rwxw 12.11.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Nie wiem wiec dlaczego pozniej zmieniles zdanie. Od początku do końca nie zmieniłem zdania. Musieliśmy się nie zrozumieć, może niezbyt jasno pisałem. Ważne że w końcu doszliśmy do porozumienia i uzgodniliśmy stanowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.11.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Tzn ze jednak mozna za pomoca zmniejszenia przeplywu zmniejszyc moc podlogowki? Spoikojnie. Kazdy sie moze pomylic i nie jest zadnym wstydem sie do tego przyznac. Po co tak krecic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 12.11.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) Wracając do tematu wątku.U mnie po godzinie pracy (na razie nie chce pracować dłuższymi cyklami) 5,6/2,3. DZ trochę się zregenerowało przez ostatni tydzień bo dokładnie tydzień wcześniej miałem po godzinie pracy 5,2/2 Edytowane 12 Listopada 2012 przez dekar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.11.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 A jaka masz histereze na podlogowce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 12.11.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 A jaka masz histereze na podlogowce? Niestety nie ma takiego ustawienia na sterowniku. Histerezę mogę ustawiać tylko na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.11.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Z poziomu serwisowego tez sie nie da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.11.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Tzn ze jednak mozna za pomoca zmniejszenia przeplywu zmniejszyc moc podlogowki? Tak, dalej tak twierdzę. U siebie minimalnym zmniejszeniem przepływu podłogówki na parterze zmniejszam jej moc i więcej ciepła trafia i rozprasza się na piętrze. to samo robisz regulując podłogówkę na rozdzielaczu, zmniejszasz przepływy tych sekcji, które są w za ciepłych pomieszczeniach i one zmniejszają swoją moc grzewczą. Nie kręcę, tylko cały czas pisze to samo na różne sposoby ale wciąż się chyba nie rozumiemy. Ja nie muszę mieć racji, nie o to mi chodzi, żeby uciekać przed przyznaniem się do błędu. Jednak jeszcze raz napisze to samo krok po kroku... Dotyczy to nie tylko podłogówki, ale całego układu, obojętnie grzejnikowego, podłogówki czy mieszanego. Zmniejszasz przepływ całego układu, więc spada jego rozpraszana moc przy tej temperaturze wody, która jest w momencie regulacji - cały czas piszę o tym momencie, a nie po godzinie, gdy układ się ustabilizuje. W związku z tym że układ jest niezrównoważony, temperatura wody grzewczej po chwili rośnie, bo pc dostarcza mniej więcej tyle samo ciepła co przed zmniejszeniem przepływu (mniej więcej, bo w rzeczywistości coraz mniej im cieplejsza woda w obiegu). Wraz ze wzrostem temperatury wody grzewczej moc oddawana przez całą instalację c.o. po chwili z powrotem rośnie aż osiągnie stan równowagi moc rozpraszana=mocy dostarczanej. Tak by było dla kotła elektrycznego, zmianę mocy pc wraz ze wzrostem temperatur obaj świadomie do tej pory zaniedbywaliśmy i pomijaliśmy w dotychczasowej dyskusji. Uszczegóławiając dla pc, w rzeczywistości moc grzewcza całego układu nie wraca do poprzedniej wartości, bo pc traci ją wraz ze wzrostem temperatury wody. Po zmniejszeniu przepływu sumaryczna moc grzewcza całego układu trochę spada, bo różnica między np. B0/W35 a B0/W45 to około 0.5 kW wg. wykresów dla pc Stiebel Eltron. Ile będzie u nas, zależy ile przykręcimy przepływ. Wniosek końcowy jest taki, że czym większy przepływ, tym niższe temperatury zasilania i powrotu, większy cop i o to nam chodzi. Delta, o której pisał kkdarch nie ma chyba specjalnego znaczenia, bo zwiększając ją poprzez zmniejszenie przepływu wody, zwiększamy niestety temperaturę zasilania, co pogarsza działanie całego układu. Od tego zaczęła się chyba cała nasza dyskusja, którą czas chyba zakończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.11.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Tak, dalej tak twierdzę. Prosze Cie nie brnij juz dalej, bo to zaczyna niepowaznie wygladac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 12.11.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Hej. Edytuję, wklejam do spostrzeżeń i uwag. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 12.11.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Z poziomu serwisowego tez sie nie da? Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.11.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Gdzies to sie ustawia, bo chyba nie zaszyli tej wartosci w ROMie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.11.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Gdzies to sie ustawia, bo chyba nie zaszyli tej wartosci w ROMie Niekoniecznie, zależy jak "najwyższy" zrobił sterowanie. Ja też nie daję w sterowniku tego ustawienia bo jest w moim przypadku zbędne i nawet szkodliwe Tylko do CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.11.2012 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) Hm... powiadasz, ze dla kazdego domu i kazdego lokatora istnieje jedno uniwersalne i tylko sluszne ustawienie histerezy podlogowki? Na Boga! Zdradz jej wartosc! Edytowane 12 Listopada 2012 przez Pyxis Ort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.11.2012 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 A wiesz że istnieją inne, niekoniecznie bardzo skomplikowane metody panowania nad temperaturą w domu i wykorzystaniem tańszej energii poza szczytem? Nie wszyscy mają sterowanie "Ekontech". Boga nie przywołuj bo nie do wszystkich ten "argument" trafia PS Idę spać, pobudka 3:00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.11.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Nie wstydz sie. Mozesz podac wartosc tej "idealnej" histerezy bez szukania drugiego dna i filozoficznych dygresji? Smialo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.11.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Ja też nie daję w sterowniku tego ustawienia bo jest w moim przypadku zbędne i nawet szkodliwe Tylko do CWU. Również nie rozumiem czemu by to miało służyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.11.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Również nie rozumiem czemu by to miało służyć. Ustawianie histerezy, czy jej blokowanie? Bo sie zgubilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.11.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Ustawianie histerezy, czy jej blokowanie? Bo sie zgubilem. Nie mam ani jednego, ani drugiego i po trzech latach twierdzę, że nie jest mi to do niczego potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.11.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Nie mam ani jednego, ani drugiego i po trzech latach twierdzę, że nie jest mi to do niczego potrzebne. Kurde, piszesz metnie jak wyrocznia w Delfach. Czego nie masz? Mozliwoscie regilacji i blokady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.11.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Tak, niepotrzebne mi to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts