bajanadjembe 02.02.2011 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 (edytowane) O! Pojawił się rysunek. Te drzwi postawione pomiędzy ścianami ościeży chyba nie otworzą się nawet do 90 stopni (klamka), więc są tam gdzie są i chyba trudno będzie je przestawić. Pozdrawiam Otwierają się na 90st. - klamka nie przeszkadza. Jak poszłyby w środek przekroju muru, zrobiłabym rozchylenie ościeży (jak w oknach - są nieco rozwarte) i też by się pięknie otwierały (okna otwierają się na ponad 90st.). Byłoby to nawet wskazane ze względu na zawiasy. Otwór montażowy jest nieco wyższy niż drzwi (widać na zdjęciu) - zapewniłoby to pozostawienie odpowiedniej przestrzeni dla potrzeb zdejmowania skrzydła z zawiasów. W projekcie montaż w połowie grubości muru. Wynika z rzutu parteru. Edytowane 2 Lutego 2011 przez bajanadjembe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.02.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 ...W projekcie montaż w połowie grubości muru. Wynika z rzutu parteru. Nic dodać, nic ująć, wymagać montażu zgodnie z projektem i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 02.02.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Nie wiem czy moje przemyślenia są poprawne ale co tam; Instrukcja montażu (standardowa i najprostsza z mozliwych) tak naprawdę opisuje jedynie sposób zakotwienia w materiale ściany, kryje tyłek producentowi na wypadek gdyby montażystom przyszło do głowy np.zamontować na samą pianę. Żadne instrukcje (producentów) zalecające montaż taki a taki w ścianie 1-,2- czy 3-warstwowej nie mają mocy aktu prawnego, odwołują się tylko do wspomnianej "sztuki budowlanej". Są sytuacje zresztą np. ściany 3-warstwowej potem dodatkowo docieplanej przy rozbudowie czy nadbudowie domu a takiej sytuacji w żadnej nie spotkałem. Test ma rację, projekt a jeśli jest niejasny to kierownik budowy i jego doświadczenie i wiedza się kłania, jeśli kierownika nie ma albo tylko od podpisywania papierków to....... Jeśli firma bzdurny montaż usprawiedliwia instrukcją to nie najlepiej o niej świadczy. Jeśli poczucie przyzwoitości nie nakaże im przemontować gratis to niestety chyba nie masz możliwości żeby ich do tego zmusić Pozdrawiam Trochę długo pisałem i sytuacja w międzyczasie się rozjaśniła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 02.02.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 W projekcie montaż w połowie grubości muru. Wynika z rzutu parteru. Szkoda ślicznej stroskanej główki:-). Może zamiast w ścianę, to bykiem tego od drzwi? Podstawa jest, tylko dobrze jej użyj:-) Pozdrawiam To sobie idę. Drzwi nie mój resort, ale jakby co wołajcie:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 02.02.2011 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 No, to dzięki........Idę spać.Jutro pomyślę jak to gryźć.(Chyba zacznę od telefonu do kierownika budowy.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.02.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Nie doczytałem jeszcze Waszych ostatnich odpowiedzi, ale zdaje sie że ja widzę odpowiedź dlaczego instrukcja zawiera takie wskazania: Drzwi - patrząc po wyglądzie szyldów - wyglądają na Dierre? Zdaje sie że to włoska firma (poprawcie mnie, bo nie jestem pewien, a nie chce mi się szukać ) - oni są z założenia krajem o cieplejszym klimacie i nie tyle ważna jest dla nich energooszczędność co praktyczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 03.02.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Moim zdaniem zamontowano je do wewnętrznej strony, aby nie było problemów np. ze zdjęciem skrzydła, otwieraniem. Firma montująca nie brała pod uwagę przebiegu izoterm. A sam koszt przemontowania jest mooocno zawyżony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 11.12.2012 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Hejo, będzie ciąg dalszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts