Myjk 30.11.2020 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Inaczej temp. będzie spadać dlatego min. PC nie nadaje się na wygrzewanie wylewek Kę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 30.11.2020 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Nareszcie i ja się mogę wypowiedzieć w tym wątku DZ poziome, liniowe 1km (5 sekcji po 200m fi40). Pompą ciepła grzeję dokładnie od tygodnia (więc to pewnie będzie spadać) i na chwilę obecną na wejściu mam 13 z hakiem a na wyjściu 3 z hakiem Glikol nie zdążył zrobić pełnego okrążenia, np czas pracy był poniżej 15minut od uruchomienia albo pompka DZ pracuje na minimalnych obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 30.11.2020 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Nie jest zalecana, lepiej?@Myjk Zrobiłeś wygrzewanie przy DZ 11C lub coś w podobie? I przy sporym DZ do mocy PC, tak? Ok. Spróbuj zrobić to samo z dobranym na styk pionowym DZ pod koniec lutego.... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 30.11.2020 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Jednym z powodów montowania grzałek w gruntowych pompach ciepła jest właśnie wygrzewanie wylewek. Swego czasu przy okazji wygrzewania jastrychu puściłem pompę w samopas i widziałem co się działo z DZ.W mojej pompie grzałki nie ma ale, w owym czasie przydałaby się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.11.2020 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Jednym z powodów montowania grzałek w gruntowych pompach ciepła jest właśnie wygrzewanie wylewek. Swego czasu przy okazji wygrzewania jastrychu puściłem pompę w samopas i widziałem co się działo z DZ. W mojej pompie grzałki nie ma ale, w owym czasie przydałaby się. Dokładnie, zastawiam się nad logiką doboru mocy PC do zapotrzebowania na moc i ciepło domu. Popularne są moce 10-12kW czasem 7kW a zapotrzebowanie przeciętne domu współczesnego to ok 2 kW a nawet 1 kW przy temperaturze średniodobowej 1,5 *C, Co ma na celu takie przewymiarowanie? Argument o cwu też jest marny. Na moim przykładzie dom średnioenergoszczędny -C (46W/m2) zapotrzebowanie średnie na moc 2,4kW max przy -20 *C 4,8kW (bez cwu). 90% sezonu grzewczego jest temperatura >1,5*C wiec PC powinna mieć ok 3 kW aby miała optymalne warunki pracy. PC CWU to silnik 440W moc cieplna średnia 1,8 kw zasobnik 300 l cwu full wypas. Gdzie tu 7 kW??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.11.2020 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Nie jest zalecana, lepiej? @Myjk Zrobiłeś wygrzewanie przy DZ 11C lub coś w podobie? I przy sporym DZ do mocy PC, tak? Ok. Spróbuj zrobić to samo z dobranym na styk pionowym DZ pod koniec lutego.... Ogólnie tak się pośmiechujkowuję. Oczywiście dom już ocieplony, ale jeszcze szczelnie nie zamknięty, dom był nagrzany i faktycznie mam chyba mocno przewymiarowane DZ. Dodatkowo w glinie. Aczkolwiek jak kopałem na wiosnę to ona jakoś bardzo mocno mokra nie była. Może dlatego że sucha zima była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gacie 30.11.2020 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Dokładnie, zastawiam się nad logiką doboru mocy PC do zapotrzebowania na moc i ciepło domu. Popularne są moce 10-12kW czasem 7kW a zapotrzebowanie przeciętne domu współczesnego to ok 2 kW a nawet 1 kW przy temperaturze średniodobowej 1,5 *C, Co ma na celu takie przewymiarowanie? Argument o cwu też jest marny. Na moim przykładzie dom średnioenergoszczędny -C (46W/m2) zapotrzebowanie średnie na moc 2,4kW max przy -20 *C 4,8kW (bez cwu). 90% sezonu grzewczego jest temperatura >1,5*C wiec PC powinna mieć ok 3 kW aby miała optymalne warunki pracy. PC CWU to silnik 440W moc cieplna średnia 1,8 kw zasobnik 300 l cwu full wypas. Gdzie tu 7 kW??? Pozwolę sobie odpowiedzieć, ale znawcą nie jestem. Pompa ma zapewnić Ci (w zasadzie Twojemu domowi) utrzymanie temperatury wewnętrznej +20 przy -20 na zewnątrz. Jak masz pompę na styk i Twój dom jest idealny względem OZC, to przewymiarowanie może Ci się przydać przy spadku temperatur zewnętrzych poniżej -20. Drugim argumentem jest czas potrzebny na rozgrzanie/dostarczenie energii do domu. Pompa dobrana na styk, przy 0 na zewnątrz bedzie pracować około 12 h. A taniej energii masz 10h dziennie (zakładam, że masz okienka taniej energii). Wieć już przy 0 zaczynasz wchodzić w drogą energię, Pomijam sprawę minięcia jednego okienka, bo właśnie dom Ci się nagrzał... Argument trzeci - ciepło właściewe betonu. On potrzebuje czasu na rozgrzanie. Przy przewymiarowanej pompie potrzebuje go odpowiednio mniej. Krótszy czas pracy pompy daje Ci lepsze warunki jej pracy (mniej wychłodzone DZ). Pozostaje czysty rachunek zysków i zwiększonych nakładów inwestycyjnych. Nauczony własnym doświadczeniem wolałbym pompę przewymiarowaną (przy uzasadnieniu ekonomicznym). A mam prawie na styk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.11.2020 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Nauczony własnym doświadczeniem wolałbym pompę przewymiarowaną (przy uzasadnieniu ekonomicznym). A mam prawie na styk. w moim przypadku różnica w cenie pomiędzy 5,9kW (na styk) a 7,6kW (przewymiarowany) wynosiła 500zł netto. Wybór był oczywisty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gacie 30.11.2020 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 w moim przypadku różnica w cenie pomiędzy 5,9kW (na styk) a 7,6kW (przewymiarowany) wynosiła 500zł netto. Wybór był oczywisty... W moim potrzebowałbym jakieś dwa razy więcej mocy niż mam. Oraz dwa razy więcej odwiertów... Niestety w 500 bym się nie zamknął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.11.2020 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 w moim przypadku różnica w cenie pomiędzy 5,9kW (na styk) a 7,6kW (przewymiarowany) wynosiła 500zł netto. Wybór był oczywisty... U APIC podobnie, 2kW różnicy 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.11.2020 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 w moim przypadku różnica w cenie pomiędzy 5,9kW (na styk) a 7,6kW (przewymiarowany) wynosiła 500zł netto. Wybór był oczywisty... w moim przypadku pomiędzy 2,9kW a 7kw różnica wyszła 30 tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.11.2020 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Pozwolę sobie odpowiedzieć, ale znawcą nie jestem. Pompa ma zapewnić Ci (w zasadzie Twojemu domowi) utrzymanie temperatury wewnętrznej +20 przy -20 na zewnątrz. Jak masz pompę na styk i Twój dom jest idealny względem OZC, to przewymiarowanie może Ci się przydać przy spadku temperatur zewnętrzych poniżej -20. Drugim argumentem jest czas potrzebny na rozgrzanie/dostarczenie energii do domu. Pompa dobrana na styk, przy 0 na zewnątrz bedzie pracować około 12 h. A taniej energii masz 10h dziennie (zakładam, że masz okienka taniej energii). Wieć już przy 0 zaczynasz wchodzić w drogą energię, Pomijam sprawę minięcia jednego okienka, bo właśnie dom Ci się nagrzał... Argument trzeci - ciepło właściewe betonu. On potrzebuje czasu na rozgrzanie. Przy przewymiarowanej pompie potrzebuje go odpowiednio mniej. Krótszy czas pracy pompy daje Ci lepsze warunki jej pracy (mniej wychłodzone DZ). Pozostaje czysty rachunek zysków i zwiększonych nakładów inwestycyjnych. Nauczony własnym doświadczeniem wolałbym pompę przewymiarowaną (przy uzasadnieniu ekonomicznym). A mam prawie na styk. Naciągane to bo: jest coraz cieplej i zapotrzebowanie -20 jest marginalne ostatnio było tyle u mnie w 2010 i to przez kilka godzin z przerwami. Więc można mieć innee źrdło ciepla awaryjne na takie sytuacje lub pogodzić się ze spadkiem temp w domu np o 2 stopnie zamiast 24 mieć 22. okienka czasowe nie są modne i nie maja żadnego znaczenia w nocy i weekendy masz tani prąd a w dzień za darmo z PV Na temat betonu mam pewną teorię i dlatego uważam że podobieństwa się przeciągają i ja betonu nie lubię. Co za problem ze ciągłą pracą pompy inwerter owej ? Moja pracuje cały czas zużycie dobowe 6kw przy temperaturze 10-2*C Przy 2- minus 5 już 10 kwh/ dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gacie 30.11.2020 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Naciągane to bo: jest coraz cieplej i zapotrzebowanie -20 jest marginalne ostatnio było tyle u mnie w 2010 i to przez kilka godzin z przerwami. Więc można mieć innee źrdło ciepla awaryjne na takie sytuacje lub pogodzić się ze spadkiem temp w domu np o 2 stopnie zamiast 24 mieć 22. Nie wiem czy naciągane. Przedstawiłem swoje rozumienie tematu. Pompa ma za zadanie utrzymać zadaną temperaturę przy -20. Możesz mieć w domu i 30 jak lubisz. Do takiej temperatury dobierasz sobie urządzenie. Natomiast nie każdy chce mieć spadki temperatur. Po to kupiłem pompę a nie trzy kufajki. Nie każdy także robi / instaluje alternatywne źródło ciepła. Naciągane to bo: okienka czasowe nie są modne i nie maja żadnego znaczenia w nocy i weekendy masz tani prąd a w dzień za darmo z PV Ja nie mam PV i mieć nie będę. Nie widzę też związku pomiędzy dylematem wyboru pompy na styk lub przewymiarowanej - o co pytałeś - a PV. Chwalisz swoją instalacę? Naciągane to bo: Na temat betonu mam pewną teorię i dlatego uważam że podobieństwa się przeciągają i ja betonu nie lubię. Czy zamierzasz kogoś obrażać? Poza tym lubienie czy nie betonu nie ma tu nic do rzeczy. Naciągane to bo: Co za problem ze ciągłą pracą pompy inwerter owej ? Moja pracuje cały czas zużycie dobowe 6kw przy temperaturze 10-2*C Przy 2- minus 5 już 10 kwh/ dobę. Żaden problem. Nie zapytałeś o pompę inwertorową a o przewymiarowanie pompy. Zresztą w Twoim przypadku (nawiązuję do Twojej stopki) post w tym dziale zaczyna wyglądać dziwnie. Zaczyna być off-topic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.11.2020 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 okienka czasowe nie są modne i nie maja żadnego znaczenia w nocy i weekendy masz tani prąd a w dzień za darmo z PV Są "modne" dla kogoś kto myśli o grzaniu akumulacyjnym. Ty nie myślisz tak, bo masz szkieleciaka. Prądu za darmo nie masz z PV, bo PV kosztują na starcie. I tak na prawdę, to do pompy grzejącej w G12 nie opłaca się montować paneli, bo nawet z dopłatami będą się zwracać ponad 10 lat. Ja nie montowałem paneli do grzania CO/CWU, bo jak wyżej napisałem, nie jest to zwyczajnie opłacalne. PV mają mi pokrywać prąd bytowy i zasilać (PH)EVy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.11.2020 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 w moim przypadku pomiędzy 2,9kW a 7kw różnica wyszła 30 tysięcy. Co proszę? Moi rodzice zainstalowali multisplita 5 jednostek 8kW za 16 tys. zł brutto. To jak u ciebie różnica miałaby wynosić 30 przy zwiększeniu o 4kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.11.2020 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Co proszę? Moi rodzice zainstalowali multisplita 5 jednostek 8kW za 16 tys. zł brutto. To jak u ciebie różnica miałaby wynosić 30 przy zwiększeniu o 4kW? Ja niczego nie zwiększam zapłaciłem za klimę 2350 za Panasonik 7kw pewno +30K a może i taniej choć wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 30.11.2020 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Witamy. Widziałeś wklejony powyżej wykres? I dane osoby, która je umieściła? Kolega ma jedno z najbardziej wydajnych poziomych DZ i temp. ok 9C. Ergo, jeśli nie masz geotermalnych wód to... masz spory błąd na odczycie temp. powracającego glikolu. Stąd pewnie 10K rozjazd delty, bo wyjście z pompy jest OK. Jak sprawdzasz temp? Zbyt wcześnie się ucieszyłem Wykorzystałem właśnie sterownik pompki co. Ma sondę na kabelku, przykleiłem ją do grubego śrubunku linii powrotu z DZ i porządnie ociepliłem. Pokazuje 7,8 stopnia (a na pompie w tym momencie 12,9/2,9). Czyli termometry wewnątrz pompy do kalibracji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.12.2020 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Instalator nie zwrócił na to uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 01.12.2020 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 (edytowane) .... Nauczony własnym doświadczeniem wolałbym pompę przewymiarowaną (przy uzasadnieniu ekonomicznym). A mam prawie na styk. Racja, ale nie za wielka. Pompa on-off o za dużej mocy będzie mocno taktować przy cieplejszej pogodzie. Dobór PC to kwestia kilku argumentów. Kto ma, może dom szybko dogrzać np. kominkiem, klimą, ale skąd potrzebujesz "szybkiego dogrzewania" -wyjeżdzasz na weekendy? Edytowane 1 Grudnia 2020 przez Tolo74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.12.2020 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Racja, ale nie za wielka. Pompa on-off o za dużej mocy będzie mocno taktować przy cieplejszej pogodzie. Dobór PC to kwestia kilku argumentów. Kto ma, może dom szybko dogrzać np. kominkiem, klimą, ale skąd potrzebujesz "szybkiego dogrzewania" -wyjeżdzasz na weekendy? Ja nie tylko dogrzewam ale ogrzewam dom kimą z powodzeniem na razie jest jeszcze zapas mocy od wczoraj -4 *C ale wilgotność masakryczna odczuwalność -8*C i to ma również wpływ na przenikalność cieplną i zapotrzebowanie na ciepło w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts