Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jacek150 napisał:
na DZ było 0,2 / -4,00 i bez problemu pompa grzala bez grzałek.

0* jest bardzo silną barierą, trudną do przekroczenia, bo wtedy zamarza woda i wykorzystujemy ciepło zamarzania, które jest bardzo duże. Praca pc przy 0* płynącym z DZ to standardowe warunki, więc nie trzeba się nimi przejmować. Cop dla 0/35 może nie jest równe 5, ale raczej pomiędzy 4 a 4.5, ale to i tak dobry wynik, więc mauri_b nie ma się co dołować, jeśli komuś zimna strona dz spadnie poniżej 0.

rwxw napisał:
Cop dla 0/35 może nie jest równe 5, ale raczej pomiędzy 4 a 4.5, ale to i tak dobry wynik

Moze nie poruszajmy sie w sferze poboznych zyczen. Wg wykresu dla B0/W35 COP co najwyzej osiaga 3,7 - przynajmniej wg ponizszego wykresu (SPF bedzie na poziomie 3,5 a to ten wlasnie parametr nas, jako placacach za energie dostrczona do CALEGO urzadzneia, a nie tylko samej sprezarki interesuje).

http://szkut.com/dom/COP_TEMP.jpg

Nie można generalizować że wszystkie PC bedą miały taki COP jak wynika z tego wykresu.

Moja PC ma np. w punkcie pracy 0/35 COP=4,79 bez obiegówek, a biorąc wszystkie pracujące urządzenia pod uwagę COP= 4,30 wyliczany zgodnie z EN14511.

Podaje te dane za producentem, więc może czasami życzenia się spełniałą.

DiunaWO napisał:

Podaje te dane za producentem, więc może czasami życzenia się spełniałą.

"Optymizm" producenta jest czesto znacznie wiekszy niz uzytkownika. :-)

Poczytaj ten artykul. Jest tam tez opisany przypadek Twojego producenta:

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CEoQFjAD&url=http%3A%2F%2Finstalreporter.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2012%2F07%2FIR_2012_07_COP_dla-pomp_ciep%25C5%2582a.pdf&ei=iHe-UJLkLqTT4QTTl4DQBw&usg=AFQjCNEd4dkLgAHvYae4q2MyDSmGaUhydg&sig2=ZdN8KnFtdoiKtzY00rZeuQ

Pyxis napisał:
Wg wykresu dla B0/W35 COP co najwyzej osiaga 3,7

To zależy od całego układu, np. u mnie gdy miałem pc 8kW, to wszystkie obiegówki pobierały około 10% energii, teraz, gdy mam 11kW to pobierają mniej niż 10%, więc cop też z tego powodu mocno nie spada. Katalogowo mam 4,3, więc gdyby moja pc pracowała w warunkach B0W35, to mógłbym założyć cop koło 3,8 ale mam słabe bo mieszane gz. Przy mniejszej pc gz pracowało u mnie na niższych temperaturach nie przekraczających 38-40*, teraz przy 11kW pracuje na zdecydowanie wyższych - ponad 40*, więc u mnie cop niestety spadł w porównaniu do B0W35 i w porównaniu do poprzedniej pc 8kW. Niestety nie mam zamontowanego ciepłomierza, więc nie jestem w stanie dokładnie sprawdzić o ile. Na razie pc pracuje u mnie na 7*, więc cop nie jest złe.

Edytowane przez rwxw

Pyxis napisał:
Nie ma tam wymienionych marek, ale opis pasuje do podawanej przez Ciebie normy, do podawania wartosci bez pomp obiegowych itd. O to mi chodzilo.

Tutaj się z Tobą nie zgodzę. Producent podał uczciwie wartość z obiegówkami czyli zgodnie z EN14511 jak i wartość COP bez obiegówek. Kwestią pozostaje jedynie czy podana wartość jest prawdziwa i powtarzalna w sprzedawanych urządzeniach. Jeśli się tego osobiście nie zmierzy to pozostaje mieć nadzieję. Wg moich obserwacji i wyliczeń moja 12kW pompa nie wzięła nigdy więcej jak 3 kW na godzinę pracy. Więc ja sobie przyjmuję że mam COP powyżej 4 a ile dokładnie? Trochę to dla mnie mniej ważne. Ważne że w chałupie ciepło i rachunki niskie.

DiunaWO napisał:
Wg moich obserwacji i wyliczeń moja 12kW pompa nie wzięła nigdy więcej jak 3 kW na godzinę pracy. Więc ja sobie przyjmuję że mam COP powyżej 4 a ile dokładnie? Trochę to dla mnie mniej ważne. Ważne że w chałupie ciepło i rachunki niskie.

No ale tutaj nie robimy obserwacji, tylko POMIARY. Nie ma sensu wnioskowac wartosci ktore mozna dokladnie pomierzyc. Na pewno jesli to pompa 12kW to te 3kW to tylko w poczatkowej fazie grzania CO z jesiennymi temperaturami DZ :-). W koncowej fazie CO i przy CWU zwlaszcza mocno bys sie zdziwil.

Dla mnie tez nie jest sprawa zycia i smierci ten COP, ale tutaj nie rozmawiamy czy w domu cieplo czy zimno, tylko deliberujemy nad konkretnymi wartosciami COP czy SPF. Tak dla sportu. :-)

Rejestrowanie wyników pomiaru to jest OBSERWACJA! I o taką konkretną OBSERWACJĘ mi chodziło. Nie zamierzam inwestować dodatkowo w specjalistyczny sprzęt do pomiarów, to co dostarcza mi sterownik PC w zupełności mi wystarcza. W poprzednią zimę temperatura DZ nie spadła mi poniżej 4,0oC podczas lutowych mrozów, a temp GZ nigdy nie przekracza 35oC przy CO (CWU to inna broszka), więc jak na razie (po roku) ekstremum pracy mojej pompy to B4/W35.

No ale mi chodzi o pomiar konkretnej wartosci, czyli z jaka moca pracuje Twoja PCi przy danych warunkachi. Wszystko inne to szacowanie. Specjalistyczny sprzet o ktorym piszesz to zwykly podlicznik.

Ja bardzo chcialem do swojej zalozyc tez cieplomierz, ale barak mozliwosci rozgraniczenia na nim zuzycia CO i CWU uznalem za malo atrakcyjny w stosunku do kosztow.

Opisujesz swoj przypadek dla minimum B4/W35. My rozwazamy B0/W35. Da tych dwoch przypadkow COP odczytany z wykresu to odpowiednio 4,3 i 3,7. Roznica 0,6 na COP to IMHO bardzo duzo i tutaj nie sposob przeniesc Twoich praktycznych obserwacji na nizsze temperatury DZ. Bardziej bym tu wlasnie polegal na wykresie.

U mnie po 3h pracy 3,2/0,8 w zeszłym roku miałem 0,4/-2,1, czyli dołożenie jeszcze jednego odwiertu przyniosło oczekiwany efekt. Myślę, że z tej strony nie muszę się więcej martwić :p

Oczywiście temperatury będą niskie bo DZ malutkie ale jeżeli utrzyma się tendencja z zeszłego roku to nie powinienem zejść poniżej 0 stopni na wejściu co dla mnie jest absolutnie wystarczające.

Sorki, ze wyjezdzam z jakas propozycja "racjonalizatorska", ale moze jakos "ustandaryzujemy" podawanie temp DZ? ;-)

Inna jest po starcie PCi, inna po 1h a ninna po 3 czy 8h.

Ja u siebie porownuje i notuje temperatury po 1h pracy PCi. Taki godzinny cykl pracy praktycznie zawsze sie udaje uzyskac. Nawet w okresach przejsciowych. Taki 3h juz rzadziej, a 8h to juz raczej bezie trudno.

po 1h --- 6,5/1,1*C

po 2h --- 5,9/0,8*C

Do 3h pracy nie dotrwala. Wylaczyla sie. :-)