Smakor 27.01.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Mam u siebie krokwie o grubości 20 cm (8x20), do tego deskowany całowkami dach. Zastanawiam się jaką wełnę zastosować w tym przypadku. Wełna 15 i 5 cm szczeliny wydaje się niezbyt trafnie. Czy jak dam listeweczki 3 cm to czy uda mi się dopchnąć to wełną 18 cm? Czy ta wełna o określonej grubości "bardzo" trztma tą grubość czy generalnie można ja nieco upychać? (chyba lepiej upychac niż ma być luz). Widziałem gdzieś wełnę 16 cm ale jak znam życie będzie kłopot z jej zamówieniem, dostawą, jak zabraknie itp. Materiały niestandardowe są kłopotliwe w obejściu... Można ew. kombinować z 2 warstwami ale to chyba dość upierdliwe w ułożeniu będzie. Oczywiście pod krokwie chcę dać jeszcze 5 cm pod stelaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 27.01.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Szczelina pomiędzy deskami a wełną 3-5cm. Wełnę układa się szczelnie bez upychania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.01.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Popierwm FlashBacka. Dołóż listewki do krokwi i daj wełnę 18cm.Nie zgodzę się ze stwierdzeniem "chyba lepiej upychac niż ma być luz". W tym konkretnym przypadku jest akurat odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 29.01.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 ...faktycznie nadbitka spełni zadanie... ale pomyśl o wełnie 10cm zamiast 5cm... piatka to taka szmata.... ale to tylko moje subiektywne odczucie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 29.01.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 ...faktycznie nadbitka spełni zadanie... ale pomyśl o wełnie 10cm zamiast 5cm... piatka to taka szmata.... ale to tylko moje subiektywne odczucie... Ja równiez mam krokwie 20cm wysokie i wełny dawałem 15 + 10 cm w sypialniach a w łazience i na klatce schodowej 15 + 15 cm. Sporo ale jak się budowałem to załatwiałem wełnę u tych co im sporo zostało na budowach. Kupiłem prawie za bezcen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 31.01.2011 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Czyli może nie kombinować i dac wełnę 15 cm (lub 16 jeśli uda się dostać) między krokwie a do tego 10 cm pod stelaż GK? Czy 10 cm na kwokwie nie będzie kłopotliwe w montażu wełny/stelaża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 31.01.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 mamy krokwie też 20 x8cm, między krokwie dawaliśmy 10+8 Isover, Uni mata- wydaje mi się że i bez sznurkowania byłoby ok- pod warunkiem że szybko dalej działasz, (nam majster sznurkował bo to miało być już całe ocieplenie, na to poszła folia (potem rozbieraliśmy i dokładaliśmy 10 super maty) ale dzisiaj zrobiłabym od razu inaczej:18cm w całości i to SUPER matą-bez sznurka, na to w poprzek 10 też Super mata, -jest to dość sztywna wełna o lambda 0,33, - a są już i 0,30 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 31.01.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 szczelina dylatacyjna jest u nas na 2cm i do desek przybite są listewki właśnie te 2cm, i folia i dopiero wełna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 01.02.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 ....i welny kamienne nie wymagaja sznurkowania pod deskowaniem. co ma sznurkowanie do deskowania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 01.02.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 co ma sznurkowanie do deskowania??? Przy pełnym deskowaniu powinna być szczelina wentylacyjna - drozna szczelina i po to robi się sznurkowanie by welna nie doszla do desek... a że niektore wełny są twardsze i mniej włochate wiec jesli wymiar krokwi to 20cm + nadbitka 1-1.5cm a wełna 18cm to szczelina nawet bez sznurka nie zamknie się - grawitacja i ciężar wełny jej nie pozwoli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 01.02.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 (edytowane) ok ale grawitacja dziala w kierunku rusztu a nie w kierunku pokryciado tego przy zastosowaniu membran dachowych a nie deskowania tez lepiej pozostawic szczeline wentylacyjna mimo ze producenci membran sa tak pewni swych wyrobow ze twierdza iz szczelina zbedna kiepska welna zawsze siada-opada wiec po co sznurkowanie od gory??wystarczy nie upychac welny na sile do tego po co nadbitka i 18 cm welny, moze dac 15 cm miedzy krokwy i zapomniec o abstrakcyjnym uwazam sznurkowaniu??a w nastepnej warstwie dolozyc 10 lub 15 cm welny i po problemie po co sobie utrudniac zycie z nadbitkami i sznurkowaniem z gory, strasznie duzo to tej przestrzeni nad glowami nam nie ubedzie Edytowane 1 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 01.02.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 (...) strasznie duzo to tej przestrzeni nad glowami nam nie ubedzie ...no własnie nieraz trzeba liczyć każdy centymetr!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 01.02.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 (edytowane) ...no własnie nieraz trzeba liczyć każdy centymetr!!! to moze na etapie projekowania przewidziec?? wg mnie na skosie 3 cm w ta czy tamta roli nie graja - tyle ze wyjatki sie zdazaja a klient nasz pan - zwlaszcza wyjatkowy:p co innego sufit - min 2,5 m wysokosci byc musi i tu raczej problemy byc moga Edytowane 1 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 03.02.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 kolejny przyklad by bez bejsbola w garsci nikomu nic nie wbijac do glowy. to Ciebie tak traktowali? na szkoleniach?tak wiedze sprzedawali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 03.02.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 ta szczelina w ta czy w tam ta doczytaj z wczesniejszym postem:) w ta czy tamta to nie dot. szczeliny tylko wysokosci pomieszczenia pod skosem:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.02.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 ...to może ja się też dorzucę z bezsensownym postem? zawsze ten licznik bije i o jedność więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 07.02.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 ja dalem miedzy krokwie 20 cm supermate 18cm, ale ze sznurkowaniem od gory i dolu, pozniej znowu 18cm na mijanke i znowu sznurkowanie.... cieplo w *** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts