Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Migotkowego zmagania z materią

Recommended Posts

• Odpowiedzi 236
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
witam :yes:. Po pierwsze gratuluję zdrowego potomka. Po drugie podoba mi się Wasz dom i Twoje propozycje co do wystroju wnętrz. Mamy nawet podobny gust muszę przyznać. A możesz mi zdradzić w jakim programie robiłaś wizualizacje? Ale nie kuchni, bo wiem , że to Ikea, ale te pozostałe, z rzutami z góry w 3d, zmianami koloru danej ściany.

A możesz mi zdradzić w jakim programie robiłaś wizualizacje? Ale nie kuchni, bo wiem , że to Ikea, ale te pozostałe, z rzutami z góry w 3d, zmianami koloru danej ściany.

Witaj u mnie:)

Wizualizacje robiłam w Sweet Home 3D - bardzo prosty program i z pewnością do bardziej skomplikowanych rzecz, jak np układanie płytek w łazienkach się nie nada, ale pracuje się w nim szybko i intuicyjnie.

I dziękuję wam dziewczyny za gratulacje :)

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Boże, jak ten czas leci! Wydaje mi się, że dopiero co wklejałam zdjęcie synka, a to już miesiąc minął :eek:

Potrzebuję pomocy: mam wycenę SSO od firmy budowlanej z bardzo dobrymi referencjami: robocizna + materiały łącznie 180 tys zł brutto. Zajmują się wszystkim kompleksowo: od wykopów (koparka po ich stronie) po dach z drewnianą podbitką. Materiały załatwiają sami.

Firma jest ok (a przynajmniej tak się nam wydaje), pytanie tylko czy nie przepłacimy... Co sądzicie o tej cenie?

Hmm teraz to już chyba nie najlepszy czas na budowę - chyba musicie poczekać na wiosnę, więc jest trochę czasu by zdobyć konkurencyjne oferty i porównać... ciężko stwierdzić czy to dużo czy mało. Do tego okna/drzwi to wyjdzie z 210 tys SSZ ? Wg kosztorysu naszego projektu http://archetyp.pl/projekt_nugat_2/ właśnie ok 210 powinno wyjść http://archetyp.pl/projects/nugat_2/kosztorys.pdf . Planujemy ruszać dopiero w 2014 więc jest czas.. Właśnie - ile wcześniej powinno się załatwiać ekipy ? jakie mają terminy ? wystarczy z pół roku wcześniej, czy rok, czy może szukać oferty "last minute" :)

Pozdrawiam

No niestety będziemy czekać na wiosnę i mam nadzieję, że szybko nadejdzie. Bardzo mi zależało na budowie jeszcze w tym roku, ale banki tak się grzebały z decyzjami kredytowymi, że dopiero w przyszłym tygodniu podpisujemy umowę (notabene ze zjechanym przez mnie PKO BP - mam nadzieję, że to nie będzie nasz największy błąd życiowy...).

Na stolarkę okienną wraz z drzwiami wejściowymi i bramą garażową liczę ok 20-25 tys zł (w zależności od standardu okien), więc SSZ powinien się zmieścić w 200 tys zł. Tylko ciągle nie wiem, czy ta wycena, którą dostałam jest do przyjęcia.

Witam

Możesz ten czas wykorzystać i dowiedzieć się coś więcej na temat dopłat do Pomp Ciepła w Krakowie - możesz dopytać Liwko, tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48792-dom-ciep%C5%82y-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy/page515&highlight=silka pisał że są takowe, więc może ma więcej info. Chyba warto rozważyć grzanie Pompą jak by była dopłata 40-50%

• 1 month później...

Witam!

Gratuluję Synka! i rozpoczecia budowy!

My również plnujemy budowe z silikatów, chciałbym więc zapytać czy planujecie "odcięcie" ściany przegrodą termiczną od fundamentów (szkło piankowe itp.)?

Jedna sugestia odnośnie kuchni, czy dobrze rozważyliście ten drewniany blat? Przy dzieciach w domu u naszych znajomych troche się nie sprawdził, zostają trudne ślady do usunięcia. Jak chcesz prześlę zdjęcia na priva.

Pozdrawiam I Wszystkiego Dobrego W Nowym Roku!!!!

Witaj B-Tomku :)

Co do blatu kuchennego, to drewno dębowe jest moim wielkim marzeniem i na razie nie wyobrażam sobie go nie mieć. Ale to prawda: cały czas się zastanawiam, czy będzie to praktyczne. Zewsząd jednak czytam, że dobrze nasączone olejem nie chłonie płynów i nie robią się na nim uporczywe plamy, a gdyby jednak to można przetrzeć papierem ściernym i na nowo zabezpieczyć olejem. Tyle teoria, życie pokaże swoje ;)

Nie bardzo jednak wiem, co miałabym ewentualnie dać w zamian, bo blaty kamienne nie pasują do mojej koncepcji wnętrza, a laminat mam obecnie i marny to substytut...

Przyznam, że nie rozważaliśmy tych pustaków, o których piszesz - kiedyś tam czytałam o nich, ale prawdę mówiąc zapomniałam i dopiero ty mi przypomniałeś, że coś takiego istnieje... Wy będziecie je dawać? Drogie to?

Będziemy stosować to rozwiązanie:

http://www.stahlton.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=201

Szkło piankowe byłoby lepsze, jednak jest dla nas za drogie.

Isomur ~90 zł za metr bieżący dla ściany o grubości 24 cm.

Edytowane przez B-tomek
cena