Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie jest pompa gz na której można ustawić na którym biegu na działać. Wykonawca zostawił na 3 biegu, ale po rozgrzaniu domu radził zmienić na auto. Ostatnio przedstawiłem ponownie na 3 bieg ale z tego co widzę to 6 stopni delty gz to w miarę normalna sprawa i chyba nie ma co tu grzebać

https://forum.murator.pl/topic/152908-temperatury-dolnego-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a/page/321/#findComment-9147790

• 10 months później...
  • Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dawno się nie udzielałem, ale postanowiłem napisać z wydaje się bardzo ciekawym przypadkiem po mojej stronie. Prosiłbym o jakąś opinię lub poradę w tej sprawie. Co się dzieje? Mianowicie w tym sezonie zauważyłem niespotykanie wysoką deltę na dolnym źródle. Ona występuje w zakresie od 5,8 do 6,2 stopnia Celsjusza w zależności czy to jest grzanie CO czy CWU. Na przykład dla CO po 1h grzania mam 8.8/2.6

Nic specjalnego z pompą się nie dzieje. Byłem trochę zaniepokojony tą wysoką deltą, więc wyczyściłem filtr siatkowy, ale to nie pomogło. Czy taka wysoka delta może oznaczać np. zbyt wolny przepływ czynnika albo jakieś problemy z przepływem czynnika w dolnym źródle? 

Dodam tylko, że w tym sezonie na wiosnę były robione prace i nad wymiennikiem posiany jest trawnik. Tam było dosypane około 20 cm ziemi i wiadomo w tym roku jesień jest bardziej wilgotna. Mam się czym martwić na zimę i na sezon czy tylko, jak to się mówi, "jeździć i obserwować"?

https://forum.murator.pl/topic/152908-temperatury-dolnego-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a/page/321/#findComment-9168694