Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miejsce postojowe przed garażem

darkob

Recommended Posts

Witajcie ,niedawno złożyłem pozwolenie na budowe a już dostałem wezwanie bo są uwagi ;jedna z nich według Pani urzednik to że miejsce postojowe nie może być przed wjazdem do garażu(podobno na dom jednorodzinny muszą być dwa miejsca postojowe,jeżeli jedno jest w garażu to drugie nie może być przed garażem tylko gdzieś z boku) Zamierzam udać sie z tym planem do architekta na poprawke ale nie wiem czy Pani urzędnik ma racje... ?

Nie ma miejscowego planu zagospodarowania.Mam warunki warunki zabudowy a teraz staram sie o pozwolenie na budowe.Pani urzednik chodziło o to że jeżeli na dom przysługują według przepisow dwa miejsca postojowe i przyjmując że jedno auto jest w garażu to drugie nie może stać przed garażem bo uniemożliwia wyjazd temu pierwszemu.Jak to słuchałem to nie wiedziałem czy mam sie śmiać czy sie denerwować.Druga sprawa to że śmietnik architekt zaznaczył na mapce jako kwadrat a powinno być kółko.

Nie spotkałem się z przepisem w prawie budowlanym albo warunkach technicznych zakazujących robienia dwóch miejsc parkingowych "za sobą". Być może w jakiś przepisach p.poż. ale nie kojarzę. Co więcej spotkałem się z garażami wielopoziomowymi gdzie istnieją takie podwójne miejsca. Skoro nie ma planu to obowiązuje zapis z warunków technicznych "Liczbę i sposób urządzenia miejsc postojowych należy dostosować do wymagań ustalonych w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu ".

Możesz zacytować dokładnie co zostało ustalone w decyzji?

• 5 years później...

Cześć. Mam dokładnie ten sam problem co darkob.

Tzn. MPZP nakłada minimalny wskaźnik parkingowy 2m.p. / 1 mieszkanie.

Mogę to zrealizować tylko w jeden sposób: garaż + miejsce postojowe przed nim (inaczej się nie da, taka działka...)

Ale w starostwie dowiedziałem się, że tak nie można. Wynika to z prawa budowlanego i warunków technicznych.

W tej sytuacji zostaje mi garaż podziemny ;(

Czy ktoś miał podobną sytuację?

Nie chodzi o wymiary i odległości.

Rzecz w tym, że w WT jest tak napisane:

"§ 14. 1. Do działek budowlanych oraz do budynków i urządzeń z nimi związanych należy zapewnić dojście i dojazd umożliwiający dostęp do drogi publicznej, odpowiednie do przeznaczenia i sposobu ich użytkowania oraz wymagań dotyczących ochrony przeciwpożarowej, określonych w przepisach odrębnych. Szerokość jezdni nie może być mniejsza niż 3 m."

Interpretacja starostwa jest taka:

a) garaż w bryle budynku = budynek;

b) przejazd (czyli ten odcinek między bramą posesyjną, a garażem) = urządzenie;

c) miejsce postojowe = urządzenie;

więc do a) b) c) należy zapewnić dostęp do drogi publicznej.

Taka logika starosty :)

A czy ktoś mógłby rozwiać taką wątpliwość: czy dostęp a) b) c) do drogi publicznej musi być _jednoczesny_ i _niezależny_?