Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

U mnie praktycznie od listopada tylko lekki kapuśniaczek lub opadająca mgła.

Były może 2 lub 3 dni z deszczem, a i to tylko po kilka godzin. Dzisiaj podobnie. Zapowiadane mega opady, popadało rano, teraz znowu nic.

Podobnie ze słońcem, nie wiem czy w sumie przez listopad i grudzień były 3 dni słoneczne.:cool:

Czekam na "beast from the east" :lol2:.

Edytowane przez ProStaś

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

8,3 / 3,3*C

Tak oscyluje delta 5*C przy grzaniu dolnej części bufora na CO (24*C - 27*C)

Natomiast przy CWU ok 7,2*C / 4,2*C delta spada do 3*C grzejąc górę bufora do 44*C

Sprawdziło się wydłużenie min. czasu pracy sprężarki z 5 min. do 17 min.

Podłogówka sterowana jednym czujnikiem w holu, czerpie ciepło z bufora i nic nie wie o PC.:)

8,3 / 3,3*C

Tak oscyluje delta 5*C przy grzaniu dolnej części bufora na CO (24*C - 27*C)

Natomiast przy CWU ok 7,2*C / 4,2*C delta spada do 3*C grzejąc górę bufora do 44*C

Masz wyższą temp. zasilania przy grzaniu CO niż CWU?

Nie wiem jakim cudem, przy tak dobrych temp. DZ, tak solidnym ociepleniu domku 123m2, poszło Ci 537 kWh w grudniu. Wiem, że nie ma zysków bytowych, ale mimo wszystko.

U mnie zaplanowany zjazd, tym razem popadało (nawet leży śnieg), ale wiele z tego nie mam.

Raport z wydm po 1h na CO: 3,4/- 0,1*C

Masz wyższą temp. zasilania przy grzaniu CO niż CWU?

Nie wiem jakim cudem, przy tak dobrych temp. DZ, tak solidnym ociepleniu domku 123m2, poszło Ci 537 kWh w grudniu. Wiem, że nie ma zysków bytowych, ale mimo wszystko.

Fakt, deko dużo, u mnie od października poszło 1300kWh (ale znowu, z dwukrotnym wygrzewaniem jastrychu, z drugiej strony nie grzeję w ogóle CWU). Dzisiaj pierwszy raz powrót z DZ mi spadł do 4sC po 2h grzania CO. Niemniej stwierdziłem że nie będę już teraz zakopywać tego co odkryte przy studzience -- zostawię na tę zimę do końca, będzie jakieś odniesienie na przyszły rok czy to faktycznie miało jakieś znaczenie dla temperatur DZ. BTW warto sobie nad DZ rozsączenie z rynien zrobić?

BTW warto sobie nad DZ rozsączenie z rynien zrobić?

Jakiś czas temu czytałem tu, że ktoś tak zrobił i tego żałował, bo ta woda mu gdzieś tam wybijała i miał źródełko czy gejzerek :)

U mnie dziś rano w trakcie porannego grzania widziałem na wyjściu z PC 0,3* , po pół h spadło do 0,1* :)

Nadal jeszcze nie zobaczyłem minusowej temperatury :lol2:

Niestety nie miałem czasu sprawdzić temperatury płynu wracającego z DZ zaraz po zakończeniu porannego grzania.

Teraz (po parugodzinnej przerwie pracy PC) sprawdziłem temperaturę DZ: 5,2*.

PC akurat wznowiła pracę i na wyjściu z PC znowu 0,3*

6.9 / 3,2*C

Po 1h i 40' grzania, od 22:00 do 23:40

Nie mogę sprawdzić temp. gruntu, bo nie mam wpływu na pracę pompy obiegowej DZ bez pracy sprężarki.

PC ładuje bufor w strefie CO w II taryfie EE do 40*C

CWU nie używam, w tej górnej strefie bufora jest temp. 48*C. Tak pokazuje termometr tarczowy.

Też mi się wydaje że zużycie za grudzień jest za wysokie, ale trwały intensywne prace wykończeniowe, majstrowie kręcili się jak koty z pęcherzami i cięgle wietrzyli chałupę. Bo się kurzyło, bo przedłużacz wyciągnięty na zewnątrz, itp.

Wentylacja pracuje na niskim biegu reku, ale jeszcze nie była regulowana.

Uważam że jak na 150mb rury PE 32, mam rewelacyjne DZ.

Dzięki Adamie:)

Jeśli tak mogę, to super.

Mam pomysł, aby zaprząc pompę DZ i DZ do pracy z chłodnicą wpiętą w nawiew wentylacji. Opcja na lato.

Temp. DZ 8,3 / 3,3*C odczyt z ładowania na CO

Przy poziomym DZ szkoda zachodu. Przy pionowym mocno przewymairowanym jest na styk, ale daje radę. Jak na wejściu będziesz miał latem 15 stopni, to w dużej i bardzi sprawnej chłodnicy na wyjściu będziesz miał 18-19 stopni..

Ale właśnie żeby osuszyć trzeba zejść z temperatura powietrza min do 15 stopni. U mnie w szczycie lata temperatura Dz doszła do 13 stopni i udawało się schładzać do tych 15 stopni. Ogromna chłodnica 4 rzędowa.

Patrząc na temperatury DZ poziomych tutaj na grupie miałbym obawy. Na Twoim miejscu bym zaczekał i zobaczył temperatury latem.