Liwko 31.01.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 a może liwko nie wykorzystujesz całej mocy pc i dlatego dz daje radę, ma czas na przerwy. Jej moc mi się w pierwszym sezonie skończyła przy -27. Wtedy jeszcze miałem kilka mostków cieplnych, które usunąłem (nie wszystkie się dało). Na trzydziestostopniowe mrozy jestem przygotowany:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.01.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 No to może was pogodzę. Mam 120m odwiertów do domu 133m2 i PC 8kW. Liwko, na Boga, przeciez duskusja nie dotyczy tego czy ktos ma za malo czy za duzo. JA sie "strzepie" tutaj w temacie doboru DZ. Dobieramy je posrednio do mocy pompy a ta sie dobiera do zapotrzebowania budynku na cieplo., wiec wybor wielkosci DZ determinuje wlasnie to zapotzebowanie. Nie da sie tego sterowac sama moca pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.01.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Jej moc mi się w pierwszym sezonie skończyła przy -27. Wtedy jeszcze miałem kilka mostków cieplnych, które usunąłem (nie wszystkie się dało). Na trzydziestostopniowe mrozy jestem przygotowany:) No to sam widzisz, ze sterujesz tutaj parametrem zapotrzebowania na moc Twojej chalupy. Zedrzyj styro ze scian a bedziesz musial wywiercic dziurke jeszcze jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.01.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Liwko, na Boga, przeciez duskusja nie dotyczy tego czy ktos ma za malo czy za duzo. JA sie "strzepie" tutaj w temacie doboru DZ. Dobieramy je posrednio do mocy pompy a ta sie dobiera do zapotrzebowania budynku na cieplo., wiec wybor wielkosci DZ determinuje wlasnie to zapotzebowanie. Nie da sie tego sterowac sama moca pompy. A czy nie widać tego jasno, że moje DZ nie jest dobrane do mocy pompy a do zapotrzebowania na ciepło budynku??? Niestety, nie mamy tak jak ci z gazem czy z kopciuchami. Aby mieć tanio, musimy korzystać z taniej taryfy. Jeżeli byśmy nie musieli, można wziąć mniejszej mocy PC i jechać z tym samym DZ przez więcej godzin na dobę, odbierając mniejszą energię. Ale jak chcemy korzystać z taniej taryfy musimy wziąć mocniejszą PC, będzie na tym samym DZ pracowała krócej, odbierając w tym czasie więcej energii. Suma energii będzie podobna, zmieni się tylko czas w jakim została pozyskana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 31.01.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Liwko, na Boga, przeciez duskusja nie dotyczy tego czy ktos ma za malo czy za duzo. JA sie "strzepie" tutaj w temacie doboru DZ. Dobieramy je posrednio do mocy pompy a ta sie dobiera do zapotrzebowania budynku na cieplo., wiec wybor wielkosci DZ determinuje wlasnie to zapotzebowanie. Nie da sie tego sterowac sama moca pompy. Ciekawe jak dlugo mozna mowic o tym samym i udowadniac ze ma sie racje, bez sensu to jest. Podalem koleinosc doboru a Ty pomijasz te kolejnosc i od razu walisz do DZ, ktore jest na koncu. Za chwile bedziemy rozmawiac o tym ze wielkosc (moc) PCi zalezna jest od temperatury zewnetrznej, co poniekad bedzie prawda bo zapotrzebowanie (obciazenie cieplne) budynku zalezne jest od stref klimatycznych i tak w kolo. Ja jedynie upieram sie przy podanej kolejnosci, DZ dobieramy na koncu a to, ze jest zalezne posrednio od zapotrzebowania domu to chyba oczywiste -nie o tym ta rozprawka. Przyznam, ze juz nie wiem o czym wogole tutaj dyskutujemy. Prawdopodobnie chec udowodnienia swojej racji mimo ze mowimy ciagle o tym samym. Powtorze, DZ dobieramy (obliczamy) do mocy chlodniczej pompy ciepla nie do mocy cieplnej pompy. To czy wykonane DZ jest przewymiarowane czy zbyt "male" to juz ina bajka. Moc cieplna PCi to nie jest to samo co moc chlodnicza. Moze nie dodalem na poczatku, ze mowie o projektowaniu a nie dobieraniu na tzw. "chlopski rozum". Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 31.01.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Były już o tym rozmowyhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi.&p=2927541&viewfull=1#post2927541 By lepiej wykorzystać 2T lepsza jest mocniejsza PCi z DZ dobranym do potrzeb budynku, praktycznie bez względu na moc PCi.Czy to jest bardziej ekonomiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.01.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 O ten post mi się podoba Jeśli PCi jest dobrana "w punkt" to DZ dobiera się do mocy PCi lub do zapotrzebowania budynku (wtedy jest to samo). Jeśli PCi jest przewymiarowana lub niedowymiarowana to wielkość DZ dobiera się do zapotrzebowania budynku. Do mocy PCi dobiera się parametry przepływowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.01.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Ciekawe jak dlugo mozna mowic o tym samym i udowadniac ze ma sie racje, bez sensu to jest. Podalem koleinosc doboru a Ty pomijasz te kolejnosc i od razu walisz do DZ, ktore jest na koncu. Ty jednak naprawde tego nie rozumiesz! Ja nie mam na tyle zdolnosci pedagogicznych i cierpliwosci, zeby podjac sie wysilku wytlumaczenia Ci tego zagadnienia. Musisz sie z tym sam uporac. Liwko post wyzej zacytowal Ci cos na poczatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.01.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 By lepiej wykorzystać 2T lepsza jest mocniejsza PCi z DZ dobranym do potrzeb budynku, praktycznie bez względu na moc PCi.Czy to jest bardziej ekonomiczne? To zależy ile za to zapłacimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 31.01.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Pomyslec, ze zaczelo sie od tego, ze zaczales wymadrzac sie zarzucajac mi niewlasciwe DZ lub zbyt slaba PCi, a ja mowilem, ze PCi mam dobrana we wspomniany "punkt", bez zbytniego zapasu czy to mocy PCi czy DZ. Skoro pompa pracuje, dawala sobie rade w slne mrozy to nie jest wystarczajacy argument za tym ze mam odpowiednia moc PCi i DZ?Zreszta w Vaillancie mi to potwierdzali i od nich dostalem tez propozycje na taka a nie inna PCi. Wydaje mi sie ze masz jakis problem z przyswajaniem sobie "oczywistych faktow" czy tez liczb, to wynika z poprzednich Twoich wypowiedzi na temat mojej PCi i mojego DZ. Wypowiedz w stylu protekcjonalnym: " Ja nie mam na tyle zdolnosci pedagogicznych i cierpliwosci, zeby podjac sie wysilku wytlumaczenia Ci tego zagadnienia. Musisz sie z tym sam uporac." - oznaczac moze, ze bedziesz "szedl w zaparte" bez wzgledu na to czy masz racje czy nie to bedziesz udowadnial swoje.Niewazne, nie ma co ciagnac tego dalej "..DZ dobiera się do mocy PCi lub do zapotrzebowania budynku (wtedy jest to samo)...." -nie jest do konca prawda, ze DZ dobrane do mocy pompy jest takie samo co do zapotrzebowania budynku. DZ liczy sie do mocy chlodniczej a nie cieplnej PCi a zapotrzebowanie budynku jest na "moc grzewcza".Z praktycznego punktu widzenia mozna "dobrac" w ten sposob ale bedzie to delikatnie przewymiarowane DZ i tyle -wiem, ze tak sie bardzo czesto robi. Obliczanie DZ:Moc chłodnicza dolnego źródła ciepła = Moc grzewcza x (1-1/COP), na podstawie wyniku i warunkow lokalnych okresla sie rodzaj i wielkosc DZ. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 31.01.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Jaką moc chłodniczą tak pi razy oko może mieć PCi 14kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.01.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Jaką moc chłodniczą tak pi razy oko może mieć PCi 14kW ? 10-11kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 31.01.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Pewnie w granicach jakie podal "Liwko" (ok. 10,5kW), mozesz tez inaczej uproscic i od mocy 14kW odjac tyle ile pobiera pradu Twoja pompa jesli nie znasz deklarowanego cop.Mysle ze obydwa wyniki beda w "miare" realne. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 31.01.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Dzięki , moje DZ powinno się wyrobić z mocą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 31.01.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Ile Twoja PCi "ciagnie" pradu?Pewnie z 3,5 kWh przy takiej mocy... Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 31.01.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Wg producenta 3,6kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 31.01.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Moja jest mniejsza to i mniej "zre" pradu bo wg producenta 1,4kWh ale jak sie dowiedzialem podaane sa zuzycia dla pewnych warunkow pracy oraz bez pompki GZ i sterownikow pokojowego i pogodowego. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amerikan1 31.01.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 (edytowane) Oglądałem dziś instalację Pc w budynku około 1000 m^2, przeznaczenie budynku lokal pod działalność gospodarczą" sklep butiki "Pompa o mocy 75 kW Dimplex, Dz 14 odwiertów 100 mb sondy Muovitech. Temperatura na powrocie 5,4 C na zasilaniu 10 C pod koniec pracy"nie wiem jak długoPc pracowała w tym konkretnym cyklu". Wewnątrz temp. około 15 C, wysokość kondygnacji 4 m, duże powierzchnie okien, właściciel twierdzi, że rachunki z prądwynoszą około 1,8 k Pln/miesiąc.Nawet adiqq wypada przy tym blado, dla pewności sprawdzałem organoleptycznie "dotyk", na elementach metalowych instalacji nie było kondensacji. Edytowane 31 Stycznia 2012 przez amerikan1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.01.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Wydaje mi sie ze masz jakis problem z przyswajaniem sobie "oczywistych faktow" czy tez liczb, to wynika z poprzednich Twoich wypowiedzi na temat mojej PCi i mojego DZ. Tu nie chodzi o Twoje Dz czy Twoja PCi. Ja juz Ci napisalem, ze masz OK i zebys sie nie przejmowal. Mi chodzi o sposob dobierania wielkosci DZ wprost do zapotrzebowania budynku na cieplo a nie posrednio do mocy pompy. Nie mozesz tego zajarzyc - nie moj problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.01.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Dzięki , moje DZ powinno się wyrobić z mocą . Przy takich temperaturach zasilania jaki masz, to widac, ze z paluszkiem w uchu. Masz rewelacyjne warunki gruntowe. U mnie juz tak rozowo nie jest chociaz grunt tez wilgotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts