ProStaś 05.01.2021 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 (edytowane) U mnie praktycznie od listopada tylko lekki kapuśniaczek lub opadająca mgła. Były może 2 lub 3 dni z deszczem, a i to tylko po kilka godzin. Dzisiaj podobnie. Zapowiadane mega opady, popadało rano, teraz znowu nic. Podobnie ze słońcem, nie wiem czy w sumie przez listopad i grudzień były 3 dni słoneczne. Czekam na "beast from the east" . Edytowane 5 Stycznia 2021 przez ProStaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekaerox 06.01.2021 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Na zewnątrz + 1 CO /CWUPo 3h = +2,2 / -0,2Po 4h = +1,9 / -0,5Po 5h = +1,7 / -0,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 06.01.2021 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 8,3 / 3,3*C Tak oscyluje delta 5*C przy grzaniu dolnej części bufora na CO (24*C - 27*C) Natomiast przy CWU ok 7,2*C / 4,2*C delta spada do 3*C grzejąc górę bufora do 44*C Sprawdziło się wydłużenie min. czasu pracy sprężarki z 5 min. do 17 min. Podłogówka sterowana jednym czujnikiem w holu, czerpie ciepło z bufora i nic nie wie o PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 07.01.2021 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 8,3 / 3,3*C.......) Szczęściarz .... albo cud . Jak domyślam się to nie pompa inwerterowa tylko "normalna" sprężarka a temperatury po jakim czasie pracy. U mnie sam grunt ma około 5,5*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 07.01.2021 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 8,3 / 3,3*C Tak oscyluje delta 5*C przy grzaniu dolnej części bufora na CO (24*C - 27*C) Natomiast przy CWU ok 7,2*C / 4,2*C delta spada do 3*C grzejąc górę bufora do 44*C Masz wyższą temp. zasilania przy grzaniu CO niż CWU? Nie wiem jakim cudem, przy tak dobrych temp. DZ, tak solidnym ociepleniu domku 123m2, poszło Ci 537 kWh w grudniu. Wiem, że nie ma zysków bytowych, ale mimo wszystko. U mnie zaplanowany zjazd, tym razem popadało (nawet leży śnieg), ale wiele z tego nie mam. Raport z wydm po 1h na CO: 3,4/- 0,1*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.01.2021 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Masz wyższą temp. zasilania przy grzaniu CO niż CWU? Nie wiem jakim cudem, przy tak dobrych temp. DZ, tak solidnym ociepleniu domku 123m2, poszło Ci 537 kWh w grudniu. Wiem, że nie ma zysków bytowych, ale mimo wszystko. Fakt, deko dużo, u mnie od października poszło 1300kWh (ale znowu, z dwukrotnym wygrzewaniem jastrychu, z drugiej strony nie grzeję w ogóle CWU). Dzisiaj pierwszy raz powrót z DZ mi spadł do 4sC po 2h grzania CO. Niemniej stwierdziłem że nie będę już teraz zakopywać tego co odkryte przy studzience -- zostawię na tę zimę do końca, będzie jakieś odniesienie na przyszły rok czy to faktycznie miało jakieś znaczenie dla temperatur DZ. BTW warto sobie nad DZ rozsączenie z rynien zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 07.01.2021 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 BTW warto sobie nad DZ rozsączenie z rynien zrobić? Jakiś czas temu czytałem tu, że ktoś tak zrobił i tego żałował, bo ta woda mu gdzieś tam wybijała i miał źródełko czy gejzerek U mnie dziś rano w trakcie porannego grzania widziałem na wyjściu z PC 0,3* , po pół h spadło do 0,1* Nadal jeszcze nie zobaczyłem minusowej temperatury Niestety nie miałem czasu sprawdzić temperatury płynu wracającego z DZ zaraz po zakończeniu porannego grzania. Teraz (po parugodzinnej przerwie pracy PC) sprawdziłem temperaturę DZ: 5,2*. PC akurat wznowiła pracę i na wyjściu z PC znowu 0,3* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gacie 07.01.2021 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Minus na wyjściu to u mnie normalka. Po nocnym grzaniu (8h) 3.30/-1.30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.01.2021 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 6.9 / 3,2*C Po 1h i 40' grzania, od 22:00 do 23:40Nie mogę sprawdzić temp. gruntu, bo nie mam wpływu na pracę pompy obiegowej DZ bez pracy sprężarki. PC ładuje bufor w strefie CO w II taryfie EE do 40*C CWU nie używam, w tej górnej strefie bufora jest temp. 48*C. Tak pokazuje termometr tarczowy. Też mi się wydaje że zużycie za grudzień jest za wysokie, ale trwały intensywne prace wykończeniowe, majstrowie kręcili się jak koty z pęcherzami i cięgle wietrzyli chałupę. Bo się kurzyło, bo przedłużacz wyciągnięty na zewnątrz, itp.Wentylacja pracuje na niskim biegu reku, ale jeszcze nie była regulowana. Uważam że jak na 150mb rury PE 32, mam rewelacyjne DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 08.01.2021 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 ...BTW warto sobie nad DZ rozsączenie z rynien zrobić? Według mnie zupełnie nie warto. Dowodem na to jest zakopany mój kolektor głęboko, który już na przelomie luty/marzec powoduje, że temp. gruntu wzrasta. Wiem też że zdania są podzielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 08.01.2021 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 6.9 / 3,2*C Po 1h i 40' grzania, od 22:00 do 23:40 Nie mogę sprawdzić temp. gruntu, bo nie mam wpływu na pracę pompy obiegowej DZ bez pracy sprężarki. Temp. gruntu sprawdzisz obserwując temp. po uruchomieniu sprężarki. Przez pierwsze 3-4minuty pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.01.2021 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 cezary.plWejdź w obsługę kodem i uruchom MANUALWtedy odpal tylko pompę DZNIC INNEGO NIE WYSTARTUJE.No i masz to, czego potrzebujesz... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.01.2021 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Dzięki Adamie:) Jeśli tak mogę, to super. Mam pomysł, aby zaprząc pompę DZ i DZ do pracy z chłodnicą wpiętą w nawiew wentylacji. Opcja na lato. Temp. DZ 8,3 / 3,3*C odczyt z ładowania na CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 08.01.2021 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 U mnie pod koniec grzania domu do 25.5stC miałem 4.6/2.1. Delta przy mojej pompie (ecopower c9) ciągle utrzymuje się w zakręcie 4-2.5K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 08.01.2021 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Dzięki Adamie:) Jeśli tak mogę, to super. Mam pomysł, aby zaprząc pompę DZ i DZ do pracy z chłodnicą wpiętą w nawiew wentylacji. Opcja na lato. Temp. DZ 8,3 / 3,3*C odczyt z ładowania na CO Przy poziomym DZ szkoda zachodu. Przy pionowym mocno przewymairowanym jest na styk, ale daje radę. Jak na wejściu będziesz miał latem 15 stopni, to w dużej i bardzi sprawnej chłodnicy na wyjściu będziesz miał 18-19 stopni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.01.2021 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Najbardziej mi zależy na osuszeniu powietrza i liczę na kondensację na tej chłodnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 08.01.2021 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Ale właśnie żeby osuszyć trzeba zejść z temperatura powietrza min do 15 stopni. U mnie w szczycie lata temperatura Dz doszła do 13 stopni i udawało się schładzać do tych 15 stopni. Ogromna chłodnica 4 rzędowa. Patrząc na temperatury DZ poziomych tutaj na grupie miałbym obawy. Na Twoim miejscu bym zaczekał i zobaczył temperatury latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 09.01.2021 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 @Owczar Chyba masz rację. Poczekam na wartość temp. DZ do lata i wtedy zdecyduję, montować chłodnicę czy nie montować.I tak mam gniazdko EE w salonie pod sufitem dla klimy. W tej chwili temp. DZ 9,1*C , odczyt z pulpitu PC przy pracy samej pompy cyrkulacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 10.01.2021 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 na koniec nocnego grzania +6,7C na zasilaniu...czyli od poprzednich lat wiele się nie zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 10.01.2021 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Po 15h na CC + CWU:DZ: 4,6 / 1,4⁰C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts