Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

Witam. Moje obserwacje. Pierwszy Rok który mieszkam w domu. 230m2. Dź. 4x150. Pompa 10Kw. 100% Podłogówka. Praca z buforem 300l .Temperatury pod koniec pracy sprężarki na koniec zimy +1/-2. Zużycie prądu Kwiecień 2019/Kwiecień 2020 3500 kwh. Wynik mnie zadawala. Temperatura dolnego źródła po lecie 18 stopni. Wniosek taki że mogłem dać 4x200 lub 5x150 ale dramatu niema.....

Nie masz trochę za mocnej pompy? Grzejesz całe 230m2?

Gdybyś miał 8kW to i temperatury byłyby 1K wyższe.

To tak trochę coś za coś, może rozważ dołożenie jednej pętli, może być PE32 i nawet krótsza ok 120m a jakby Cie przycisnęło to ją wepniesz i zalejesz.

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozumiem, że wygrzewasz posadzki, stąd tyle godzin grzania?

Nie... Pompa nie chodziła przez tydzień, Spadła mi temperatura (o całe półtora stopnia), ale ze względu na bezwładność domu trochę zajął powrót do poprzedniej temperatury... Nie mieszkam, więc zero zysków bytowych

Nie wiem, czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy to moje zdjęcie z wczoraj jest widoczne? Raz je widzę, raz nie....:eek:

Delty:

Przy końcówce grzania CWU.

DZ 12,00 i 8,5 (delta 3,5)

GZ 42,3 i 50,0 (delta 7,7)

Przy grzaniu CO (to co widziałem....w nocy przez moment)

DZ. 10,1 i 5,9 (delta 4,2)

GZ delta ok. 8 (nie zwróciłem dokładnie uwagi...)

Delty będą spadać wraz ze spadkiem temp. DZ. (on/off - nie wiem jak dokładnie będzie się zachowywał inwerter, ale podejrzewam, że tak samo po pewnym czasie).

Edyta: GZ 42,3, a nie 43,3 - pomyłka, zobaczyłem na zdjęciu, sorry.

Edytowane przez ProStaś

Tak długo to chyba jeszcze nie pracowała. Ale kilkugodzinne sesje to niestety u mnie normalka. Zanim dom zauważy, że się go ogrzewa to mija parę godzin...

Dziwna sprawa, ile masz wylewki i jaki materiał na ścianach? U mnie 8cm wylewki betonowej, silka 24cm na ścianach i po 3h już czuć jak pompa grzeje.

Nie wiem, czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy to moje zdjęcie z wczoraj jest widoczne? Raz je widzę, raz nie....:eek:

Ja nie widzę Twojej fotki. Jakieś cyrki z forum, mnie się chwilę temu w DB wstawione fotki zamieniły w linki i to nieaktywne. Musiałem edytować i zrobić ponowny upload.

Dziwna sprawa, ile masz wylewki i jaki materiał na ścianach? U mnie 8cm wylewki betonowej, silka 24cm na ścianach i po 3h już czuć jak pompa grzeje.

Płyta fundamentowa 25 cm (właśnie sprawdziłem, nie wiem czemu myślałem że 20...) i 10 cm wylewki bez izolacji pomiędzy. Więc 35 betonu + silikaty 24 cm. Tynki trdycyjne, więc też trochę materiału...

Edytowane przez gacie
uzupełnienie

Teraz widać.

A tak to wygląda u mnie po ok 5 h grzania (w tym czasie 2 x CWU):

Q...wa co z tym forum? Nie mogę dodać zdjęcia "Założenie grupy nie powiodło sie"??? WTF???

A tak poza tym proszę o opinie i pomoc.

W zeszły czwartek przyjechała osoba aby zainstalować moduł internetowy oraz panel wew. Moduł jest (po długotrwałych próbach), ale termostatu w salonie niet. Po zamontowaniu panelu spalił się.

Od tego momentu (od czwartku) widzę, że pozmieniały się niektóre parametry i zachowanie pompy. Grzeje ona bardzo długo, delty się pozmieniały, krzywa też, obroty pomp również. Podejrzewam winę instalującego. Albo cos niechcący poprzestawiał, albo ustawił opcję sterowania termostatem wew., a potem zapomniał ją wyłączyć, gdy go spalił. Czy może ktoś rozszyfrować ten zapis w instrukcji? myślę, że dotyczy on właśnie termostatu, ale nie mam pewności:

"Termostaty przekaźnikowe – ogrzewanie1.

Służy do wyboru logiki stosowanej dla każdego wejścia cyfrowego jednostek

wylotowych w trybie ogrzewania.

A. NO: Kontakt zamknięty dla aktywowania zapotrzebowania.

B.

NC: Kontakt otwarty dla aktywowania zapotrzebowania.

2.

Wskazuje zaciski przyłączeniowe każdego z wejść cyfrowych (DIxx)."

Mam na NC, jak przełączę na NO - pompa staje. Jakies sugestie? Prosze o pomoc.

Edytowane przez bpiter79
dopisek

Do piątku było

DZ: 4.9-4.6

GZ: 4.8-4.7

Jest (jeden długi pomiar)

DZ: 4.8-4.6

GZ: 3.8-3.6 :(

Generalnie przyjmuje się jako optymalne delty na DZ 3-5K, na GZ 6-8K.

Deltę DZ masz w moim odczuciu OK.

Delta GZ jest mała, ale masz potężną płytę grzewczą. Jak ją już naładowałeś to nie odbierze Ci ona wiele ciepła i do pompy wraca ciepła woda z podłogówki. Do tego masz słabą pompę i to on/off więc pewnie jak dojechałeś DZ na 4,2 C to ona zwyczajnie nie jest w stanie podbić temp. zasilania wyżej, by delta była większa. Może być tak, że to będzie specyfika Twojej instalacji i nie ma w tym nic złego. Jak znam Twojego instalatora to masz już pompkę DZ rozkręconą na max?

Jakiej długości masz pętle od OP i jaki rozstaw rurek?

Generalnie przyjmuje się jako optymalne delty na DZ 3-5K, na GZ 6-8K.

Deltę DZ masz w moim odczuciu OK.

Delta GZ jest mała, ale masz potężną płytę grzewczą. Jak ją już naładowałeś to nie odbierze Ci ona wiele ciepła i do pompy wraca ciepła woda z podłogówki. Do tego masz słabą pompę i to on/off więc pewnie jak dojechałeś DZ na 4,2 C to ona zwyczajnie nie jest w stanie podbić temp. zasilania wyżej, by delta była większa. Może być tak, że to będzie specyfika Twojej instalacji i nie ma w tym nic złego. Jak znam Twojego instalatora to masz już pompkę DZ rozkręconą na max?

Jakiej długości masz pętle od OP i jaki rozstaw rurek?

Znalazłem opinię, że im mniejsza tym lepiej, ale przestaje mieć ekonomiczne uzasadnienie (straty na zwiększenie przepływu nie pokrywają zysków z mniejszej delty).

Co do instalacji - długości i rozstawy różne, w zależności od pomieszczenia. Rozstawy od 10 co 20 cm.

Co do delty - była większa przed wizytą instalatora w piątek. O jeden stopień. Wydaje mi się, że jest OK tak długo jak następuje odbiór energii przez płytę (do tej pory max zasilanie GZ 31.3, powrót 27.6 i spowodowane chyba odrabianiem tygodniowej przerwy w pracy), Delta nie ulega zmianie w czasie pracy (poza kosmetycznymi wahnięciami o 0.1), Pewno mógłbym zmienić bieg pompki na niższy dla zwiększenia różnicy zasilania i powrotu GZ (bo raczej muszę zmniejszyć a nie zwiększyć)...

Edytowane przez gacie