Pyxis 08.01.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 kazdy kto ma sterowanie pogodowe tak ma. Chyba ze ma jeszcze pokojowe. Ja tak mam i moge odlaczac ale jesli jest tylko pogodowka, wowczas obiegowka chodzi non stop. Kazdy producent tak robi, przynajmniej ci o ktorych slyszalem No to kazdy oprocz mnie. Jaj mam czujnik w posadzce ktory pokazuje temp podlogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 08.01.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 ale tu nie chodzi o to ze temp zewnetrzna spada. Chodzi o spadek temp wody w podlodze. Reakcja pompy na temp wody w GZ bedzie na pewno szybsza niz na temp wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 I za ta inercje pomiaru trzeba placic stala praca obiegowki w pompie? To nadal uwazam to za pomylke. PS. Jak wielkie moga byc roznice pomiedzy temp wylewki a woda z niej wracajaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.01.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Tu chodzi o jedno i drugie;) Jeżeli temperatura wody spadnie za nisko w stosunku do temp. zewnętrznej to pompa się załączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 A jesli temp wylewki spadnie to juz sie nie zalczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 08.01.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 zalaczy ale czas reakcji moze byc o wiele dluzszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 No ale jeszcze pytanie wczesniejsze:Jak wielkie moga byc roznice pomiedzy temp wylewki a woda z niej wracajaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 08.01.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 tego nie wiem, nie znam sie na tym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 A tak na marginesie, to chyba po wylaczeniu grzania posadzka zaczyna stygnac "od gory" wiec moj czujnik w wylewce 2cm pod jej powierzchnia zareaguje wlasnie wczesniej niz pomiar wody w rurkach ktore sa kilka cm glebiej.Czy sie myle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 08.01.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Różnice mogą być spore. Mierząc temp wylewki mierzysz ją w jednym konkretnym miejscu, a przecież temp w różnych pomieszczeniach może zmieniać się w czasie o różną wartość. Wyłączając pompkę dochodzi do przekłamania. Posadzka wraz z wodą przy obrzeżach stygnie o wiele szybciej, więc gdy woda będzie w ruchu wyrównuje te straty.Zgadzam się że szkoda kasy na prąd pompki i ja obecnie ustawiłem pracę przerywaną, czyli pompki obiegowe wyłączają się gdy staje sprężarka i włączają jakieś 30 sekund przed uruchomieniem sprężarki. Zrobiłem tak bo obecnie nie zależy mi na komforcie w domu bo w nim nie mieszkam. Jak się wprowadzę to pompki puszczę na auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.01.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Ta dodatkowa praca mojej pompki to około 50zł na sezon. Jeżeli ta ciągła praca wydłuży jej żywotność to wyjdzie na jedno. Nie ma chyba czego roztrząsać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Hm... ale powietrze w domu tez sie miesza. Nie przesadzajmy, ze ronica 0,5K na temp posadzki w roznych miejscach zniszczy nam komfort cieplny w domu Zreszta mierzenie sredniej temperatury wylewki poprzez wode tez jest "usrednianiem" pomiaru dla calego domu. A wydluzanie zywotnosci poprzez ciagla prace tez jest ze tak bym powiedzial.... ryzykowne nieco Nie wiem jak Wy, ale mi jakos intuicyjnie bardziej lezy pomysl pomiaru posadzki zamiast wody i wylaczanie obiegowki podczas postoju PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 08.01.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Ta dodatkowa praca mojej pompki to około 50zł na sezon. Jeżeli ta ciągła praca wydłuży jej żywotność to wyjdzie na jedno. Nie ma chyba czego roztrząsać. U mnie jest to ponad 55 zł miesięcznie. Obecnie pompa działa 7 godzin dziennie w nocnej taryfie, pompki obiegowe to 180 W. Puszczając wiec je dodatkowo przez 3 godziny w II taryfie i całą (14 h ) I taryfę przy obecnych cenach dochodzi 1,85 dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 To pewnie koszta na poziomie miesiaczenego przygotowania CWU (jeszcze nie mieszkam to nie liczylem). Moze i to niewiele w skali miesiaca, ale szkoda takiej kasy troszke wyrzuconej w bloto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.01.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 U mnie jest to ponad 55 zł miesięcznie. Obecnie pompa działa 7 godzin dziennie w nocnej taryfie, pompki obiegowe to 180 W. Puszczając wiec je dodatkowo przez 3 godziny w II taryfie i całą (14 h ) I taryfę przy obecnych cenach dochodzi 1,85 dziennie. Spore masz te pompki, ja mam jedną 45W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.01.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Pyxis, jakiej wielkości masz dom i jaką moc pompek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 08.01.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Sporo metrów to i pompki mają co tłoczyć. Mam 2 sztuki, zewnętrzna pracuje na 3 biegu i zżera ponad 80 W (to wiem na pewno), z informacji od instalatora ta wewnątrz pompy ma taki sam apetyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 220m2 grzanej podlogi.Pompka GZ to 180W ustawione a na DZ 210W (obie chodza na III biegu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.01.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 220m2 grzanej podlogi. Pompka GZ to 180W ustawione a na DZ 210W (obie chodza na III biegu) No widzisz, a ja przy 133m2 mam 45W do domku i 75W do DZ. Obie na III biegu. Przy twojej powierzchni powinieneś mieć co najwyżej dwa razy mocniejsze. Nie szkoda ci wyrzucać kasy w błoto? Okazuje się, że ty wyrzucasz ich więcej niż ja przy stale działającej obiegówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.01.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Sporo metrów to i pompki mają co tłoczyć. Mam 2 sztuki, zewnętrzna pracuje na 3 biegu i zżera ponad 80 W (to wiem na pewno), z informacji od instalatora ta wewnątrz pompy ma taki sam apetyt. Przy tych pompkach chyba bym się zastanowił nad sterowaniem pokojowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts