Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi w ścianie jednowarstwowej

Recommended Posts

O! Pojawił się rysunek. Te drzwi postawione pomiędzy ścianami ościeży chyba nie otworzą się nawet do 90 stopni (klamka), więc są tam gdzie są i chyba trudno będzie je przestawić.

Pozdrawiam

Otwierają się na 90st. - klamka nie przeszkadza. Jak poszłyby w środek przekroju muru, zrobiłabym rozchylenie ościeży (jak w oknach - są nieco rozwarte) i też by się pięknie otwierały (okna otwierają się na ponad 90st.). Byłoby to nawet wskazane ze względu na zawiasy.

Otwór montażowy jest nieco wyższy niż drzwi (widać na zdjęciu) - zapewniłoby to pozostawienie odpowiedniej przestrzeni dla potrzeb zdejmowania skrzydła z zawiasów.

W projekcie montaż w połowie grubości muru. Wynika z rzutu parteru. :bash:

Edytowane przez bajanadjembe

Nie wiem czy moje przemyślenia są poprawne ale co tam;

Instrukcja montażu (standardowa i najprostsza z mozliwych) tak naprawdę opisuje jedynie sposób zakotwienia w materiale ściany, kryje tyłek producentowi na wypadek gdyby montażystom przyszło do głowy np.zamontować na samą pianę.

Żadne instrukcje (producentów) zalecające montaż taki a taki w ścianie 1-,2- czy 3-warstwowej nie mają mocy aktu prawnego, odwołują się tylko do wspomnianej "sztuki budowlanej". Są sytuacje zresztą np. ściany 3-warstwowej potem dodatkowo docieplanej przy rozbudowie czy nadbudowie domu a takiej sytuacji w żadnej nie spotkałem.

Test ma rację, projekt a jeśli jest niejasny to kierownik budowy i jego doświadczenie i wiedza się kłania, jeśli kierownika nie ma albo tylko od podpisywania papierków to.......

Jeśli firma bzdurny montaż usprawiedliwia instrukcją to nie najlepiej o niej świadczy. Jeśli poczucie przyzwoitości nie nakaże im przemontować gratis to niestety chyba nie masz możliwości żeby ich do tego zmusić :-(

Pozdrawiam

Trochę długo pisałem i sytuacja w międzyczasie się rozjaśniła ;-)

W projekcie montaż w połowie grubości muru. Wynika z rzutu parteru. :bash:

Szkoda ślicznej stroskanej główki:-). Może zamiast w ścianę, to bykiem tego od drzwi? Podstawa jest, tylko dobrze jej użyj:-)

Pozdrawiam

To sobie idę:-). Drzwi nie mój resort, ale jakby co wołajcie:-)

Nie doczytałem jeszcze Waszych ostatnich odpowiedzi, ale zdaje sie że ja widzę odpowiedź dlaczego instrukcja zawiera takie wskazania:

Drzwi - patrząc po wyglądzie szyldów - wyglądają na Dierre? Zdaje sie że to włoska firma (poprawcie mnie, bo nie jestem pewien, a nie chce mi się szukać:( ) - oni są z założenia krajem o cieplejszym klimacie i nie tyle ważna jest dla nich energooszczędność co praktyczność.

• 1 year później...