Pyxis 13.02.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Dlaczego mocniejsza od DZ ? Delte masz 4,5 czyli ok Jak jeszcze zejdzie z 1-1,5K (co powinno byc w miare proste (czytaj malo energochlonne), to zyski na COP beda spore i na pwno sporo przewyzsza wklad energetyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 13.02.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Po 2h grzania c.o mam 3,2/-0,3*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Po 2h grzania c.o mam 3,2/-0,3*C Ladnie, tylko czy faktycznie tyle? Jakis kalibrowany termometr moze jest po drodze? Jesli nie masz DZ zakopanego na 2,5-3m, to w lutym taka temperatura raczej malo prawdopodbona niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.02.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 U mnie po kilku godzinach 2.2*/-1.1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 13.02.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Ladnie, tylko czy faktycznie tyle? Jakis kalibrowany termometr moze jest po drodze? Jesli nie masz DZ zakopanego na 2,5-3m, to w lutym taka temperatura raczej malo prawdopodbona niestety. Ja mam na takiej głębokości. Temperatury dz pod koniec cyklu 0,8/-2,2C. Adiqq ma sporo płycej i sporo wyższe temperatury. Inni zresztą też.Głębokość zakopania dz to jeszcze nie wszystko - lepsze efekty daje podmokły teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 13.02.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 ja mam cały czas w okolicy 2,6/0,1, głębokość 1,701,8m, spoooro przewymiarowany i dobry teren 550mb/7,5kW=73mb/kW. U mnie 680mb/8,8kW=77m/kW. I kto ma przewymiarowane długości dz? Ty masz przewymiarowanie od dobrego gruntu (albo Ci świstak dogrzewa glikol w dz:yes:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Ja mam na takiej głębokości. Temperatury dz pod koniec cyklu 0,8/-2,2C. Adiqq ma sporo płycej i sporo wyższe temperatury. Inni zresztą też.Głębokość zakopania dz to jeszcze nie wszystko - lepsze efekty daje podmokły teren. No ale ja mowie o anomali w kierunku in plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 550mb/7,5kW=73mb/kW. U mnie 680mb/8,8kW=77m/kW. I kto ma przewymiarowane długości dz? Ty masz przewymiarowanie od dobrego gruntu (albo Ci świstak dogrzewa glikol w dz:yes:) Czekam, az rozepniecie rozporki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 13.02.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Czekam, az rozepniecie rozporki Ty pierwszy:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 13.02.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Uruchomiłem moją pompę 20grudnia. DZ zakopana na 160cm.Nie sprawdzałem jak wskazują dallasy ale mam je zainstalowane na 3 nitkach no i powrocie.Podaje pomiar uśredniony(mam mieszane DZ)Podczas postoju mam prawie takie same wskazania temp(rożnica 0,2 na jednej z nitek oraz na powrocie) Edytowane 13 Lutego 2013 przez aleksus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Nie sprawdzałem jak wskazują dallasy ale mam je zainstalowane na 3 nitkach no i powrocie. To juz powinno wzbudzic Twoja czujnosc. Temperatura gruntu raczej nie bedzie w obrebie Twojej dzialki roznila sie o 1*C a tak pokazuja termometry. Dokladniej bedzie zainstalowac jeden termometr na wejsciu DZ do pompy, ale za to z wiarygodnym (kalibrowanym) pomiarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunter7 13.02.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 U mnie 3,2/0,1 odwiertu 200mb na pompe 8kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 13.02.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 To juz powinno wzbudzic Twoja czujnosc. Temperatura gruntu raczej nie bedzie w obrebie Twojej dzialki roznila sie o 1*C a tak pokazuja termometry. Dokladniej bedzie zainstalowac jeden termometr na wejsciu DZ do pompy, ale za to z wiarygodnym (kalibrowanym) pomiarem. nitka nr3 o najwyższej temp jest zakopa na podmokłej łące(otoczonej rowami melioracyjne które nawet dzisaj nie są zamarzniete) ułożona liniowo. Jak pompa nie pracuje to mam róznice 0,2*C co by wskazywało małe prawdopodobieństwo rozjechania się czujników Tak wyglądała latem ta nitka podczas zakopywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 nitka nr3 o najwyższej temp jest zakopa na podmokłej łące(otoczonej rowami melioracyjne które nawet dzisaj nie są zamarzniete) ułożona liniowo. Ja tylko wskazuje "kierunek". Byc moze wlasnie taka temperature masz ze wzgledu na dobre warunki. Po prostu dla wlasnej informacji warto znac realna, nawet jesli by sie okazalo, ze jest roznica in minus. Moje DZ tez zakopywalem w blocie: http://szkut.com/dom/WykopDZ_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 13.02.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) nitka nr3 o najwyższej temp jest zakopa na podmokłej łące(otoczonej rowami melioracyjne które nawet dzisaj nie są zamarzniete) ułożona liniowo. Jak pompa nie pracuje to mam róznice 0,2*C co by wskazywało małe prawdopodobieństwo rozjechania się czujników Tak wyglądała latem ta nitka podczas zakopywania. [ATTACH=CONFIG]169884[/ATTACH] Kolega to ma nitki nie w blocie tylko prawie w rzeke wlozone, tylko pozazdroscic.Ja mam wilgotne zwirki z glina ale przed wykonaniem DZ moglem dzialke kila razy przekopac i wiem ze na szerokosci 25 m sa lepsze miejsca i gorszena na wykonanie DZ takze roznice na czujnikach nawet do 1*C moze sie pojawic i wiem tez ze przy takich glebokosciach w tych zwirkach o roznych porach roku z ta woda roznie jest pewnie Ciebie to akurat nie dotyczy jak widze:cool: Koles ma PC 6km od mojego domu i on ma podobnie podmokly teren i temp.DZ lepsze od moich nie dla tego ze sfiksowane czujniki tylko wlasnie ta woda caly rok. Edytowane 13 Lutego 2013 przez pitersson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 13.02.2013 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Ja tylko wskazuje "kierunek". Byc moze wlasnie taka temperature masz ze wzgledu na dobre warunki. Po prostu dla wlasnej informacji warto znac realna, nawet jesli by sie okazalo, ze jest roznica in minus. Moje DZ tez zakopywalem w blocie: http://szkut.com/dom/WykopDZ_2.jpg Pyxis ze zapytam, czy Ty masz na tej spirali z PE jakies laczenia zakopane ? Tak to wdze na focie i te 800mb na ile sekcji podzieliles (jakie dlugosci) ? Edytowane 13 Lutego 2013 przez pitersson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 14.02.2013 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 W instalacji, którą opisałem tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48792-dom-ciep%C5%82y-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy&p=5812984&viewfull=1#post5812984 po 48h ciągłej pracy PCi (podnoszenie temperatury w domu z 17 do 20 st. C) na DZ jest 1,0/-4,0. Docelowo PCi powinna pracować nie więcej jak 12h w ciągu doby (w największe mrozy), więc DZ powinno "styknąć". Jakos długo sie wydaje pracowała pompa aby podniesz temp. o 3*C U mnie pompa w przeciagu 29h podniosła temp. O prawie 7*C a DZ po 45min przerwy miałem 4*C/1,6*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunter7 14.02.2013 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) pisz po jakim czasie, to bardzo istotne.... Po 8h grzania Pierwsze 3h temp 4/1 Po 3h 3/0 aż do rana , tak już jest od dawna, przez dzień pięknie się regeneruje. między 13 a 15 w dzień zawsze jest 4/1 podaje bez przecinków. Przekrój geologiczny 0-40m - glina mokra warstwy nieprzepuszczalne 40-60m - iły czy soś 60-100m - woda , woda , woda , dużo wody, Edytowane 14 Lutego 2013 przez hunter7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 14.02.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 ta woda tłumaczy wszystko,,,, Dla porównania u mnie w trakcie zakopywania rurek: Gościu w wykopie słusznego wzrostu (jakieś 1,8m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.02.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Pyxis ze zapytam, czy Ty masz na tej spirali z PE jakies laczenia zakopane ? Tak to wdze na focie i te 800mb na ile sekcji podzieliles (jakie dlugosci) ? Nie. Nie mam zadnych laczen w ziemi. Mam 4 rowy w kazdym po 200m rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts