Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam , jakie u Was występują temp, dolnego źródła. U mnie odczas startu pompy ok 8 stopni a na zrzucie ok 4 stopni. Podczas pracy pompy delta ok 4,2 stopnia. po ok 1 godziny pracy temperatura spada do ok 5 stopni a na zrzucie ok 1 stopnia na plusie. DZ pionowe 6x 50 mb. Pompa Nibe 1245 12kw.

Nie martw się, u mnie jest podobnie. DZ pionowe ma bardziej stabilna temperaturę niż poziome. Nie ma czegoś takiego jak 12-15 stopni po godzinie pracy. Ziemia ma temperaturę około 8 stopni a odbierając ją będzie powoli spadać. Przy następnym cyklu będzie odrobinę tylko niższa. I tak aż do wiosny:)

Też mi się tak wydaję. Temperatura gruntu na ok 50 m wynosi ok 7-8 stopni więc 12-15 jest nie realne i w skutek odbioru ciepła poprzez cyrkulację glikolu i pracę pompy stopniowo będzie spadać. W zeszłym zezonie ( pierwszy sezon grzewczy ) temperatura pod koniec zimy to 0,2 stopnia i na zrzucie ok -4 stopnie.

U mnie spadły temp, podczas pierwszej zimy do 0,2 na wejściu i niżej już nie chciała spaść. Od listopada do połowy stycznia miałem ustawioną małą prędkość pompy dolnego źródła i przy zrzucie temperatury dochodziy do ok -7 stopni , delta 8-9 stopni. Myślę że przemroziłem trochę DZ ubiegłej zimy z powodu nie wyregulowania systemu przez serwis w pierwszych miesiącach.

Pytanie z ciekawości dla użytkowników PC ze źródłem DZ pionowym:

Czy w okresie użytkowania kilkuletniego nie obserwujecie obniżania się temperatur DZ.

Kiedyś sobie tak liczyłem opierając się na prostych wzorach ciepło właściwe gruntu, przewodność , zapotrzebowanie domu na ciepło i wychodziło mi, że powinny być problemy z regeneracją w przypadku np. braku cieków wodnych – roczne obniżenie temperatury gruntu nie może być skompensowane przez zwykłą przewodność gruntu – wymianę ciepła jak przez mur (przegrody cieplne wielometrowe różnice temperatur kilkustopniowe.

Wyglądało mi to na eksploatacje kopalnianą ciepła z ziemi z niewystarczającą regeneracją (założenie brak cieków wodnych)

Pozdr

Nie prowadzę tak dokładnych pomiarów i raczej nic takiego nie zaobserwowałem, tyle że moje odwierty idą przez dwie warstwy wodonośne. Planuję wreszcie na wiosnę podpiąć chłodnicę rekuperatora do DZ, więc przy okazji dostarczyć mu olbrzymie ilości ciepła.

Możesz nieco rozwinąć ten temat? Ja już zaobserwowałem u siebie temp. dz 8C więc o zyskach do WM na wiosnę mogę raczej zapomnieć ( będzie pewnie minus trochę/ minus trochę bardziej :( ), ale myślę o zastosowaniu chłodnicy do pseudo-klimy latem i przy okazji dodatkowej regeneracji dz.

ale myślę o zastosowaniu chłodnicy do pseudo-klimy latem i przy okazji dodatkowej regeneracji dz.

No dokładnie o tym mówię.

Mam dodatkowo położone 150m rury fi25 i planuje je też podłączyć do tej chłodnicy. Plan jest taki, że zimą korzystam z GWC poziomego a latem z pionowego. Zimą nie obciążam dodatkowo pionowego a latem dostarczam mu energii ze słońca.