Pyxis 08.07.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Myslalem, ze 42*C to bedzie taki optimum. Jak temperature uzyteczna proponujesz?Zbiormik 300 litrow z podwojna wezownica. Galmetowski.Teraz mam wylaczona jeszcze pompke cyrkulacyjna (nie mieszkam). Moze wlaczenie jej podczas cyklu grzania CWU spelni zadanie mieszacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.07.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 (edytowane) Znalazlem taki dosyc "pouczajacy" wykres zaleznosci temperatury gruntu od pory roku i glebokosci: http://szkut.com/dom/temperatury_gruntu_w_zaleznosci_od_pory_roku_i_glebokosci.jpg http://szkut.com/dom/temperatury_gruntu_w_zaleznosci_od_pory_roku_i_glebokosci.jpg Wg tego wykresu dla glebokosci zakopania kolektora poziomego max temperatura przypada w okolicach sierpnia i ma wartosc okolo 17*C. Pozyjemy-zobaczymy Co ciekawe w okolicach lutego nawet bez pobierania ciepla z gruntu jego temperatura na glebokosci tych 130cm jest wg wykresu na poziomie niecalych 2*C. Naprawde ciekawe (IMHO). Edytowane 9 Lipca 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciechu 12.10.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Witam. Ja zaczynam od tego sezonu na starcie 2 tygodnie temu było 16,5 teraz po 2 tygodniach (praca pompy 4h/24h) ustabilizowało się na 12,5. DZ trochę nietypowe bo poziome w 2 poziomach (czyli piętrowe), tak pewnie za 2 miechy zobaczymy czy się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.10.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Zalezy ile i jak zakopales tego DZ. Za 2 miechy to dopiero zacznie sie grzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.10.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Znalazlem taki dosyc "pouczajacy" wykres zaleznosci temperatury gruntu od pory roku i glebokosci: http://szkut.com/dom/temperatury_gruntu_w_zaleznosci_od_pory_roku_i_glebokosci.jpg http://szkut.com/dom/temperatury_gruntu_w_zaleznosci_od_pory_roku_i_glebokosci.jpg Wg tego wykresu dla glebokosci zakopania kolektora poziomego max temperatura przypada w okolicach sierpnia i ma wartosc okolo 17*C. Pozyjemy-zobaczymy Co ciekawe w okolicach lutego nawet bez pobierania ciepla z gruntu jego temperatura na glebokosci tych 130cm jest wg wykresu na poziomie niecalych 2*C. Naprawde ciekawe (IMHO). z tym wykresem jest wszystko gites ... od kilku lat obserwuję moje GWC zakopane na 2,5m i temp. są podobne do tych z wykresu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.10.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Zazozylem, ze cos tam pomierzyli Niby nic, ale przynajmniej wiadomo czego sie moge spodziewac po swoim DZ i dlaczego nie ma sie co martwic, jak temperaturka na nim spada ponizej 2*C, bo nawet bez udzialu PCi i tak by spadla do takiej wartosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 12.10.2012 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Jak u Was temp.dolnego źródła ? u mnie na początku sezonu na starcie 8,6 / 5,0, kolektor 6x50m pionowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 12.10.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 U mnie też się zaczęło Po 2 godzinkach jest 11/6,7C (poziomy 4x150). Ciekawe jak długo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.10.2012 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 U mnie po 2h pracy 9/13. 4x200m poziomego spiralnego, pc 11kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.10.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 ja może nie będę podawać...wiecie dobrze dlaczego Zgaduje: NAdal nie wymieniles termometru na DZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 13.10.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Zgaduje: NAdal nie wymieniles termometru na DZ? A po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciechu 14.10.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 A jakie macie GZ. U mnie ścienne z podkładem ze styro i foli aluminiowej i parę metrów podłogówki. Mam nadzieję że przy -30 da radę. Mam jeszcze w rezerwie kominek, ale po tym jak ostatnio musiałem go czyścić, palenie to zdecydowanie nie będzie moje ulubione zajęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 A jakie macie GZ. U mnie ścienne z podkładem ze styro i foli aluminiowej i parę metrów podłogówki. Mam nadzieję że przy -30 da radę. Mam jeszcze w rezerwie kominek, ale po tym jak ostatnio musiałem go czyścić, palenie to zdecydowanie nie będzie moje ulubione zajęcie. niedowiarek ma część ściennego. Co to za kominek, jak palisz i czym? Może błąd tkwi w sztuce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.10.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Mam jeszcze w rezerwie kominek, ale po tym jak ostatnio musiałem go czyścić, palenie to zdecydowanie nie będzie moje ulubione zajęcie. Hm.... w moim przypadku najwieksza robota z czyszczeniem to przyniesienie z garazu separatora i podlaczenie go do odkurzacza. Mam nadzieje, ze nie wybierasz popiolu recznie jakas szufelka (mazutem chyba tez w nim nie palisz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciechu 14.10.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Nie, ręcznie nie wybieram mam odkurzacz tylko do tego, ale nawet jak było drzewo suchutkie na maxa (tato mi dał) to i tak szyba od kominka odymiona była i to jej czyszczenie mnie drażni. Z paleniem nie ma problemu, chyba to kwestia wkładu ja mam firmy abdar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.10.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Nie, ręcznie nie wybieram mam odkurzacz tylko do tego, ale nawet jak było drzewo suchutkie na maxa (tato mi dał) to i tak szyba od kominka odymiona była i to jej czyszczenie mnie drażni. Z paleniem nie ma problemu, chyba to kwestia wkładu ja mam firmy abdar. Tak, to chyba kwestia konstrukcji. Zona dopiero po kilku paleniach przetarla szybe, bo na dole w rogach byla przydymiona. Tylko kobiece oko wychwyci takie "higieniczne niuanse" Temp DZ z wczoraj to 12*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 14.10.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 niedowiarek ma część ściennego. Lwią część . Podłoga tylko w kuchni i ganku. W łazienkachi korytażu ściana + podłoga. U mnie nie ma izolacji od strony ściany. Układ warstw od zewnątrz: styropian-silikat-rurki ogrzewania w tynku cementowyo-wapiennym. Z założenia mury miały akumulować ciepło. To zaleta w przypadku PCi, chociaż podłoga ma większą zdolność do akumulacji..... Wojciechu jak masz prawidlowo dobrane ogrzewanie niskotemperaturowe to nie bój nic. Zadziała. Nie gorzej niż podłogówka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.10.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Z założenia mury miały akumulować ciepło. To zaleta w przypadku PCi, chociaż podłoga ma większą zdolność do akumulacji..... No wlasnie. Co Cie "pchnelo" w kierunku sciennego. To jednak rzadkosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 15.10.2012 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Aktualnie moja temp. DZ 14.8C, delta 4.8C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 15.10.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 No wlasnie. Co Cie "pchnelo" w kierunku sciennego. To jednak rzadkosc. Dla mnie ma więcej zalet niż wad w stosunku do podłogowego. Najważniejsze: na podłodze może być decha (futra, dywany itp. nie dla mnie, ale też mogą być) bez pogorszenia oddawania ciepła do wnętrza. Tam gdzie są płytki - tam mam podłogówkę, poza tym grzeją ściany. Siedziałeś kiedykolwiek w zimie przy ścianie, na którą świeci słońce? Np. na tarasie? Tak właśnie działa na człowieka ogrzewanie ścienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts