Pyxis 02.02.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Zobacz ile kWh idzie ci teraz na CWU a ile latem. Proste nie? Policzy chlopina i wiele sie dowie. Oczywiscie niech uwzgledni tez roznice temperatur zimnej wody na zasilaniu zima i latem. I to przy jej grzaniu i ewentualnym mieszaniu z ciepla przy samym uzytkowaniu. O tym ze w lecie raczej ustawiasz nizsza temperature wody np do kapieli, to nawet nie wspominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Dzięki Pyxis, że bardzo pomogłeś w temacie. Jak zwykle jesteś niezastąpiony:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.02.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Stosowanie uproszen jest dobre, ale do pewnego momentu. Nie ma to jak wnioskowanie na podstawie blednych danych a przerobka instalacji to nie jest sprawa 100 czy 300 zl. Ja bym ostrozniej serwowal takie rady Mysle, ze precyzujniej bedzie dowiedziec sie cos o parametrach izolacji tego zbiornika CWU i na tej podstawie policzyc straty ciepla na dobe przy jakiejs zadanej roznicy temperatur otoczenia. Bedzie duuuuuzo dokladniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 02.02.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Hehe... kiedy chcesz to upraszczasz ale kiedy ktos inny zrobi to przed Toba to juz "lepiej" policzyc niz szacowac (upraszczac). "Czasy sie zmieniaja a Pan ciagle w komisjach" - tutaj powinno byc, ciagle Swoje zdanie i byle odmienne niz inni mimo ze "generalnie" mowa o tym samym Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponds79 02.02.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witajcie.Sprawdziłam u siebie w dniu wczorajszym około godz. 15 oraz dzisiaj przed 7 rano temperatury na wejściu i wyjściu czynnika chłodzącego. Jest zdumiewająca różnica pomiędzy tymi dwoma kontrolami. Do tej pory tego nie śledziłam pomiarów więc będę wdzięczna za informację czy to normalna różnica:- Wczoraj We/Wy = 18,6/15,2- Dzisiaj We/Wy = 1/-3Przy dzisiejszych tempearturach niedocieplone części przyłączy były oszronione - czy to również normalne (zdjęcie: http://imageshack.us/photo/my-images/189/rury.jpg)?Swoją drogą to do jakiej temperatury spada czynnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.02.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 ponds: Mierz temperatury podczas pracy PCi. Jak czynnik nie plynie, to sie ociepla do temp jaka panuje w pomieszczeniu w ktorym stoi pompa. Roznica to zapewne wynik roznej wysokosci wejscia i wyjscia glikolu nad posadzka. U mnie jest prawie 2* ronicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ta dzisiejsza temperatura jest bardziej realna bo po długiej pracy. ta wczorajsza to ledwo po starcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.02.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Hehe... kiedy chcesz to upraszczasz ale kiedy ktos inny zrobi to przed Toba to juz "lepiej" policzyc niz szacowac (upraszczac). Sa rzeczy ktore mozna uproscic i sa taki ktorych nie mozna. mam nadziej, ze taki proste stwierdzenie nie sprawi Ci klopotu tak jak temat doboru wielkosci DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 02.02.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Te pierwsze temperatury odnoszę się raczej do stanu wyłączonej pompy, te drugie podczas pracy są to normalne temperatury, zazwyczaj ograniczenie temperatury w pc ustawione jest na -8 - wtedy pompa przechodzi w stan alarmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponds79 02.02.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 ponds: Mierz temperatury podczas pracy PCi. Jak czynnik nie plynie, to sie ociepla do temp jaka panuje w pomieszczeniu w ktorym stoi pompa. Ma to sens. Dzisiaj rano przy pomiarze PC pracowała Dziękuję za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 02.02.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Sa rzeczy ktore mozna uproscic i sa taki ktorych nie mozna. mam nadziej, ze taki proste stwierdzenie nie sprawi Ci klopotu tak jak temat doboru wielkosci DZ. ... i oczywiscie Ty najlepiej zdefiniujesz ktore sa ktore. No coz, ale pewnie znowu nie zrozumialem Ciebie, przeciez to zbyt skomplikowane dla mnie -nie bede trudzil takiego geniuszu zeby mi po raz kolejny cos musial tlumaczyc Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.02.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 ... i oczywiscie Ty najlepiej zdefiniujesz ktore sa ktore. No coz, ale pewnie znowu nie zrozumialem Ciebie, przeciez to zbyt skomplikowane dla mnie -nie bede trudzil takiego geniuszu zeby mi po raz kolejny cos musial tlumaczyc Hm... daj Wasc juz spokoj z tym biciem pianki. http://www.youtube.com/watch?v=2PfRha4u89w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.02.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 No tego właśnie nie wiem.Nie wiem jakiego rzędu są straty. Straty dobowe 300 litrowego zbiornika otulonego 70mm pianka poliuretanowa to okolo 3kWh przy roznicy temperatur 45* (na podstawie bojlerow Galmeta). Wychodzac z tego: jesli masz w kotlowni teraz 0*C a woda w zbiorniku ma 45*C i przeniesiesz zbiornik do czesci mieszkalnej gdzie masz 22,5*C to dziennie zaoszczedzisz 1,5kWh. Jesli oszczednosc taka wystapi przez 120 dni w roku (4 miesiace) to oszczedzasz 180kWh energii, co w 2T taryfie da kwote ok 54 zl (0,30 zl/kWh). To takie wyliczenie szacunkowe, ale rzad wielkosci pokaazuje. Teraz ocen, czy sie to w Twoim przypadku oplaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Straty dobowe 300 litrowego zbiornika otulonego 70mm pianka poliuretanowa to okolo 3kWh przy roznicy temperatur 45* (na podstawie bojlerow Galmeta). Wychodzac z tego: jesli masz w kotlowni teraz 0*C a woda w zbiorniku ma 45*C i przeniesiesz zbiornik do czesci mieszkalnej gdzie masz 22,5*C to dziennie zaoszczedzisz 1,5kWh. Jesli oszczednosc taka wystapi przez 120 dni w roku (4 miesiace) to oszczedzasz 180kWh energii, co w 2T taryfie da kwote ok 54 zl (0,30 zl/kWh). To takie wyliczenie szacunkowe, ale rzad wielkosci pokaazuje. Teraz ocen, czy sie to w Twoim przypadku oplaca. Ty, Pyxis, a jeżeli latem w garażu jest np. 20* to nie wyjdzie na jedno??? Oczywiście tak samo jak twoje wyliczenia, SZACUNKOWO??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.02.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ale ja licze straty dla tych 4 nieszczesnych miesiacy zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ale ja licze straty dla tych 4 nieszczesnych miesiacy zimy. A w czym problem? Można policzyć nawet dla jednego dnia czy tygodnia. Ja cię proszę, opanuj swoje docinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.02.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 A w czym problem? Można policzyć nawet dla jednego dnia czy tygodnia. Ja cię proszę, opanuj swoje docinki. O co Ci biega kolego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 O co Ci biega kolego? O twoje czepialstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.02.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Bo od czlowieka ktory nastukal 7k postow na forum spodziewam sie jakis konkretow? Facet Cie prosi o oszacowanie kwoty starat a Ty mu radzisz: "Zobacz ile kWh idzie ci teraz na CWU a ile latem ".No jesli to "czepialstwo" - coz, musisz z tym jakos zyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Bo od czlowieka ktory nastukal 7k postow na forum spodziewam sie jakis konkretow? Facet Cie prosi o oszacowanie kwoty starat a Ty mu radzisz: "Zobacz ile kWh idzie ci teraz na CWU a ile latem ". No jesli to "czepialstwo" - coz, musisz z tym jakos zyc. Zaczynasz mi grać na nerwach. Przeczytaj jeszcze raz temat i znajdź post, w którym wit74 mnie o coś prosi! A że nie mam jego licznika do PC, więc nie mogę mu wyliczyć ile traci na CWU. Takie rzeczy to każdy sam sobie powinien policzyć. Więc to była Pyxis tylko moja sugestia, a czy wit74 się do niej zastosuje to już jej sprawa. EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts