xlr8 11.02.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Zlikwidowałem przeponę na rzecz układu otwartego, układ jest przygotowany pod planowaną nagrzewnicą do wentylacji celem schłodzenia powietrza w gorące dni (coś a'la GWC). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 11.02.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Myślałem o dz aadamussa. Skok z 2 na 1 bar przy ochłodzeniu dz może być skutkiem braku gazu w naczyniu przeponowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 u mnie po odpowietrzeniu DZ przed sezonem grzewczym i nabiciu prawidłowego ciśnienia, ani drgnie.... Moje DZ od momentu instalacji trzyma ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 No cóż, zmusiłeś mnie do eksperymentu. Tym razem z kartką w łapie: I bieg obiegówki c.o. 954 l/h 31,4/24,5C 7,673 kW Wg moich obliczeń powinno być 7,6797 kW III bieg (po 30 min od zmiany) 1187 l/h 30,6/25,2C 7360 kW Analogicznie powinno być 7,4781 kW Dzisiaj większe mrozy i mniejsza różnica w mocy oddawanej dla różnych biegów pompki c.o. niż to co pamiętam z poprzedniego testu. Ale nadal nie opłaci mi się pchać mocno wody grzewczej Dziekuje za dane do przemyslen Jedno nie daje mi spokoju: Zalozmy, ze temperatura skraplacza nie wplywa zupelnie na wydajnosc pompy (pomimo, ze teoretycznie jej moc powinna wzrosnac bo rosnie COP), to nawet jesli pompa caly czas generuje ta sama moc, to ilosc ciepla pompowana w ogrzewanie powinna byc przynajmniej identyczna. Tutaj mamy spadek o prawie 3%. Kurde ni jak mi to nie gra. Moze ktos znajacy glebiej temat podpowie przyczyne? PS. Jaka dokladnosc ma ten cieplomierz ktorego uzywasz do pomiarow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Tak sobie teraz mysle, ze my mierzymy teraz tylko z jednej strony moc. Nie mierzymy mocy pobieranej przez pompe. Ona nie jest stala i wraz z nizsza temperatura skraplacza powinna malec (mniejsze opory wewnetrzne).Masz jak zmierzyc w miare dokladnie moc pobierana przez PCi w tych 2 przypadkach? Moze dasz sie namowc i spiszesz licznik i cieplomierz puszczajac pmpe po kilka dni na kazdym z wariantow i policzymy jej COP? Sorki, ze tak Ci "mecze konia", ale naprawde temat mnie "interere". Pytalem pompiarza o mozliwosc instalacji cieplomierza na mojej pompie i jest z tym niejaki problem, bo trojnik ktory rozdziela na CO i CWU znajduje sie zaraz za wyjsciem skraplacza. Nie ma jak tam za bardzo wstawic termometru od licznika a nie wiem czy jest sens opomiarowac samo CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Choćby z tego, że co jakiś czas, otwierając zawór do napełniania przy zbiorniczku uchodzi odrobina gazu/powietrza. Jak się ociepli biorę się za sprawdzenie układu. Instalacja pracuje dopiero 13 m-cy, glikolu nie ubywa, DZ robiłem sam, mymi rencyma, z odpowietrzaniem były problemy z racji dużego zasyfonowania. Nibe F1145 10kW. A jak sie zachowuje cisnienie czynnika DZ? Jak sie nadal odpowietrza, to powinno malec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 U mnie tez dziwnie spada ciśnienie na dz podczas pracy. Jak wszystko pozamykalem to niby trzyma. Jak pracuje to z 2 bar schodzi do 1 bara. Zwlekam jeszcze z wyrzuceniem separatora i odpowietrznikow. Moze po prostu masz manometr na stronie ssacej pompy obiegowej? Wtedy spadnie przy jej wlaczeniu, ale nie tak duzo chyba. U mnie leci z za duzym cisnienien naczyniu o 0,4 bara a jak ustawilem prawidlowe to lednie max 0,1 bara. Naczynie mam po stronie ssacej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Myślałem o dz aadamussa. Skok z 2 na 1 bar przy ochłodzeniu dz może być skutkiem braku gazu w naczyniu przeponowym. Stanowczo za duzy spadek. To nie to :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 11.02.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Moze dasz sie namowc i spiszesz licznik i cieplomierz puszczajac pmpe po kilka dni na kazdym z wariantow i policzymy jej COP? Mówisz - masz jutro zrobię odczyty i zapodam trójkę na pompce c.o. Wyniki jak zwykle w arkuszu Stanowczo za duzy spadek. To nie to :/ Założysz się? Glikol jest nieściśliwy raczej. Jak dz dobrze odpowietrzone to może tak być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xlr8 11.02.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 A jak sie zachowuje cisnienie czynnika DZ? Jak sie nadal odpowietrza, to powinno malec. Generalnie dół mam zamknięty, otwieram tylko raz na kilka dni, właśnie celem odpowietrzenia. Zmienia się jedynie objętość w skali temperatury (choć przy takiej ilości mieszanki glikolu to raczej pomijalne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Mówisz - masz jutro zrobię odczyty i zapodam trójkę na pompce c.o. Wyniki jak zwykle w arkuszu Założysz się? Glikol jest nieściśliwy raczej. Jak dz dobrze odpowietrzone to może tak być. OK. Tylko zrob prosze testy przez kilka dni. Roznice sa na tyle male, ze nas bledy podczytu zgubia Glikol i woda sa bardzo malo scisliwe, ale nie na tyle, zeby ronica temperatur rzedu max kilku *C dawala takie roznice cisnien. Moze wyjasni sprawe to jak kolega adiqq powie, czy ten spadek cisnienia jest powolny wraz ze zmiana temperatury DZ czy nastepuje od razu po zalaczeniu sie obiegowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 no właśnie od czasu ostatniego odpowietrzenia, nie mam żadnego spadku ciśnienia... Sorki. To kolega aadamuss24 mial ten problem. Pomylilem nicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojbyl 13.02.2012 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Mówisz - masz jutro zrobię odczyty i zapodam trójkę na pompce c.o. Wyniki jak zwykle w arkuszu. Temat bardzo ciekawy. Jak podejrzeć ten arkusz. Przepraszam za pytanie ale jestem tu nowy i nie bardzo wiem jak się poruszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 No u mnie leci w dol ostro. Dzisiaj po 8h pracy +0,5/-4,3. Sapdlo 0,3*C w ciagu 2 dni :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 13.02.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 U mnie 1,2*/-2,3*C po 8h pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 13.02.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Obiegówka ma niewielki wpływ na skok ciśnienia. Ochłodzenie glikolu mam bardzo niewielkie, może 3 stopnie od początku sezonu, myślę, że to za mało aby aż 1 bar zgubiło ciśnienia. Opcje są dwie: albo gdzieś cieknie albo się odpowietrza. Jak wyłączyłem wszystko to ciśnienie się utrzymywało, jak normalnie pompa grzeje to ciśnienie spada. wiosną zrobię dłuższe testy. Może wywalę jeszcze ten separator, odpowietrzniki i naczynie i zobaczę jak sie zachowa Jak nadal będzie uciekało to już wiadomo gdzie szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Obiegówka ma niewielki wpływ na skok ciśnienia. Ja mam 2 manometry na DZ. Jeden za pompa obiegowa zamknieyu wewnatrz PCi a drugi przed obiegowka na rurze doprowadzajacej glikol poza PCi. Jak mialem naczynie wzbiorcze nabite do 3 barow, to wlaczenie pompy obiegowej skutowalo wzrostam o 0,3bara za pompa i spadkiem o 0,3bara przed. Jak naczynie nabilem tylko do 1,2bara (w instalacji 1,6 mam teraz) to wlaczenie obiegowki prawie nie wplywa na cisnienie przed pompa a za wzrasta o jakis 0,2bara. Tyle z obserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 13.02.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Temat bardzo ciekawy. Jak podejrzeć ten arkusz. Przepraszam za pytanie ale jestem tu nowy i nie bardzo wiem jak się poruszać. Do arkusza tędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 13.02.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Jak wyłączyłem wszystko to ciśnienie się utrzymywało, jak normalnie pompa grzeje to ciśnienie spada. Jak mialem naczynie wzbiorcze nabite do 3 barow, to wlaczenie pompy obiegowej skutowalo wzrostam o 0,3bara za pompa i spadkiem o 0,3bara przed. Jak naczynie nabilem tylko do 1,2bara (w instalacji 1,6 mam teraz) to wlaczenie obiegowki prawie nie wplywa na cisnienie przed pompa a za wzrasta o jakis 0,2bara. Tyle z obserwacji. Te spostrzeżenia potwierdzają konieczność zweryfikowania ciśnienia powietrza w naczyniu przeponowym. Powinno się ono zawierać w zakresie powyżej 50% ciśnienia roboczego ale go nie przekraczać. Gwarantuje to kompensację zmian ciśnienia wskutek rozszeżalności termicznej cieczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 13.02.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 to, że ciśnienie w instalacji nie jest stałe, to jest normalne,zależy przede wszystkim od temperatury wody,na dodatek jak będzie mierzone przed pompą to będzie większe niż mierzone za pompą, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts