Pyxis 18.02.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Pyxis a to radyjko to do czego Ci służy? Jeśli do umilenia czasu w kotłowni to musisz wliczyć jego zużycie do COPU-u. Tych routerków i innych duperelków też. Żonie tak pajęczyna w nowym domu nie przeszkadza?! Co prawda radyjka do COPu nie wliczam, ale te APeki juz tak, bo sa zasilane z pompy. O nie oparty jest moj system pomiaru czasu pracy. Kotlownia/warsztat to moja domena. Ja jej garkow w kuchni nie ustawiam. Niestety nie dalo sie juz wszystkiego schowac w sciane. Zrobilem kolo pompy 2 gniazda i jednak listwa byla potrzebna. Jest tam tez kamera IP ktora patrzy i fotografuje termometry. Jak mi sie znudzi monitorowanie pracy pompy, to w diably wszystko odepne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 18.02.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Masz rację. W sumie u mnie żona też nie zagląda do kotłowni, ale ja mam tylko 2 m2 więc oprócz pompy to tylko beczka z zacierem tam się mieści. Szkoda marnować wysokich temperatur. A co do tematu to u mnie wczoraj po 4 godzinach pracy +4,4/+0,4 (nie wiem jakie mam czujki i jaki mają błąd) P.S.Modele strowane już Ci się znudziły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.02.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 P.S. Modele strowane już Ci się znudziły? Alez skad. Tylko to raczej w pogodne wiosenno-letnie dni. Teraz nie polatasz. Fotografia to taki "konik" od lat .... o koowa! ....25ciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulukasz 19.02.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 deltaT w granicach 5,0-5,5 jest ciut za duża. Może warto spróbować zwiększyć bieg pompki obiegowej DZ ? Taką samą deltęT miałeś na początku sezonu grzewczego ? Dokładnie, praktycznie od początku (od września) na DZ mam deltę 5 stopni, niezależnie od jego temperatury. Pompki mam małe, chodzą na maksymalnych obrotach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 19.02.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Chyba trochę mały masz ten kolektor (3x90 m poziomego przy 140 m2 powierzchni). Może to ma wpływ na deltę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulukasz 19.02.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Pocieszające jest chyba jednak to, że cały kolektor leży praktycznie w wodzie. Jak kopaliśmy to wody było minimum po kostki (babraliśmy się w błotku) i dlatego T DZ będzie zależna od T wód gruntowych. Jako, że mieszkam w dość mocno wciętej dolinie rzeki Wieprzy i przy zbiorniku zaporowym, ruch wody podziemnej odbywa się z terenów wyżej położonych w kierunku rzeki. Mam podejrzenia, że przez odwilże jakie ostatnio były u nas nieco podniósł się poziom wody w rzece, przez co woda podziemna stagnuje i dlatego mam takie temperatury. Poczekamy, aż coś się ruszy, może jak przyjdą mrozy będzie lepiej (ostatnio tak było - T skoczyła z dnia na dzień o 1,5 stopnia w górę). Z tego też względu (spore zasoby ciepła w wodach gruntowych) podjęliśmy decyzje o tak krótkim kolektorze. Mam w prawdzie jeszcze jedną pętlę pod domem, ale ta jest zapasowa i służy do GWC przed rekuperatorem w czasie większych mrozów. Dzisiaj rano dosłownie na 20 s odkręciłem zawór i T na wejściu PC od razu skoczyła o jakieś 1,5 stopnia. W razie jakby niebezpiecznie się T powrotu zbliżała do 0 to chyba jednak uruchomię tą dodatkową pętlę. Może nie będzie tak źle, poczekam jeszcze i zobaczę co się będzie działo. Zużycie prądu tak czy inaczej na poziomie ok 15 kWh/doba (CO+CWU) w lutym, ok. 97% w taniej taryfie, na razie daje radę (w domu 22-22,5 stopnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulukasz 19.02.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 No dobra, pomyliłem się Chodziło mi o powrót z ziemi, a więc zasilanie PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 19.02.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Alez skad. Tylko to raczej w pogodne wiosenno-letnie dni. Teraz nie polatasz. Fotografia to taki "konik" od lat .... o koowa! ....25ciu. A jak ci się podoba mój kot pilot:D Jak będziesz miał problem ze sterowaniem to go wypożyczę,umie latać. Edytowane 19 Lutego 2013 przez kkdarch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 A jak ci się podoba mój kot pilot:D Jak będziesz miał problem ze sterowaniem to go wypożyczę,umie latać. Hehe... "przewiez" go kiedys. Tak ostro. A helikiem tez daje rade? Bo ja wskoczylem od razu na "gleboka wode" z pilotazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 19.02.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Próbowałem helikiem ale jakoś mnie nie wciągnęło,wole duże benzynki bo to dopiero jest adrenalinka:lol2:.Ten potworek na zdjęciu ma 74cm 3 w bokserku i ponad 8kM (11kg wagi). Jeszcze na latanie trzeba poczekać bo dziś spadło ponad 10cm świeżego śniegu:bash: A wracając do tematu DZ +0,3/-2,2*C nie szroni Edytowane 19 Lutego 2013 przez kkdarch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2013 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Próbowałem helikiem ale jakoś mnie nie wciągnęło,wole duże benzynki bo to dopiero jest adrenalinka:lol2:. Adrenalinka jest, to prawda. Helik jednak uczy koncentracji. Chwila nieuwagi mamy co robic przez 2 wieczory http://szkut.com/fotki/cx450/Kret1.jpg Po 1 godzinie DZ +1,9/-3,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 19.02.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Czyli robi się zimno u poziomowców! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2013 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Czyli robi się zimno u poziomowców! Licze, ze wlasnie przechodze przez "dolek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 20.02.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Adrenalinka jest, to prawda. Helik jednak uczy koncentracji. Chwila nieuwagi mamy co robic przez 2 wieczory http://szkut.com/fotki/cx450/Kret1.jpg Po 1 godzinie DZ +1,9/-3,0 To chyba walkera ,jakby coś to mam podobny na części:D(60B) łopaty części głowicy.Podaj adres na PW to ci podeślę pozostałości gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulukasz 20.02.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 I sprawdziło się, wystarczyło drobne -2, -3 na zewnątrz i dolne źródło od razu cieplejsze. Po 8 h pracy DZ 2,5/-2,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunter7 20.02.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 To chyba walkera ,jakby coś to mam podobny na części:D(60B) łopaty części głowicy.Podaj adres na PW to ci podeślę pozostałości gratis. To jest Align T-Rex 450 Miałem taiego , fajna zabawa jednak koszty na razie mnie powstrzymały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.02.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 (edytowane) To chyba walkera ,jakby coś to mam podobny na części:D(60B) łopaty części głowicy.Podaj adres na PW to ci podeślę pozostałości gratis. Wiem, ze trudno poznac, ale to CopterX 450tka. Juz dawno (niejednokrotnie zreszta) odbudowany http://szkut.com/fotki/cx450/Odbudowany.jpg Edytowane 20 Lutego 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.02.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 (edytowane) To jest Align T-Rex 450 Miałem taiego , fajna zabawa jednak koszty na razie mnie powstrzymały. Dlatego do nauki kupilem tanszego "klona". Tego sie nie da uniknac Widze, ze tu wiecej modelarzy niz na forach o modelarstwie Edytowane 20 Lutego 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 20.02.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Czyli robi się zimno u poziomowców! U mnie po 8 godzinach grzania 4/1.3 , jak na płaski DZ w środku zimy nie najgorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 20.02.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Po 8 godzinach 1,8/-0,3. Szronu brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts