piwopijca 17.01.2012 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Ja mialem zalane woda na czas pozostalych prac a pozniej przedmuchane i zalane glikolem wiec tez de-facto tez oczyszczone wszystkie rury kolektora. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Ja mialem zalane woda na czas pozostalych prac a pozniej przedmuchane i zalane glikolem wiec tez de-facto tez oczyszczone wszystkie rury kolektora. Pzdr. Miałem podobnie, ale i tak coś się na tym fiterku zebrało. Dużo tego nie było ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 17.01.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Wracając do zasadniczego tematu - temp. DZ chwilę przed wyłączeniem 3,3/-0,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 18.01.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 U mnie też przed wyłączeniem DZ 2,4/-0,7st C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Piszcie informacje po jakim czasie pracy pompy, bo ja mam inna jak sie wylaczy po 2h a inna po 8h ciaglej poracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.01.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Po 9h pracy mam 3/-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 18.01.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 800m DZ poziomego spiralnego z PE40, pc 8kW, po 9h mam 0.9/3.0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 18.01.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Niestety u siebie nie jestem w stanie podać czasu pracy od włączenia - taka opcja u mnie nie jest rejestrowana. Wczorajszy odczyt był co najmniej po 5 godzinach (a śmiem przypuszczać że po 9h pracy) W ostatnich 5 godzinach spadek temp. na zasilaniu wynosił wg wskazania temperatur w PCi średnio 0,1st.C/2,5h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 18.01.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Piszcie informacje po jakim czasie pracy pompy, bo ja mam inna jak sie wylaczy po 2h a inna po 8h ciaglej poracy U mnie po 2 godzinach 0,1/-2,4 po 3 godzinach 0/-2,5 po 4 godzinach pracy -0,3/-2,6. Oczywiście temp. zmieniały się dynamicznie w momencie pomiaru wpisałem najniższą zaobserwowaną, nawet jeżeli częściej pojawiała się wyższa (różnica sięgała 0,2 stopnia) Na początku grudnia 2011 miałem po 2 godzinach pracy 0,4/-2,1, więc DZ pracuje na niskich ale w miarę stabilnych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 18.01.2012 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 po 6h pracy +3.4°c/-0.1°c (szczegóły na końcu linka ze stopki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 21.01.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 z racji że nie mogę znaleźć jasnych odpowiedzi na pare pytań ktoś może mi "rozjaśni" i wyjaśni jak to z tym DZ fakcztnie jest i co mogę faktycznie zrobić by w planowanej instalacji PC uzyskać realnie jak najlepszy współczynnik COP, zapewne pompy ciepła również mają różną efektywność ale wg. mnie równie istotna jest temp zasilania czyli "sprawność" DZ Czy kolektory pionowe dają wyższą temperature na zasilaniu ? z obserwacji wątku ciężko to powiedzieć jednoznacznie. Rozważam dwie możliwości-maxymalne wykorzystanie działki na kolektor poziomy co da mi mi ok 500-550 m2 (ciężka glina, na głębokości ok 2,4 metra woda gruntowa) lub ew zrobić sobie układ-dwa odwierty 30-50m i 300-400m2 kolektora który mogę wykonać na własną ręke. I kwestia głębokości zakopania rurek, nie wiem czy ma znaczenie jak głęboko zakopie rurki ,tzn czy jest różnica w temp zasilania gdybym zakopał rurki na głębkości 1,8 a np 2,2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.01.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Ty masz adiqq specyficzne warunki gruntowe;). Ale zgodzę się co do jednego, jeżeli jest miejsce i warunki, lepiej zrobić tańszy kolektor poziomy nawet jak by był nieco mniejszej sprawności (szczególnie gdy robimy go samemu). Natomiast odwierty dobrze się sprawdzą również jako GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.01.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Zima łaskawa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 21.01.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 rosomakx4, glina + woda w gruncie = kolektor poziomy. Na pewno musi być położony poniżej strefy przemarzania. Archiwum temperatur DZ za ten miesiąc masz w linku w mojej stopce - w sąsiednim dziale na mojej stronie szczegóły jak to u mnie jest zrobione. Różnica może być tylko taka że w odróżnieniu od twojej gleby, u mnie sączenia są na 1mppt.A, i jeszcze jedno, w pierwszym sezonie po ok 1800 godzinach pracy non-stop (wiatr hulał po pięterku, a zima była mroźna) temperatura na zasilaniu była na poziomie -1,9stC. przy dT 5st.C Każdemu życzę takiej wydajności DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 21.01.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Natomiast odwierty dobrze się sprawdzą również jako GWC. Właśnie planuję zrobić wentylacje mech z rekuperatorem i wymiennikiem gruntowym Mam już "zatopioną" rure 200m w fundamencie i wychodzi na zewnątrz na głębokości 1,8m , planowałem rozwidlenie na 2 razy rurka 160 i puścić taką nitke 2x25m, miałoby to wstępnie ocieplić/ochłodzić powietrze przed nagrzewnicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 21.01.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Właśnie planuję zrobić wentylacje mech z rekuperatorem i wymiennikiem gruntowym Mam już "zatopioną" rure 200m w fundamencie i wychodzi na zewnątrz na głębokości 1,8m , planowałem rozwidlenie na 2 razy rurka 160 i puścić taką nitke 2x25m, miałoby to wstępnie ocieplić/ochłodzić powietrze przed nagrzewnicą Tylko ostrożnie zakopuj tą rurę. U mnie skończyło się tym że mam zamiast GWC - GCCW (gruntową czerpnię czystej wody) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 21.01.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 no a mi się właśnie wydaje, że ten wątek daje jednoznacznie odpowiedz, że dobrze wykonane DZ poziome (w dobrym gruncie i/lub wysokie wody gruntowe) może być wydajniejszy niż DZ pionowe. Ja też odnoszę takie wrażenie. Rosomakx4 jeśli masz tylko miejsce, to zrób poziome. Nie zastanawiaj się też wiele, czy ma być 1.8m, czy 2.2, obojętnie, zrób jak Ci wyjdzie, bo to nie apteka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 21.01.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Ja mam chyba najgłębiej z wszystkich w wilgotnej glinie, ale do adiqq-owych temperatur daleko.... Nie ma chyba sensu przesadzać - poniżej poziomu zamarzania wystarczy. Chociaż jeżeli masz niewiele niżej wody gruntowe to kusi, żeby utaplać rurki w błocie. Najlepsze parametry dz osiągnęli brudasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrTok 21.01.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 dzisiaj wreszcie zobaczyłem jakie są temperatury na moim DZ, po trzech godzinach pracy 0,3 i 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 21.01.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 od 1,6-1,8 pamiętaj że PCI przy poziomym dolnym źródle bierze ciepło nie z głębi ziemi ale ze słońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts