bajanadjembe 27.01.2011 01:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 (edytowane) Poradźcie! Nie doszukałam się nigdzie żadnych wytycznych, żadnych norm, które by w jasny sposób określały miejsce drzwi zewnętrznych w ścianie zewnętrznej. Są jedynie instrukcje montażu poszczególnych producentów.Producent moich drzwi montuje wszystkie drzwi w zależności od tego jak się otwierają. I tak moje otwierają się do wewnątrz, więc zostały zamontowane przy wewnętrznej krawędzi ściany. Ściana jest jednowarstwowa (beton komórkowy 36 cm, nie będzie "ocieplana"). I tu moje pytania: -czy takie umiejscowienie drzwi nie spowoduje mostka cieplnego?-czy drzwi tak "głęboko" osadzone w murze wyglądają dobrze? Jak macie zamontowane swoje drzwi? Pomóżcie podjąć mi decyzję, czy "przemontować" je (by były w takiej głębokości ściany jak okna) czy zostawić tak jak są. Proszę. Edytowane 2 Lutego 2011 przez bajanadjembe podkreślenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 27.01.2011 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Poradźcie! Nie doszukałam się nigdzie żadnych wytycznych, żadnych norm, które by w jasny sposób określały miejsce drzwi zewnętrznych w ścianie zewnętrznej. Są jedynie instrukcje montażu poszczególnych producentów. Producent moich drzwi montuje wszystkie drzwi w zależności od tego jak się otwierają. I tak moje otwierają się do wewnątrz, więc zostały zamontowane przy wewnętrznej krawędzi ściany. Ściana jest jednowarstwowa (beton komórkowy 36 cm, nie będzie "ocieplana"). I tu moje pytania: -czy takie umiejscowienie drzwi nie spowoduje mostka cieplnego? -czy drzwi tak "głęboko" osadzone w murze wyglądają dobrze? Jak macie zamontowane swoje drzwi? Pomóżcie podjąć mi decyzję, czy "przemontować" je (by były w takiej głębokości ściany jak okna) czy zostawić tak jak są. Proszę. Drzwi zewnętrzne montuje się według tych zasad co okna, a więc w warstwie ocieplenia. Jeśli u ciebie nie ma być ocieplenia (choć to mocno dziwne przy ścianie z gazobetonu), to chyba rzeczywiście najrozsądnej będzie zamontować je jak najbliżej wnętrza. Ale to nadal dziwne rozwiązanie w budynku mieszkalnym.. może ociepl przynajmniej samo ościeże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.01.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 (edytowane) drzwi tak jak i okna - zasady są identyczne. Jeśli masz mur jednowarstwowy drzwi powinny być zamontowane dokładnie w połowie grubości ściany a dokładniej oś drzwi powinna być w osi ściany jak masz wsunięte bardziej do środka i brak dodatkowego ocieplenia zewnętrznej wnęki to nie pisz tu za jakiś czas wątku o przemarzających ci ścianach wokół drzwi, o mokrych plamach i odpadającej farbie Edytowane 27 Stycznia 2011 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 28.01.2011 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 (edytowane) drzwi tak jak i okna - zasady są identyczne. Jeśli masz mur jednowarstwowy drzwi powinny być zamontowane dokładnie w połowie grubości ściany a dokładniej oś drzwi powinna być w osi ściany jak masz wsunięte bardziej do środka i brak dodatkowego ocieplenia zewnętrznej wnęki to nie pisz tu za jakiś czas wątku o przemarzających ci ścianach wokół drzwi, o mokrych plamach i odpadającej farbie Dziękuję Ci jareko za odpowiedź. Tylko nie rozumiem Twojego "nie pisz tu za jakiś czas". Trochę to nie pasuje do doradcy z przymiotnikiem najlepszy. Napisałam tu bo chcę się dowiedzieć, czy moje drzwi zostały prawidłowo zamontowane. Producent drzwi (dosyć znany) via własna ekipa montażowa, wykonał mi montaż w sposób, który opisałam. Odpowiedź jareko sugeruje, że jest nieprawidłowy. Osobiście też skłaniam się ku tej opinii po obejrzeniu obrazków. Teraz bym chciała wiedzieć jakie są podstawy uznawania montażu za prawidłowy lub nie. Moje drzwi zostały zamontowane zgodnie z instrukcją producenta. Z aprobaty technicznej do drzwi (otrzymałam fragmenty od producenta) , a raczej z samych rysunków dotyczących budowy samych drzwi, wynika, że moje drzwi zostały zamontowane dokładnie tak jak przedstawia się je na tych rysunkach. Firma twierdzi więc, że wykonała montaż zgodnie ze sztuką. Szukałam wszędzie. Odnośnie montażu drzwi nie znalazłam nigdzie jakichkolwiek wytycznych, żadnych norm ustalających zasady usytuowania drzwi w otworze, z uwzględnieniem wymagań technicznych. Teraz mam problem. Bo chciałabym uniknąć tego czym straszy jareko, ale nie mam podstaw do wystąpienia z reklamacją. Problem uważam za poważny też z innego powodu: producenci opracowują instrukcje montażu bardzo dowolnie, na pewno bez znajomości przebiegu izoterm w murze, narażając inwestora na stres i dodatkowe koszty. Osobiście uważam, że powinny zostać ustalone obowiązujące wszystkich producentów wytyczne określone jakąś normą. Jeśli macie jakieś uwagi - zapraszam. Edytowane 28 Stycznia 2011 przez bajanadjembe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.02.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 A czy to nie są np. drzwi z łukiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 02.02.2011 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 A czy to nie są np. drzwi z łukiem? Dzięki, finlandia, za zainteresowanie. Już nawet w dziale prawo i finanse "zadałam" temat: i tam nic. Chciałabym wiedzieć czy mam jakieś podstawy by wystąpić do producenta o zmianę lokalizacji drzwi w murze w ramach reklamacji. Taki "przemontaż" kosztowałby mnie ok. 1000 PLN. Ale dlaczego miałabym płacić, skoro pierwszy montaż wykonany był nie tak jak trzeba? Drzwi są zwyczajne, prostokątne. Wieczorem postaram się wkleić jakieś zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.02.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Ja nie wiem co Ci doradzić. Zwyczajowo wstawiamy drzwi tak jak okna - zgodnie z ogólnoprzyjętymi zasadami i chyba to jedyny formalny punkt zaczepienia dla Twojego wniosku o przemontowanie. Nie wiem co o tym sądzi TEST?Wstawienie ich w środku może dawać Ci inne zalety (np. szerzej się otwierają) - Producent robiąc taką instrukcję też miał jakieś cele (bo nie wierzę, że tak im się tylko napisało). Nie demonizowałbym sprawy, ale też zadowolony bym nie był.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.02.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 wydrukować sobie pokazany tu przebieg izoterm i mając ten argument w ręku żądać prawidłowego, ponownego montażu a jak nie... to do Federacji Konsumentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 02.02.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 A może instrukcja montażu powstała z myślą o drzwiach montowanych wewnątrz budynków? Nigdy nie spotkałem się z prawnym uregulowaniem tej kwestii i jedyne do czego można się tu odwoływać to tzw. sztuka budowlana (chyba?) . Ale tu bym zapytał Testa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 02.02.2011 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 (edytowane) No, dziękuję Wam za zainteresowanie. IVO333, też tak myślałam. Na szczegółowe pytania skierowane do producenta otrzymałam wyciągi z AT wydanej przez ITB w 2009 roku i z instrukcji montażu.A w AT stoi: "Drzwi mogą być stosowane jako wejściowe, wewnętrzne lub zewnętrzne w budownictwie mieszkalnym, ogólnym, użyteczności publicznej i przemysłowym. (...) Wbudowanie drzwi ich montaż i konserwacja powinny być zgodne z instrukcją producenta." Sam producent ma jedną zasadę: jak drzwi mają się otwierać do wewnątrz - montuje się je przy wewnętrznej krawędzi muru, jak do zewnątrz - przy zewnętrznej. Jareko, już były argumenty przeciwko mostkowi cieplnemu gdy dostałam wyciągi z Aprobaty i Instrukcji montażu Producent w odpowiedzi przysłał mi wycenę na "przemontaż". finlandia, ivo333, o co chodzi z tym pytaniem Testa. Kto to? Edytowane 2 Lutego 2011 przez bajanadjembe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.02.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Zaraz go tu poprosimy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 02.02.2011 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 No to coś do pooglądania 1. z instrukcji montażu http://img827.imageshack.us/img827/4701/montadrzwischemat.jpg 2. montaż w realuhttp://img585.imageshack.us/img585/8412/img1555k.jpg http://img268.imageshack.us/img268/2910/img1557im.jpg (Drzwi na razie są zastępcze. Ościeżnica przy krawędzi zewnętrznej jest do innych drzwi - nie bierzcie jej pod uwagę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 02.02.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Witam Panią inwestorkę i szanownych kolegów Przeczytałem wątek i uczucia mam mieszane. Może zacznę od producenta drzwi. Podana przez Panią, a stosowana przez niego zasada, że jak drzwi otwierają się na zewnątrz, to zaleca montaż w zewnętrznym licu ściany, a jak do wewnątrz, to wewnętrznym licu ściany konstrukcyjnej, to takie... pójście na łatwiznę, bardziej związane z funkcjonalnością drzwi niż jakimikolwiek ich właściwościami wynikającymi z PN-EN 14351-1+A1:2010. Nie znam treści "instrukcji montażu" producenta, więc wypowiadanie się na temat zawartych w niej rozwiązań montażowych muszę sobie odpuścić. Jeśli przyjmiemy, że podręcznik montażowy RAL i instrukcja ITB 412/2010 są wyznacznikami aktualnie obowiązujących zasad sztuki i wiedzy budowlanej, to najbliższy "prawdy" jest Jarek, ale... . W obu instrukcjach "centralne" posadowienie okna (drzwi) w ościeży dotyczy ściany z betonu, a nie jak u Pani gazobetonu. Przenikalność termiczna obu materiałów jest różna, więc takie przenoszenie wprost wydaje mi się sporym uproszczeniem. Nie znam zawartości Pani projektu, a w szczególności części opisowej i rysunkowej projektu architektoniczno-budowlanego. Moim zdaniem prawidłowe ustalenie miejsca posadowienia okien i drzwi w ościeżach budynku, to zadanie projektanta obiektu wynikające bezpośrednio z przepisów Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 03 lipca 2003 w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego. Ten szczegół powinien był wynikać bądź z rzutów kondygnacji, bądź też stanowić odrębnie wskazany detal rysunkowy projektu. Proszę zatem zajrzeć do projektu. Jeśli takich szczegółów tam nie ma, to cóż... Pani jest Inwestorem, czyli uczestnikiem procesu budowlanego. Decydując się na budowę według niepełnej dokumentacji działała Pani trochę przeciwko własnemu interesowi, co teraz wychodzi, bo to Pani lub wynajęci przez Panią ludzie, kierując się projektem, powinni wskazać wykonawcy montażu prawidłowe posadowienie drzwi w ościeżu. ( co należy czytać: Llepiej nie wchodzić w spór na tym tle:-)), a Pani nie kwestionuje jakości wykonania prac, a rozważa jedynie kwestię właściwego pozycjonowania. Nie wiem na jakiej podstawie okna znalazły się na zajmowanych pozycjach. Pewnie na czuja,czyli jak zwykle. Jeśli nie obawia się Pani, że przebieg izoterm i przypuszczalny punkt rosy został dla nich wyznaczony niewłaściwie, to drzwi powinny zająć taką pozycję w ościeżu jak okna. Jeśli ma Pani wątpliwości, czas i trochę kasy, proszę zlecić wykonanie stosownych obliczeń i wszystko będzie jasne. Jeśli mamy pójść "na żywioł", to skłaniałbym się do "centralnej" wersji jareko z tą małą modyfikacją, że oś płaszczyzny drzwi postawiłbym w osi ościeży albo nawet lekko poszedł w przód. Tyle na szybko:-). Pozdrowienia fin:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.02.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 jeśli przebieg izoterm nie uświadomił zagrożeń to trzymaj się sztywno instrukcji To że na ościeżnicy metalowej, zimą będziesz miał czasem szron - nie dziw się, wszak instrukcja mówiła jednoznacznie że tak można a nawet trzeba montowaćNic już tu po nas - instrukcja prawdę ci powie a ty strzelisz sobie gola, gola samobója Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.02.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 ....to najbliższy "prawdy" jest Jarek, ale... . W obu instrukcjach "centralne" posadowienie okna (drzwi) w ościeży dotyczy ściany z betonu, a nie jak u Pani gazobetonu. .... Podane przebiegi izoterm są dla ściany wykonanej z Ytonga - chcesz mogę przerobić na każdy inny materiał Jest źle i tyle a klient później będzie pisał na FM że mu woda się leje po ościeżnicy a mur szronem pokryty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 02.02.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 O! Pojawił się rysunek. Te drzwi postawione pomiędzy ścianami ościeży chyba nie otworzą się nawet do 90 stopni (klamka), więc są tam gdzie są i chyba trudno będzie je przestawić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 02.02.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Podane przebiegi izoterm są dla ściany wykonanej z Ytonga - chcesz mogę przerobić na każdy inny materiał Jest źle i tyle a klient później będzie pisał na FM że mu woda się leje po ościeżnicy a mur szronem pokryty Ty co się czepiasz:-). Po pierwsze skąd miałem wiedzieć, że liczyłeś dla Ytonga? Ytong is good. Po drugie moje "żywiołowe" rozwiązanie jest kapka w kapkę jak Twoje, więc... o co kaman? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.02.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 niczewo... niczewo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 02.02.2011 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 jeśli przebieg izoterm nie uświadomił zagrożeń to trzymaj się sztywno instrukcji To że na ościeżnicy metalowej, zimą będziesz miał czasem szron - nie dziw się, wszak instrukcja mówiła jednoznacznie że tak można a nawet trzeba montować Nic już tu po nas - instrukcja prawdę ci powie a ty strzelisz sobie gola, gola samobója jareko, no przecież mi uświadomił. Już wcześniej o tym pisałam. Ale w żaden sposób nie przemówił do producenta. Ja jemu swoje argumenty, a on mi swoje. To że pokazałam tu kawałek instrukcji montażu wcale nie znaczy, że jest to dla mnie "wyrocznia". Niestety ta instrukcja (razem z cytowanym wcześniej fragmentem Aprobaty Technicznej) dla producenta jest podstawą żeby upierać się przy swoim. . Jak to więc ugryżć? Co ja mogę zrobić, żeby wyegzekwować "przemontaż" nie ponosząc kosztów, które mi zaśpiewał producent? Co z tego, że ja rozumiem, że montaż moich drzwi obarczony jest poważnym błędem? (Jak producenci mają prawo stosować rozwiązania jakie sobie tylko zechcą, a nie zgodne... no właśnie z czym zgodne?!) (Czy ITB wydaje aprobaty tylko na same produkty, opiniuje na temat ich "zastosowania", czy też ma wpływ na na to jak się te produkty montuje.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 02.02.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 jareko, no przecież mi uświadomił. Jak to więc ugryżć? Co ja mogę zrobić, żeby wyegzekwować "przemontaż" nie ponosząc kosztów, które mi zaśpiewał producent? Co z tego, że ja rozumiem, że montaż moich drzwi obarczony jest poważnym błędem? (Jak producenci mają prawo stosować rozwiązania jakie sobie tylko zechcą, a nie zgodne... no właśnie z czym zgodne?!) Pozwolę sobie powtórzyć. Montaż powinien być zgodny z projektem:-). Jest? I wykonany na podstawie instrukcji producenta. Jest? Jeśli instrukcja jest jest niezgodna z ustaleniami projektu, głos decydujący ma projektant (lub inwestor). Amen. Po co to roztrząsanie po fakcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts