Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi przesuwne - grubość zabudowy

Recommended Posts

Witam,

Jaką najmniejszą realną grubość zabudowy z płyt GK przewidzieć dla drzwi przesuwnych.

Chodzi mi tylko i wyłącznie o minimalną grubość ścianki przylegającej z jednej strony do drzwi (nie znam się na profilach). Z drugiej strony drzwi będzie ściana.

(Pytam bo nie chcę wejść z zabudową drzwi w światło okna)

Z góry dziękuję za pomoc

.... nie jestem pewien co autor miał na myśli:) .....

Autor wątku trochę słabo opisał o co mu chodzi ;)

A wracając do tematu: "numer11" jeśli masz już wybrany jakiś model drzwi/producenta to warto sprawdzić czy ma w ofercie system przesuwny. Bo dla różnej grubości skrzydła stosuje się inną szerokość kasety.

Przesuwne do zabudowy ma POL-SKONE, ERKADO , Door-POL i oni mają tylko w wersji 125mm.

Już w czasie pisania pytania zdałem sobie sprawę z tego że nie w tym dziale je zadałem.

Już tłumaczę.

Drzwi przesuwne będą się składały z:

-Skrzydło zamówione u stolarza (wszystkie drzwi w domu będą od niego)

-System jezdny (podwieszany) będzie prawdopodobnie z systemu Laguna (system Standard) lub inny bliźniaczy z innej firmy.

-Skrzydło z jednej strony będzie miało ścianę nośną a z drugiej chcę je zabudować konstrukcją z profili i płyt GK.

Przeglądałem już wcześniej gotowe rozwiązania kasetowe m.in. z Eclisse ale wydają mi się trochę za delikatne i nie warte swojej ceny.

Poza tym i tak nie mógłbym ich zastosować bo moje skrzydło będzie miało około 160cm!

Moje pytanie to: jaka jest najmniejsza grubość ściany zbudowanej z profili i płyt która będzie przylegała do skrzydła?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Marcin

Twoje pytanie to raczej trzeba skierować do wykończeniowców. Bo to już praca remontowa -a nie montażowa i chyba mało kto się jej podejmie w firmach drzwiowych. Ta ściana nie spełnia żadnej roli dla drzwi. Ma ich tylko nie uciskać, ale być ścianą z innych powodów..

Jeśli skrzydła nie będą miały odstających listew przyszybowych to odległość od ściany murowanej do początku ściany z G-K powinna mieć ok. 7cm (skrzyło wewnetrzne ma ok. 4cm grubości + luz po obu stronach po ok. 1,5cm) do tego grubość samej ścianki G-K. Zakładając, że zrobisz to na profilu "100" + płyta, zalecałbym podwójne płytowanie (2,5cm) wyjdzie Ci łącznie: 7+10+2,5=19,5cm. Ale to tylko moje obliczenia, aha nie uwzględniłem możliwości zabudowy na profilu "50", bo wtedy całość wyniesie ok. 14,5cm (nadal zalecam podwójne płytowanie).

Pomyśl jeszcze o szczotkach i ładnym obudowaniu ościeża po zamontowaniu drzwi

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Obyło się bez ponawiania wątku w dziale wykończeń.

Szczególny szacunek dla Tylko Bez Nazwisk. O to mi chodziło. Tylko nie ma może jakiś profili 30mm? Czy po prostu taka ścianka będzie na takim profilu niestabilna?

Podwójne płytowanie (czyli dwie warstwy płyt jak się domyślam) to po to by nie pojawiały się pęknięcia? Tak?

W sumie cała konstrukcja jezdna nie będzie miała styczności z konstrukcją GK.

Moje pytanie wynika z tego że obudowa drzwi wejdzie w światło okien. Jestem przed zamówieniem stolarki o mogę otwór na okna troche zmniejszyć tylko nie wiem o ile (a nie chcę za dużo)

dostępne profile dla ścianek G-K to 50, 75, 100. Co do pękania, to nowa ściana będzie miała dość dużą powierzchnię, a podwójne płytowanie dodatkowo ją wzmocni. Domyślam się, że system przesuwny nie będzie się stykał ze ścianą murowaną, a ni z ta G-K, bo tam musi być luz o którym pisałem powyżej.

Nie rozumiem tylko ostatniego zdania, tzn. konfliktu pomiędzy zabudową drzwi, a oknem.

Stosuj profile tzw. ościeżnicowe są mocjniejsze

Edytowane przez Tylko bez nazwisk.
uzupełnienie

Numer..

nie mogę zrozumieć po co ta zabudowa. Jeśli Ci zasłania światło okna.. nie lepiej zostawić system naścienny? Przecież na tej zabudowie i tak nic nie powiesisz, bo już zupełnie zasłoni okno???

Podwójna płyta będzie stabliniejsza. Całość nie będzie się tak trzęsła, bo jak montuje drzwi w ścianach z kg to całe płaszczyzny chodzą przy zamykaniu.

Szerokość skrzydła to około 160 cm. Dość duże. Skrzydło prawdopodobnie nie będzie zbyt często zamykane więc chcę je obudować. Obudowę poprowadzę aż do ściany z oknem żeby nie robić żadnych wnęk.

Poza tym do zabudowy i przy oknie będzie dostawiony narożnik i chcę żeby to miało ręce i nogi.

System jezdny będzie przymocowany do ściany nośnej ale na wszelki wypadek dam te dwie warstwy płyt.

Myślałem tylko że ta ścianka może być troszkę płytsza.

PARTER- po zmianac.jpg

Weź zamontuj poziomo belkę drewnianą do sufitu za pomocą pionowych zastrzałów też drewnianych, a dopiero do tego mocuj szynę na której będzie wisieć skrzydło. Pamiętaj, aby skrzydło było na dole podfrezowane, a na podłodze zamontuj tzw. "płetwę", która będzie prowadzić skrzydło, tak aby nie było zamontowane tylko na górnej szynie.

Jeśli masz możliwość zmniejszenia o parę centymetrów otworu okiennego, to rzeczywiście będzie to chyba najlepsze rozwiązanie, aby móc przygotować stabilną konstrukcję.