rwxw 24.10.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Teraz mam to zrobione via internet. Mógłbyś w paru słowach opisać jak to zrobiłeś po stronie zbierania i przesyłania danych, bo też średnio mi się podoba komp w piwnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.10.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Ja to zrobilem tak bardzo "na okolo". Moj sterownik nie zbiera tych podstawowych informacji. Podlaczylem sie do zasilania pomp obiegowych DZ i CWU. Podlaczylem tam 2 stare AccessPointy. Na serwerze jest skrypt, ktory uruchamia sie co minute i sprawdza stan urzadzen po ICMP (ping). Stan badania rejestruje w plikach (ustawilem tez, ze wysyla mi maile o zalaczeniu i wylaczniu PCi). Osobno dla pompy DZ i osobno dla pompy CWU. Potem prosty programik obrabia takie pliczki. Jest tam info o stanie (ON/OFF) oraz dokladna data i godzina. Wykresy rysuje narzedzie CACTI (skrypt do monitorowania stanu urzadzen w sieci) za pomoca RRD (narzedzie do rysowania roznego rodzaju wykresow). Dziala to na serwerku z poczta i www ktorego procesory i tak wiekszosc czasu sie nudza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.10.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Podlaczylem tam 2 stare AccessPointy. A... czyli jeśli AP działa i się pinguje, to znaczy, że dana obiegówka też się pinguje . Dobry pomysł, bo bardzo prosty, ale w ten sposób niestety nic więcej nie odczytasz, a ja chciałbym temperaturę. Zastanawiam się nad podłączeniem jakiegoś routera z openwrt (mały pobór prądu), podpięcia do niego po rs-232 DS1820 i wysyłaniu danych w świat, też do Catci. Na razie podłączam do Catci starego laptopa z podpiętymi DS1820. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.10.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Dokladnie. Posrednio tak badam stan on/off. Rozwaz jeszcze cos takiego:http://allegro.pl/raspberry-pi-model-b-2-0-512mb-fvat-wysylka-gratis-i2739923123.html Nie mialem tego jeszcze w lapkach, ale wyglada obiecujaco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 24.10.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 A co doradzicie dla mnie. Mam podłączony sterownik po RS-232 do starego laptopa. Protokół komunikacyjny MODBUS, listę zmiennych dostałem od producenta. Monitoruję 10 zmiennych za pomocą darmowej wersji programu scadowskiego. Na więcej zmiennych trza kupić licencję za bajońską kwotę. Da się to w miarę prosto oprogramować inaczej bez systemu SCADA? Albo inaczej: czy jest dostępny darmowy programik do wizualizacji na więcej niż 10 zmiennych najchętniej z możliwością podglądu przez internet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 25.10.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Witam, podpinam sie do tematu temperatury dolnego żródła,U mnie po 1,5 godz pracy 6,8/3,3 temp na zewnątrz 7,5 stopni a w domu 22,4. pompa dziala od początku września tego roku.czy te temperatury dz są normalne wedlug was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.10.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Jakiego rodzaju masz DZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.10.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Witam, podpinam sie do tematu temperatury dolnego żródła, U mnie po 1,5 godz pracy 6,8/3,3 temp na zewnątrz 7,5 stopni a w domu 22,4. pompa dziala od początku września tego roku. czy te temperatury dz są normalne wedlug was? A od początku września ile zżarła kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.10.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Jakiego rodzaju masz DZ? Czytaj stopki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 25.10.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Jak dla pionowego to w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.10.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Jak dla pionowego to w normie. Oglądałem do 1 w nocy mecz Radwańskiej i podglądałem PC. Po godzinie pracy 10,4/6,6 Zapewne jego PC już dużo więcej godzin przepracowała. Jedno mnie zastanawia, dlaczego aż 10kW do takiego domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.10.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 A faktycznie. Jakos rozkojarzony jestem zaraz po przebudzeniu Tak to DZ "oszczednie" zrobione. Moze sie uda i starczy, ale jesli domownicy lubia miec w domu 24*C, to moze byc problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 25.10.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 o 10 wrzesnia do dzisiaj 470 kwh,pompa tak sie nazywa "pompa 10kw" ale w specyfikacji mocy cieplnej ma 8,36"temperatury wysokie z tego wzgledu ze domek dosyc nowy i chcemy pozbyc się wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.10.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 o 10 wrzesnia do dzisiaj 470 kwh, pompa tak sie nazywa "pompa 10kw" ale w specyfikacji mocy cieplnej ma 8,36" temperatury wysokie z tego wzgledu ze domek dosyc nowy i chcemy pozbyc się wilgoci No to raczej wszystko w porządku. Wilgoć lepiej wyganiać wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 25.10.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 dopiero powoli kończę poddasze ocieplac na pierwszą warstwe, bo chlodek nadciąga i od jutra u nas śnieg z deszczem brrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.10.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 temperatury wysokie z tego wzgledu ze domek dosyc nowy i chcemy pozbyc się wilgoci Nie susz domu sama PCi, bo beda problemy w lutym Baw sie kominkiem jak najczesciej i wietrz, wietrz, wietrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 25.10.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Nie susz domu sama PCi, bo beda problemy w lutym Baw sie kominkiem jak najczesciej i wietrz, wietrz, wietrz. i tak tak zrobie a jak z temp u innych użytkowników pionowych dz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 25.10.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Witam, podpinam sie do tematu temperatury dolnego żródła, U mnie po 1,5 godz pracy 6,8/3,3 temp na zewnątrz 7,5 stopni a w domu 22,4. pompa dziala od początku września tego roku. czy te temperatury dz są normalne wedlug was? dopiero powoli kończę poddasze ocieplac na pierwszą warstwe, bo chlodek nadciąga i od jutra u nas śnieg z deszczem brrr No to gratuluję zdrowia!!!! Jak Ty dasz radę ocieplać poddasze w temperaturze powietrza 22,4C to tylko powinszować. Ja w ubiegłym roku ustawiłem 17C na regulatorze, żeby się nie udusić przy robotach wykończeniowych. A i tak mało się nie wykończyłem z gorąca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 25.10.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 No to gratuluję zdrowia!!!! Jak Ty dasz radę ocieplać poddasze w temperaturze powietrza 22,4C to tylko powinszować. Ja w ubiegłym roku ustawiłem 17C na regulatorze, żeby się nie udusić przy robotach wykończeniowych. A i tak mało się nie wykończyłem z gorąca wow no pewnie że mam obniżoną temperature u góry, otwieram rozdzielacze tylko na noc , wiec w dzień mam jakieś 17:) więc nie jest tak źle. te 22 c mam w dzien na dole ,ponieważ mamy dwójkę małych dzieci na noc obniżona do 21-21,5 . mogę sobie na to pozwolic bo mamy jedną taryfe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 26.10.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 (edytowane) Uruchomiłem monitoring mojej "nowej" pc 11kW. Widać na nim jak powoli reaguje podłogówka.http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=144274&d=1351235318 Edytowane 26 Października 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts