Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o poradę - zwariowałem

staniakos

Recommended Posts

Witam,

Na wstepie chciałbym się przywitać i prosić o poradę.

Obecnie od 7 lat uzytkuję wkład Kornaka i generalnie nie jest źle (palimy okazjonalnie, mamy wentylator kominkowy), ale będziemy robili remont w domu i wymieniali cały kominek łącznie z obudową na naowy.

No i zaczęło sie - wybór wkładu kominkowego..... i zwariowałem...

Obudowa kominka jest i będzie portalowa, w stylu angielskim. Najlepiej interesuje nas wkład żeliwny.

Najpierw wybrałem Dovre 2180 CBC (ładny wkład) ale poczytałem, że są z nimi problemy. Czy to prawda nie wiem ?

Nastepnie FOnte Flamme Clairflam 775 (odpadł).

Czy może mi ktoś doradzić coś. Potrzebuję wskładu z dobrym spalaniem przy użyciu powietrza z zewnątrz, mocy (ma to mniejsze znaczenie, ale myślę że ponad 14 kW nominalnej), szerokości wkłądu pomiędzy 75 - 85 cm. Bardziej klasyczny, ale też może być nawet nowoczesny (nawet nieźle wygląda połączenie klasycznej obudowy z nowoczesnym wkładem). Cena - wolałbym nie przekroczyć 5 000 zł brutto. Ale jeśli jest coś dobrego...

pozdrawiam

Muszę coś szybko kupic. Reklamy mile widziane.

Witam,

Na wstepie chciałbym się przywitać i prosić o poradę.

Obecnie od 7 lat uzytkuję wkład Kornaka i generalnie nie jest źle (palimy okazjonalnie, mamy wentylator kominkowy), ale będziemy robili remont w domu i wymieniali cały kominek łącznie z obudową na naowy.

No i zaczęło sie - wybór wkładu kominkowego..... i zwariowałem...

Obudowa kominka jest i będzie portalowa, w stylu angielskim. Najlepiej interesuje nas wkład żeliwny.

Najpierw wybrałem Dovre 2180 CBC (ładny wkład) ale poczytałem, że są z nimi problemy. Czy to prawda nie wiem ?

Nastepnie FOnte Flamme Clairflam 775 (odpadł).

Czy może mi ktoś doradzić coś. Potrzebuję wskładu z dobrym spalaniem przy użyciu powietrza z zewnątrz, mocy (ma to mniejsze znaczenie, ale myślę że ponad 14 kW nominalnej), szerokości wkłądu pomiędzy 75 - 85 cm. Bardziej klasyczny, ale też może być nawet nowoczesny (nawet nieźle wygląda połączenie klasycznej obudowy z nowoczesnym wkładem). Cena - wolałbym nie przekroczyć 5 000 zł brutto. Ale jeśli jest coś dobrego...

pozdrawiam

Muszę coś szybko kupic. Reklamy mile widziane.

Klasyczna obudowa wymaga dyskretnego ,nie rzucającego się w oczy wkladu . Wkładu ,który odda pierwszenstwo temu , co w kominku jest najważniejsze. OGIEŃ - czy nie po to się go buduje . Zeliwny ? Czy aby napewno ?

Generalnie chcieliśmy żeliwny.

Naszym zdaniem, lepiej komponuje się z klasyczną angielską obudową.

W kominku najważniejszy jest ogień - może kiedyś, kiedy będziemy mieli więcej czasu to pewnie tak będzie. Teraz kominek głównie jest wygaszony, tak, że ważny jest też wygląd.

Zależy nam na szerokości około 80 cm. I jak najmniejszej głębokości - najlepsza byłaby około 450 mm. Jakby stalowy był jakiś to wszystko rozważymy.

Witam tak na szybkiego ponizej kilka przykladowych wkladow

Chazelles 801L 80cm szerokosci, bardzo dobry wkład,ale 18 kw wiec troche za duzy pewnie ,zeliwny bez dolotu powietrza z zewnatrz, http://kominki.sklep2.pl/chazelles-c-801-l-p-871.html

Chazelles HP 800 lub 700(70i 80 cm szerokosci)

stalowo szamotowy z dolotem w promocji , http://kominki.sklep2.pl/chazelles-hp-800-p-858.html ,

sparke varm stalowo szamotowy z dolotem tez w promocjii http://kominki.sklep2.pl/sparke-varm-f-780-560-p-723.html

Supra temporis duzy wklad,dolot z zewnatrz zeliwny i troche drozszy niestety ale popatrz... http://kominki.sklep2.pl/supra-temporis-ii-2d-p-465.html

Jest wiele dobrych wkładow ale .....albo bez dolotu albo za małe albo duzo droższe.........i zawsze podgórke :Dpozdrawiam Ilona

No i d...a.

Byliśmy dzisiaj w sklepie i tak naprawdę najbardziej podoba nam się Dovre 2180 CBC.

Nie pozostaje nam nic innego jak zapytac się o niego na tym forum.

Kliku sprzedawców go polecało...

zatem..

Dovre to belgijska firma co tylko udaje norweską (tak jak i Nordstar ). Koło Jotula to raczej bym ich nie stawiał - choć i ten na psy troszkę złazi ....:(

Dovre to belgijska firma co tylko udaje norweską (tak jak i Nordstar ). Koło Jotula to raczej bym ich nie stawiał - choć i ten na psy troszkę złazi ....:(

Jotul na psy?!

Wśród żeliwiniaków od lat niepodzielnie króluje Jøtul I 18 Panorama, jednak jak się pojawił wspomniany tutaj wcześniej I 570 to mam nad czym myśleć...

Eniu, chciałbyś nam coś powiedzieć?

Jotul na psy?!

Wśród żeliwiniaków od lat niepodzielnie króluje Jøtul I 18 Panorama, jednak jak się pojawił wspomniany tutaj wcześniej I 570 to mam nad czym myśleć...

Eniu, chciałbyś nam coś powiedzieć?

Panorama króluje ,bez dwóch zdań ( producenci sznurków uszczelniających też tak mówią...:))

Bardziej tu chodzi o to,że król nosil głowe wysoko i "przysnął". Konkurencja poszła do przodu

A Jotul teraz pośpiesznie nadgania - głównie nowe modele miałem na myśli . Za

szybko , nie koniecznie dopracowane....

Witam.

Staniakos - odpuśćcie sobie ten model. Niedopracowany, za mały dolot powietrza, za duża powierzchnia oddawania ciepła = zbyt niska temperatura w palenisku co skutkuje wiecznie czarną szybą.

Mniejsze modele tej firmy o niebo lepsze - ale też tylko te z przeszkleniem frontowym.

Pozdrawiam.

Przykre to jest.

Osobiście również sprzedaję tanie żeliwne badziewie ale staram się klientowi w szczegółach wyjaśnić co ryzykuje i traci decydując się na taki zakup.

Mam kolegę który sprzedaje co chce klient. Montuje natomiast od BRAVO Spartherma wzwyż. Jak klient , zarzuca mu brak logiki, to pyta go czy w Castoramie mu też zamontują ....

Odradzam bezwzględnie Blanzeki i BEFy, ponieważ serwis jest fatalny, praktycznie go nie ma. Stosujemy te wkłady tylko na wyraźne życzenie klienta, informując go o potencjalnych zagrożeniach. Zgadzam się także z Forest Natura odnośnie wkładu Dovre 2180CBC, trudne rozpalania i niestety brudna szyba (za duże palenisko w stosunku do dolotu powietrza). Dobór właściwego wkładu kominkowego musi odbyć się tylko i wyłącznie mając info odnośnie przekroju i wysokości komina. jest to niezwykle ważne!!! Jeżeli komin byłby OK, to na pewno dobrym rozwiązaniem będą wkąłdy niemieckiego Spartherma, polskiego Arysto, ausriackiego Austroflamma, niemieckiego Brunnera. Wkłądy te wraz z montażem będzie można zaoferoważ w bardzo korzystnych cenach. Pozdrawiam.