numer11 27.01.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Witam, Jaką najmniejszą realną grubość zabudowy z płyt GK przewidzieć dla drzwi przesuwnych.Chodzi mi tylko i wyłącznie o minimalną grubość ścianki przylegającej z jednej strony do drzwi (nie znam się na profilach). Z drugiej strony drzwi będzie ściana. (Pytam bo nie chcę wejść z zabudową drzwi w światło okna) Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 27.01.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Najlepsze systemy do zabudowy ma Eclisse. Kasety na grubość ściany 100/125 mm. np. płyta KG 12+profil 75 / 100 +12 płyta KG.U innych producentów jest podobnie. Więcej info dla kasety pojedynczej lub na stronie Eclisse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.01.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 FIX, też o tym pomyślałem, ale że.. nie jestem pewien co autor miał na myśli:) to ciągle się zastanawiam co napisać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 29.01.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 .... nie jestem pewien co autor miał na myśli:) ..... Autor wątku trochę słabo opisał o co mu chodzi A wracając do tematu: "numer11" jeśli masz już wybrany jakiś model drzwi/producenta to warto sprawdzić czy ma w ofercie system przesuwny. Bo dla różnej grubości skrzydła stosuje się inną szerokość kasety. Przesuwne do zabudowy ma POL-SKONE, ERKADO , Door-POL i oni mają tylko w wersji 125mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
numer11 30.01.2011 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Już w czasie pisania pytania zdałem sobie sprawę z tego że nie w tym dziale je zadałem. Już tłumaczę. Drzwi przesuwne będą się składały z:-Skrzydło zamówione u stolarza (wszystkie drzwi w domu będą od niego)-System jezdny (podwieszany) będzie prawdopodobnie z systemu Laguna (system Standard) lub inny bliźniaczy z innej firmy.-Skrzydło z jednej strony będzie miało ścianę nośną a z drugiej chcę je zabudować konstrukcją z profili i płyt GK. Przeglądałem już wcześniej gotowe rozwiązania kasetowe m.in. z Eclisse ale wydają mi się trochę za delikatne i nie warte swojej ceny.Poza tym i tak nie mógłbym ich zastosować bo moje skrzydło będzie miało około 160cm! Moje pytanie to: jaka jest najmniejsza grubość ściany zbudowanej z profili i płyt która będzie przylegała do skrzydła? Z góry dziękuję i pozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.02.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Twoje pytanie to raczej trzeba skierować do wykończeniowców. Bo to już praca remontowa -a nie montażowa i chyba mało kto się jej podejmie w firmach drzwiowych. Ta ściana nie spełnia żadnej roli dla drzwi. Ma ich tylko nie uciskać, ale być ścianą z innych powodów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylko bez nazwisk. 03.02.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Jeśli skrzydła nie będą miały odstających listew przyszybowych to odległość od ściany murowanej do początku ściany z G-K powinna mieć ok. 7cm (skrzyło wewnetrzne ma ok. 4cm grubości + luz po obu stronach po ok. 1,5cm) do tego grubość samej ścianki G-K. Zakładając, że zrobisz to na profilu "100" + płyta, zalecałbym podwójne płytowanie (2,5cm) wyjdzie Ci łącznie: 7+10+2,5=19,5cm. Ale to tylko moje obliczenia, aha nie uwzględniłem możliwości zabudowy na profilu "50", bo wtedy całość wyniesie ok. 14,5cm (nadal zalecam podwójne płytowanie).Pomyśl jeszcze o szczotkach i ładnym obudowaniu ościeża po zamontowaniu drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylko bez nazwisk. 03.02.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Ten luz montażowy po to, abyś mógł tam wsadzić łapkę w razie poluzowania się np. ogranicznika w górnej prowadnicy i go przykręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
numer11 04.02.2011 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Obyło się bez ponawiania wątku w dziale wykończeń. Szczególny szacunek dla Tylko Bez Nazwisk. O to mi chodziło. Tylko nie ma może jakiś profili 30mm? Czy po prostu taka ścianka będzie na takim profilu niestabilna? Podwójne płytowanie (czyli dwie warstwy płyt jak się domyślam) to po to by nie pojawiały się pęknięcia? Tak?W sumie cała konstrukcja jezdna nie będzie miała styczności z konstrukcją GK. Moje pytanie wynika z tego że obudowa drzwi wejdzie w światło okien. Jestem przed zamówieniem stolarki o mogę otwór na okna troche zmniejszyć tylko nie wiem o ile (a nie chcę za dużo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylko bez nazwisk. 04.02.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 (edytowane) dostępne profile dla ścianek G-K to 50, 75, 100. Co do pękania, to nowa ściana będzie miała dość dużą powierzchnię, a podwójne płytowanie dodatkowo ją wzmocni. Domyślam się, że system przesuwny nie będzie się stykał ze ścianą murowaną, a ni z ta G-K, bo tam musi być luz o którym pisałem powyżej. Nie rozumiem tylko ostatniego zdania, tzn. konfliktu pomiędzy zabudową drzwi, a oknem.Stosuj profile tzw. ościeżnicowe są mocjniejsze Edytowane 4 Lutego 2011 przez Tylko bez nazwisk. uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.02.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Numer.. nie mogę zrozumieć po co ta zabudowa. Jeśli Ci zasłania światło okna.. nie lepiej zostawić system naścienny? Przecież na tej zabudowie i tak nic nie powiesisz, bo już zupełnie zasłoni okno???Podwójna płyta będzie stabliniejsza. Całość nie będzie się tak trzęsła, bo jak montuje drzwi w ścianach z kg to całe płaszczyzny chodzą przy zamykaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylko bez nazwisk. 04.02.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 W sumie, jeśli to bez kasety to nie będzie się aż tak bardzo trząść, ale mimo wszystko podwójne płytowanie będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem.Czy dobrze zrozumiałem, że to będzie jedno skrzydło o szerokości 160cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
numer11 04.02.2011 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Szerokość skrzydła to około 160 cm. Dość duże. Skrzydło prawdopodobnie nie będzie zbyt często zamykane więc chcę je obudować. Obudowę poprowadzę aż do ściany z oknem żeby nie robić żadnych wnęk. Poza tym do zabudowy i przy oknie będzie dostawiony narożnik i chcę żeby to miało ręce i nogi. System jezdny będzie przymocowany do ściany nośnej ale na wszelki wypadek dam te dwie warstwy płyt. Myślałem tylko że ta ścianka może być troszkę płytsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylko bez nazwisk. 04.02.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Przymocuj jeszcze koniecznie do sufitu, bo to za duży ciężar, aby trzymał się na ścianie. Jaka jest odległość od ściany do okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
numer11 04.02.2011 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Od ściany do okna jest w tym momencie 10 cm (nawet niecałe). Także okna będzie trzeba trochę zamurować. Z tym przykręceniem do sufitu to bardzo dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylko bez nazwisk. 04.02.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Weź zamontuj poziomo belkę drewnianą do sufitu za pomocą pionowych zastrzałów też drewnianych, a dopiero do tego mocuj szynę na której będzie wisieć skrzydło. Pamiętaj, aby skrzydło było na dole podfrezowane, a na podłodze zamontuj tzw. "płetwę", która będzie prowadzić skrzydło, tak aby nie było zamontowane tylko na górnej szynie.Jeśli masz możliwość zmniejszenia o parę centymetrów otworu okiennego, to rzeczywiście będzie to chyba najlepsze rozwiązanie, aby móc przygotować stabilną konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts