Pyxis 09.11.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) Producenci określają minimalny przeplyw jako wymóg zachowania odpowiedniej delty. Dla DZ optymalna delta zazwyczaj zawiera się między 3-5K a taką osiągniemy przy przeplywie 30% wiekszym od minimalnego. Przynajmniej dla mojej pompy. Zwiększenie prędkości przepływu DZ na pewno wpłynie na temperaturę. Na ktora temperature wplywnie? Zasilania czy powrotu? Jaka bedzie tendencja? Edytowane 9 Listopada 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojbyl 09.11.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Na ktora temperature wplywnie? Zasilania czy powrotu? Jaka bedzie tendencja? Temperaturę DZ. Zasilania i powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.11.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Z jaka tendencja, bo to jest klucz.Czy temperatura zasilania DZ wzrosnie? Zagrzeje sie jakims cudem ziemia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojbyl 09.11.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Z jaka tendencja, bo to jest klucz. Czy temperatura zasilania DZ wzrosnie? Zagrzeje sie jakims cudem ziemia? U mnie temp. DZ wzrosła. Wszystko zależy od długości kolektora, prędkości przepływu, czasu przejścia solanki przez ziemię. A u siebie masz identyczne temp. na I, II, III biegu pompki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.11.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Wzrosla o ile?Ja u siebie sprawdzalem tylko na biegu III i II. Pomiedzy tymi biegami temp zasilania DZ byla identyczna (z dokladnoscia do 0,1*C. Wzrosla mi tylko delta o 1,5*C, czyli spadla temperatura powrotu glikolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojbyl 09.11.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Wzrosla o ile? Ja u siebie sprawdzalem tylko na biegu III i II. Pomiedzy tymi biegami temp zasilania DZ byla identyczna (z dokladnoscia do 0,1*C. Wzrosla mi tylko delta o 1,5*C, czyli spadla temperatura powrotu glikolu. Z tego co pamiętam były to wartości bardzo małe 0,1-0,4 dokładnie nie pamiętam. Aktualnie mam DZ 8,1/3,1 po 3h pracy pompy. Praca pompy na I biegu. Na II, III biegu dochodziło do szybszego wychłodzenia DZ. Testy były robione w tamtym roku zasilanie DZ przy ok 100h pracy pompy tygodniowo II bieg delta 3K 7 tydzień zasilanie -,0,5 8 tydzień -1,1 zmiana na I bieg 9 tydzień -0,7 10 tydzień -0,3 i tak utrzymywane było przez następne 2-3 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojbyl 09.11.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) a widzisz, u mnie jest trochę inaczej... temperatura zasilania nie jest identyczna tzn na początku oczywiście tak, ale na wyższym biegu szybciej spada temperatura zasilania(widać to po dłuższym czasie) na III biegu mam delte 2,5-3, na II biegu ma delte 4,5-5, na I biegu mam delte 6,5-7(tego ostatniego nie jestem na 100% pewny, bo nie używam praktycznie tego biegu) Podobnie jak u mnie. Tylko I bieg 5K, II bieg 3K, III bieg 1,5-2K. Edytowane 9 Listopada 2012 przez wojbyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 09.11.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 PyxisPrzykładowe wyniki eksperymentu jednego z użytkowników:PC moc grzewcza prawie 5kW.Zmniejszenie mocy obiegówki DZ o 20W dało spadek mocy grzewczej o ok. 100W.Temperatury DZ zmieniły się:z 7,1/3,6 stopnia na 7,1/2,5 stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.11.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Pyxis Przykładowe wyniki eksperymentu jednego z użytkowników: PC moc grzewcza prawie 5kW. Zmniejszenie mocy obiegówki DZ o 20W dało spadek mocy grzewczej o ok. 100W. Temperatury DZ zmieniły się: z 7,1/3,6 stopnia na 7,1/2,5 stopnia Czyli w pelni potwierdza sie moja "teoria" o strzale w kolanko Ja nie mialem jak zmierzyc mocy grzwczej przy zmianie biegu na nizszy, ale na wech wiedzialem, ze jak delta wzrosla a temp zasilania sie nie zmienila, to musialal na tym ucierpiec COP. Na przykladzie Twojego kolegi widac, ze niewiele, ale to sie przelozylo na 5x wieksze straty mocy cieplnej niz zyski z obiegowki. Wnosek: Zmniejszenie biegu pompki DZ raczej nie przyniesie oszczednosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.11.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) a widzisz, u mnie jest trochę inaczej... temperatura zasilania nie jest identyczna tzn na początku oczywiście tak, ale na wyższym biegu szybciej spada temperatura zasilania(widać to po dłuższym czasie) na III biegu mam delte 2,5-3, na II biegu ma delte 4,5-5, na I biegu mam delte 6,5-7(tego ostatniego nie jestem na 100% pewny, bo nie używam praktycznie tego biegu) Tak troszke toretyzujac, jesli jest jak piszesz u Ciebie (u mnie takiego efektu nie zauwazylem) to zysk ze zwiekszenia biegu pompki obiegowej DZ bedzie wtedy, jesli temperatura na wejsciu glikolu nie spadnie ponizej polowy wartosci przyrostu delty po tej zmianie. Nie wiem czy jasno to opisalem. 1- bieg nizszy 2- bieg wyzszy Jesli: (t1-t2) < (delta1-delta2)/2 to mamy zysk poprzez wyzszy COP To pewnie duze przyblizenie, ale lewa strona na ogol bedzie duzo mniejsza od prawej. Obrazowo: Jesli po zminie biegu na wyzszy delta maleje o 2K, to aby byl z tego tutulu zysk na COP to temperatura zasilania musiala by spasc o mniej niz 1K Edytowane 9 Listopada 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.11.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Wyprostuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 09.11.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 W lutym robiłem podobne eksperymeny. Wyniki pomiarów dałem do arkusza. Jeżeli wystąpiła jakaś różnica, to uwzględniając zmianę dobowego zapotrzebowania na ciepło w kosztach praktycznie wyszło na jedno. "Mój" COP uwzględnia pobór en.el. przez pompki dz, gz i ccwu. Trochę mi się już nie chce, ale jak koniecznie chcecie analizawać, to mogę się pobawić w zmianę biegów na pompkach i zamieścić wyniki. Na chwilę obecną nawet nie wiem jaki mam bieg pompki dz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.11.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 obrazowo t2=12,5/7,5 t3=12/9 12,5-12<(5-3)/2 czyli 0,5<1 czyli Jesli: 0,5<1 to mamy zysk poprzez wyzszy COP Dokladnie, ale ten zysk jest na III biegu przy wiekszym przeplywie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amerikan1 09.11.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Panowie żeby było jaśniej to pompujecie kwh a nie COP czy stopnie celsjusza więc nie zawsze wyższa temp. dz da więcej kwh w danym równym czasie pracy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.11.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Panowie żeby było jaśniej to pompujecie kwh a nie COP czy stopnie celsjusza więc nie zawsze wyższa temp. dz da więcej kwh w danym równym czasie pracy pompy. Zdziwisz sie, ale przy pozostalych parametrach = const - zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.11.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 nie wiem, mnie zawsze uczyli IF (t1-t2) < (delta1-delta2)/2 THEN to mamy zysk poprzez wyzszy COP ale czekaj, nie tylko mnie...to przecież ty tak napisałeś.... Tak. No dokladnie to wykazales i jest to w 100% zgodne z moim zalozeniem. Przy temperaturach ktore podales nie ma sensu zmniejszanie begu pompki bo bedziesz w plecki najprawdopodobniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.11.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 z mojej strony koniec dyskusji, wyzwala ona niezdrowe emocje.... Jesli matematyka klasa 1-3 moze byc tak niezdrowo emocjonujaca... coz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 11.11.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 http://pobieranie.systherm.pl/pompyciepla/alphaInnotec/solanka-woda.pdf Porównajcie parametry na stronie 5 tam jest podana moc i COP przy delcie 5 i 10*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.11.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 http://pobieranie.systherm.pl/pompyciepla/alphaInnotec/solanka-woda.pdf Porównajcie parametry na stronie 5 tam jest podana moc i COP przy delcie 5 i 10*C. Wynika z tego, ze zwiekszenie mocy GZ pozytywnie wplywa na COP, bo spada temperatura powrotu przy tej samej temp zasilania GZ rownej 35*C. Teraz "konwertuj" te wyniki na nasza dyskusje dotyczaca DZ i wyciag wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.11.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 tam jest podana moc i COP przy delcie 5 i 10*C. No tak, ale tam jest założenie że nie zmienia się temperatura i parametry dotyczą warunków pracy B0/W35. Niestety w rzeczywistości jest inaczej, bo wraz ze spadkiem przepływu wody spada moc oddawana przez układ c.o. (mniejsza powierzchnia grzeje z maksymalną mocą) i tym samym rośnie temperatura zasilania GZ, czyli zwiększając deltę uzyskujemy warunki pracy np. B0/W38, a nie B0/W35. Tak to zadziałało u mnie i wróciłem do ustawień przepływu na maxa (mam płynną regulację obiegówek i ustawiłam podłogówke minimalnie mniej). Przy okazji poprawiłem przymocowanie czujników zasilania i powrotu gz, co chyba "zwiększyło" mi deltę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts