Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

ProStaś -dokładnie to Ci nie napiszę ...

Szukam pod licznika, coś takiego będzie ok https://elektryczny.pl/licznik-energii-elektrycznej-3-f-or-we-520-orno-p10287 ?

Ja mam licznik taki https://allegro.pl/oferta/licznik-pradu-energii-elektrycznej-3f-5-80a-6299729554 może zliczać nawet w czterech taryfach.

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Licznik najlepiej, żeby można bylo zliczać 2 lulb 3 taryfy - to zależy co kto stosuje lub planuje stosować. Ja mam prosty licznik 2 taryfowy z kręcącą się tarczą i do tego prostym sterownikiem przełączającym - ale to może być cokolwiek, byle zlicza i jest opcja zaprogramowania np. 2 taryf...

Greg_81 masz niskie temp. DZ, ale myślę, że wihi wiedział co robił dobierając Ci taki kolektor.

Obserwuj dalej.

Patrząc na metry niecałe 400 wydaje sie mało, ja bym położył wiecej, min ~` 600m tym bardziej ze jest piach, wody nie ma, ktoś miał tak niskie temperatury ?

Wiem że chałupa wilgotna.

Teoretycznie mogę dołożyć DZ, wiadomo to się wiąże z kasą i rujnacją działki ...zobaczę jak bedzie wyglądać cały sezon, choć patrząc po obserwacjach na sterowniku to temp spada pomimo ze nie ma jeszcze zimy

Pisałem do "Instalatora" ale jeszcze nie mam odpowiedzi.

400mb w piachu to mało IMHO. Ja mam 550mb liniowego kolektora, większość w glinie....a PC mam 7,6kw. Ale od początku celowałem w przewymiarowane DZ poziome, bo koszt przewymiarowania był niewielki

ciężko w to uwierzyć, ale od razu zaznaczę, że do tej pory bardzo mało używalem PC(mniejsza o to dlaczego)...od 1.10, gdy wyzerowałem licznik czasu pracy, mam tylko 80h pracy na CO i 127h pracy na CWU :p

temperatura po kilku h pracy (akurat teraz jestem tego pewny, że ta praca była) na zasilaniu miałem 7,5C...delta to u mnie standardowe 2,5-3.

U mnie ~`3,5 h pracy w nocy DZ 2C / -2,5C

W tej chwili stawiam na zbyt małe DZ

Mamy połowę grudnia i myślę, że to zbyt pochopna diagnoza.

Masz cały czas zapas po ciepłej stronie 2* powyżej 0C. Norma 14511 mówi o 0C na zasilaniu PC (przy temp. GZ 35, COP gruntówek wynosi ok. 4,3).

A to oznacza, że z PC wychodzi glikol poniżej 0 i to nawet 3-5*C. Nic się pompie nie powinno stać gdy wyjdzie z niej -5, a wejdzie nawet -1, czy - 2.

Robi się groźnie, jak spadnie Ci temp. po obu stronach poniżej 0 i ta cieplejsza zacznie systematyczny zjazd w dół. Bo to by oznaczało, że wykorzystałeś ciepło przemiany fazowej wody w lód, wymiennik obrósł lodem i tamuje przepływ energii.

Bardzo, bardzo Ci do tego daleko.

Głowa do góry.

PS. Jak dzisiaj pojechałem w okienku grzania PC na budowę, to mój "zderzacz hadronów" (taką nazwę mojej PC nadał mój znajomy i strasznie mi się spodobała :yes:) milczał. W domu 18,7C (zadane 18,4C - słoneczko zrobiło robotę) i cisza. Od wczoraj do dzisiaj PC wciągnęła z gniazdka 8 kWh (co oznacza, że nie pracowała przez dobę nawet 4 h).

Po ok. 20 minutach (niestety nie mogłem posiedzieć przy PC i zobaczyć co dalej):

5,2/1,5

To raczej temp. pracy PC, kilka minut wcześniej było 5,4 i 1,7 i wolniutko spadało. Podejrzewam, że będą podobne temp. jak przed tygodniem.

Z tego płyną 2 istotne wnioski:

1. pomiar temp. mam raczej prawidłowy, bo zaraz po starcie było 18,2 C, czyli tak jak w pomieszczeniu,

2. DZ po opadach i nieco wyższych temp. na zewn. odzyskuje siły i na razie, się dalej nie degraduje,

Zużycie prądu za ostatnią dobę 9 kWh. Temp. zadana 18,4 C.

U mnie temperatura DZ na wejściu po kilku h pracy spada min do 6.7. Zwykle mam powyżej 7 stopni. Delta temperatury w zależności od biegu pompy od 3.5 do 5 stopni.

Grzejemy od października.

Temp w domu 21.5 stopnia.

Zastanawiam się czy zużycie energii na samo grzanie plus cwu jest normalne.

Od 6 grudnia do dzisiaj zużyłem 272kWh.

Czyli gdyby utrzymać średnia dobową to będzie ponad 800kWh za grudzień.

Jakieś 18 procent zużycia to CWU.

Mam zbiornik Galmet 450. Grzeje w nim wodę do 45 stopniu w godzinach użytkowania i do 40 poza godzinami.

Ale grudzień w tym roku wyjątkowo ciepły...

Od 6 grudnia do dzisiaj zużyłem 272kWh.

Jakieś 18 procent zużycia to CWU.

Czyli dziennie idzie Ci trochę ponad 22 kWh na samo CO?

Mnie dokładnie od 08.12 (06.12 nie spisywałem licznika) poszło 93 kWh/8dni = 11,6 kWh/doba.

Inna temp. 18,4-18,5C, nikt nie mieszka, ale trwa wykończeniówka, nie ma reku tylko pouchylane okna, chałupa podobna, trochę gorzej ocieplona...

Coś dużawo szarpie Ci PC dla tak dobrze ocieplonego domu.

Jaką masz temp GZ dla tych 21,5C?

Może jednak udział CWU jest większy z zużyciu?

Pewny jesteś wskazań temp. DZ i GZ?

Czy te 3x80 to odwierty?

Źle oszacowałem to CWU bo policzyłem całkowity stosunek, a pompa działała długo bez cwu.

Patrząc na dane od 10 grudnia do dzisiaj.

CO 83h

CWU 38h

Jeśli chodzi o czas pracy to blisko 46 procent. Ale CWU z reguły grzeje na 2-3 biegu, a CO 1-2. Więc procentowe zużycie na CWU będzie pewnie bliżej 55%.

Ale w bilans CWU wlicza się cała strata na wentylację, bo w nawiewie jest nagrzewnica, która podgrzewa wodę do odparowania - tak by na wyjściu z nawilżacza uzyskać temp pokojową.

Wymiana 24h 150m3 powietrza.

Temp Dz raczej są ok. Sprawdzałem rozdzielacz kamerą termowizyjną i wszystkie pętle mają identyczne temp. Choć oczywiście taki pomiar daje wyniki wyższe niż czujniki, które mają bezpośredni kontakt z płynem.

GZ dla tych 21.5 to około 32 stopnie na wyjściu i zwykle 8-10 mniej na powrocie. Ale to zależy od temp na zewnątrz. Ogólnie instalacja zaprojektowana pod 40 stopni gdy na zewnątrz -20, wewnątrz 20.

Dom sprawdzony kamerą termowizyjną. Niektóre nadproża do lekkiej poprawy - piankowanie, bo wykonawca dał tam ciała. Niektóre już poprawiłem i jest jak należy. Na poddaszu jeszcze narożniki do poprawy, ale to są miejscowe problemy, które też nie są tragedią.

No i drzwi wejściowe tragedia... Gerda NTT revo 75 przez które hula wiatr. Nie mam też drzwi wewnętrznych, a od garażu dzielą mnie nieszczelne tymczasowe. Choć nie upatrywalbym się ogromnych strat gdy 2 garażu mam koło 15-16 stopni.

Teoretycznie każdy stopień w górę to 6% więcej energii. Ale tak czy inaczej zużycie energii trochę spore, jak na tak łaskawą pogodę.

Temp źródła po dłuższej pracy dzisiaj i na najwyższym biegu. Zasilanie 6.8, powrót 2.

Czy ta delta nie jest trochę za wysoka? Pompka pracuje na najwyższym biegu, ale przepływy nie urywają. Rotametry niestety nie działają jak należy, więc ciężko szacować przepływ. Najważniejsze, że każda pętla full otwarta daje takie same temperatury.