rwxw 07.01.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Rozumie że II taryfe wykorzystujecie do oporu, tj w nocy pompa chodzi 8h, jak wyglądają temp DZ po 8h pracy non stop ? robicie przerwe na np godzinke czy II taryfe eksplatujecie na maxa? Ja eksploatuję na maxa. Teraz jest za ciepło,żeby u mnie pc pracowała non-stop od 21 do 7, ale tak pracowała, gdy było -15*. Teraz robi sobie jedną przerwę w nocy. Temperatury na bieżąco są na: http://pompaciepla24.com/graph_6.html Parę stron wcześniej zamieściłem kilka wykresów historycznych. Edytowane 7 Stycznia 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 08.01.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Bieg pompki obiegowej DZ nie ma wplywu na temp glikolu przychodzacego z ziemi, ale czas pracy juz spore, altego pomiary najlepiej robic po okreslonym czasie cyklu. Czyli teraz masz o 0,3*C nizej. To by sie zgadzalo z tym co zaobserwowalem u siebie (ze jest ciutke nizej temp) Jak już tak aptekarsko porównujesz, to u mnie minimalnie o 0,1-0,2 *C temp glikolu przychodzącego spadła po podniesieniu biegu a wyraźniej wzrosła w powrocie. Ogólnie jednak grudzień 2012 chłodniejszy był niż w 2011, stąd temp w DZ mogą być szczyptę niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 08.01.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (nie chce nawet pytac ile wladowales w ocieplenie). Tylko napisz ile za piane na poddaszu teraz licza. Wcale tak dużo więcej to ocieplenie nie kosztuje, Sporo kosztuje doedukowanie się i przypilnowanie żeby było zrobione ze sztuką. Za piane 245 m2 płaciłem równe 20 tyś co daje coś koło 81 zł za m2 Z piany jestem bardzo zadowolony, jedyny mankament to zabudowa kg przy oknach- miałem dość wąsko zabudowane krokwie Co do pomiarów DZ Dziś PC zgwałciłem na 9h pracy non stop co dało temp zasilania 34,1 i powrotu 24,2 przy temp zewnętrznej -11,7 o godzinie 6,45 Temp. na sterowniku szalała na początku było 0,5 potem urosła do 3,8 i potem spadła nawet do 0,2 po czym wzrosła do ok 2 st Wszytko działo się w ciągu 15 minut jakie byłem na budowie, Wskazania temp DZ na termometrach zewnętrznych cały czas stabilne 5,0-4,9 zasilanie i -0,5 powrót - te 5 st po 9h ro raczej zbyt optymistyczne - nie wiem jak mają inni z odwiertami Zmiany temp na sterowniku mogą wynikać z tego że mam odwierty o różnej długości tj 56, 73 i 82 m i pewnie ten najpłytszy miesza temp DZ a termometr zewnętrzny tego poprostu nie wyłapuje Prawde mówiąc po 9 h pracy średnia temp. zasilania rzędu 2-3 st jest chyba przyzwoita? Licząc że moja PC znamionowo ma połykać 2,66 kWh/h pracy przy zasilaniu 0 i GZ35 zaokrąglając to z pompkami do 3 kWh, mam nadzieje że wyższa temp DZ też coś pomoże, zakładając że będzie działała dziennie 10h w taniej i z 2 w drogiej to koszt ogrzenia zamknie się w 465 zł a podłóg jest 280m Troche ponad pół tony eko grochu Ciekawi mnie kiedy w tauronie śl. okręg Gliwicki pojawi się prawdziwa taryfa dla właścicieli PC, ew kiedy wydłużą godziny taniej bo przerwa od 6 do 13 zdaje się być dość spora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Jak już tak aptekarsko porównujesz, to u mnie minimalnie o 0,1-0,2 *C temp glikolu przychodzącego spadła po podniesieniu biegu a wyraźniej wzrosła w powrocie. Ogólnie jednak grudzień 2012 chłodniejszy był niż w 2011, stąd temp w DZ mogą być szczyptę niższe. Ja rozumiem w tym samym czasie na chwile zmieniales bieg popki obiegowej. Hm...Zeby przychodzacy zareagowal spadkiem temperatury, to raczej musial bys miec stosunkowo malo rury w ziemi. albo naprawde male opory przeplywu . U mnie podczas zabawy reakcja byla tylko po stronie powrotnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Zmiany temp na sterowniku mogą wynikać z tego że mam odwierty o różnej długości tj 56, 73 i 82 m i pewnie ten najpłytszy miesza temp DZ a termometr zewnętrzny tego poprostu nie wyłapuje No ale w takim ukladzie, to firma chyba zrobila Ci na rozdzielaczu rotametry i ten przeplyw zrownowazyla? DZ nie ma takich skokow temp. Na moje oko cos sie dzieje z pomiarem temperatury przez czujnik pompy. Termometry zalozone na DZ wyskaluj sobie w wodzie lodowej, bo inaczej to masz nie pomiar a zgadywanke bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulukasz 08.01.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 U mnie wygląda to tak na dzisiaj po 8 h pracy: DZ: 4,0/-1,0 GZ: 31/26 I gitara, PC chodzi praktycznie prawie tylko w taniej taryfie w tym roku, jeden jedyny raz podczas grudniowych mrozów załączyła się w drogiej taryfie. Zużycie w drogiej nabija mi sterownik Auraton - niby inteligentny, ale aż za bardzo Jak mam ustawione podbicie T w nocy, to inteligentnie włącza mi PC 15 min do 0,5h wcześniej :/ Poza tym w drogiej taryfie chodzi pompka od glikolowego GWC (jeżeli można to tak nazwać) bo ona chodzi zawsze gdy T spada na zewnątrz poniżej 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.01.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 tdz 5,/-0,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 tdz 5,/-0,5 Odwierty czy poziome? Po 1h, 2h czy 8h pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.01.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 tdz 5,/-0,5 Delta trochę "nieekonomiczna" -5,5K to ciut przydużawo. Ale działać będzie nawet gdy będzie 15K To sprawa zbyt niskiej wydajności pompy obiegowej czy za "cienkie" rury rozdzielacze>>kotłownia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.01.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 odwierty w szeregu chyba sprawdzę filtry. Założyłem Stiebla pompa zamontowana w PC na maxa. po godzinie i tak za każdym razem (ustaliło się) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 09.01.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Delta trochę "nieekonomiczna" -5,5K to ciut przydużawo. Ale działać będzie nawet gdy będzie 15K U siebie też mam delte 5,5-6 podobno między 3-6 jest ok Możesz mi wytłumaczyć dlaczego większa delta jest nie ekonomiczna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Możesz mi wytłumaczyć dlaczego większa delta jest nie ekonomiczna ? Przy zbyt malym przeplywie (zbyt wysoka delta) wychladza sie nadmiernie parownik i co za tym idzie spada COP. Sytuacja jest podobna do tej, jak bysmy mieli nizsza nizsza temp zasilania DZ i nominalny przeplyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 09.01.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Dziś PC zgwałciłem na 9h Ja bym chyba w tym czasie dostał ze 3 zawały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 09.01.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 U mnie temp. DZ na razie się ustabilizowały. Pewnie trochę pomogło też to chwilowe ocieplenie.od 3 tygodni temp. dz po 2h pracy ok 2,8/0,4 na finiszu mrozów w połowie grudnia miałem 2,3/-0,1W zeszłym roku w tym czasie po 2h pracy PC (a listopad i grudzień 2011 były łagodne) miałem 0,5/-1,7, ale przy mniejszym DZ. Jak widać dołożenie dodatkowego odwiertu wydatnie pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 09.01.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Ja mam w tecj chwili odczyt temp. DZ 3,5*C/1,25*C dla PCi 5,9 kW i DZ lacznie 100 mb, pionowy.Odczyt jest tuz po grzaniu cwu do 55*C przez max. 30 minut i co w tzw. miedzy-czasie (w taniej taryfie) Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Ja mam w tecj chwili odczyt temp. DZ 3,5*C/1,25*C dla PCi 5,9 kW i DZ lacznie 100 mb, pionowy. Odczyt jest tuz po grzaniu cwu do 55*C przez max. 30 minut i co w tzw. miedzy-czasie (w taniej taryfie) . Przy grzaniu CWU jest pobierne nieco mniej energi z DZ niz przy grzaniu CO. Widac to ladnie po mnijszej delcie w tej fazie pracy (tak przy okazji mowiac). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 09.01.2013 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 U mnie na dzień dzisiejszy wygląda to tak : DZ 3,5 / -0,2 im mniej pompa pracuje tym wyższa temp DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 09.01.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Póki nie mam dwóch taryf ustawiłem pompe na prace po 3x3h- za każdym razem glikol z odwiertów po jakiś 30 min ma 7,5-8 st po 3h jakieś 5 Co do delty - im wyższa temp zasilania tym ta delta jest wyższa, im niżej - delta się zmniejszaZakładam że lepiej zasilać 6 st i mieć delte=6 niżeli zasilać 3 st i mieć delte 4 - dobrze glówkuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Co do delty - im wyższa temp zasilania tym ta delta jest wyższa, im niżej - delta się zmniejsza Zakładam że lepiej zasilać 6 st i mieć delte=6 niżeli zasilać 3 st i mieć delte 4 - dobrze glówkuje ? To normalne, bo przy wiekszej temp DZ pompa pracuje z wyzszym COP. Udaje sie jej wiecej energii pobrac z DZ i rosnie delta. Tak. Dobrze glowkujesz, ale tylko przy zalozeniu niezmienne wartosci przeplywu na DZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 09.01.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) też dzisiaj dokonałem gwałtu na PC to w ramach eksperymentu... Ja tam gwałce dla przyjemności.......................obopólnej rzecz jasna Nawiasem mówiąc adiqq - zaraz dowiemy się że my tam na śląsku to jakieś zboczeńce Zresztą niech im będzie, do strzegomia się nie wyniose, nawet jeśli będą mieć tanią 24/24 (za głupi jestem ) Edytowane 9 Stycznia 2013 przez rosomakx4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts