał rację, egzekwując wyskalowanie (poznanie błędu wskazania) termometrów mierzących temp. DZ.

A co ja poradzę, że to mój pierwszy raz :p z gruntówką i zimą....i lękliwym krzynę.....:cool:

U mnie jest pionowe DZ i ich temperatury nie powalają. Wyskalowanie termometrów jest poprawne. Pyxis swego czasu, ze trzy, cztery lata temu mi o tym wspominał. Jeśli dobrze pamiętam podpowiedziano mi jak to zrobić. Od zeszłego roku nie sprawdzam temp. gdyż musiałbym wstawać grubo przed 6tą rano. Pod koniec sezonu grzewczego suma temp. nie spadała po niżej zera. Wydaje mi się, że pompy inwerterowe znacznie mniej obciążają od naszych on/off DZ.

U mnie przyczyną może być zbyt mała powierzchnia DZ, w większości piasek i trochę gliny. Zdałem się na wiedzę Piotra, czas pokaże czy dobrze ...?

Zerknąłem na Twoją stopkę, mógłbyś uzupełnić ją o informacje DZ. Jeśli jeszcze możesz to zastanowiłbym się nad dołożeniem ocieplenia na dach.

P.S.

ProStaś i Greg_81ile h dziennie u Was pompa pracje?

Edytowane przez Tomaszs131
P.S.

Zerknąłem na Twoją stopkę, mógłbyś uzupełnić ją o informacje DZ. Jeśli jeszcze możesz to zastanowiłbym się nad dołożeniem ocieplenia na dach.

P.S.

Dz to jakieś zakopane 380m zgrzewane, planuje w przyszłości ocieplić strych więc bedzie cieplej tymbardziej że reku tam stoi i marznie.

Jak założę podlicznik to bedę mogł podać info, swoją droga to sterownik od PC mógłby być trochę bardziej rozbudowany np o takie info jak czas pracy, godziny, ilość zużycia kwh przecież to nie byłyby wielkie koszty dla producenta.

Moje czujniki temperatury w PC chociaż nie maja skali dziesiętnej to w miare podobnie pokazuą wartości,przy zmianie stopni na wyższy lub niższy z moich dodatkowo zamontowanych w pompie czujników DS18B20,które według mnie zaniżają o 0,2 stopnia,były sprawdzane w wodzie z looooodem.DZ mam położone w mokrej ziemi na głębokości ok.2 m ,obok mam staw więc według lustra wody rury są jakiś metr pod wodą.:D

P.S.

A diabli wiedzą, dzisiaj chciałem wykorzystać tanią taryfę i fakt, że jest na zewnątrz dość ciepło, do tego by dźwignąć temp. w domu do 18,4C. Więc chodziła dłużej.

Ja nie mieszkam, nie mam reku, porozszczelniane okna na dole i na górze, nie mam drzwi na nieużytkowe poddasze (gdzie jest b. duża kubatura) do tego fachowcy się kręcą.otwierając drzwi zewn, itd.

Przez ostatnie 8 dni pompa zjadła 100 kWh = 12,5 kWh/dzień = ok. 6 godzin pracy...

Ustaw pracę pompy tylko w taniej taryfie w nocy. W opcjach włącz blokadę drogiej taryfy i w kolejnym menu w których godzinach ma pracować. Wtedy będziesz miał kontrolę nad godzinami pracy pompy. Im dłużej pompa pracuje tym szybciej temp. DZ lecą w dół.

P.S.

Nie mieszkasz w domu, nie ma co gonić pompy. Przy niskich temperatur wietrz pomieszczenia- to pomoże w pozbyciu się wilgoci technologicznej. Wprowadzisz się, będą zamontowane drzwi wew.będzie już działała WM i wtedy sytuacja DZ się ustabilizuje.

Edytowane przez Tomaszs131
P.S.

ProStaś W/G mnie , jak na taki stan dokończenia ( niedokończenia ) domu , zupełnie nie masz , ani krzynkę , powodu do zmartwienia temperaturami DZ. Trzeba też brać pod uwagę , że jednak aby przekroczyć ,,rubikon" czyli zasilanie DZ poniżej 0*C to jednak dużo energii trzeba z DZ odebrać . 12,5 kwh na dzień , w takim stanie domu to żaden dramat .

Tomaszs131 ((Wydaje mi się, że pompy inwerterowe znacznie mniej obciążają od naszych on/off DZ.)) Mnie się nie wydaję , w praktyce obserwując mogę śmiało stwierdzić że tak jest .

Greg_81 ((PC mógłby być trochę bardziej rozbudowany np o takie info jak czas pracy, godziny, ilość zużycia kwh przecież to nie byłyby wielkie koszty dla producenta.))

Ale takie funkcje w sterowniku i tak byłyby tylko poglądowe , w Panasie jest coś takiego , tylko ni hu hu nie zgadzają się dane z legalizowanym pod licznikiem i ciepłomierzem . Tutaj jak chcesz mieć dokładne i wiarygodne dane , to legalizowany ciepłomierz za ~500-600 pln , pod licznik z 200 pln , i jak chcesz to licznik motogodzin , tylko akurat ten licznik w zasadzie do niczego nie potrzebny

To już mam zblokowane, PC chodzi tylko w tanich taryfach.

Nie chcę schodzić z temp. w dół, na koniec lutego muszę się przeprowadzić, niech chałupa chłonie ciepełko.

Pamiętam jak w obecnym domu pierwszy sezon pochłaniał energię, potem się to normuje.

Dojdą zyski bytowe i podwyższenie temp. w domu, co odciąży DZ, a obciąży gniazdko z prądem....:cool:

ProStaś W/G mnie , jak na taki stan dokończenia ( niedokończenia ) domu , zupełnie nie masz , ani krzynkę , powodu do zmartwienia temperaturami DZ. Trzeba też brać pod uwagę , że jednak aby przekroczyć ,,rubikon" czyli zasilanie DZ poniżej 0*C to jednak dużo energii trzeba z DZ odebrać . 12,5 kwh na dzień , w takim stanie domu to żaden dramat .

Przyznam, że tak mi jakoś lżej na sercu, jak takie rzeczy czytam. :D

Jakby ktoś chciał mnie jeszcze pocieszyć, to śmiało, proszę się nie krygować. :p

Pamiętam jak w pierwszym sezonie skitrany był Pyxis, aż sobie jedną pętle dołożył (potem twierdził, że zbytecznie), nie lepszy humor miał niedowiarek, a i paru innych, by się znalazło...

Jestem też przed dołożeniem ok. 10 cm. czarnej ziemi pod trawę w miejscu gdzie jest zakopane DZ. Kolektor będzie więc na ok. 160-170 cm. pod ziemią (teraz 150-160cm).

Z tym COPem, to ja sobie lamersko (bez ciepłomierza, tak dla siebie, na skróty) liczę w ten sposób. Ufam, że wihi ustawił mi PC zgodnie z przyjętymi przez siebie założeniami (przepływy, temp. pracy itd) pod daną sprężarkę i konkretnie moją instalację. Twierdzi, że dla 0/35 PC daje 9,4 kW mocy cieplnej, przy 5/35 już 11.1 kW.

DZ mam sporo powyżej 0, a GZ sporo poniżej 35. PC zjada z gniazdka 2,1 kW na godzinę. Stawiam na COP lekko powyżej 5. A to drenuje DZ.

Pamiętam jak w pierwszym sezonie skitrany był Pyxis, aż sobie jedną pętle dołożył (potem twierdził, że zbytecznie), nie lepszy humor miał niedowiarek, a i paru innych, by się znalazło...

hehe, ja też...

najpierw podczas kopania, wjechałem w pyły dymnicowe, które były w miejscu gdzie być ich nie powinno...szybki zygzak, ale część rury była w pyłach...decyzja, że kopiemy dodatkową pętlę. A w grudniu temperatury leciały na łeb na szyję....okazało się, że pompka DZ była blokowana przez malutki kamyczek, który gdzieś się uchował w srodku...(przepływ za mały był) po przeczyszczeniu obiegówki, temperatury skoczyły do góry...ale jeszcze przez jakiś czas chodziłem sprawdzać...aha, jeszcze jedna pętla była zapowietrzona (ta która była wyraźnie wyżej niż cała reszta - taki urok działki ze spadkiem....)

mam nadzieję że pocieszyłem :D