Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

Moze tak bardzo sie nie martw tym, skoro juz masz PCi jaka masz to sie ciesz nia a nie szukaj dziury w calym. Po co psuc sobie dzien takimi "drobiazgami", "to se ne wrati" :)

Moze mogla by byc mniejsza a moze i nie, potrzebne by bylo obliczenie OZC a nie na podstawie swiadectwa zastanawiasz sie czy jest niezbyt duza.

Pzdr.

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy duzo zaoszczedzisz na tym teraz?

Masz pewnie DZ dobrane do wiekszej mocy wiec wszystkie dodatkowe koszty Ci sie i tak nie zwroca.

Swoja droga to 14kW to dosyc sporo jak na tak ocieplony domek, nie wiem czy 10kW nie bylo by optymalnie -masz to nieszczesne OZC policzone lub zapotrzebowanie chociaz z projektu?

Pzdr.

Edytowane przez piwopijca

Czy mozesz troche miedzy wierszami "poczytac"?

Prawa fizyki to nie poezja, zebym mial je "interpretowac" i zastanawiac sie co masz na mysli.

Wyrazam tylko swoja opinie (bo po to jest to forum) i masz swiete prawo sie z nia nie zgadzac, ale milo jest jak podasz jakies sensowne argumenty a nie obrazazac sie jak panna na wydaniu.

Bylo by chyba milo gdybys nie uwazal wszystkich inwestorow za debili, ktorzy tylko po kosztach wybieraja instalacje.

NAdinterpretujesz "nieco". Takie zle wybory w fazie budowy to nie wynik niedorozwoju umyslowego inwestora a skutek zwyklej ludzkiej niewiedzy. Nie kazdy musi od razu wiedziec wszystko. Szkoda tylko, ze z czasem ta wiedze nie rosnie na tyle, aby dostrzec poczynine bledy. Uczenie sie na bledach (nawet wlasnych) to raczej oznaka inteligencji niz debilizmu (IMHO) ;-)

Swoja droga to 14kW to dosyc sporo jak na tak ocieplony domek, nie wiem czy 10kW nie bylo by optymalnie -masz to nieszczesne OZC policzone lub zapotrzebowanie chociaz z projektu?

Pzdr.

Przy projekcie podłogówki miałem napisane coś takiego : ogólna strata energii 13600W (to było przed budową , w planach było słabsze ocieplenie) , w trakcie budowy zdecydowałem się zwiększyć grubości styropianu i po zmianach projektant ogrzewania wyliczył od nowa i wyszło 10800W . (poszukam projektu , pamiętam że to był jakiś program właśnie z OZC)

Przyznaję się że w tym czasie byłem prawie zielony w temacie PCi . Producent PCi poradził żeby kupić 14kW (różnica między 12kW a 14kW była w okolicach 600zł) ze względu na jedno dość mocno przeszklone pomieszczenie.

DZ mam PE40 , 4 poziome spirale w sumie 970mb do samego rozdzielacza.

DZ dobierasz do zapotrzebowania budynku na cieplo a nie do pompy. Jak ma za male DZ (bo ma za mala pompe) to albo w te zimne dni bedzie grzal grzalkami (dobra droga) albo zamrozi sobie DZ ("gorsza" droga). Gdzies sie myle? :-)

To DZ dobiera sie do zapotrzebowania budynku a nie do mocy chlodniczej PCi?

Mnie "madrzy" ludzie mowili, ze w zaleznosci od zapotrzebowania domu zalezy moc zrodla ciepla w tym wypadku PCi, dopiero pozniej wybierasz mozliwe DZ do mocy chlodniczej PCi - to tak na marginesie, widac nie znaja sie mimo ze tym sie zajmuja.

Prawa fizyki to nie poezja, zebym mial je "interpretowac" i zastanawiac sie co masz na mysli.

- a powinienes sie zastanowic zeby zrozumiec.

BTW: Ja sie tak latwo nie obrazam, ale jak ktos zachowuje sie jak TB to juz zaczyna to draznic i wyglada na trolowanie.

Pzdr.

Przy projekcie podłogówki miałem napisane coś takiego : ogólna strata energii 13600W (to było przed budową , w planach było słabsze ocieplenie) , w trakcie budowy zdecydowałem się zwiększyć grubości styropianu i po zmianach projektant ogrzewania wyliczył od nowa i wyszło 10800W . (poszukam projektu , pamiętam że to był jakiś program właśnie z OZC)

Przyznaję się że w tym czasie byłem prawie zielony w temacie PCi . Producent PCi poradził żeby kupić 14kW (różnica między 12kW a 14kW była w okolicach 600zł) ze względu na jedno dość mocno przeszklone pomieszczenie.

DZ mam PE40 , 4 poziome spirale w sumie 970mb do samego rozdzielacza.

Jeżeli inwestycja była niewiele większa to się ciesz większą mocą. Lepiej wykorzystasz tanią taryfę, szybciej zagrzejesz CWU, jak wprowadzą inteligentne sterowanie licznikami do PC jesteś górą;)

Mnie "madrzy" ludzie mowili, ze w zaleznosci od zapotrzebowania domu zalezy moc zrodla ciepla w tym wypadku PCi, dopiero pozniej wybierasz mozliwe DZ do mocy chlodniczej PCi - to tak na marginesie, widac nie znaja sie mimo ze tym sie zajmuja.

To teraz sie na spokojnie zastanow od czego zalezy moc zrodla ciepla ktore musisz miec w budynku. Czy nie jest to czasami konsekwencja zapotzrebowania budynku na cieplo.

Rozwaz tez, ze nie kazdy, kto ma czelnosc sie z Toba niezgadzac to troll. ;-)

BTW: Masz bardzo dobrze dobrana PCi i wogole jest super. Swiadczy o tym poziom Twojego zadowolenia. Mozna tez przyjac taka ocene doboru PCi. Nie bede juz wiecej tego burzyl, tylko nie przekonuj za mocno do tego innych, bo szkoda ich roboty. JA przez takie posty jak Twoje musialem zakopac dodatkowa petle DZ.

Pyxis i piwopijca, przecież oboje mówicie o tym samym, tylko z różnej strony. I tak sprowadza się wszystko do takiej nierówności:

moc zapotrzebowana <= moc PCi <= wydajność DZ

Ij wlasnie nie:

zapotrzebowanae na cieplo budynku <= zasoby energii DZ

Moc pompy ciepla wplywa tylko na szybkosc "przepompowania" tego ciepla z gruntu do budynku. Ja sie skonczy energia mozliwa do wyciagniecia z DZ to pompa najwiekszej mocy nic tu nie da nietety. Wielkosc mozliwej do wykorzystania energi regulujemy wlasnie wielkoscia DZ.

Ij wlasnie nie:

zapotrzebowanae na cieplo budynku <= zasoby energii DZ

Moc pompy ciepla wplywa tylko na szybkosc "przepompowania" tego ciepla z gruntu do budynku. Ja sie skonczy energia mozliwa do wyciagniecia z DZ to pompa najwiekszej mocy nic tu nie da nietety. Wielkosc mozliwej do wykorzystania energi regulujemy wlasnie wielkoscia DZ.

Pyxis, operowałem pojęciem mocy a nie energii ! Napisałeś dokładnie to samo co ja tyle że dodałeś jednostkę czasu :)

MOC x CZAS = ENERGIA

Czy to nie jest równoważne?

Wyjaśnię bardziej szczegółowo co miałem na myśli.

"moc zapotrzebowana" - ile potrzebuję kW aby zrównoważyć utratę ciepła z budynku; jeśli dodatkowo wprowadzę pojęcie czasu (np. doba) to będę mówił o energii cieplnej jaką budynek potrzebuje w jednostce czasu aby nie doszło do zmiany temperatury wewnątrz budynku - np. ile kWh (czy MJ)

"moc PCi" - moc dostarczana przez PCi wykorzystywana w GZ - oczywiście jeśli jest wyższa niż 'moc zapotrzebowana' nie będziemy mieć do czynienia z deficytem mocy. Jeśli za mała, to potrzebne jest dodatkowe źródło w postaci np. grzałek. Wprowadzając czas mówimy o energii możliwej do dostarczenia w jednostce czasu.

"wydajność DZ" - tym sobie określam ile to kW wyciąga nam z ziemi nasze ulubione źródło ciepła. Pi razy drzwi określamy jako iloczyn długości pętli DZ i jednostkowej wydajności odzysku ciepła z gruntu (np. 25W/mb) - jeśli ten iloczyn jest mniejszy niż "moc zapotrzebowana" to PCi gruntowa z powietrza sobie nie ukręci tych dodatkowych kW. No i znowu... wprowadzając czas mówimy o zasobach energii zgromadzonej w ziemi, pozyskiwanej przez PCi

Czytałem,że DZ należy dobrać do zapotrzebowania budynku bez względu na to,czy PCi jest przewymiarowana czy niedowymiarowana.

Ale z drugiej strony patrząc na takie zestawienia piwopijca też ma rację,bo wielkość DZ zależy od mocy PCI co pokazuja tutaj:

http://www.ecopol-system.pl/polskienormy/polskienormy.html

Ja sie skonczy energia mozliwa do wyciagniecia z DZ to pompa najwiekszej mocy nic tu nie da nietety.

Jeszcze drobne uzupełnienie - w ogólności masz rację, ale nie zapomnij że miejsce zakopania DZ nie jest układem odizolowanym od reszty świata. Do tego naszego basenu z setkami megadżuli energii, natura wciąż dolewa kolejne megadżule - niektórym dozuje małym kubełkiem, innym wielkimi wiadrami. Dzieje się to zarówno latem jak i zimą.

Czytałem,że DZ należy dobrać do zapotrzebowania budynku bez względu na to,czy PCi jest przewymiarowana czy niedowymiarowana.

Ale z drugiej strony patrząc na takie zestawienia piwopijca też ma rację,bo wielkość DZ zależy od mocy PCI co pokazuja tutaj:

http://www.ecopol-system.pl/polskienormy/polskienormy.html

DZ dobieramy do mocy chlodniczej pompy ciepla.

Kolejnosc powinna byc taka:

*wyznaczenie zapotrzebowania (obciazenia cieplengo) co

*zapotrzebowanie na cwu

*wybor pompy ciepla

*okreslenie temperatur GZ

*wybor zrodla ciepla -DZ

To tak wg Vaillan'a jak sie dowiedzialem kiedys, ale moze nie znaja sie na tym :)

@Pyxis, skad w Tobie takie przekonanie ze ma mi zabraknac energii w DZ? Powtorze, to nie pierwszy juz sezon i zimy byly raczej ostre (-27*C do -28*C) i pompa dala rade a Ty z uporem maniaka uwazasz ze wlaczy mi sie grzalka, ktora mam odlaczona. Czy nie mozesz zrozumiec ze ktos ma instalacje zrobiona na tzw. miare? Bez przewymiarowywania PCi ani DZ, po prostu tyle ile potrzebuje moj dom na cele co i cwu!

Nawiazujac do wczesniejszej mojej wypowiedzi o chwilowym wzroscie zapotrzebowania domu na cieplo po testach. Po powrocie na ustawienia z zeszlego roku przez ostatnia dobe zuzylem 36 kWh na co+cwu, wczesniej zuzywalem srednio ok. 22 kWh/dobe (przez weekend) a jeszcze wcezsniej, przed ostatnimi mrozami wychodzilo mi ok. 15,2 kWh/dobe (zeszly tydzien)

Pzdr.

Edytowane przez piwopijca

No to może was pogodzę. Mam 120m odwiertów do domu 133m2 i PC 8kW. Do takiej mocy powinno się wykonać około 160m odwiertów, ale jak pokazuje trzeci sezon grzewczy, temperatury zasilania nigdy nie spadły u mnie poniżej +1,5 stopnia. Rozwiązania są dwa, albo bardzo dobra regeneracja mojego DZ, albo przewymiarowanie pompy ma niewielki wpływ na wydolność DZ.

Jeżeli to jest prawdą, to przy przewymiarowaniu instalacji (w celu np. lepszego wykorzystania taniej taryfy) należy tylko brać pod uwagę różnicę w cenie samej pompy. Te różnice są często na tyle małe, że warto się chwile nad tym zastanowić.

DZ dobieramy do mocy chlodniczej pompy ciepla.

Kolejnosc powinna byc taka:

*wyznaczenie zapotrzebowania (obciazenia cieplengo) co

*zapotrzebowanie na cwu

*wybor pompy ciepla

*okreslenie temperatur GZ

*wybor zrodla ciepla -DZ

To tak wg Vaillan'a jak sie dowiedzialem kiedys, ale moze nie znaja sie na tym :).

Zobacz co jest na poczatku i co jest na koncu tej listy. Ja wlasnie o tym mowie caly czas.DZ dobierasz do zapotrzebowania domu na cieplo.

Oni sie znaja na tym i dobrze prawia, ale Ty udajesz (albo i nie) ze tego nie rozumiesz :-)