x6x 06.12.2023 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Wygląda to tak jakby nie pracowały wszystkie sondy. Masz gdzieś dostęp do rotametrów i możesz sprawdzić przepływy? Wg. moje instalatora gdy są równe odcinki i odwierty nie ma potrzeby robić rotametrów dla 3 odwiertów. Jakiś inny sposób na stwierdzenie, że jakiś odwiert nie działa? Jak ostatnio zakręciłem 3 odwiert i PC pracowała na dwóch to temperatura glikolu jeszcze szybciej spadała, po otwarciu 3 odwiertu odbiła się prawie do 4C. Wczoraj każdy z odwiertów "przepłukałem" w trybie odpowietrzania w PC, tzn zakręciłem zasilenie i powrót na odwiertach i zostawiłem tylko jeden pracujący i tak zrobiłem z każdym, PC nie zgłosiła błędów braku przepływu czy coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 06.12.2023 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 W takim razie trzeba trochę danych o domu i OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
x6x 06.12.2023 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 W takim razie trzeba trochę danych o domu i OZC. W sumie jaki związek z DZ? Rozumiem, że OCZ jest pomocne przy wyborze PC i wielkości DZ. Wydaje mi się, że problem nie jest z samą PC, bo bez problemu trzyma temperaturę i nie pracuje za dużo. No i wszyscy co z nimi rozmawiam są zdania, ze 3x70mb odwierty to spoko dla tej mocy pompy. Obecnie dziennie CO+CWU to ok. 10h przy temperaturach poniżej 0C. Średnie za ostatni tydzień temperatury zewnętrznej to -4.29(Dziś), -6.66, -4.22, -1.85, -2.35, -6.76, -4.26, -3.46 i w sumie pompa pracuje średnio 10h/doba i w domu jest ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jimmsonn 08.12.2023 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 był robiony projekt geologiczny ? ile Wat z m2 wychodziło średnio ? możesz zmierzyć termometrem każdą rurę dz w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
x6x 08.12.2023 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 był robiony projekt geologiczny ? ile Wat z m2 wychodziło średnio ? możesz zmierzyć termometrem każdą rurę dz w kotłowni Właśnie projektu coś nie mogę znaleźć, będę musiał przekopać wszystkie dokumenty :} Temperatury podaję ze sterownika PC, w sumie mam tam wsadzone w każdy odwiert (pod otulinę kauczukową w pomieszczeniu gospodarczym, czyli jakoś tam dotyka rury PE) ds18b20, ale jakoś specjalnie im nie wierzę, bo pokazują kolejno dla każdego odwiertu np. 5C, 5C, 5,8C, a na sterowniku jest 2,9C, a ds18b20 który jest za rozdzielaczem pokazuje 5C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthi 10.12.2023 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2023 U mnie już jest 1 na wejściu do pompy, szybko to spada, gdzie koniec zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
x6x 10.12.2023 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2023 U mnie już jest 1 na wejściu do pompy, szybko to spada, gdzie koniec zimy. U mnie jako tako temp DZ nie spada, PC się wyłączy na 4-5 godzin i z odwiertów dalej idzie +6+7C na początku, tylko szybko spada podczas pracy np. teraz po 5:30:45 jest +2,4C na wejściu, a startowała z +7,5C. Więc odwierty trzymają temperaturę tylko jakoś glikol niespecjalnie fajnie ją odbiera :} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardi 10.12.2023 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2023 Witam No to szybka aktualizacja temperatur. Może niektórych interesuje jak dają radę kosze. No to powiem ze dają - ja jestem zadowolony. Obecnie temperatury na koniec grzania po około 40 minutach. A i jeszcze sugestia jak są mierzone temperatury. Od miesiąca zmieniłem sposób mierzenia, czujniki zostały umiejscowione w kapilarach zamiast na rurce. Temperatura wejścia i wyjścia mierzona jest tuz za i przed rozdzielaczem ( czujniki w kapilarach ) i tak samo każda pętla ale tu tylko zasilanie tez czujniki w kapilarach. I muszę stwierdzić ze jest różnica - ze wskazaniem ze czujnik na rurce zawyża i to w moim przypadku było nawet do 1 stopnia. Tak ze podaje rzeczywiste temperatury czynnika na dzień dzisiejszy. Zasilanie: 7,2 Powrót: 4,8 Delta wychodzi spoko i pompa obiegowa została stara Grundfost, pracuje na 3 biegu z poborem około 200 W. Odwiert 1: 7,1Odwiert 2: 6,9Odwiert 3: 7,4Kosz 1: 6,2Kosz 2: 6,6Rok temu o tej porze przy dwóch odwiertach były temperatury: zasilanie 3.7 i powrót około 0,3. Więc jestem zadowolony z wyniku. Tydzień temu stwierdzając ze kosze mają najniższa temperaturę, postanowiłem zamknąć je na rozdzielaczu.Jakie było moje zdziwienie po czterech cyklach pracy pompy, a mianowicie temperatury zamiast się podnieść to spadły do: 6,8 i 4.0 wyjście. I teraz może ktoś się wypowie co się zadziało, odcięte zostało w sumie około 480 m rury licząc razem z dobiegami. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 10.12.2023 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2023 (...) Tydzień temu stwierdzając ze kosze mają najniższa temperaturę, postanowiłem zamknąć je na rozdzielaczu. Jakie było moje zdziwienie po czterech cyklach pracy pompy, a mianowicie temperatury zamiast się podnieść to spadły do: 6,8 i 4.0 wyjście. I teraz może ktoś się wypowie co się zadziało, odcięte zostało w sumie około 480 m rury licząc razem z dobiegami. pozdrawiam Jeśli temperatura gruntu w każdej z pięciu sekcji jest wyższa od temperatury glikolu opuszczającego parownik, to po przejściu przez sekcję glikol w każdej z nich zostanie podgrzany. Cała energia z tych sekcji zostanie dostarczona do parownika. Po odcięciu dwóch sekcji: - zmniejszyłeś DZ - wzrosło obciążenie pozostałych sekcji - wzrosły całkowite opory przepływu - wzrosła delta DZ - spadły temperatury DZ - spadła sprawność układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthi 11.12.2023 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2023 (edytowane) Jaka może być przyczyna nagłego spadku ciśnienia, wczoraj 1,2-1,3bar dzisiaj poniżej 1. Układ spiralny, 4 pętle. Wersja optymistyczna, pesymistyczna? Naczynie wyrównawcze jest szczelne. Obserwuje w zasadzie codziennie, rozdzielacz w piwnicy. Jeszcze wczoraj wszystkie wejścia do gruntu były równomiernie zmrożone podczas pracy. Dzisiaj rano zauważyłem, że jedna z pętli już się tak nie mrozi, musiała mieć dodatnią temperaturę. Instalacja działa od końca kwietnia, na początku długo trwało odpowietrzanie i były spadki ciśnienia, ale co najmniej od lipca, ciśnienie było stabilne. Co mogło się wydarzyć? EDIT: Przymknąłem lekko pozostałe pętle na zaworach odcinających i znowu są zmrożone wszystkie. Edytowane 11 Grudnia 2023 przez arthi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthi 11.12.2023 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2023 Sprawa się wyjaśniła, na śrubunku przy rozdzielaczu zrobiła się jakaś nieszczelność i wykapało kilka dobrych litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 14.12.2023 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 A tak wygląda temat u mnie. Mam podgląd wreszcie na w pełni pracujące dolne źródło. W poprzednim sezonie działy tylko 4/5 pętli i udalo się zakończyć zimę z wynikiem -0.9/-3.9 Obecnie w stanie spoczynku DZ ma 3.4 Po 1h pracy (i w sumie po 2h i po 6h)WE: 2.6WY: -0.6 Chyba dopiero 3 sezon pokaże prawdziwy wynik jak już naprawiona sonda też się ustoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthi 31.12.2023 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2023 Jak macie ustawiony wybieg pompy dolnego źródła. Czy dluzsza praca wyciąga ciepło z wymiennika i oddaje z powrotem do gruntu. Najlepiej jak pompa staje razem ze sprężarką czy pracuje trochę dłużej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 31.12.2023 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2023 Jak macie ustawiony wybieg pompy dolnego źródła. Czy dluzsza praca wyciąga ciepło z wymiennika i oddaje z powrotem do gruntu. Najlepiej jak pompa staje razem ze sprężarką czy pracuje trochę dłużej? U mnie rusza 10s przed startem sprężarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthi 01.01.2024 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia Chodzi o wybieg pompy, gdy sterownik pokojowy da sygnał, że można wyłączyć grzanie. Zwiększyłem czas do 240s i tak się zastanawiam czy to jakoś nie wpływa negatywnie na sprawność, większe zużycie prądu, bo do wymiennika trafia zimny glikol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vrankom 08.01.2024 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia u mnie po 1h pracy 1.3 -2.4 temp zew. -13.1temp wew. +25przy krzywej +2 z przesunięciem -1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rowan 20.01.2024 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia U mnie na ten moment przy DZ 600mb węża niebieskiego PE25. Pompa 7kW.Wejście 3.5*Wyjście -1.3*. Po mrozach, gdzie pracowała 4 doby bez wyłączenia spadła o prawie 1*C, przed mrozami było okolo 4.3-4.4*C.Temperatury w czasie pracy, po około godzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 03.02.2024 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego (edytowane) Po 3h pracy: 6,4* / 0,3* Edytowane 3 Lutego przez Nanofox1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 12.02.2024 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego Po 1h pracy na CO 2.5/-0.5Po 30min pracy na CWU 3.4/1.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekpoland 17.07.2024 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca Witam szanownych kolegów. Śledzę ten wątek id 3 lat i od tylu posiadam gruntową pompę ciepla. Pompa Viessman 11.2kW 333g a do tego odwierty 3x110metrów- grzane jest 300m2 powierzchni. Pojemność instalacji DZ chyba w okolicach 800 litrów glikolu. Dom jeszcze niedocieplony- ale pompa daje radę .. .Borykam się - tak samo jak większość - z temperaturami dolnego źródła. Mieszkam na Podhalu i zimą mam coś koło 2.5/-1. Teraz w lecie bez żadnego obciążenia mam tylko 7.5 stopnia na odwiertach.Czyli dalej zimno... To oznacza że DZ pasowałoby zregenerować. Wpadłem na taki dziwaczny pomysł aby założyć kolektor słoneczny za tysiaka z małą pompką obiegową i wpiąć go bezpośrednio do instalacji dolnego źródla lub użyć zaworu trójdrogowego lub też to samo poprzez wymiennik ciepła na rurach glikolowych z DZ. Czy ktoś z Was robił już taki eksperyment? Dodam tylko iż nie brakuje mi ciepłej wody tylko nie podoba mi się, że pompa chodzi na okrągło i nabija kilowaty, za które od lipca trzeba dużo płacić. Teoretycznie-gdyby tak podnieść temperaturę dolnego źródła tylko o 2 stopnie- to zużycie prądu spada nawet o połowę.A teraz zużycie prądu się bardzo liczy...Niech mi ktoś wybije z głowy te moje teorie bo słońce tak naparza że boję się iż mi glikol w DZ zagotuje... Oczywiście żartuję bo moje DZ to znakomity bufor... Wiadomo że w zimie nie będzie ten kolektor poprawnie pracować ale jeśli zrobi chociaż jeden stopień na DZ przez dzień- to można zapłacić te 10 zeta miesięcznie za zużycie prądu przez pompkę... Pozdrawiam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts