photos 10.11.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 no to ja mam podobnie. U mnie jest zapowietrzone, jutro bede z tym dzialal. U ciebie tez moze byc. Jak masz wylaczona instalacje to jakie masz cisnienie w dolnym zrodle?? Jak uruchomisz to cisnienie spada?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.11.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Witam , jakie u Was występują temp, dolnego źródła. U mnie odczas startu pompy ok 8 stopni a na zrzucie ok 4 stopni. Podczas pracy pompy delta ok 4,2 stopnia. po ok 1 godziny pracy temperatura spada do ok 5 stopni a na zrzucie ok 1 stopnia na plusie. DZ pionowe 6x 50 mb. Pompa Nibe 1245 12kw. Nie martw się, u mnie jest podobnie. DZ pionowe ma bardziej stabilna temperaturę niż poziome. Nie ma czegoś takiego jak 12-15 stopni po godzinie pracy. Ziemia ma temperaturę około 8 stopni a odbierając ją będzie powoli spadać. Przy następnym cyklu będzie odrobinę tylko niższa. I tak aż do wiosny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 10.11.2011 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Też mi się tak wydaję. Temperatura gruntu na ok 50 m wynosi ok 7-8 stopni więc 12-15 jest nie realne i w skutek odbioru ciepła poprzez cyrkulację glikolu i pracę pompy stopniowo będzie spadać. W zeszłym zezonie ( pierwszy sezon grzewczy ) temperatura pod koniec zimy to 0,2 stopnia i na zrzucie ok -4 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.11.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 U mnie nigdy nie spadła poniżej 1,5 na zasilaniu.Koniecznie muszę na wiosnę podpiąć chłodnicę do reku (leży już dwa lata) i podpiąć pod DZ. Zobaczymy ile energii uda mi się latem zmagazynować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 10.11.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 U mnie po 3,5h pracy było dziś 10,3/6,3 oC nad ranem. Delta wydaje się być mniej więcej stała,może oba czujniki przekłamują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.11.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 u mnie też nigdy niżej nie spadła...a temperatury to odczytam o 14:59 jakie mam na DZ w zeszłym roku mierzyłem pętle DZ z osobna i się zgadzało Ja muszę odczytywać przed 6 rano. Wtedy jest to najbardziej wiarygodne. Tyle że ja rzadko wstaje o tej godzinie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 10.11.2011 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 U mnie spadły temp, podczas pierwszej zimy do 0,2 na wejściu i niżej już nie chciała spaść. Od listopada do połowy stycznia miałem ustawioną małą prędkość pompy dolnego źródła i przy zrzucie temperatury dochodziy do ok -7 stopni , delta 8-9 stopni. Myślę że przemroziłem trochę DZ ubiegłej zimy z powodu nie wyregulowania systemu przez serwis w pierwszych miesiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 13.11.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Do sledz98 i puzondm: Jakie temperatury DZ u Was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 U mnie (poziomy ~500mb) 9-10st wejscie, 5-6 wyjscie. http://szyna.civ.pl/graph1.png Patrzec na dolne wykresy ale tylko jak pompa dziala czyli tutaj od ~11:20 do 15:00 - potem temperatura rosnie dlatego ze czujki sa w kotlowni i glikol sie nagrzewa od pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 13.11.2011 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Pare dni przymrozi i jeszcze spadną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Pare dni przymrozi i jeszcze spadną Na pewno spadna - dopiero poczatek sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 13.11.2011 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 U mmnie na pionowym start 8 / 3,5 , po ok godzinie tuz przed wyłączeniem sprężarki 4,8 / 0,8 i tak w koło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 14.11.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 U mnie na starcie 11,8 , po sześciu godzinach pracy 10,5 delta 3 , dz prawie 1000mb fi40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 14.11.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 U mnie z dzis w nocy temperatury minimalne DZ wej/wyj: 9.4 / 5.6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_36 14.11.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Pytanie z ciekawości dla użytkowników PC ze źródłem DZ pionowym:Czy w okresie użytkowania kilkuletniego nie obserwujecie obniżania się temperatur DZ.Kiedyś sobie tak liczyłem opierając się na prostych wzorach ciepło właściwe gruntu, przewodność , zapotrzebowanie domu na ciepło i wychodziło mi, że powinny być problemy z regeneracją w przypadku np. braku cieków wodnych – roczne obniżenie temperatury gruntu nie może być skompensowane przez zwykłą przewodność gruntu – wymianę ciepła jak przez mur (przegrody cieplne wielometrowe różnice temperatur kilkustopniowe.Wyglądało mi to na eksploatacje kopalnianą ciepła z ziemi z niewystarczającą regeneracją (założenie brak cieków wodnych)Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.11.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Nie prowadzę tak dokładnych pomiarów i raczej nic takiego nie zaobserwowałem, tyle że moje odwierty idą przez dwie warstwy wodonośne. Planuję wreszcie na wiosnę podpiąć chłodnicę rekuperatora do DZ, więc przy okazji dostarczyć mu olbrzymie ilości ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 14.11.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Nie prowadzę tak dokładnych pomiarów i raczej nic takiego nie zaobserwowałem, tyle że moje odwierty idą przez dwie warstwy wodonośne. Planuję wreszcie na wiosnę podpiąć chłodnicę rekuperatora do DZ, więc przy okazji dostarczyć mu olbrzymie ilości ciepła. Możesz nieco rozwinąć ten temat? Ja już zaobserwowałem u siebie temp. dz 8C więc o zyskach do WM na wiosnę mogę raczej zapomnieć ( będzie pewnie minus trochę/ minus trochę bardziej ), ale myślę o zastosowaniu chłodnicy do pseudo-klimy latem i przy okazji dodatkowej regeneracji dz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.11.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 ale myślę o zastosowaniu chłodnicy do pseudo-klimy latem i przy okazji dodatkowej regeneracji dz. No dokładnie o tym mówię. Mam dodatkowo położone 150m rury fi25 i planuje je też podłączyć do tej chłodnicy. Plan jest taki, że zimą korzystam z GWC poziomego a latem z pionowego. Zimą nie obciążam dodatkowo pionowego a latem dostarczam mu energii ze słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.11.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 akurat chłodzenie pasywne u mnie się raczej nie sprawdzi - mam za wysokie temperatury DZ latem musiałbym bardzo drogi wymiennik kupić...nie wiem czy gra warta świeczki... U ciebie faktycznie chyba nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 14.11.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Takie dodatkowe dz fi 25 w znanej firmie (r..... .pl) nazywa się szumnie glikolowym wymiennikiem gruntowym i wołali za to ponad 10 kPLN. Do tego montaż itd. Nieźle, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts