Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam u siebie krokwie o grubości 20 cm (8x20), do tego deskowany całowkami dach. Zastanawiam się jaką wełnę zastosować w tym przypadku. Wełna 15 i 5 cm szczeliny wydaje się niezbyt trafnie. Czy jak dam listeweczki 3 cm to czy uda mi się dopchnąć to wełną 18 cm? Czy ta wełna o określonej grubości "bardzo" trztma tą grubość czy generalnie można ja nieco upychać? (chyba lepiej upychac niż ma być luz). Widziałem gdzieś wełnę 16 cm ale jak znam życie będzie kłopot z jej zamówieniem, dostawą, jak zabraknie itp. Materiały niestandardowe są kłopotliwe w obejściu... Można ew. kombinować z 2 warstwami ale to chyba dość upierdliwe w ułożeniu będzie.

Oczywiście pod krokwie chcę dać jeszcze 5 cm pod stelaż.

https://forum.murator.pl/topic/152927-krokwie-20-cm-deskowanie-jaka-grubo%C5%9B%C4%87-we%C5%82ny/

Popierwm FlashBacka. Dołóż listewki do krokwi i daj wełnę 18cm.

Nie zgodzę się ze stwierdzeniem "chyba lepiej upychac niż ma być luz". W tym konkretnym przypadku jest akurat odwrotnie.

...faktycznie nadbitka spełni zadanie... ale pomyśl o wełnie 10cm zamiast 5cm... piatka to taka szmata.... ale to tylko moje subiektywne odczucie...
...faktycznie nadbitka spełni zadanie... ale pomyśl o wełnie 10cm zamiast 5cm... piatka to taka szmata.... ale to tylko moje subiektywne odczucie...

Ja równiez mam krokwie 20cm wysokie i wełny dawałem 15 + 10 cm w sypialniach a w łazience i na klatce schodowej 15 + 15 cm. Sporo ale jak się budowałem to załatwiałem wełnę u tych co im sporo zostało na budowach. Kupiłem prawie za bezcen.

Czyli może nie kombinować i dac wełnę 15 cm (lub 16 jeśli uda się dostać) między krokwie a do tego 10 cm pod stelaż GK? Czy 10 cm na kwokwie nie będzie kłopotliwe w montażu wełny/stelaża?

mamy krokwie też 20 x8cm,

między krokwie dawaliśmy 10+8 Isover, Uni mata- wydaje mi się że i bez sznurkowania byłoby ok- pod warunkiem że szybko dalej działasz, (nam majster sznurkował bo to miało być już całe ocieplenie, na to poszła folia (potem rozbieraliśmy i dokładaliśmy 10 super maty)

ale dzisiaj zrobiłabym od razu inaczej:

18cm w całości i to SUPER matą-bez sznurka, na to w poprzek 10 też Super mata, -jest to dość sztywna wełna o lambda 0,33, - a są już i 0,30 .

co ma sznurkowanie do deskowania???

Przy pełnym deskowaniu powinna być szczelina wentylacyjna - drozna szczelina i po to robi się sznurkowanie by welna nie doszla do desek... a że niektore wełny są twardsze i mniej włochate wiec jesli wymiar krokwi to 20cm + nadbitka 1-1.5cm a wełna 18cm to szczelina nawet bez sznurka nie zamknie się - grawitacja i ciężar wełny jej nie pozwoli...

ok ale grawitacja dziala w kierunku rusztu a nie w kierunku pokrycia

do tego przy zastosowaniu membran dachowych a nie deskowania tez lepiej pozostawic szczeline wentylacyjna mimo ze producenci membran sa tak pewni swych wyrobow ze twierdza iz szczelina zbedna

kiepska welna zawsze siada-opada wiec po co sznurkowanie od gory??wystarczy nie upychac welny na sile

do tego po co nadbitka i 18 cm welny, moze dac 15 cm miedzy krokwy i zapomniec o abstrakcyjnym uwazam sznurkowaniu??

a w nastepnej warstwie dolozyc 10 lub 15 cm welny i po problemie

po co sobie utrudniac zycie z nadbitkami i sznurkowaniem z gory, strasznie duzo to tej przestrzeni nad glowami nam nie ubedzie

Edytowane przez face
...no własnie nieraz trzeba liczyć każdy centymetr!!!

to moze na etapie projekowania przewidziec??

wg mnie na skosie 3 cm w ta czy tamta roli nie graja - tyle ze wyjatki sie zdazaja a klient nasz pan - zwlaszcza wyjatkowy:p

co innego sufit - min 2,5 m wysokosci byc musi i tu raczej problemy byc moga

Edytowane przez face