bladyy78 27.01.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Mam pytanie czy rury wavin można połączyć złączka skrętną innej firmy czy tylko te rury można zaprasowywać. Bo muszę podciągnąć kawałek rury o średnicy 25mm ale nie mam zaciskarki a w skepie w której sprzedają taka rurę nie wyporządzając takiego sprzętu. I mam teraz dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 27.01.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Podobno wszystko co idzie do zamurowania / zabetonowania powinno być zaprasowywane. Ja łączyłem rurę Wavina na złączki skręcane (choćby w szafkach z rozdzielaczami), w sklepie w którym kupowalem "graty" były złączki pex 25<-> 3/4" GZ Być może są też Pex25/pex25, aczkolwiek takich nie widziałem Pozdrawiam Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 27.01.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Pasują złączki innych firm - chińśkie również. Tylko nie dawaj skręcanych w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik123 27.01.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Ja łączyłem rury Wavina ze złączkami skrętnymi Nibco, ale też przy rozdzielaczu. Trochę strach skręcić i zalać czy obudować (przynajmniej ja bym się bał). Czekaj na opinie specjalistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 27.01.2011 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Nie skręcam złączek w podłodze, potrzebuje podłączyć rozdzielacz do rury zasilającej. Wszystko będzie na wierzku i będzie do tego dostęp. Pytam dlatego czy pasują inne złączki bo z tego co wiem to wavin produkuje tylko złączki zaprasowywane. Nie wszystkie rury da się podłączyć złączkami skręcanymi np. rura kan-therm występuje o średnicy 26 a nie 25mm i na nią nie da rady nałożyć złączki skręcanej innego producenta. Ale z tego co piszecie to do rur wavin pasują złączki innych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 27.01.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Ja zastosowałem rury zarówno Kisana (ma ofertę złączek skręcanych) jak i Wavina - znalazłem taniej. Zresztą w hurtowniach na hasło "złączka na pexa 16-stkę" nikt nie pyta na jakie to ma być rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik123 31.01.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Zgadza się, powinna każda pasować. Ostatnio kupowałem złączkę na allegro firmy "no name" i ładnie się wpasowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts