Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po 10h:

​DZ: 5,8/3,3

Na palcach jednej ręki można policzyć użytkowników inwerterowych gruntowych pomp ciepła (przynajmniej tak kojarzę).

Toteż Twoje wpisy będą, mam nadzieję, sporo wnosić do tego wątku.

I pytanko, od jakiej temp. "wstaje" Ci DZ po takim maratonie grzewczym? Ile jest na starcie, czyli po tych 15 min?

Masz też małą deltę, rodzi się zatem pytanie, czy pompa zwalnia też obroty obiegówki podczas pracy z mniejszą mocą? Czy to jest constans?

Na palcach jednej ręki można policzyć użytkowników inwerterowych gruntowych pomp ciepła (przynajmniej tak kojarzę).

Toteż Twoje wpisy będą, mam nadzieję, sporo wnosić do tego wątku.

I pytanko, od jakiej temp. "wstaje" Ci DZ po takim maratonie grzewczym? Ile jest na starcie, czyli po tych 15 min?

Masz też małą deltę, rodzi się zatem pytanie, czy pompa zwalnia też obroty obiegówki podczas pracy z mniejszą mocą? Czy to jest constans?

Dziś wyłączyłem pompę o 7.00. Ponownie włączyłem o 8.20. Teraz pokazuje 7,4/2,8. Po 15min było koło 7,6.

Pompa sama sobie dobiera obroty obiegówek i sprężarki. Teraz jak widzisz delta jest większa.

Edytowane przez bpiter79

@Prostas - zauważyłem - kiedyś jak tu pisał właśnie kolega jeden z inwerterowką, że jego temperatury DZ były około 1C wyższe niż moje...inwerterówka dużo bardziej oszczędza DZ, te 10h to jest pewnie z małym obciążeniem...u mnie pewnie on/off by pracowałą 3-4h, a u kolegi 10h :)

Pewnie tak jest, choć trochę mnie martwią te temp. czy przypadkiem nie za niskie. Ktoś kiedyś pisał, że kolejne sezony dopiero pokażą prawdę o DZ.

Pewnie tak jest, choć trochę mnie martwią te temp. czy przypadkiem nie za niskie. Ktoś kiedyś pisał, że kolejne sezony dopiero pokażą prawdę o DZ.

Nie są za niskie. Poczytaj uważnie ten temat, tak bardzo, bardzo uważnie :D i zobaczysz np. że któregoś roku Liwko miał o tej porze (kolektor pionowy i pompa on/off) minus na wyjściu w PC. A nigdy nie zszedł, nawet przy dużych mrozach, z plusów na zasilaniu.

Poza kilkoma wybitnie sprzyjającymi warunkami glebowymi wszyscy jedziemy na tym samym wózku (no inaczej jest z pionowym i inaczej z poziomym). Temp. ziemi schładza się podobnie w zależności od pory roku i temp.

Trzymając się owego "wzorca metra" masz po prostu normalne temp.

DZ wstaje na podobnych temp. i tak jest w porządku.

pzdr

Inwerterówki bardziej "zjadają" dolne źródło. Pracują dłużej i źródło ma mniej czasu na regenerację poza tym mają sporo wyższy COP i pobierają więcej ciepła z ziemi niż on/off pracując np. w zakresie 40-60% wydajności. I nie wiem co wszyscy się tak jarają 8C, 10C jak parametry wszystkich gruntówek są podawane dla B0/W35 czyli 0 na wejściu do pompy.

do bpiter:

Nie czas na spokój ani niepokój.

Wg mnie żeby być spokojnym to musiałbyś włączyć pompę na maxa non-stop tak długo aż ustabilizuje się temperatura solanki. Jeżeli stanie się to po ok. 24-48h -to OK a jeżeli nie jest powód do zmartwienia.

Przez stabilizację rozumiem, że w ciągu 3-4 godzin temp. nie zmieni się o 0,1K.

do bpiter:

Nie czas na spokój ani niepokój.

Wg mnie żeby być spokojnym to musiałbyś włączyć pompę na maxa non-stop tak długo aż ustabilizuje się temperatura solanki. Jeżeli stanie się to po ok. 24-48h -to OK a jeżeli nie jest powód do zmartwienia.

Bzdura. Przy przyroście temperatury zasilania będzie malała moc chłodnicza a elektryczna rosła i będzie malał pobór energii z gruntu. Im wyższe zasilanie tym mniej bierzemy z gruntu a więcej zużywamy prądu. Jeśli urządzenie będzie cały czas pracowało temperatura musi spadać bo nie ma czasu na regenerację. Inwerter z niskim zasilaniem np. poniżej 30C będzie bardzo mocno wychładzał dolne źródło. Najlepiej gdyby ktoś miał opomiarowanego inwertera z jakim copem pracuje.

A mógłbyś podać źródło tej wiedzy?

Musiałbyś mieć extremalnie przewymiarowane DZ żeby taka sytuacja zaszła, w rzeczywistości to niewykonalne.

Popatrz na tabele wydajności gruntu w zależności od długości pracy pompy. Gdyby prawdą było to co napisałeś, owa wydajność by nie spadała wraz z wydłużeniem działania PC.

Ja mam.

Jak masz to podaj COP zasilania CO najlepiej jakbyś miał podłogówkę z niskim parametrem i COP dla grzania CWU np. 50C wtedy zobaczysz jaką mocą elektryczną grzejesz CO i CWU w porównaniu do mocy pompy ciepła. Dużo więcej energii będziesz pobierał z dolnego źródła przy CO a przy CWU dużo więcej prądu.

• Like 1

Jak masz to podaj COP zasilania CO najlepiej jakbyś miał podłogówkę z niskim parametrem i COP dla grzania CWU np. 50C wtedy zobaczysz jaką mocą elektryczną grzejesz CO i CWU w porównaniu do mocy pompy ciepła. Dużo więcej energii będziesz pobierał z dolnego źródła przy CO a przy CWU dużo więcej prądu.

Pompa chodzi ok. 2h. W międzyczasie grzała CwU przynajmniej dwa razy. Pod koniec grzania CWU: DZ 6,2/0,8

Screenshot_2020-11-28-18-07-48-990_com.opera.browser.jpg

Screenshot_2020-11-28-18-07-30-579_com.opera.browser.jpg

Po jakimś czasie (może 1 h) bez grzania CWU:

Screenshot_2020-11-28-19-50-49-448_com.opera.browser.jpg

Screenshot_2020-11-28-19-51-03-588_com.opera.browser.jpg

Edytowane przez bpiter79
Dodanie info