Pyxis 13.11.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Tak, niepotrzebne mi to jest. No ale jesli Ty nie potrzebujesz to z tego wniosek, ze nikt nie potrzebuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.11.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 No ale jesli Ty nie potrzebujesz to z tego wniosek, ze nikt nie potrzebuje? A kto i kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.11.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 A kto i kiedy? Ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.11.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Ja. Trudno, co zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.11.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Trudno, co zrobić... Nie wyrokowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 13.11.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 A u mnie po 4 godzinach pracy 8/4C. Nie rewelacja jak dla 600m dz + 80m kolektora do studzienki rozdzielczej przy 8,8 kW, ale 0,14 PLN/kWh to chyba nie tragedia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.11.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 A dlaczego tak drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 13.11.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 (edytowane) wihajsterNiedawno pojawiła się tu informacja, jakoby wartość delty 4 stopnie na GZ [GZ 41/37 stopni] była za mała. Podobno dla takiej wartości "zmniejsza się dochłodzenie czynnika w PC co wpływa negatywnie na COP. Powinno być ok. 6-7 stopni."Czy to prawda? Natomiast po stronie parownika - czy mała delta na DZ wpływa na wielkość przegrzania? Chyba za utrzymanie prawidłowej wartości przegrzania odpowiada TZR? Sądziłem, że tzw. optymalna delta [na parowniku, czy skraplaczu] jest po prostu kompromisem między wysoką sprawnością całego układu, a kosztami tłoczenia glikolu/wody.Zalecane wartości delty, z jakimi się spotykałem najczęściej to: DZ 3-5 stopniGZ 4-6 stopni Edytowane 13 Listopada 2012 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojbyl 14.11.2012 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) wihajster Zalecane wartości delty, z jakimi się spotykałem najczęściej to: DZ 3-5 stopni GZ 4-6 stopni Viessmann w swojej dokumentacji podaje: Różnica temperatur ΔT: Temperatura wody na zasilaniu obiegu wtórnego = 35°C przy temperaturze wody na zasilaniu obiegu pierwotnego = 10°C - 3-5K Temperatura wody na zasilaniu obiegu wtórnego = 35°C przy temperaturze wody na zasilaniu obiegu pierwotnego = 0°C - 2-4K Różnica temperatur ΔT: temp. zasilania wtórn. / temp. powrotu wtórn. - 6-8K Edytowane 14 Listopada 2012 przez wojbyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Widze podaja tak "transformatorowo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.11.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Nie można powiedzieć, że zalecana delta to X, bo to się zmienia. Delta wymagana przez pc jest związana z nominalnym przepływem, rodzajem cieczy i zmienia się w zależności od warunków pracy pc, wraz ze zmianą mocy pc przy różnych temperaturach. W dokumentacji Stiebel-Eltron można znaleźć wykres pokazujący jak się to dzieje dla DZ:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=148126&d=1352899261Dla GZ nie ma takiego wykresu, ale wymagany przepływ jest mniej więcej 2x mniejszy po stronie gz (np. gz: 1m3/h, dz: 1.9m3/h dla 8kW). Z tego wynika, że delta może być sporo większa. Nie znalazłem nigdzie wykresów pokazujących jak cop zmienia się wraz z deltą. Jednak zwiększenie delty na gz=zwiększenie temperatury zasilania gz, a to raczej nie jest korzystne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Mysle, ze mozna spokojnie stwierdzic, ze jesli masz w swojej PCi pompki obiegowe z regulowana predkoscia, to ustawiajac je na najwyzszy przeplyw bedziesz do przodu na zuzyciu energii. Nie ma co dzielic wlosa na czworo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.11.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 wihajster Niedawno pojawiła się tu informacja, jakoby wartość delty 4 stopnie na GZ [GZ 41/37 stopni] była za mała. Podobno dla takiej wartości "zmniejsza się dochłodzenie czynnika w PC co wpływa negatywnie na COP. Powinno być ok. 6-7 stopni." Czy to prawda? Jest to prawdą, ale nie do końca jest tak w omawianym przypadku (zwiększenie delty na skutek spadku przepływu). Jeżeli sprawdzimy COP dla stałej temperatury wyjścia ze skraplacza ale dla różnych wartości powrotu, to przy większej różnicy COP będzie wyższy. Ale nie uzyskamy tego zmniejszając bieg pompy obiegowej (wzrośnie temperatura skraplania) -zwiększy się delta ale za to "rozjadą się" temperatury we/wy. Natomiast po stronie parownika - czy mała delta na DZ wpływa na wielkość przegrzania? Chyba za utrzymanie prawidłowej wartości przegrzania odpowiada TZR? Tak powinno być, ale TZR idealny nie jest... Różnią się wartości przegrzania dla różnych temp. skraplania, przykładowo: jeśli ustawię przy rozruchu pompy pracującej na podłogówkę przegrzanie na 3K to po przejściu na grzanie cwu przegrzanie spada, nieraz do zera i "na minus" (to wymaga zawsze korekty). Potrzebujesz jakichś wykresów z parametrami? Sądziłem, że tzw. optymalna delta [na parowniku, czy skraplaczu] jest po prostu kompromisem między wysoką sprawnością całego układu, a kosztami tłoczenia glikolu/wody. No i tak to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 15.11.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 po 8 godzinach pracy DZ 10/5*C , temp skraplacza 43*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.11.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Cos Ty okna powybijal, ze pompka 8h chodzila dzisiaj? U mnie niecale 4,5h dzisiaj w nocy. Zadane temp podlogi przy -4*C byla 24,5*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 15.11.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) Cos Ty okna powybijal, ze pompka 8h chodzila dzisiaj? U mnie niecale 4,5h dzisiaj w nocy. Zadane temp podlogi przy -4*C byla 24,5*C To jest wina czujnika w podłodze, u mnie też miało grzać do 24 *C podłogę. Rano miejsce gdzie mam czujnik miało 24,2*C a reszta podłogi 28-31*C i byłu już raczej za ciepło, powietrze w środku 23,4*C W sumie to PCi grzeje tak mniejwięcej co drugą noc. Edytowane 15 Listopada 2012 przez k***a*z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.11.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 No to faktycznie jakos niefortunnie masz ten czujnik umieszczony. Pompa wylaczyla sie przed 3:00 a rano mialem w domu 22,2*C przy docelowej wymaganej na poziomie 22*C. Moja temp DZ po tych 4,5h pracy ma poziomie 7*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 15.11.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 O 13.00 czujnik podłogowy pokazuje 25*C, w domu ponad 24*C , zmniejszyłem podbicie w 2T do 2*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.11.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 O 13.00 czujnik podłogowy pokazuje 25*C, w domu ponad 24*C , zmniejszyłem podbicie w 2T do 2*C A może krzywą masz za wysoko? Dzisiaj była zimniejsza noc i skoro ci wyżej podgrzało to na to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 15.11.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) Różnią się wartości przegrzania dla różnych temp. skraplania, przykładowo: jeśli ustawię przy rozruchu pompy pracującej na podłogówkę przegrzanie na 3K to po przejściu na grzanie cwu przegrzanie spada, nieraz do zera i "na minus" (to wymaga zawsze korekty). Potrzebujesz jakichś wykresów z parametrami? Zależność między przegrzaniem i skraplaniem jest ciekawa. Wynika z niej, że wysokie wartości temperatury skraplania wymuszają ustawianie wysokiego przegrzania. Efektem tego będzie powiększenie powierzchni w parowniku, w której przegrzanie zachodzi i spadek czynnej powierzchni parowania. Temperatura parowania spadnie, ale nie wiem czy będzie to wartość istotna. Dobrze kombinuję? Czy dochłodzenie ustala się samoczynnie zależnie od wartości przegrzania? Przy wzroście skraplania przegrzanie spada, a jak zmienia się wtedy dochłodzenie? Co do wykresów, to akurat nic konkretnego mi teraz do głowy nie przychodzi, ale doceniam to, że pytasz. Edytowane 17 Listopada 2012 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts