pavosnop44 26.10.2012 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Uruchomiłem monitoring mojej "nowej" pc 11kW. Widać na nim jak powoli reaguje podłogówka. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=144267&d=1351232090 masz wieksza temp powrotu gz jak zasilania? czy zle to rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 26.10.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 (edytowane) masz wieksza temp powrotu gz jak zasilania? Pomyliłem się z opisem, poprawiłem i następne wykresy też powinny być dobre. Edytowane 26 Października 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 28.10.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 interesuje mnie kolega dekar i jego temperatry,zaglądasz jeszcze do tego wątku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 28.10.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 rwxw - dlaczego napisałeś że "uruchomiłeś monitoring twojej nwej pompy" czyżby coś się stało z poprzednią? podziel się proszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 28.10.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152498-Instalacja-pompy-ciep%C5%82a-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiona/page9&highlight=instalacja+tymi+recami+robionaQUOTE=pavosnop44;5600101]rwxw - dlaczego napisałeś że "uruchomiłeś monitoring twojej nwej pompy" czyżby coś się stało z poprzednią? podziel się proszę!a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 28.10.2012 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 czyżby coś się stało z poprzednią? podziel się proszę! Tak, w ubiegłym roku na początku lutego straciła moc, tak o ponad połowę. Chłodnicy stwierdzili awarię sprężarki. W sumie po około 12 latach mogło się to zdarzyć, zwłaszcza że jest tłokowa. Co się faktycznie zepsuło, to się okaże jak nowy właściciel ją naprawi, bo na razie stwierdził wyciek czynnika przez zawór serwisowy. Mnie udało się zdobyć ten sam typ co poprzednia, ale11kW więc zrezygnowałem z naprawy i właśnie ją testuję. Na razie widzę, że grzeje dużo mocniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 29.10.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 interesuje mnie kolega dekar i jego temperatry, zaglądasz jeszcze do tego wątku ? Zaglądam U mnie PC nie pracowała do tej pory dłużej jak 15 minut, wtedy miała temp. we/wy na DZ ok. 10/6,5 Teraz po gwałtownym ochłodzeniu w weekend pompa pracowała dużo dłużej po 2 godzinach nieprzerwanej pracy zanotowałem ok. 5,5/2,5 Mam teraz dodatkowy odwiert, więc powinno być lepiej, ale ponieważ dokładniejszy monitoring prowadziłem dopiero od grudnia 2011 to musi jeszcze trochę czasu upłynąć abym mógł stwierdzić czy jest poprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 29.10.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Zaglądam U mnie PC nie pracowała do tej pory dłużej jak 15 minut, wtedy miała temp. we/wy na DZ ok. 10/6,5 Teraz po gwałtownym ochłodzeniu w weekend pompa pracowała dużo dłużej po 2 godzinach nieprzerwanej pracy zanotowałem ok. 5,5/2,5 Mam teraz dodatkowy odwiert, więc powinno być lepiej, ale ponieważ dokładniejszy monitoring prowadziłem dopiero od grudnia 2011 to musi jeszcze trochę czasu upłynąć abym mógł stwierdzić czy jest poprawa. no to jestem spokojny, bo u mnie instalator okazal sie duzym optymistą, u mnie po 4 godzinach pracy nocnej 5,8/ 2,5. zobacze jak bedzie przez ten sezon, jeśli temperatury będą kiepski planuje jakis poziomy spiralny okolo 100mb , co myślicie o takim połączeniu dolnych żródeł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 29.10.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 >pavos...Odwiertów masz zdecydowanie za mało dla tej pompy, ALE: masz przewymiarowaną moc do tego domu więc ogólnie się na razie nie przejmuj.Pompa na pewno będzie działać, jedyny skutek to niższe temp. DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 30.10.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 dokładnie to samo chciałem napisać...odnośnie tego przewymiarowania...ja dla domu większego (ten sam metraż+dogrzewana piwnica 75m2, ale z reku) mam 7,6kw i w zupełności starcza...nawet zapas jest Z tego co pamietam to ta pompa tylko nazywa sie 10kw a tak naprawde moc ma mniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 30.10.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 wg specyfikacji mojej pci przy 0/35 moc 8,35 kw a przy 0/50 7,60kw(do takich temperatur nigdy nie dojdzie ,ponieważ teraz na zasilaniu max dochodzi do 34oC a na powrocie max 26oC i Za nic nie mogę podbic do wyższejU nas w nocy dochodzi do -4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 30.10.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 obiegówkę miałem na 2 biegu i taka byla delta gz,czytałem w tym wątku że taka dt dla gz jest ok, ale nie bedę dywagował i zastosuje sie do poleceń doświadczonych użtkowników, zobaczymy czy cos się porpawi.głównie to bylo by fajnie gdyby zasilanie było w granicy 36-37 ( w lazience wtedy jest fajne ciepelko ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 30.10.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 dodam jeszcze ze na rozdzielaczach mam lekko przydławiony salon kuchnie i jadalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.10.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 głównie to bylo by fajnie gdyby zasilanie było w granicy 36-37 ( w lazience wtedy jest fajne ciepelko ) Takie zasilanie powinno występować tylko podczas największych mrozów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.10.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 obiegówkę miałem na 2 biegu i taka byla delta gz, czytałem w tym wątku że taka dt dla gz jest ok, Musisz sobie zdac sprawe o co chodzi w "zabawie" z PCi i COP. Twoim zadaniem jest takie ustawienie obiegowek, zeby jak najefektywniej zagrzac parownik i jak najefektywniej schlodzic skraplacz. Jesli masz obiegowki dobrane do swojej pompy, to powinny one chodzic na najwyzszym biegu. "Gowniane" oszczednosci kilku watow na mocy pompki obiegowej przekladaja sie na kilkukrotnie wieksze (w najlepszym przypadku) straty z tytulu nawet minimalnego obnizenia COP. Wynik globalny jest taki, ze SPF spada. Po 2 h pracy temperatura DZ 9,1*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 30.10.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 do liwko i adiqq wiem ze takie temperatury zadaje się przy wiekszych mrozach - tylko ze mój domek jest to świeżak ichlonie energie cieplną w totalnych ilościach, tak sobie to wyobrażam ze jak teraz troszke bedę przegrzewał do tego jeszcze codzienne palenie (chajcowanie ) kominkiem. Rozmawiałem dzisiaj z serwisantem(życzliwy kolo) i twierdzi że moje warunki nie są złe- wody gruntowe na wysokości 1,8 mpp i że smiało mogę studnie głębinową wiercić dla całej gminy(2-3 warstwy wody czy coś takiego) - troszkę mnie to podbudowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 31.10.2012 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Po całej nocy grzania DZ +12 , delta 4,8 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 31.10.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 po trzech godzinach grzania w nocy 5,4/2,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.10.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Ale ty mnie wkurzasz adiqq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 31.10.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 adiqq ma 2,5 razy większą temperaturę wejścia niż ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts