niedowiarek 13.02.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 CWU mocno mi zaniża COP. Ilość ciepłej wody u mnie jest znacząca w bilansie (ach te dziewuchy!). A grzanie do temp 45C to nie to samo co do 30C. Regulację c.o. mam ustawioną niezależnie od pogody - temp. wewn. ma być stała. Nie wiem, czy jestem przewrażliwiony, ale COP wyraźnie spada od kilku miesięcy mniej więcej proporcjonalnie do spadków (niewielkich) temp. dz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (edytowane) No ale one raczej przez te 26 dni beda podobne jej ilosci zuzywaly? Tendencja prawidlowa - spada temp DZ, rosnie ronica pomiedzy temp DZ i GZ -> spada COP Edytowane 13 Lutego 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 13.02.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 No ale one raczej przez te 26 dni beda podobne jej ilosci zuzywaly? No... mam mocne postanowienie zwalczenia nadużywania tego dobrodziejstwa . Ale za efekty nie ręczę - jestem w mniejszości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xlr8 13.02.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 No... mam mocne postanowienie zwalczenia nadużywania tego dobrodziejstwa . Ale za efekty nie ręczę - jestem w mniejszości uuuu już to widzę, kochanie, dziś szybki prysznic, dzieci, szybko ząbki i do wyrka... wcześniej mi oczyszczalnia wyschnie niż moja banda zużyje gram wody mniej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2012 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 uuuu już to widzę, kochanie, dziś szybki prysznic, dzieci, szybko ząbki i do wyrka... wcześniej mi oczyszczalnia wyschnie niż moja banda zużyje gram wody mniej ! Niedowierek mylslal raczej o opcji: "Od tego tygodnia dziewczyny kapiemy sie TYLKO w soboty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xlr8 13.02.2012 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Niedowierek mylslal raczej o opcji: "Od tego tygodnia dziewczyny kapiemy sie TYLKO w soboty" bez żartów, moje tak się rozbujały, że codziennie pełna wanna wody, jak lało przez tydzień to oczyszczalnia nie wyrabiała, powiedziałem : pełna wanna i szambo w ogrodzie albo bez szaleństw, oczyszczalnie mam INDRAN w glinie... daje radę ale rozwaga wskazana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 14.02.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 No adiqq, w końcu masz "normalne" temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.02.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 u mnie 2.5/0C na rozdzielaczu DZ pojawia się niesmiało szronienie, czyli temperatury są jak najbardziej ok Szroni na zasilaniu? A u mnie od wczoraj bez zmian. Tzn wzrosla o 0,1*C temp powrotu, ale to moze byc po prostu sladowa zmiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.02.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 szroni na powrocie...to chyba oczywiste skoro napisałem że mam temperatury 2,5/0 Widze, ze w temacie temperatur DZ nie z Toba co zartowac. Sorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 14.02.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Niedowierek mylslal raczej o opcji: "Od tego tygodnia dziewczyny kapiemy sie TYLKO w soboty" Pamiętam te czasy małolaty. Drzewiej tak bywało! A potem pani od polskiego na pytanie: "Jaki to czas: ja się myję, ty się myjesz, on się myje?" otrzymywała odpowiedź: "Sobota wieczór, pse Pani". Dzisiaj to śmieszy, a jeszcze 40 lat do tyłu, ech.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 14.02.2012 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Na dzien dzisiejszy u mnie -3,5 na zewnątrz a temp DZ 1,3 / -2,9 , idzie wiosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 14.02.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 szroni na powrocie...to chyba oczywiste skoro napisałem że mam temperatury 2,5/0 U mnie 1,3/-1,7 i nic nie szroni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 14.02.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 1.6/-1.8 także nic nie szroni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 14.02.2012 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 A ja nie wiem czy szroni czy nie szroni bo mam rury owiniete izolacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xlr8 14.02.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Praca lekko ponad godzinkę, w tzw. międzyczasie c.w.u. Stopniominuty w Nibe to jakiś mit (może tylko w moim przypadku). Czasy, temperatury w załącznikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 14.02.2012 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Dlaczego stopniominuty to mit ? Ja mam ustawione na -180. Raz idzie do zera wolniej a raz szybciej a nieraz nawet spada do -400 ( tak miałem jak sprawdzalem czy grzalki sie załączą czy nie podnosząc krzywą do 4 gdy było na zewnatrz -22 ) i wtedy grzałki sie załączaja ( tak mam ustawione w menu systemowym ). Stopniominuty okreslaja zapotrzebowanie na prace pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xlr8 14.02.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 (edytowane) Stopniominuty okreslaja zapotrzebowanie na prace pompy Stopniominuty, wg. NIBE, określają czas (w minutach) jaki potrzebuje PC do osiągnięcia obliczonej temperatury. Stąd uważam, że to mit/teoria/bzdura (niepotrzebne skreślić). Jest to poniekąd fajny parametr, który pozwala userowi na zabawę i określenie parametrów pracy. Sam zaczynałem od "serwisowych" 60 stopniominiut, szybko zmiana nastąpiła na 80, później 120, po wizycie serwisanta 140, a od wczoraj 160 i zamierzam dalej eksperymentować, bo jak inaczej ustawić optymalne parametry ? Co do krzywej, im bardziej płaska tym korzystniejsza a grzałki niech sobie tam siedzą i obrastają kamieniem (jeśli takowy jest). Nie po to zainwestowałem w PC (a nie mało) żeby odpalać grzałki, zastanawiać się czy wybór był dobry. Wybór był zdecydowanie najlepszy. Gaz, kominek, pelety, piece itp.wszystko raczej (jak ktoś przemyślał grawitacje to szacunek) potrzebuje zasilania, ja jestem w stanie ogrzać dom z generatora, sąsiad marznie (niby obcy człowiek a miło ). Uważam, że PC to dobry wybór, szkoda tylko, że nie w tym kraju, tutaj wszelkie inwencje oszczędzania/ekologii tłumi się w zarodku, aż żal... Ps: gdyby ktoś miał chęć podpiąć NIBE do Modbusa, służę pomocą (wymagany moduł modbus'a NIBE). Przepraszam za OT... Edytowane 14 Lutego 2012 przez xlr8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 15.02.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Stopnio-minuty pozwalaja na zmniejszenie / zwiekszenie liczby zalaczen pompy ciepla - to jest glowan cecha tego paramteru.Jesli ustawiona jest wartosc wyzsza to rzadziej zalacza sie pompa i odwrotnie, jesli ustawimy niski parametr to zalacza sie czesciej.Oznacz, tak z grubsza o ile stopni w zadanym czasie musi sie zmienic temp. czynnika zeby pompa sie uruchomila-czy jakos tak. Ja mam ustawione -240*min i zalacza sie rzadzej niz standardowe ustawienie Vaillanta na -120*min Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xlr8 15.02.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Stopnio-minuty pozwalaja na zmniejszenie / zwiekszenie liczby zalaczen pompy ciepla - to jest glowan cecha tego paramteru. Jesli ustawiona jest wartosc wyzsza to rzadziej zalacza sie pompa i odwrotnie, jesli ustawimy niski parametr to zalacza sie czesciej. Wiem, czemu służy parametr stopniominut. Ale powtarzam za serwisem: stopniominuty określają czas jaki potrzebny jest do osiągnięcia wyliczonej temperatury zasilania. Może stopniominuty to czas względny Z -160 zmieniam dziś na -200, jest cieplej to można zaszaleć. Standardowo w Nibe to -60... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 15.02.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Dlaczego stopniominuty to mit ? Ja mam ustawione na -180. Raz idzie do zera wolniej a raz szybciej a nieraz nawet spada do -400 ( tak miałem jak sprawdzalem czy grzalki sie załączą czy nie podnosząc krzywą do 4 gdy było na zewnatrz -22 ) i wtedy grzałki sie załączaja ( tak mam ustawione w menu systemowym ). Stopniominuty okreslaja zapotrzebowanie na prace pompy Jaki masz model Nibe i skąd wiesz że grzałka pracuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts